Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 17 januari 2015

Onthutsend en schokkend!

Stel je hebt een dochter van 16 jaar die drie zelfmoordpogingen gedaan heeft. Het is een zeer moeilijke situatie, je dochter is al jaren lang ernstig depressief en de beste weg is dat ze wordt opgenomen op een speciale afdeling voor stemmingsstoornissen van een jeugdpsychiatrische kliniek. 
Normaal gesproken valt medische behandeling van kinderen buiten het eigen risico, dus ouders hoeven voor medische behandeling van hun kinderen niets te betalen.
Sinds januari van dit jaar regelt de gemeente de jeugdhulp, en de jeugdpsychiatrie valt daar nu ook onder en dat betekent dat ouders een eigen bijdrage moeten betalen.
En weet je hoe veel dat is?
132 euro per maand, dat is 1584 euro per jaar.
Deze eigen bijdrage wordt in rekening gebracht omdat het kind niet thuis eet en woont en ouders dus minder kosten zouden hebben. Vergeten worden de reiskosten die ouders moeten betalen om het kind te bezoeken (bezoeken zijn vaak een verplicht onderdeel van de behandeling), ouders zijn door deze ziekte van hun kind minder gaan werken om meer bij hun kind te zijn en meer aandacht te kunnen geven aan het zieke kind en aan de andere kinderen van het gezin. Drie suïcidepogingen van een tiener hebben geen geringe impact op de omgeving.
Een psychiatrische opname duurt vaak maanden, zo niet veel langer en de kliniek ligt meestal niet naast de deur, integendeel.

Ik vind het zeer onrechtvaardig dat er een eigen bijdrage is:
Als een kind 18 wordt, dan betaalt het bij psychiatrische opname het verplichte eigen risico, wat nu maximaal €375 bedraagt (tenzij zelf hoger gekozen).
Stel je voor dat van ouders dezelfde eigen bijdrage gevraagd zou worden voor een ziekenhuisopname voor kinderen met kanker, een kind met ernstige brandwonden of te vroeg geboren baby's op neonatologie.
Waarom moet je voor een opname van psychisch zieke kinderen wel betalen en voor lichamelijk zieke kinderen niet? Alsof een noodzakelijke psychiatrische opname een pretpark is!

Ik roep op om deze onrechtvaardige regeling in de jeugdwet zo snel mogelijk te schrappen.

Medisch contact geeft de feiten:
• De verwachte bruto opbrengst van deze maatregel is 1,5 à 2 miljoen euro. De kosten van het innen zijn mogelijk hoger.
• Ook voor een gedwongen opgenomen kind geldt de bijdrage.
• Het verplichte eigen risico voor volwassenen is 375 euro per jaar.
• De in 2012 ingevoerde extra eigen bijdrage van 200 euro voor geneeskundige hulp bij psychische aandoeningen is na hevig protest in 2013 afgeschaft.
• Kinderbijslag voor een 16-jarige is 91 euro/per maand.
• Loes Ypma (PvdA) noemt  (max.)1580 euro eigen bijdrage voor kinderen met een psychische aandoening evenwichtig.
• De motie van Renske Leijten (SP) en Mona Keijser (CDA) dit af te schaffen is weggestemd.
• Brigitte van der Burg (VVD) twittert dat het nu eenmaal een gevolg is van de jeugdwet.


28 opmerkingen:

 1. Hoe krijgen ze het voor elkaar. Zo wordt de jeugdhulp alleen voor de mensen met een dikkere portemonnee. En wie zijn er de dupe van? De kinderen die dringend hulp nodig hebben. Ik vind er niets evenwichtigs aan. In mijn ogen zou dat het zijn als de eigen bijdrage voor voor kinderen even hoog is als voor volwassenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, of dat je ook voor een ziekenhuisopname van kinderen met kanker of na een ernstig ongeluk dergelijke bedragen gaat vragen. Dan wordt het een stuk "evenwichtiger".

