Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 8 december 2014

Minder Nederlanders op vakantie

Minder dan 20% van de Nederlanders ging in 2013 op vakantie.
Dus ruim 80% ging helemaal niet op vakantie.
En ik maar denken dat ik een uitzondering ben dat ik niet ieder jaar op vakantie ga, maar dat blijkt dus helemaal niet het geval te zijn. Vergeleken met mijn collega's is het wel zo dat in mijn beleving vrijwel "iedereen" op vakantie gaat. Er was in 2013 volgens het bericht sprake van een daling van het aantal Nederlanders die op vakantie gaan en worden de vakanties korter.
Diegenen die wel op vakantie gingen, deden dat volgens het bericht gemiddeld 2,8 keer per jaar.

Toch ben ik heel verbaasd over dat percentage van nog geen 20%. Veel van mijn collega's gaan zo vaak op vakantie dat ik er helemaal van uit ging dat op vakantie gaan normaal is en thuis blijven een uitzondering.
Nee dus.
Dan blijft voor mij de vraag: wie gaan er niet?
Ik kan wel wat bedenken:
- hoogbejaarde mensen
- mensen die tot hun nek in de schulden zitten
- mensen met een eenmansbedrijf dat het hele jaar door open blijft
- mensen die het thuis wel prima vinden
- mensen die lichamelijk of geestelijk zo ziek zijn, dat op vakantie gaan een enorme uitdaging betekent, een uitdaging die hun mogelijkheden te buiten gaat.
- mensen die sparen voor de "reis van hun leven"
- mensen met andere prioriteiten: een verbouwing, een ander huis

Weet jij nog meer redenen en om niet op vakantie te gaan?

15 opmerkingen:

 1. Je hebt verkeerd gelezen, 79,5 % gaat wel op vakantie, Dat aantal is met 2% gedaald tov vorig jaar. Met niet op vakantie gaan ben je wel een uitzondering, maar wel 1 in een redelijk grote groep.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt,ongeveer 80% ging gewoon op vakantie, maar op nu.nl maken ze soms foutjes die ze later herstellen. Kan zijn dat het er eerst wel stond.

   Verwijderen
  2. Dat zou best eens kunnen, want ik meende inderdaad gelezen te hebben dat nog geen 20% op vakantie ging.

   Verwijderen
  3. Op de site van nu.nl kan ik lezen dat er na ca. 3 uren na publicatie een update heeft plaatsgevonden. Ik denk dat de veronderstelling van Spaarmoeder klopt.

   Verwijderen
 2. Er staat in het bericht dat 12,5 miljoen mensen op vakantie zijn geweest. Dat is meer dan 20%! groeten, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, ik vond het al zo weinig! 20% gaat niet, dus? Dat valt best mee!

   Verwijderen
  2. Ja, als ik het verhaal goed lees, staat er dat bijna 80% WEL op vakantie is geweest en dus 20% niet. Petra.

   Verwijderen
 3. Wij zijn de afgelopen twee jaar niet op vakantie geweest. Vorige zomer waren we in de vakantie ons huis aan het opknappen voor de verkoop. Afgelopen zomer stond ons huis in de verkoop, is verkocht, zijn we op huizenjacht geweest en hebben we een ander huis gekocht. Dus geen tijd om op vakantie te gaan en het scheelde ook nog eens geld. Wat natuurlijk goed uitkwam.
  Komende zomer gaan we waarschijnlijk alleen een lang weekend weg met zijn tweetjes. Verder gaan we onze nieuwe woonomgeving verkennen. En voordeel van in het midden van het land te wonen is dat alles zó dichtbij is. Dat was toch even anders toen we in het noorden woonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook heel lang niet geweest omdat ik ergens woon waar het zo mooi is, dat het gewoon een vakantieplek is. Dat kan ook een reden zijn, dat je dan gewoon niet de behoefte hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vond het al erg weinig. Mijn collegaatje ging niet op vakantie omdat ze voor haar zieke moeder wilde zorgen. Die was ernstig ziek en omdat zij single is en met niemand rekening hoefde of wilde houden koos ze daarvoor.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 6. NOG EEN : MENSEN DIE , AL HEB JE GEEN SCHULDEN , TOCH ZULKE GROTE KOSTEN HEBBEN , MET EEN GEZIN ,
  DAT ER GEWON GEEN GELD IS VOOR OP VAKANTIE TE GAAN !
  EN OOK NIET MET ZIJN ALLEN IN HET AUTOOTJE KUNNEN .

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben al 5 jaar niet op vakantie geweest, want als wij gaan kost het erg veel geld. Mijn man komt van Bonaire en met zijn allen 2 kinderen er bij waren we echt waar 10000 euro kwijt, voor 3 weken. Wel met alles ,eten , huisje, auto huur, boot naar klein Bonaire. Mijn man gaat soms alleen daar naar toe, vanwege familie bezoek, dat is ook een grote kostenpost omdat hij dan ook een auto en huisje moet huren. Op het eiland hebt je namelijk geen openbaar vervoer, en het eten is daar vreselijk duur. Landen zoals spanje, portugal, en griekenland, daar hebben we slechte ervaringen mee, dus het wordt bonaire of gewoon lekker thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ga meerdere keren per jaar, afhankelijk van het budget. Daarnaast ga ik 1 x per jaar als mantelzorger met mijn ouders en een rolstoelafhankelijk familielid met vakantie. Ik ga dus ieder jaar wel 1 x met vakantie. Soms lukt het financieel niet, helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn broer en schoonzus gaan, sinds ze tig katten hebben, niet meer op vakantie. Dus veel huisdieren kan ook een reden zijn. Ik zelf ga ieder jaar minimaal 1 week weg. De laatste jaren komt het voor dat ik buiten de vakantie met mijn kids ook nog een week met mijn vriend weg ga, of een weekendje weg. Ik vind het heerlijk. Ik hou van vakantie vieren, of het nu nederland is of buitenland, dat maakt me niet zo heel veel uit, gewoon even uit de dagelijkse sleur.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ligt er ook aan wat ze onder vakantie verstaan tijdens enquetes.. ? langer dan x aantal dagen? buiten nl ?
  wij zijn vorig jaar een weekje in nl op vakantie geweest.. low budget maar t enorm naar ons zin gehad.

  BeantwoordenVerwijderen