Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 29 november 2015

De afbraak van de ouderenzorg

TSN, een grote thuiszorgorganisatie, dreigt failliet te gaan. Lees hier meer op NU.nl en hier op de site van de NOS. Ruim 11.000 banen zijn in gevaar. Als deze organisatie inderdaad failliet gaat, dan betekent dit dat 60.000 ouderen en hulpbehoevenden zonder zorg komen te zitten.
Veel verzorgingshuizen zijn al gesloten, voor mensen die hulp nodig hebben zijn er al minder mogelijkheden en dan krijgen ze ook al geen thuiszorg meer?
Ik vind het een gotspe dat dit zo gaat in Nederland!

Lang geleden konden mijn oma's zonder enig probleem in een bejaardentehuis gaan wonen. Ze waren alleenstaand en rond de 70 en het was ergens in de jaren 60. Geen indicatie of zo nodig, ze kregen gewoon een kamer. Ze moesten daarvoor wel hun vermogen "opeten", dan dan weer wel!
Mijn ouders kregen rond 1990, ze waren toen 67, heel gemakkelijk thuiszorg, mijn inschatting is dat ze dat in dezelfde situatie nu niet gekregen hadden of hooguit een fractie daarvan.

Hulp krijg je tegenwoordig niet zo maar. Je moet op dit moment al een forse screening ondergaan wil je in aanmerking komen voor thuiszorg. Daarnaast heeft bijna iedere cliënt van de thuiszorg minder uren dan voorheen, omdat het volgens de nieuwste regels niet nodig is om zo veel uren hulp te krijgen. Het kon best een beetje minder en daarna nog minder. Daarvoor zijn "keukentafelgesprekken" gevoerd.

En nu laat de overheid deze mensen volledig in de kou staan?

Mijn stelling: de overheid dient er voor te zorgen dat mensen die hulp nodig hebben, die hulp ook krijgen! En het is mij om het even of dit de gemeentelijke, regionale of landelijke overheid is.
Als die hulp er maar is en mensen niet in de steek gelaten worden.

Kijk ook eens bij Vlasleeuwenbekje, vandaag schrijft zij toevallig over de zorg.

19 opmerkingen:

 1. Wat een ellende en spanning veroorzaken die maatregelen bij de mensen,die echt zorg nodig hebben en niet krijgen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is tegenwoordig gewoon schandalig zoals ze met de zorg omgaan, je bent gewoon bang om oud te worden.
  Je moet het maar aan je buren of vrienden en familie vragen is de kreet , maar als dat niet kan dan heb je pech, in wat voor wereld leven we toch tegenwoordig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zie mijn comment niet, dus zal het nogmaals proberen: ik werk in de thuiszorg als verpleegkundige. Mensen krijgen thuis verzorging en/of verpleging via hun basis verzekering zonder eigen risico. Men kan zichzelf aanmelden of via een huisarts of een buurman/buurvrouw, of familie kan iemand ook aanmelden. Een verpleegkundige heeft dan een gesprek, en inventariseert de zorg en vraagt het aan bij het zorg kantoor (verzekering van de client). Ik die dit vaak, en is nog nooit geweigerd of gekort. Hulp in de huishouding loopt via de Gemeente, dan is er een tafel gesprek en sommige mensen gaan idd van 4 uur per week naar 2. Ook is er een eigen bijdrage (die was er vorig jaar ook al) echter deze is gebaseerd op inkomen. Ik vind dat het wel goed gaat in de wijk. Het hangt er misschien wel vanaf waar je woont. Dat weet ik niet. Ik woon in de Randstad. - Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dramatisch vind ik het. Voor al die vluchtelingen komt Den Haag wel met een zak met geld over de brug. Maar onze eigen ouderen laten ze in de kou staan! Ik vind het schreinend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ...dat is appels met peren vergelijken!

   Verwijderen
  2. Nee hoor, dat geld voor de vluchtelingen is echt niet gratis, dat moet ergens vandaan komen.

   Verwijderen
  3. De overheid heeft plannen om jonge mannen maar op straat te laten, mogen het zelf uitzoeken. Dat is natuurlijk ook vragen om problemen, zowel voor de vluchteling als de omgeving.
   Voor wat betreft de zorg, er zou eens goed gekeken moeten worden wat op de langere termijn nu meer gaat kosten. Wat al dat verplicht vereenzamen thuis en slechte zorg, gaat de maatschappij straks nog veel meer geld kosten.
   Bovendien zou de zorg nou juist een prachtige werkgelegenheid kunnen zijn, en dat komt uiteindelijk weer terug in de economie.
   Maar daar worden de rijken dan weer niet rijker van en daar gaat onze politiek alleen maar over.