   Verwijderen
 2. Echt belachelijk inderdaad! Ze mogen wel eens wat zuiniger zijn op kinderen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. evenwichtig aan dit alles is dat de regering structureel overal aan het graaien is. kan het niet linksom dan maar rechtsom. de andere kinderen met een ziekte, daarvan komen de ouders ook nog wel aan de beurt. het wordt hier zo langerzamerhand onleefbaar als je ziek bent!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als moeder van twee autistische kinderen die opgenomen waren, kan ik je vertellen dat het nóg erger is...twee keer die bijdrage...van een uitkering...en het blijft daar niet bij, je moet ook heel vaak naar de kliniek voor overleg, en die kliniek is nooit dichtbij en OV is erg duur.De kinderen komen ook elk weekend thuis...dat kost ook weer geld voor OV...

  Ze zijn zot daar in Den Haag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dit echt iets voor Radar of Kassa ....
   zo onrechtvaardig dat dit bestaat en ook nog evenwichtig
   wordt genoemd.

   Die bijdrage zou afgeschaft moeten worden.

   Rosa

   Verwijderen
 5. "Het is nu eenmaal een gevolg van de jeugdwet"... Jaja! Alsof er dan niets meer zou kunnen veranderen. Volgens mij was de wet vóór deze wet er kwam ook anders en kon die wél aangepast worden. Godsgeklaagd en echt vreselijk voor de mensen die dit overkomt. Alsof zij al niet genoeg op hun bordje hebben liggen. Ik kan me hier zó boos over maken!
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Moet de maatschappij dan echt voor alles blijven betalen ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan moeten ouders van brandwondpatienten of kankerpatienten of van slachtoffers van een verkeersongeluk ook betalen. Maakt niet uit hoe schrijnend hun situatie is.

   Verwijderen
  2. Nee, dat hoeft niet. Dat hebben we al gedaan. Al vanaf 1968 AWBZ-premie betaald en nu in verleeghuis € 2300,-- per maand betalen met bijv. € 1200,-- inkomsten (om ook maar een voorbeeld te noemen, dus eigen huis opeten. Maar wel per jaar (!) duizenden euro's premie betaald en dat bijna 50 jaar lang. Zoals iedere inwoner... )

   Verwijderen
  3. sorry hoor, maar wat een lullige opmerking. Er zijn zat dingen die anders kunnen. Waaom onderscheid maken tussen lichamelijke en geestelijke ziekten? En dan ook nog eens bij kinderen.

   Daarbij: de zorgverzekeraars bepalen waar de GGZ-instellingen wel en geen geld voor krijgen. Zo vinden zij dat specifieke kennis maar op een paar plaatsen hoeft te zijn. Anders dan bij ziekenhuizen moet je voor behandelingen in de GGZ vaak langer blijven, zijn er geen logeermogelijkheden voor ouders en is het wel de bedoeling dat het hele gezin behandeld wordt. Los daarvan willen ouders misschien ook wel bij hun oh zo kwetsbare kind in de buurt zijn.

   Als je zo met kwetsbare kinderen omgaat, waarom zou je dan in vredesnaam nog zoiets als jeugdzorg in stand houden? Of moet de staat dan aangeklaagd worden als mishandelende verzorger?

   Verwijderen
 7. een eigen bijdrage zou toch afhankelijk moeten zijn van je inkomen, hoe krom is het dat iemand met een laag inkomen hetzelfde moet bijdragen als iemand met een meer dan modaal inkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ouders van kinderen met lichamelijke problemen betalen niets bij ziekenhuisopnames. Een ouderbijdrage naar inkomen blijft oneerlijk!

   Verwijderen
  2. Er zijn al zoveel onderdelen dat het inkomstenafhankelijk is dat ook dit niet eerlijk meer is. Als dat mensen met wat meer inkomsten een geldboom hebben staan in hun tuin om zo elke keer maar een hogere eigenbijdrage te betalen!

