Ik had in week 45 spruitjes gekocht en daar was nog de helft van over. Zonde om weg te gooien! Ik besloot spruitjessoep te maken. Of eigenlijk was het groentesoep met spruitjes.
Nodig (voor 2 personen):
250 gram spruitjes
2 grote stengels bleekselderij
1/2 à 1/3 prei (afhankelijk van de grootte)
1 grote winterwortel
5 à 6 kleine aardappelen
twee flinke broccolistronken, geschild
1 gedroogde rode peper (ik houd van pit, je kunt de peper ook weglaten)
(Ik gebruikte Rawit peper (cabe rawit), dit zijn kleine zeer hete rode chilipepertjes van de soort capsicum frutescens.)
2 bouillonblokjes (ik koos voor 1 kruidenbouillon en 1 groentebouillon)
staafmixer
Snijd alles in stukken en doe in een pan en doe er ruim 1 liter water bij. Kook een kwartier en maak er met de staafmixer een gladde massa van. (O, jongste dochter, wat ben ik nog steeds blij met de staafmixer die je mij al weer lang geleden cadeau deed!)
Ik had plannen om nog wat stukjes gerookte makreel in de soep te doen, maar omdat schoonzoon bij het idee nogal griezelde, heb ik dat maar niet gedaan.
Mijn eigen oordeel: een heerlijk soepje!
Behoorlijk pittig overigens, zorg dat je niet meer dan 1 gedroogde peper gebruikt, tenminste niet van de gedroogde soort die ik gebruik.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 19 november 2015
Spruitjessoep
Labels:
Recepten
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ken je madame jeaanette al? Die gebruikte ik voor de pompoensoepen. Lekker.
BeantwoordenVerwijderenMadame Jeanette, dat is ook een erg hete peper! Oudste dochter en schoonzoon hebben een recept. Dan laten ze deze pepers meegaren, ze maar halen ze vervolgens in zijn geheel uit het gerecht, want opeten is volgens hen te scherp.
VerwijderenJa dat klopt,ik deed een Madamme Jeanette in pompoensoep zonder de zaadjes en vergat dit te verwijderen voor pureren. Gevolg hele hete soep,wel zeer verwarmend vanmiddag als lunch.
VerwijderenLijkt me lekker, ik maak ook vaak soepen met iets van pepertje of gember. Ik denk trouwens dat spruitjes/broccoli en bleekselderij niet samen gaan. Twee van die sterke smaken ..
BeantwoordenVerwijderenIk proef van de bleekselderij, spruitjes en de broccolistronk nauwelijks iets terug. Ik proef vooral de peper, de wortel, de prei en de aardappelen. Ik had de combinatie voornamelijk bedacht om lekker veel gezonde groenten weg te werken.
VerwijderenSoep maken met spruitjes erin daar heb ik nooit aan gedacht!
BeantwoordenVerwijderenWel heb ik afgelopen week 10 zakken spruitjes gekocht in de aanbieding voor 39 cent de zak, en ingevroren, dan kunnen we ze later eten.
Ik heb online gekeken voor spruitjessoep en de lekkerste lijkt mij die van het Belgische programma Dagelijkse kost, met spruitjes, spekjes en croutons, Teveel sterke groenten bij elkaar vind ik niet zo aantrekkelijk. Ik had trouwens nog nooit van spruitjessoep gehoord maar ga de Belgische zeker een keer maken, ik krijg nu al trek!
BeantwoordenVerwijderenIk had al wel eens in de Allerhande een recept gezien voor spruitjessoep. Daarom kwam ik op het idee. Ik heb helemaal geen recept gebruikt voor mijn spruitjessoep, ik heb gewoon maar wat geprobeerd.
VerwijderenBedankt voor het recept. Toevallig heb ik spruitjes in huis, zowel vers als in het vriesvak.
BeantwoordenVerwijderen