   Verwijderen
 5. Het zal inderdaad afhangen van de streek waar je woon. Ik ken in mijn omgeving verschillende mensen die huishoudelijk hulp krijgen, grotendeels betaald door de gemeente, die het m.i. (nog) niet nodig hebben! Ook de mensen in mijn buurt (met mijn 65 jaar ben ik een van de jongsten :-) die én zorg én huishoudelijke hulp nodig zijn, krijgen dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn moeder heeft met veel moeite een indicatie voor een verzorgingstehuis gekregen, wegens te goed overkomen. Dat komt ook mee omdat ze bij dat soort gesprekken zichzelf helemaal oppoetst en rechtop zit en flink doet. Wanneer de indicatiecommissie een paar dagen mee kan draaien, krijgen ze een heel ander beeld, maar daar is de tijd nu eenmaal niet voor.

  Enfin, mijn moeder heeft haar indicatie gekregen en inderdaad, ligt een groot deel op bed en wil niet gedoucht wegens te moe en te veel pijn. Dat had ze ook toen ze zelfstandig woonde, maar toen bleef dat voor haar omgeving vaak verborgen. Maar nu zijn er verzorgenden die dat signaleren en haar overhalen hulp te accepteren bij douchen, aankleden etc. Mijn advies wanneer je iemand kent die een aanvraag voor indicatie heeft lopen: kijk goed hoe hun dag er uit ziet, welke dingen ze laten vanwege hun beperkingen, en zorg dat je bij het gesprek bent. De generatie boven ons heeft meegekregen om in stilte te dragen en flink te zijn, daar kom je nu niet verder mee. En het is niet altijd mogelijk om as kinderen de dagelijkse zorg volledig op je te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is tegenwoordig heel verstandig om flink eat geld achter de hand te hebben. Want thuizorg is tegenwoordig met eigen bijdrage zo duur, dat je net zo goed zelf iets kunt regelen. Dan blijf je ook eigen baas.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vervolg van bovenstaande. Het zijn met name de mensen zonder geld die de dupe zijn. Maaike

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Er zijn weinig landen waar zo goed gezorgd wordt voor zieken, zwakken en ouderen. En ook weinig landen waar men zo ontevreden is. Als voorbeeld noem ik mijn schoonmoeder van 84: van haar 30e tot haar 56e twee dagen per week gewerkt, toen met prepensioen. Afbetaald huis met een waardestijging van 500 procent. Maandelijks ontvangt ze 2000 euro aow en (partner)pensioen. Ze woont thuis en heeft hulp met haar huishouden vervoer administratie en soms verzorging. Dit alles tegen een geringe eigen bijdrage en niet van het hotelnivo dat ze verwacht. Dus heeft ze het heeeeeeel slecht in haar ogen. Ik zou maar eens snel mijn zegeningen gaan tellen als klagende Nederlander.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De zorg in Nederland is inderdaad zo slecht nog niet. Ik woon in een land waar bijna geen voorzieningen zijn voor ouderen en zieken. Als je inkomen laag is heb je pech en zul je zelf voor je familie moeten zorgen. Dit kan goed gaan maar legt een enorme druk op de familie, ook financieel. Ik ben met andere ogen gaan kijken naar alles wat je in Nederland wel hebt, wat als vanzelfsprekend wordt beschouwd. En wat kunnen Nederlanders toch enorm klagen en zeuren.

   Verwijderen
  2. Misschien is de zorg nog niet zo slecht geregeld, maar vergeleken met zo'n tien jaar geleden is de zorg zeker niet meer wat het geweest is. Ouderen van nu hebben dat niveau van zorg altijd om zich heen gezien en verwachten nu ook dat niveau, logisch toch? Maar ondertussen wordt er heel hard bezuinigd en wordt er van buren en familie verwacht dat ze bij diegenen die hulp nodig hebben gaan stofzuigen, sanitair schoonmaken en de vloeren dweilen. Ik kan mee heel goed voorstellen dat buren er niet op staan te wachten om als huishoudelijke hulp voor hulpbehoevende buren op te treden. Een bezoek brengen, een boodschap doen of oog- of oordruppels geven is prima, maar er zijn grenzen.