   Verwijderen
 8. @anoniem, als de jeugdhulp onder de gemeente valt (WMO), wordt de eigen bijdrage door het CAK berekend en wordt het inkomen van 2 jaar geleden als uitgangspunt genomen. Hoger inkomen e.o vermogen zorgt dus voor een hogere eigen bijdrage. Ook kinderen die 18 jr of ouder zijn en in een instelling (geen opname psychiatrisch ziekenhuis) gaan wonen wegens een psychische aandoening zoals bijvoorbeeld autisme betalen veel eigen bijdrage, ze mogen maar 300 euro per maand overhouden van hun salaris of wajong (de rest is eigen bijdrage) en daar moet nog alles van betaald worden. Ik ben clientbegeleider ggz jongvolwassenen, voor ons is ook nog niet helemaal duidelijk wat alle nieuwe regelingen gaan betekenen nu de zorg voor kwetsbare mensen onder de gemeente valt. In dit geval is het eigenlijk ggz zorg die niet onder de gemeente zou horen te vallen omdat het crisisopname is na suïcidepogingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iets wat even in me opkomt: hoe staat het met dubbele kinderbijslag? Als je kind uit huis geplaatst is heb je daar onder bepaalde omstandigheden toch recht op? Zie http://www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag/tweemaal_kinderbijslag/tweemaal_kinderbijslag_intensieve_zorg/index.jsp
   Thuiswonend betekent hier: ingeschreven op jouw woonadres, ook als het door de week in een instelling verblijft.

   Verwijderen
 9. Onze ervaring met jeugdpsychiatrie (2014) is dat het ook nog eens eindeloos kan duren voordat er een diagnose wordt gesteld. Het is niet in hun belang om het aantal maanden zo kort mogelijk te houden! (waarop wij een second opinion regelden. Ongehoord! Dat doen we zo niet in de psychiatrie! Maar wij deden het wel zo en de problemen werden bij hun collega's snel en goed onderzocht, in kaart gebracht en aangepakt. Klaar! Er was geen reden om zo lang te blijven peuren en zoeken en schudden en enz.)
  Voor zorgconsumenten wordt steeds meer gewerkt met blanco cheques: die eigen bijdrage heb je gewoon te betalen, er wordt je niets meer gevraagd en zij bepalen hoe lang dat duurt. Net zoals een niet-gevoerd adviesgesprek door de apotheek gewoon simpelweg van je rekening wordt afgeschreven, zonder dat je een handtekening zet dat deze handeling werkelijk is verricht, of er achteraf bezwaar tegen kunt maken, omdat er dus geen enkel advies was gegeven. De overheid dwingt je eigenlijk je portemonnee af te geven en het is aan de zorgverzekeraar voorbehouden om te bepalen hoeveel er nog in zit als je 'm terugkrijgt. Heel vreemd. Op geen enkel ander terrein gaan consumenten daar mee akkoord! Waarom in de zorg dan wel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, bij een centrum voor psycho-oncologische zorg staat er op de website dat psychologische hulp onder het eigen risico valt, maar er wordt al aangenomen dat je dat eigen risico toch wel kwijt bent als oncologisch patiënt. Echter, de partner die geen kanker heeft, en hulp nodig heeft, is dat eigen risico niet zozeer kwijt aan oncologische zorg, maar wel aan psychologische hulp Terwijl een van de eerste veranderingen die je bemerkt bij ziekte (ook van je partner) inkomensverlies is. Lees: http://www.volkskrant.nl/zorg/ waar diverse zorgverleners aangeven op welke wijze ze de veranderingen in de zorg merken. Bijv. de huisarts merkt dat mensen steeds vaker zorg mijden vanwege de kosten.

   Verwijderen
 10. Het is een belachelijke regeling. Waar ik helaas de afgelopen 20 maanden me te maken heb gehad. Wel was dit een onvrijwillige plaatsing in een pleeggezin. Maar ik moest voor mijn 2 kinderen € 260 in de maand betalen. Tel daar de € 60 reiskosten per maand bij op, evenals dat ik de sport/hobby/schoolgeld/vakanties/uitstapjes/kapper/medicijnen/kleding nog voor mijn kinderen moest betalen en het niet meer ontvangen van kinderbijslag van de jongste (omdat de SVB vond dat ik geen € 416 per kwartaal kosten maakte voor hem) heb ik nu een schuld van bijna € 3000 euro.
  Tja wat valt daarvan te zeggen. Weinig. De wet houd geen rekening met je inkomen. De regeling geldt voor iedereen of je nu een inkomen hebt van € 1100 of € 2800 in de maand. Iedereen betaald evenveel.
  Ik betaalde die kosten ook gewoon door in de tijd dat mijn kinderen in de vakantie 3-6 weken bij mij waren.
  Ik ben blij dat het bijna voorbij is. Dan kan ik het geld tenminste weer gaan sparen voor de studie van de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Idioterie, werkelijk waar, dit land gaat flink naar de haaien zo.
  Wat een inhalig kabinet hebben we hier. Als Rutte en de zijnen maar niks te kort komen dan maakt het verder niks uit. de burgers tellen echt niet mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Inkomensafhankelijke bijdragen vindt ik niet altijd reëel. Dit geldt vaak op meerdere vlakken zodat een gezin met modaal inkomen bepaalde bijdragen ook niet op kan hoesten. Wordt wel snel geroepen! Als je van de andere kant bekijkt wat er allemaal betaald wordt..is de bijdrage een schijntje.

