Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 19 november 2015

Spruitjessoep

Ik had in week 45 spruitjes gekocht en daar was nog de helft van over. Zonde om weg te gooien! Ik besloot spruitjessoep te maken. Of eigenlijk was het groentesoep met spruitjes.

Nodig (voor 2 personen): 

250 gram spruitjes
2 grote stengels bleekselderij
1/2 à 1/3 prei (afhankelijk van de grootte)
1 grote winterwortel
5 à 6 kleine aardappelen
twee flinke broccolistronken, geschild
1 gedroogde rode peper (ik houd van pit, je kunt de peper ook weglaten)
(Ik gebruikte Rawit peper (cabe rawit), dit zijn kleine zeer hete rode chilipepertjes van de soort capsicum frutescens.)
2 bouillonblokjes (ik koos voor 1 kruidenbouillon en 1 groentebouillon)
staafmixer

Snijd alles in stukken en doe in een pan en doe er ruim 1 liter water bij. Kook een kwartier en maak er met de staafmixer een gladde massa van. (O, jongste dochter, wat ben ik nog steeds blij met de staafmixer die je mij al weer lang geleden cadeau deed!)

Ik had plannen om nog wat stukjes gerookte makreel in de soep te doen, maar omdat schoonzoon bij het idee nogal griezelde, heb ik dat maar niet gedaan.

Mijn eigen oordeel: een heerlijk soepje!
Behoorlijk pittig overigens, zorg dat je niet meer dan 1 gedroogde peper gebruikt, tenminste niet van de gedroogde soort die ik gebruik.

9 opmerkingen:

 1. Ken je madame jeaanette al? Die gebruikte ik voor de pompoensoepen. Lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Madame Jeanette, dat is ook een erg hete peper! Oudste dochter en schoonzoon hebben een recept. Dan laten ze deze pepers meegaren, ze maar halen ze vervolgens in zijn geheel uit het gerecht, want opeten is volgens hen te scherp.

   Verwijderen
  2. Ja dat klopt,ik deed een Madamme Jeanette in pompoensoep zonder de zaadjes en vergat dit te verwijderen voor pureren. Gevolg hele hete soep,wel zeer verwarmend vanmiddag als lunch.

   Verwijderen
 2. Lijkt me lekker, ik maak ook vaak soepen met iets van pepertje of gember. Ik denk trouwens dat spruitjes/broccoli en bleekselderij niet samen gaan. Twee van die sterke smaken ..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik proef van de bleekselderij, spruitjes en de broccolistronk nauwelijks iets terug. Ik proef vooral de peper, de wortel, de prei en de aardappelen. Ik had de combinatie voornamelijk bedacht om lekker veel gezonde groenten weg te werken.

   Verwijderen
 3. Soep maken met spruitjes erin daar heb ik nooit aan gedacht!
  Wel heb ik afgelopen week 10 zakken spruitjes gekocht in de aanbieding voor 39 cent de zak, en ingevroren, dan kunnen we ze later eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb online gekeken voor spruitjessoep en de lekkerste lijkt mij die van het Belgische programma Dagelijkse kost, met spruitjes, spekjes en croutons, Teveel sterke groenten bij elkaar vind ik niet zo aantrekkelijk. Ik had trouwens nog nooit van spruitjessoep gehoord maar ga de Belgische zeker een keer maken, ik krijg nu al trek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had al wel eens in de Allerhande een recept gezien voor spruitjessoep. Daarom kwam ik op het idee. Ik heb helemaal geen recept gebruikt voor mijn spruitjessoep, ik heb gewoon maar wat geprobeerd.

   Verwijderen
 5. Bedankt voor het recept. Toevallig heb ik spruitjes in huis, zowel vers als in het vriesvak.

  BeantwoordenVerwijderen