Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 19 december 2014

Reerug, lam, hertenbiefstuk, konijnenbouten, hazenrug, eend, kalkoen, fazantenborst, zalm ......

Dat alles is in de aanbieding bij de AH. Als ik door de winkel loop is het net alsof het de normaalste zaak van de wereld is om met de feestdagen kilo's vlees naar binnen te werken.
Ik word er nog nèt niet mee om de oren gesmeten.

Je denkt misschien: dat wild heeft in ieder geval eerst een leuk leventje gehad voordat het bij mij op tafel komt. Het is twijfelachtig of dat het geval is. Het meeste "wild" dat je in de supermarkt koopt, komt van fokbedrijven waar heel hard op productie gefokt wordt en deze dieren hebben helaas helemaal geen fijn leven gehad. Lees hier meer over de het fokken van "wild".
konijn

ree

fazant

Waarom neem je niet gewoon een smakelijk bord bonen, of een gebakken eitje? Of misschien een feestelijke kaasfondue?

Behalve dat beest op je bord tamelijk prijzig is, is het een aanslag op dierenlevens.
Van mij mag je best een beetje vlees, maar ik zou zeggen: overdrijf vooral niet en ga beesten in de dierentuin bekijken, of in de kinderboerderij. Dat is ook kerst met dier, maar dan nèt even anders.

23 opmerkingen:

 1. Hier zeker geen wild, en als ik vlees eet is het van een boerderij in de buurt ( eigen dieren van een bio boer )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed dat je de foto's van de dieren er bij hebt gezet... Dat geeft ze letterlijk en figuurlijk een gezicht.

  Ik eet op zich wel vlees, maar deze dieren niet. En dat is misschien hypocriet, maar dat is dan maar zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En dan ook nog een aanbieding voor bonen,eieren of een gewone gehaktbal

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een blog naar mijn hart.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij eten ook geen wild. Ik snap nooit zo goe waarom dat 'moet' met Kerst.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Onze slager slacht zelf en de dieren leven in natuurgebieden. In dit deel van Nederland zit o.a. Zuidlaardermeervlees -Drentse Aa-, En in Opende en Onstwedde zitten ook goede slagers. In Overijssel een slager die de dieren uit Het Reestdal heeft. Als je zoekt dan vind je echt nog slagers die dieren met respect behandelen. Ik geef direct toe; dit is prijziger. Maar dan liever een kleiner stukje vlees.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Van mij hoeft dit dus ook écht niet. Overigens las ik in een artikeltje hierover wel dat als je écht wild wilt, je voor ree of haas moet gaan. Die kunnen blijkbaar niet gefokt worden, dus zijn altijd 'vers geschoten', voor zover dat dan aantrekkelijk zou moeten klinken...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat ook zo jammer is is dat het dan ook zelden echt goed en lekker wordt klaargemaakt en dan is het helemaal zonde van goed vlees.

  Je moet toch enige ervaring krijgen/hebben om wild smakelijk te krijgen en de meeste mensen doen dat maar 1x per jaar en val het tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij eten erg weinig vlees en dan ook nog biologisch of (in het geval van kip) 2 sterren dierenbescherming (biologische kip kan bruin echt niet trekken).
  Wat een prachtige dieren zijn het toch....
  Met kerst leg ik de nadruk op de traditionele stoofpeertjes, een lekker aardappelgerechtje, salade en ja een klein stukje kalkoenfilet ofzo. Niks extreems dus. En een toet!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij eten altijd heel gewoontjes met de Kerstdagen en dat betekend bij ons voor het grootste gedeelte vegetarisch. De mensen die wel vlees eten, krijgen een normale portie van een rollade, geen grotere hoeveelheden dan anders. Wel voorgerechtjes, maar die zijn ook zonder vlees en een wat chiquer toetje. Een leuke manier van samen Kerst vieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Er is niets biologischer dan het eten van wild. Wild hheft een fantastisch leven gehad. Niet te vergelijken met dat van een gemiddelde kip. Deze kip heeft een rotleven, een afschuwelijke reis naar de slachterij en een gruwelijke dood. Ik vind de discussie over de jacht altijd wat hypocriet. Ik ken weinig mensen die kritiek hebben op de jacht én vegetarier zijn. Dan heb je recht van spreken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ...ik ben heel erg tegen de jacht. Begrijp best dat er in ons stenen land teveel aan wild kan zijn maar dan is het de taak van Staatsbosbeheer of Natuurbescherming om er iets aan te doen en niet de vadsige plezierjagers die ik zo af en toe tegenkom in het veld!
   ......en ik ben vegetarier :-)

   Verwijderen
  2. Jagers opereren in opdracht van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Die organisatie bepaald waar en hoeveel van welke soort moet worden afgeschoten. Dit o.a. i.v.m. de hoeveelheid dieren die een gebied aankan zonder dat de dieren verhongeren.

