Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 4 september 2015

Bezuinigen met veel gezondheidswinst!

Waar heb ik het dan vooral over?

Over alcohol en tabak!

Over tabak schreef ik al eerder, vandaag wil ik het eens over alcohol hebben. Tabak is heel slecht en nog duur ook, maar ook alcohol kost geld en is slecht als je er te veel van neemt. En de grens van te veel is sneller bereikt dan je denkt.
Waarom is alcohol slecht? Je hebt helemaal niets aan de calorieën die er in zitten omdat er geen bouwstoffen in zitten en verder heeft alcohol een slecht effect op je gezondheid.
En vergeet ook vooral de effecten op de verkeersveiligheid niet.

Volgens het Trimbos-instituut zijn er steeds meer ouderen met alcoholproblemen. Je bent een probleemdrinker als je als vrouw meer dan 14 glazen alcohol per week drinkt. Mannen kunnen iets meer drinken voordat een kritische grens bereikt wordt. Voor hen geldt een bovengrens in de alcoholconsumptie van 21 glazen per week. Uit een fles wijn van 0,75 liter gaan 7 standaard glazen wijn. Dat betekent dat een vrouw een probleemdrinker is als ze 2 flessen wijn per week of meer consumeert. Maar twee flessen!  Ik denk dat het Trimbos-instituut een juiste constatering doet. Mijn inschatting onder generatiegenoten is dat er héél wat probleemdrinkers rondlopen. Misschien vinden ze zelf dat het best meevalt. Ze denken: Wat is nu 2 flessen wijn per week? Toch is uit onderzoek bewezen dat deze hoeveelheid schade toebrengt aan je gezondheid.

Hoe zit het met de positieve effecten van alcohol, bijvoorbeeld van wijn? Op deze site van het consumentenprogramma Radar lees ik het volgende: ‘Wijn wordt gemaakt van druiven en door de gisting van druiven komen alle stoffen die goed voor je zijn in de wijn terecht. Maar je hebt wel 100 liter wijn per dag nodig wil dat echt invloed hebben op je gezondheid. Dat is geen haalbaar dieet.’

Mijn bezuinigingstip: minder met alcohol, dat is zowel goed voor je portemonnee als voor je gezondheid! En merk je dat je eigenlijk niet zonder kunt, zoek dan hulp via huisarts of op een andere manier. Als je echt niet zonder kunt, dan ben je verslaafd. Ik snap dat dit een eng woord is voor mensen die afhankelijk blijken voor de alcohol, maar je kunt de waarheid toch maar beter onder ogen zien, denk ik.
Een tip om overgebleven wijn niet weg te gooien: vries de wijn in en maak er ijsblokjes van. Die ingevroren wijn kun je gebruiken voor sauzen. Niets gaat verloren en toch hoef je er niet tegenaan te drinken. 
Hoeveel drink ik zelf? Heel sporadisch een glaasje. Ik sluit de fles af met een speciale vacudop en zet hem koel weg. Op die manier doe ik ongeveer 10 dagen met 1 fles wijn. Veel wijn drinken doe ik niet, ik heb dit jaar 3 flessen wijn gekocht.

15 opmerkingen:

 1. Ik zie een glas wijn als een heerlijke, luxe verwennerij. Wel vind ik wijn na drie dagen na openen echt niet meer te drinken, ook niet na gebruik van een vacuvin.
  Zelf drink ik alleen in het weekend. Meestal koop ik kleine flesjes merlot. Uit zo'n flesje gaan 2 flinke glazen. Soms drink ik die op 1 avond op, soms verdeeld over 2 dagen. De kleine flesjes zijn in verhouding duurder maar de wijn is dan nog lekker,
  Op is op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kan aan mijn smaakpapillen liggen, maar ik heb geen moeite met wijn van ruim een week oud. Het was Italiaanse rode wijn die geserveerd moest worden op 8-12 graden celsius. Ik bewaarde de wijn met vacuvin in de koelkast en liet de wijn na het uitschenken een uurtje op temperatuur komen. Ik merkte geen verschil in smaak met de glazen die ik na opening van de fles dronk.