  Maar het blíjft lastig als je geconfronteerd wordt met zulke bijdragen icm laag inkomen. En onderscheidt tussen lichamelijke en psychische ziektes kan gewoon niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nederland was in dat opzicht ooit een best goed land, omdat er door iedereen voor iedereen werd gezorgd. Alsof ouders voor hun lol een kind met een psychische ziekte hebben. Laten we ze nog eens dubbel straffen door ze ook nog op te zadelen met financiële zorgen. Alsof een van de twee nog niet erg genoeg is. Stelletje modderfokkers.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb nooit zo goed begrepen, waarom je je kind naar een instelling zou doen.
  Je bent zelf toch de beste verzorger die er is? Ik heb een zus die zwaar autistisch is en die woont nu begeleid zelfstandig. Echt helemaal super. Zelf heb ik inmiddels drie kleintjes, 1 met Down, 2 autistisch. Ja, ja voordat iedereen gaat schelden, ik had het kunnen weten, ik ben erfelijk belast. Maar ik mag zelf drs voor mijn naam zetten, dus wie vertelde mij wat voor kids ik kreeg?
  En mijn kids gaan never nooit naar een instelling. We rooien het met zijn viertjes (papa is vertrokken, kon de druk niet aan, snap ik wel, hij is ook een drs maar zonder verstandelijk gehandicapte zus). No hard feelings.
  Zolang ik deo volente gezond blijf zorg ik voor mijn eigen kids. Ik heb geen enkele hulpverlener daar voor nodig. En dan leren ze maar niet hoeveel 2x2 is.
  Zit er niet in bij ze. Pech gehad. En ik zorg ervoor, dat L nooit een rits heeft in kleren of schoen (paniek, gillen), dat K niets zwarts heeft en dat er ook geen zwart hier in huis is en mijn kleine Bertje met zijn Down het allerleukste liefste ventje van de wereld is. En moeten ze ooit naar een instelling? Never nooit! Ik ben hun moeder.
  Jennifer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Net als je ex-man en ongetwijfeld meer mensen heeft niet iedereen het in zich om voor kinderen met een ernstige beperking te zorgen. Moeten zij gestraft worden?
   Overigens alle respect dat jij het wel opbrengt om dat te doen!
   Mijn advies: zorg goed voor jezelf. Een vriendin van mijn moeder is ondertussen 90 en heeft nog steeds een zoon met Down inwonen. Zij doet nog steeds de mantelzorg voor haar zoon, het is niet andersom en dat zal het ook nooit worden.

   Verwijderen
 15. Is deze bijdrage niet te vergelijken met de AWBZ-bijdrage die bij langdurige opnames betaald moeten worden door de patiënten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, je hebt het over gezondheidszorg voor kinderen en die is voor iedereen gratis en dat zou ook moeten gelden voor geestelijke gezondheidszorg.
   Waar jij op doelt is voor volwassenen in de geestelijke gezondheidszorg die een eigen inkomen hebben en die bijdrage is naar inkomen.

   Verwijderen
  2. Laat ik nou altijd gedacht hebben dat bij langdurige opname van een kind de ouders ook een bijdrage moesten betalen. Het is dus wel te merken dat ik geen kinderen heb en niet op de hoogte ben van de gratis zorg voor kinderen.

   Verwijderen