   Daarnaast moet wild in bepaalde gebieden gewoon streng onder controle worden gehouden i.v.m. gevaar voor de mens. Denk maar eens aan de konijnen die de dijken en de duinen ondergraven. Of heb maar eens een aanrijding met een groot everzwijn.

   Nee. jacht is een noodzakelijk iets. En dan heb ik liever dat de mens het eet dan dat het wordt vernietigd of wordt verwerkt tot kattenvoer. Hoewel het te taaie rundervlees van Galloway runderen wel aan de leeuwen wordt gevoerd:)

   Verwijderen
  3. naar mijn idee heeft iedereen die opkomt voor het welzijn van dieren recht van spreken of je nu vegetarier bent of niet

   Verwijderen
  4. tja, ik heb eeb vriendin die zich vreselijk druk maakt om het welzijn van (aaibare) dieren en pvdd stemt maar wel elke avond kiloknaller op tafel zet.

   Verwijderen
  5. Ja...en ? Wat een reacties. Sommigen hier zijn heiliger dan de paus en hebben veel kritiek op mensen die ander consumptiegedrag hebben. Geniet vooral van je simpele sobere kerstmaaltijd en gun een ander zijn reebiefstuk of konijnebout .

   Verwijderen
  6. Dat is dan wel een heeeeeeel domme vriendin.

   Verwijderen
 12. Geen wild hier, ook weinig vlees overigens. Een dag kaasfondue en een dag een overheerlijke veggie Shepherd's Pie. Voor de vleesliefhebber (1) een gewone gehaktbal er bij. Ik houd niet van al dat gevreet met Kerst (anders ook niet overigens....) maar ik krijg de indruk dat veel mensen wild "moeten" eten. Het wordt ze een beetje opgedrongen door o.a. AH.
  Misschien is het vleesloze Kerstdiner van Marianne Thieme een idee? Je vindt het op de site van de PvdD.
  Kaathje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben dol op een stukje reebiefstuk. Niet van de supermarkt, maar van de slager of andere lokale winkel. En we eten het maar zelden. Jammer, want het is zo lekker.
  Geen wild eten omdat het zulke mooie dieren zijn? Lammetjes, kuikens, biggetjes en kalfjes zijn ook schattig. En velen van hen mogen wensen dat ze zo' lekker leven hebben gehad als een ree.
  Verder ben ik het er helemaal mee eens dat we echt niet elke dag vlees hoeven eten.
  Wij wonen in Engeland.Bij veel mensen staat dan kalkoen op het menu. Met wortel en spruitjes. Ik word wel eens gevraagd wat men in Nederland eet met kerst. Dan zeg ik maar dat wij geen speciaal kerstmenu hebben, maar dat we dat helemaal zelf mogen weten. En zo is het maar net.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dierentuinen zijn nou ook niet de meest diervriendelijke uitvinding.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was ook het eerste wat bij mij op kwam.

   Verwijderen
 15. Waarom geen bonen? Omdat ik daar ziek van wordt en niet van eerlijk in de natuur geschoten vlees. Met kerst eet ik wild, haas, eend of gans bij mijn zwager die het wild zelf heeft geschoten en kllargemaakt.
  Ik vind het wel vreemd na deze blog bij je recepten te lezen dat je zelf vlees haalt bij de Aldi. Lijkt me niet het toppunt van diervriendelijkheid...
  Wat minder hard oordelen over anderen lijkt me wel gepast in deze tijd van het jaar.
  Olga

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is lang geleden, dat ik vlees haalde bij de Aldi!
   Je vindt mijn oordelen hard?
   Ik schrijf alleen dat het volgens mij zo is dat het meeste wild dat je in de supermarkt koopt eigenlijk geen wild is, maar gefokt vlees. Als jij iemand kent die zelf wild schiet, dan is dat wel degelijk echt wild.
   Ik zou zeggen: eet smakelijk met kerst, geniet er van.
   Je hoeft van mij echt geen bonen te eten als je er niet tegen kan.

   Verwijderen