   Verwijderen
  2. Dat kan best hoor. Ik heb nooit rode wijn die zo koud gedronken wordt, misschien ligt het daaraan.

   Verwijderen
 2. Ik koop eigenlijk nooit wijn, alleen voor een verjaardag ofzo. Niet voor mezelf, maar mijn oma houdt ervan. Drank koop ik wel eens, maar ook niet echt regelmatig en als ik alleen ben drink ik eigenlijk sowieso nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik drronk wel eens te veel op een avond. Niet elke avond en ook niet elke week, maar wel vervelend als het gebeurde. En inderdaad slecht voor je en het kost een hoop geld. Nu heb ik met mezelf duidelijke afspraken gemaakt daarover gemaakt en dat gaat goed. Goed dat je hierover schrijft, want het is best moeilijk.

  Wij vieren wel eens mijlpalen en de goede dingen van het leven met een glas wijn met bubbeltjes. We hebben daarvoor halve flesjes uit Frankrijk gehaald. Dan drink je niet te veel en het is ook niet zo gek duur, en tegelijkertijd geeft het ons wel een heel luxe gevoel (dat is het natuurlijk ook).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dronken zal je me niet aantreffen maar een biertje of glas wijn vind ik echt heerlijk. We maken het zelf. Is leuk om te doen en niet duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik drink zelden alcohol, en als ik eens een wijntje neem, leng ik het aan met water. Anders stijgt het me meteen naar het hoofd. Ongewoonte, zullen we maar denken. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ...ik houd niet van alcohol en wel om 2 redenen:
  1. ik vind het vreselijk vies, alhoewel ik dol ben op (de goedkope) rumbonen :-)
  2. met diverse drankverslaafden uit het gezin van mijn ouders, heb ik (en niet alleen ik) veel ellende meegemaakt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Alcohol is niet 'slecht' als het met mate gedronken wordt. Alles is 'slecht' als je er teveel van neemt. Een beetje nuance is wel op zijn plaats denk ik. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van alcohol is wetenschappelijk vastgesteld dat bij vrouwen bij het gebruik van meer dan 1 glas per dag, en bij mannen 2 glazen per dag, de kans op verschillende soorten kanker (slokdarm, maag) toeneemt. Toch een reden voor mij om alleen nog in het weekend te genieten van een lekker glas wijn........

   Verwijderen
  2. @ Ineke: dat "met mate" is een probleem. Sommige mensen denken, dat als ze dagelijks gemiddeld 3 à 4 glazen alcohol drinken, ze nog steeds met mate drinken en dat is zeker te veel. Zo nu en dan 1 glas lijkt geen kwaad te kunnen, als je tenminste niet zwanger bent.

   Verwijderen
  3. Ik heb dat slecht in de tekst een beetje genuanceerd.

   Verwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Natuurlijk is teveel alcohol verkeerd. Alles wat teveel is niet goed....
  Maar we slaan wel door tegenwoordig.
  Ik moet altijd denken aan een carnavalsconference
  Piet komt bij de dokter en de dokter zegt:
  Dat gaat helemaal niet goed met je. Stoppen met roken, de drank laten staan en al die zoetigheid zou ik ook maar laten. Meer sporten etc.
  En dokter leef ik dan langer, vraagt Piet.
  Nee, dat kan ik niet garanderen maar het lijk wel veel langer........!
  en dit alles in sappig Brabants, Limburgs of welke tongval dan ook.
  Fijn weekend en neem toch maar een glaasje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de halve flesjes wijn weer in de aanbieding zijn, ga ik daar lekker wat van inslaan!
   En woorden waar te voor staat zijn altijd negatief, behalve dan tevreden!

   Verwijderen