   Verwijderen
  3. De zorg kon ook niet zo blijven want dat is niet te betalen , en dan moeten alle belasting betalers of meer betalen of de zorg premies gaan omhoog. Vergeleken met bijv de VS, is de zorg verzekering hier spot goedkoop. Ik heb jaren 350$ per twee weken betaald voor mijn verzekering met 5000$ eigen risico, en dat was nog goedkoop omdat ik bij een ziekenhuis werkte. En thuiszorg bestaat bijna niet, en HH allen privé. Het is goed geregeld in Nederland. Echt - Marjolein

   Verwijderen
 10. Ja sorry dat geklaag word ik doodmoe van.,
  1 de overheid dat zijn wij! Blijkbaar willen we er niet voor betalen
  2 met de nieuwe regels regelt de wijkverpleegkundige de indicatie, voor mijn 95 jarige moeder heeft ze dat perfect gedaan. Ze werkt nauw samen met de huisarts en de WMO medewerkers van d gemeente. En dit alles voor 18 euro per maand, mijn moeder heeft een minimum inkomen.
  3 natuurlijk doen wij ook wel dingen. Kleding kopen, de administratie etc. Maar poetsen is niet aan de orde.
  4 als je vindt dat je gemeente het niet goed regelt dan moet je je stem laten horen bij de gemeenteraadsverkiezingen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. In de reacties zitten (on)waarheden. Dat de zorg anders mocht? Het werd gegeven op plekken waar het niet volledig nodig was. ( Ik heb er toch recht op? ). Als me nu gevraagd wordt; vraag de buren om hulp, dan schiet ik in de lach. Wij zijn de jongsten in dit ouderenbuurtje. Participatie, wat een woord. Mantelzorger? Dat is een uitgeknepen plakje vlees tussen brood. Door onze regering wordt verwacht dat iedereen een baan heeft !!. Als je dan ook nog mag zorgen voor je gezin incl. kinderen en je ouders en je buren......? Burn-out. En dat kost niets? We moeten langer thuis blijven wonen, vlgs. Den Haag willen we dit graag. Laat deze instantie dan ook ervoor zorgen dat dit met hulp voor de thuisomgeving mogelijk blijft. Oh, sorry, dat begrijpen deze mensen niet. Daarvoor heb je een lagere school opleiding nodig. En zeuren ouderen? Natuurlijk we zijn de zilveren generatie; zilver zijn onze haren, goud in de tanden, staal in de botten. We zijn dus rijk ! Wij mochten werken op 14 jarige leeftijd en in ons beroep ons lijf verslijten. Nu we krakkemikkig zijn mogen we zelf ons huisje onderhouden en de glazen buiten zelf schoonhouden. Toen ik jong was en trouwde mocht ik mijn baan niet behouden. Ik had een gezin te verzorgen !! Toen was er dus volop tijd voor mantelzorg/participatie. Hoe krom wil je alles hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn moeder is 11 november een dag voor haar verjaardag in huis gevallen, na 7 uur op de grond liggen gevonden door iemand die toevallig voor de deur stond en haar in de keuken op de grond zag liggen. Ze woont zelfstandig in een nieuwbouwwijk in een eensgezinswoning woning. Het duurde nog een uur voor er iemand naar binnen kon. Ze is 'lucht' dementerend en wat wantrouwig dus alleen ik, mijn man en mijn nichtje hebben een sleutel maar we werken allemaal. De ambulance maakte zich er met een jantje van leien vanaf, oh mevrouw was heel helder niks aan de hand. En die pols dan zei mijn nichtje, wat oh die is helemaal blauw! Nou mevrouw waarom heeft u dat niet gezegd? Mijn moeder was onsamenhangend en volledig in de war maar of we maarneven zelf naar het ziekenhuis gingen met haar. Antoniushove in Leidschendam, de sehnwas super. Ze vonden het raar dat mijn moeder niet wist hoe, hoelaat, waar en waarom ze gevallen was dus werd alles onderzocht. Ze kon niet plassen, catheter om urine te onderzoeken. Een urineweg infectie, hartfilmpje toonde stoornis dus werd ze op cardiologie opgenomen. De volgende dag werd ik gebeld niks aan de hand alleen gebroken pols dus ophalen die hap. Ik heb nog een gesprek met de cardioloog geist, of hij wel besefte dat als haar wat overkwam dat hij verantwoordelijk was. Ze was nog steeds in de war, gebroken pols kon zo de trap niet op en af.. Oh mevrouw zijn dat nare zweterige mannetje u moet u gewoon goed vasthouden als u de trap op en af gaar. Links een schouderprothese rechts gips. Ik hoop dat die man ooit hetzelfde met zijn eigen moeder mee zal maken... Mijn moeder heeft 2 nachten bijzonder geslapen maar inze trapnis hoger en steiler dan bij haar thuis en het was verschrikkelijk. Continu wakker dus je kreeg geen slaap. Ik heb zelf een vorm van kanker en ben doodmoe altijd dus mijn rust hard nodig. Ingaat huis is een alarmering systeem aangelegd en thuiszorg geregeld dus ze kon na 2 dagen naar huis, god zegen de greep.
