maandag 30 november 2015

Zuinig stoken in de winter

Vroeger, toen ik nog een minimum inkomen had en in een huurhuis woonde, dacht ik dat het zeer eenvoudig was om te besparen op gasverbruik: in de woonkamer, de keuken en de douche de verwarming open en de rest van de radiatoren uit en 's nachts de thermostaat op 10.
Makkelijk zat!
Ik moet zeggen, we gebruikten niet erg veel gas in deze woning met 4 slaapkamers, een kanjer van een overloop en een woonkamer van 36 m2. Het werd wel wat meer toen mijn dochters vaker op hun slaapkamers verbleven om daar huiswerk te doen, profielwerkstukken te schrijven en wat niet al, een puber heeft tenslotte een eigen leven.

Al weer 8,5 jaar geleden kocht ik een eigen huis en verhuisde ik. Ik begon mijn weblog en schreef ik over zuinig leven.
Natuurlijk schreef ik ook over mijn stookgedrag.
 Toen kwamen er commentaren:
- ik zou geen van de radiatoren dicht moeten draaien, want blijkbaar bezuinig je dan toch niet
- ik zou de thermostaat op 15 moeten zetten en niet lager, want anders kost het heel veel gas om de temperatuur weer omhoog te krijgen en dan verstook je meer gas.
- ook zou ik het beste een ketel kunnen aanschaffen met een heel hoog rendement

Ik moet zeggen, het bracht mij in verwarring!
Want wat is nu echt voordelig in mijn situatie?

Ik heb mijn twijfels om alle radiatoren open te draaien. Op de slaapkamers, in de badkamer en op zolder heb ik bijna 365 dagen per jaar een kiepraam open staan. Dat zorgt voor heel veel frisse lucht. Alleen als het hard vriest gaan de ramen dicht en houd ik alleen de ventilatieroosters open.
Door die open ramen zou er, als ik overal stook, een heleboel warmte verloren gaan. Ik kan me niet voorstellen dat dit er voor zorgt dat ik minder gas verbruik.

Ik ben maar eens even gaan kijken op de site van Milieucentraal. Adviezen die goed voor het milieu zijn, zijn dat waarschijnlijk ook voor de portemonnee.
Dit haal ik van deze site:


6 Tips verwarmen zonder verspillen
1. Sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar je bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Hiermee bespaar je gemiddeld 200 euro per jaar en 700 kilogram CO2.
2
Zet je thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar en 240 kilogram CO2. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan 2 graden lager dan overdag, anders duurt het opwarmen te lang.
3
De thermostaat overdag één graad lager zetten (op 19 in plaats van 20 graden), bespaart 80 euro per jaar en 220 kilogram CO2.
4
Zet de thermostaat op 15 graden als je overdag weggaat. Hiermee bespaar je gemiddeld 130 euro per jaar en 390 kilogram CO2.
5
Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 70 euro per jaar en 230 kilogram CO2.
6
Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 20 euro per jaar en 45 kilogram CO2.


6 Tips besparen via cv en warm water
1
Ga na of de isolatie en ventilatie in huis in orde zijn.
2
Vervang onzuinige installaties door een hoogrendement cv-combiketel op gas en maak gebruik van duurzame bronnen van energie (bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp).
3
Laat een deskundige installateur uitrekenen welk vermogen je cv en warmwatertoestel moeten hebben. Te weinig vermogen is niet goed, maar te veel vermogen is ook niet efficiënt. En laat (klok)thermostaten en radiatorkranen plaatsen, en de installatie goed inregelen.
4 Ga je de badkamer vernieuwen? Overweeg een douche-wtw: die wint warmte uit wegstromend water om koud water voor te verwarmen, en bespaart zo op gas.
5
Wees zuinig met energie: zet vaker de verwarming lager (in elk geval 's nachts en als je niet thuis bent), gebruik een spaardouche en maak ook van andere bespaartips verwarmen en bespaartips warm water een gewoonte.
6
Energielasten verlagen en wooncomfort verbeteren? Kijk op VerbeterUwHuis.nl.

Dat zijn 2x 6 tips waar ik zeker wel wat aan heb!

13 opmerkingen:

 1. Ja, dat dacht ik ook, tot we een huis kochten en er een half jaar later pas echt konden gaan wonen. Geschrokken van de jaarlijkse gasrekening die precies over die oeriode viel (voor ons een half jaar dus). De kachel daarna echt uit gezet als ik werk, voordeel bij 17 graden vind je het warm. Bij langer weg zijn gaat hij naar 10 en ook het warme water uit.
  Slaapkamers sowieso niet aan en de gasrekening is fors lager. Vrijstaande woning, alleen dubbele beglazing beneden en dakisolatie.
  Huizen die volledig geisoleerd zijn? ik voel me daar onprettig bij, kan niet gezond zijn denk ik.
  We hebben nu een houtkachel in onze woonkamer en bij de hele dag stoken verwarmd hij de keuken er bij.
  M.a.w. niet stoken als je er niet bent en alleen waar je bent is voor ons de goedkoopste versie gebleken. (gemeten gebruik).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geloof mij maar die nul-woningen zijn gezonder en beter voor het milieu dan het stoken van hout.

   Verwijderen
  2. ...je hebt gelijk Nadasurf! Houtkachels, vuurkorven e.d. zijn niet alleen slecht voor het milieu ansich maar een regelrechte ramp voor mensen met COPD,

   Verwijderen
  3. Een modern goed geisoleerd huis heeft voldoende ventilatie om voor frisse lucht te zorgen en geen vochtproblemen te veroorzaken. Ventilatie en tocht is toch echt niet hetzelfde. Dus continu een tochtig huis is zeker niet goed voor de gezondheid.

