Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 3 december 2014

Big brother

Tegenwoordig krijg ik elke keer als ik de website van AH open om te kijken wat in de bonus is, dan krijg ik de producten voor mijn neus die ik in de afgelopen weken gekocht heb: komkommer, melk, prei, kattenvoer, paprika, goudreinette, pompoen, kaas, brood, rode wijn, gerookte haring, blauwe bessen en nog veel meer.
Illustratie uit het boek van George Orwell

Het klopt wel, daar niet van, maar ik hoef dat helemaal niet voor mijn neus te hebben. Ik krijg het gevoel van "Big Brother is Watching You". Unheimisch, dat is het woord geloof ik. Ik hoef helemaal niet te weten wat ik gekocht heb en ik wil al helemaal niet weten dat de AH dit allemaal bijhoudt.

24 opmerkingen:

 1. Daarom heb ik mijn bonuskaart niet geactiveerd. Ik heb hem gewoon anoniem gehouden. Aangezien ik niet via de website bestel is dat ook niet nodig. In de winkel krijg ik wel gewoon de bonuskorting. Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb je een bonuskaart op naam staan? Ik heb een anonieme, maar om nou een Adolf Hitler look-a-like af te beelden vind ik een beetje overdreven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De schrijver George Orwell had Hitler en Stalin in gedachten toen hij het boek 1984 schreef. Orwell overleed in 1950.

   Verwijderen
  2. Maar... heb je nu wel of niet een bonuskaart op naam??? Want wie wat geeft aan de kruidenier moet ook kunnen ontvangen. Zo werkt de commercie. Anna

   Verwijderen
  3. Ja, ik heb een bonuskaart op naam, anders konden ze uiteraard niet "weten" wat ik gekocht heb in de afgelopen tijd.
   Overigens heeft AH niet zo veel aan mijn gegevens omdat ik niet alleen maar bij die winkel mijn boodschappen doe. Het totaalplaatje heeft AH op deze manier niet.

   Verwijderen
  4. daarom ruil ik regelmatig mijn bonuskaart om met iemand anders. De bonus krijg ik dan toch, en AH heeft weer even een vaag beeld van mij en van die ander.

   Verwijderen
  5. Ik snap dan eerlijk gezegd niet wat het probleem is dat je met dit blog onder de aandacht denkt te brengen. Je hebt die bonuskaart met je gegevens geactiveerd en daarmee dus ingestemd met het opslaan van dergelijke data, dat staat in de algemene voorwaarden. Daarnaast heb je een account bij de Appie en ben je daarop ingelogd op je computer, anders kun je niet zien welke gegevens ze over je opslaan. Als je dit toch niet wilt, dan neem je toch een anonieme? Het is in mijn ogen unfair om ergens over te fulmineren terwijl je er zelf toestemming voor hebt gegeven.

   Kim

   Verwijderen
  6. Niet altijd gaat het op dit weblog om een probleem. Ik had altijd een anonieme kaart en nu sinds kort een kaart op naam. Natuurlijk ben ik me er van bewust dat mijn koopgedrag opgeslagen wordt. Alleen sinds de vernieuwde website in de lucht is, vindt AH het nodig mij met mijn eigen aankopen om mijn oren te slaan. Misschien neem ik toch maar weer een anonieme kaart.

   Verwijderen
 3. Het is iets van onze generatie geloof ik. Bij ons op het werk vinden jongeren dat juist handig, en de oudere medewerkers fronsen er bij. Ik ook eerlijk gezegd. Ze kunnen alle gegevens aan elkaar koppelen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En precies daarom heb 'k een anonieme bonuskaart ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. tja zo gaat dat met klantenpassen, wil je niet dat men weet wat er gekocht wordt, geen passen nemen, dat is de enige oplossing

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb wel 'n bonuskaart gekregen maar heb de bijbehorende formulieren oningevuld op de balie laten liggen! Big Brother volgt mij niet..........

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Akelig, al je gegevens opgeslagen via bonuskaart enz. iieeehh

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat heb je in dit geval dan toch zelf gedaan, door de formulieren in te vullen. Ik heb dat niet gedaan, en heb ook nog eens een ruilhandel in bonuskaarten met wat vrienden opgezet. 1x per maand husselen we ze allemaal door elkaar en nemen dan een willekeurige mee.

  Als er geen bonusaanbiedingen zijn in de producten die ik koop, bied ik die kaart ook niet aan. Of als dat wel het geval is zeg ik dat ik mijn kaart vergeten ben en dan voeren ze hier gewoon een code in waardoor je toch de korting krijgt.

  Aan de hand van je boodschappen patroon kunnen ze zelfs zien of je zwanger bent of wilt worden. http://www.vn.nl/Artikel-Literatuur/Big-data-big-brother-big-business.htm

  Het is steeds afwegen wat belangrijker is: je privacy of die korting

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gewoon je "oude" kaart doorknippen en een nieuwe anonieme kaart vragen bij de klantenbalie. Probleem opgelost.
  Groetjes Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb er geen probleem mee want ik haal overal en nergens de aanbiedingen vandaan dus een compleet plaatje is er toch niet. Wat ik wel bezwaarlijk vindt is dat je overal gefilmd wordt. Het bedrijf naast ons huis heeft een camera hangen die ook onze voordeuren filmt. Natuurlijk zitten daar voordelen aan, zoals laatst toen er een fiets gestolen was maar het is juist het filmen dat me een big-brothergevoel geeft. Kijk maar eens naar Opsporing Verzocht, dan kom je er achter waar camera's hangen. Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook ik heb om die reden mijn bonuskaart nooit geactiveerd.
  Ik heb het boek gelezen van Orwell, word je niet vrolijk van, maar fictie is het allang niet meer.
  Mensen denken ook veilig te zijn op Facebook e.d....vergeet het maar.
  Ik heb al voorbeelden gehoord van mensen die bepaalde politieke standpunten hadden laten horen (lezen) op FB en toen Amerika niet meer in kwamen. Over Big Brother gesproken.....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Krijg je nav de registraties ook wel extra bonusaanbiedingen? Dat lijkt me een reden om wel te activeren anders niet.
  Ik koop er weinig alleen de bonusaanbiedingen en als ik iets nodig heb wat ll/adi niet verkoopt heb dan ook aan een anonieme genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. En ik stel me voor dat we allemaal dezelfde naam gebruiken bij gebruik van een nieuwe klantenkaart. Ik stel u voor: Connie O. N. Suminderaar, geboren op 22 mei 1992 (eerste vrekkenkrant), wonende op een fictief adres in jouw dorp - ze hebben overal wel een kerkstraat 22.
  Wie doet mee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk voor de mensen die daar wonen dan. Dan liever het adres van je eigen appie?
   Ankie

   Verwijderen
 14. Ook ik let er op me niet te registreren bij winkels. Van camera's die je koopgedrag registreren wist ik nog niet. k Ga er eens op letten. gr Melanie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een anonieme kaart icm met bankpas en kassabonnummer is niets meer anoniem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die combinatie van bonuskaart en bankpas had ik nog niet bedacht. Dat is natuurlijk zo. Toch maar weer met contant geld?

   Verwijderen