  We hadden haar bed in de woonkamer gezet, in de hoop dat ze dan beneden zou blijven. Bij controle bleek de breuk verschoven, afgelopen maandag werd ze geopereerd daarna was de verwardheid natuurlijk nog erger, ik had een verdovingsblokmin de arm gevraagd en daar heeft ze een klein roesje bij gehad een narcose had niet goed voor haar hersens geweest was de anesthesist het mee eens. Maar daardoor kreeg ik haar 2 uur na de operatie al weer mee. Mocht niet alleen zijn, arm complet gevoelloos en in drukverband ivm oedeem van de operatie.. Iver 2 weken os gips. Hemel en aarde heb ik bewogen voor een veilige revalidatiplek in een verzorgingshuis maar niks. We hebben een bed in onze woonkamer gezet, om de nacht slapen mijn nichtje en ikmop de bank bij haar. Ze is wankel en moet zo'n
  6 keer per nacht naar de wc, vaak is ze de hele nacht wakker, temazepam werkte maar 1 nacht. Ik ben radeloos en heb echt huisarts, ggz, thuiszorg noem maar op al gesmeekt om een opvang en je kunt gewoon barsten.. Vorige week spraakmakende de dierenarts die is na het mantelzorgen voor haar demente moeder 6 maanden ! Ziek thuis geweest met een biutn out. Dat beleid is toch Penny wise pond foolish zo? Wat me het meeste raakt is dat
  Mijn moeder door de overheid als oud vuil wordt behandelt nadat ze 48 jaar gewerkt heeft zonder ooit een dag een uitkering oid genoten te hebben en u niet de zorg krijgt die ze nodig heeft. Ik ben echt intens verdrietig en zo moe. Ik heb een fulltime baan en de afgelopen week en deze week kan ik gelukkig vanuit huis werken maar dat kan niet veel langer natuurlijk. Bivendien storten mijn nichtje en ik in van de slapeloze nachten.. Het is echt heel erg hoe slecht de zorg voor ouderen is. De generatie die het toch al niet makkelijk heefy gehad..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mag ik de goede afloop
  Melden? Ik heb in wanhoop omdat noch de ha noch de ggz ook maar iets nuttigs deden zelf wen instelling in de buurt gemaild met het verhaal en gevraagd of er nu echt geen plek voor mijn moeder was op dinsdag ochtend binnen 10 minuten werd ik gebeld door een mevrouw. Ik weet niet of ik wat kan doen maar verteldnu eens over uw moeder. Eindelijkniemand met oren en een hart. Later bleek dat ze al 35 jaar in de zorg werkte en aan haar water voelde dat mijn moeder heel erg hulp nodig had en ik ook, echt ik was zo wanhopig wn moe dat het echt gevaarlijk werd.. Ik dacht er serieus aan mezelf iets aan te doen. De ha klonk een soort van verbolgen en boos dat ik op onderzoek uit was gegaan. Je vraagt je af of ze een bonus krijgen om mensen uit een instelling te houden. Er was die dag een bed vrij in die instelling maar hij faxte de benodigde info pas aan het einde van de dag. Bed weg. De volgende dag bede die mevrouw me weer de dag erna was mijn moeder welkom, ik was zo blij dat mijn moedereneindelijk de aandacht en zorg zou krijgen die ze verdient en zo moe van weer een slapeloze nacht ik barste in huilen uit. Een uur later belde ze weer. Ze maakte zich zo'n zorgen inmiddels ook om mij, mijn moeder mocht die dag al komen om 13.00uur! Mijn moedertje was al dagen boos en steeds agressiever en nu? Toen we het haar vertelden zei ze oh dat vind ik eigenlijk wel fijn. Het doet zeer hoor, je moeder op zo'n screeningsafdeling, mijn hart bloed . Maar ze heeft heerlijk een eigen kamer en verpleging die lekker is uitgerust, vrolijk en professioneel en ik kom gezellige dingen met haar doen. Waar ik wakker van lig? Van de wetenschap dat ouderen die niet iemand hebben die voor hun opkomt letterlijk dood kunne vallen en verkommeren, dat vinding een heelmpijnlijke gedachte..

  BeantwoordenVerwijderen