Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 15 september 2015

Méér rente!

Dat crowdfunding leek mij bij nader inzien toch helemaal niets voor mij: te onzeker of ik er wel uit kon halen wat ik wilde: méér rente, maar ook na verloop van tijd mijn spaargeld weer terug.

ConsuminderMania vroeg waarom ik niet bij de ASN een beleggingsrekening opende en daar ging beleggen. Dat lijkt me een goed idee. Ik ben toch al klant bij de ASN en bij deze bank kan ik duurzaam beleggen, ook belangrijk voor mij. Ze bieden verschillende fondsen aan, met een verschillend risico: van groot, naar middelgroot, naar klein. Een van die fondsen met een groot risico heeft in de afgelopen 3 jaar een rendement behaald van 20,67 %! Zo veel rente hoef ik nou ook weer niet, maar een beetje méér zou leuk meegenomen zijn.

Dus ik ga een beleggingsrekening openen. Waarschijnlijk leg ik wat geld in bij een fonds met een wat groter risico en ook een deel met een kleiner risico. Of misschien alles met een klein risico, maar toch meer rente dan op een gewone spaarrekening!

12 opmerkingen:

 1. Spannend, ik ben benieuwd hoe het voor jou gaat werken! Nu heb ik er niet echt geld voor over, maar misschien is het in de toekomst ook nog eens iets, voor een klein bedrag bijvoorbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt goed moet ik zeggen! Ik wens je veel succes.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben erg benieuwd hoe het bevalt!! Ik snap zelf niets van beleggen helaas :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het fijne van zo'n beleggingsrekening met beleggingsfondsen, je hoeft er zelf niets van te begrijpen, zij doen het voor je. Je kunt ook een klein bedrag per maand inleggen.

   Verwijderen
 4. Ik ben heel benieuwd. Op dit moment is beleggen neit echt mogelijk, maar ik wil het wel graag snel doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Spannend. Wellicht heb je er nog wat aan om even op de site van het VEB (Vereniging van Effecten Bezitters) te kijken. Bij gespreid beleggen zag ik in mijn ogen nuttige informatie staan. Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je misschien ook eens verdiepen in indexbeleggen. Ik las daar een aantal jaren geleden over bij Erica Verdegaal en ben dat toen oa gaan doen. En de buy and hold strategie aanhouden. Google er maar eens op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doe ik ook, sta nu wel eventjes op verlies na de recente beurscrash in China, maar dat is met een buy and hold strategie alleen maar reden om extra bij te kopen.

   Verwijderen
 7. Wat zijn jullie toch enorm bezig met (nog?) meer geld vergaren. En dat voor zuinige, bewust levende mensen.Het een sluit het ander niet uit natuurlijk, maar ik verwacht dit niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook ik had ooit een beleggingsfonds bij de ASN. Het was teleurstellend. Net zoals mijn koopsompolissen overdoen aan BrandNewDay.
  Gisteren bericht ontvangen van NIBC. De depositorente gaan zij verhogen. Niet dat ik daar nu veel aan heb. Maar het is een leuk bericht in deze belabberde rente tijden.

  Heb je geen leuke dingen nodig? Is ook belangrijk! Schoonheidsspecialiste of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Toen ik begon met beleggen, zo'n vier jaar geleden, stonden de langeretermijncijfers van deze fondsen nog in de min, door de verliezen die in 2008 gemaakt werden. Met andere woorden: verkijk je niet teveel op de huidige goede cijfers. Beleggen betekent dat je ook risico loopt op verliezen. Maar: ik ben wel blijven beleggen, en dat loont tot nu toe ook wel. Al zijn de dalende waardes sinds eind augustus wel jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoera! Welkom in de wondere wereld van beleggen. Ik ben vandaag begonnen aan een serie blogs over mijn ervaringen, ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen.

  BeantwoordenVerwijderen