zondag 23 november 2014

Een nationaal probleem: aardbevingen

Volgens Ruud Vreeman, de burgemeester van Groningen zijn de aardbevingen in de provincie Groningen een nationaal probleem en niet een regionaal probleem (KLIK).
Inderdaad! Het mag wel eens gezegd worden!
Tientallen jaren lang is hier gas uit de grond gepompt en van de aardgasbaten heeft heel Nederland geprofiteerd.
Veel gebouwen in de provincie Groningen en ook in de stad Groningen hebben aardbevingsschade. En die gebouwen die zijn helemaal niet op aardbevingen gebouwd, totaal niet aardbevingsbestendig! Je kunt wel scheuren in muren herstellen, maar wat gebeurt er met de fundamenten? Ik heb op 30 september op mijn werk gemerkt hoe een gebouw staat te trillen tijdens een aardbeving. Ik ben mij rot geschrokken! Er was toen ook schade aan het gebouw.
Er zijn alleen dit jaar al zo'n 80 aardbevingen geweest, waarvan er 3 rond een magnitude van 3 zaten: Leermens (13 februari), Zandeweer (5 november) en Garmerwolde (30 september). Weet je hoe snel ik op mijn fiets van mijn huis in het dorp Garmerwolde ben? Een kwartier à twintig minuten. Het is 3,7 kilometer!
Ik moet zeggen, al die voortdurende aardbevingen maken mij somber over de conditie van mijn huis. Ik zie nog niets aan die betonnen muren, maar ik begin me toch steeds meer zorgen te maken.

4 opmerkingen:

  1. Zolang het relatief kleine bevingen (lees minder als 3 op de schaal van Richter) zijn, kan een goed gebouwd huis er wel tegen. Dat bewijst mijn huis. Het is 100 jaar oud en gebouwd vlak bij een breuklijn. Ik weet niet hoeveel bevingen er al zijn geweest in de Kunraderbreuk, maar mijn huis staat als een rots. Het heeft meer te lijden van alle wegwerkzaamheden en groot verkeer dat nu langskomt i.v.m. bouwactiviteiten in de straat als van 100 jaar relatief kleine aardbevingen. Ik weet alleen niet in hoeverre de ondergrond bij jullie een factor is. Hier zitten we op een stenen ondergrond, ik meen dat Groningen veelal klei is?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het verschil met bevingen in een natuurlijke breuklijn en gasbevingen is dat de beving hier vlak onder de oppervlakte zitten. Epicenturm zo rond 3 km ipv 30 bij natuurlijke bevingen. Dat scheelt enorm in de schade ook zitten ze hier in kleigrond en dat reageert heel anders dan rots.... Je kuntze dus niet ergelijken met natuurlijke bevingen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het lijkt me een verschrikkelijke ervaring zo'n trilling van de grond . En logisch dat je je afvraagt hoe gaat het met de conditie van mijn huis . Wij wonen in de randstad en kennen dat niet . Kan je alleen maar veel sterkte wensen en hopen dat de '' hoge heren '' die er over gaan tot inzicht komen dat dit bevingen niet normaal zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb al jaren het idee dat de politiek geen respect heeft voor mensen die in het noorden woonden. Het is toch bij de wilde beesten af dat er zo weinig wordt gedaan voor mensen die wonen in huizen die getroffen zijn door de aardbeving. Heb huizen gezien waarvan de voorgevel aan alle kanten is gestut. Heb gelezen over een mevrouw die in het hok slaapt omdat ze zich in haar woning niet veilig voelt. Er moet een ONAFHANKELIJKE commissie komen die alle huizen gaat inspecteren. Iedereen in Nederland heeft profijt van de gaswinning alleen de mensen die in de gebieden van gaswinning wonen hebben alleen de lasten en daar moet NU wat gebeuren en niet na maanden, jaren vergaderen. Ik erger mij er behoorlijk aan dat lakse gedoe. Moeten er soms eerst doden vallen omdat een huis instort? Voor de goede orde ik woon in Friesland en niet en Groningen

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.