   Een huis wat te koud is zal ook te vochtig worden. Ook niet goed voor de gezondheid.

   Vroeger was echt niet alles beter.

   S.

   Verwijderen
 2. Zal het nog keer uitleggen :) Alle ketels zijn over gedimensioneerd vaak zijn ze 25-30 Kw (nieuwbouw woning krijg je warm met slechts 5 Kw ) en als je slecht 4 radiatoren gebruikt van 1000 watt dan loop tegen probleem aan dat ketel wederom warm water warm gaat maken, zijn minder radiatoren, water is sneller rond gepompt.

  Natuurlijk kun je radiatoren dicht draaien maar pas dan wel ketel aan vermogen,pompsnelheid, waterzijdig,aanvoer-retourtemperatuur etc

  Zie : https://www.vandomburg.net/bespaar-energie-met-cv-tuning/cv-ketel-instellen-en-afregelen/

  Ook de nachtverlaging is afhankelijk woning hier staat hij s,nachts op 5 graden en is hier nu 17 graden als wij om 6:15 uur beneden komen en die 2 graden als wij 19 willen hebben stoken we er zo erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog een aanvulling, je bezit al ketel met hoogste rendement label HR 107

  En ook die tips zijn heel algemeen en pak van beide een.Tip 6 hier kan 2 uur voor dat we naar bed de verwarming lager woon je in nieuwbouwwoning kan het wel 3 of 4 uur lager voor dat het voelbaar lager wordt.

  Tip 2 wordt vaak te onpas gehanteerd iemand die al een HR 107 ketel heeft van 15 jaar of iets ouder hup ! vervangen terwijl er haast niets zuiniger is op markt (betaalbaar) En ook die elektrische warmtepomp is leuk met huis vol zonnepanelen en zijn genoeg die geschrokken zijn van de energienota wat zo,n pomp verbruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben gaskachels. Als ik ga koken en zeker als de oven aan gaat,zet ik van tevoren de kachel op waakvlam. Er komt dan voldoende warmte vrij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb niets aan deze tips :-) want alles, wat op onze situatie van toepassing is, wordt hier al jaren gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb de verwarming standaard op 12,5, zodat hij aanslaat als het te koud wordt en de kans bestaat op bevroren leidingen. Het verwarmen doe ik via de pelletkachel, in de ruimtes die ik gebruik. Ik heb dan wel de radiatoren overal (een beetje) open staan, zodat áls de ketel aanslaat, het overal weer even een beetje bijverwarmd wordt. Dit werkt qua stookkosten voor mij erg goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De trap naar boven zit bij ons in de huiskamer. Hebben daar vorige week een gordijn voor gehangen. Tot die tijd was het op de overloop heerlijk warm en voelde je het kouder worden wanneer je naar beneden liep. Nu is heb boven ietsje frisser dan beneden. De tank voor het warme water zit op de overloop, en mijn man heeft boven een studeerkamer met computers, dus echt koud zal het boven niet worden.
  Helaas hebben wij een oude ketel, en we kunnen alleen de CV aan wanneer ook het warme water aan staat. Gaan we in de winter op vakantie, dan zetten we de verwarming laag, maar moet helaas ook de warmwatertank aan blijven.Erg onvoordelig, maar beter dan bevroren leidingen. Maar ja, een goed werkende ketel vervangen? Volgens de onderhoudsmensen is de ketel van goede kwaliteit, en gaan de moderne niet zo lang mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb een huurhuis en heb net in het voorjaar een nieuwe ketel ontvangen. Ik ben benieuwd naar mijn jaarverbruik nu, het lijkt een stuk minder dan met de oude ketel van 18 jaar oud.... De man van het bedrijf adviseerde om 's ochtends een kwartiertje te luchten en dan de ramen op de slaapkamers weer dicht te doen. Iedere radiator een slag open te zetten, verder hoefde niet. Behalve in de woonkamer waar je het meeste vertoeft.

  Tegenwoordig hebben mensen veelal inbetweens voor de ramen...funest voor de verwarming! Je kunt dan beter de in betweens open laten en eventueel een rolgordijn aanschaffen, zou hou je de warmte wel in huis.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben nu eindelijk een programmerbare thermostaat, en die stast maar een paar uurtjes per dag aan. 's Ochtends tussen 6.45 en 8.15 is het 16 graden, van 15.45 tot 21.45 is het 17 graden, daartussen is het 11 graden. In de kamer is het meestal warmer, zo'n 15 graden, dus hij slaat 's nachts gewoon niet aan. In de ochtend is het lekker om de kilte eraf te hebben, maar omdat we dan toch steeds in beweging zijn, hoeft het niet warmer te zijn. 's Avonds zitten we op de bank onder een dekentje, lekker knus. Meestal hebben we de tv aan en ben ikmwat aan het verstellen of administratie aan het doen, terwijl mijn man strijkt.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de ochtend 16 graden dan krijg ik hier niemand uit bed en onder de douche. Man heeft een ontzettende hekel aan kou en gaat nooit akkoord met zulke temperaturen. Wij hebben ook een instelbare thermostaat (ook met app op de smartphone). Nu scheelt het dat door goede isolatie de temperatuur hier niet onder de 17 a 18 graden komt als het erg koud is.
   Ilse

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.