Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 1 januari 2016

Een creditcard?

Mijn bank bood mij een creditcard aan. Het eerste jaar helemaal gratis, daarna 20 euro per jaar. De actie loopt tot en met 29 februari dit jaar.
Wil ik een creditcard?
Ik ben er nog niet uit.
Ik zie wel voordelen, zoals een verzekering tegen verlies, diefstal en beschadiging van je aankopen gedurende een halfjaar. En de aflevergarantie: als er door fraude of faillissement niet geleverd wordt, dan krijg ik mijn geld weer terug.
Heb jij een creditcard?
Wat zie jij als voordelen en wat als nadelen?

27 opmerkingen:

 1. Ik niet, mijn man wel. Ooit aan begonnen omdat hij voor zijn werk wel eens in een hotel in het buitenland moest verblijven. Op het moment gebruiken we hem alleen als we op vakantie zijn in Engeland of Frankrijk. Soms blijkt het moeilijk om te tanken met een betaalpas en dan komt hij van pas.
  We hebben het betaalpakket van de ING met 1 extra betaalpas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb er één. Ik gebruik hem heel soms voor online aankopen. Ik neem hem mee als ik op vakantie ga, voor het geval ik daar mijn pinpas misschien niet kan gebruiken (of als die om wat voor reden dan ook geblokkeerd wordt).

  Dat laatste heb ik uiteindelijk nog nooit meegemaakt. Het afgelopen jaar heb ik de creditcard vier keer gebruikt, elke keer voor een online aankoop, en dat was het.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben er geen 1. Wij zien te veel om ons heen dat mensen maar blijven kopen " omdat het zo makkelijk gaat" met een creditcard. En wij reizen niet naar het buitenland en hebben het daarvoor niet nodig. Het enige pluspunt die wij zien is idd die verzekering bij aankopen. Maar dat is het ons niet waard in elk geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als mijn bank mij iets gratis aanbied dan ben ik onmiddellijk tegen , want wat is gratis? Ten eerste gaat het maar om 20 Europa die je zogezegd kadootje krijgt, en ten tweede gaat het om iets waar zij uiteindelijk geld aan verdienen anders geven ze het niet weg, ten derde betaal jij uiteindelijk altijd zelf voor iets wat gratis genoemd word, want waarom kan de bank iets weggeven? Omdat wij met zijn allen als klant voor het kapitaal van de bank zorgen. En bovendien red ik mij al heel lang zonder creditcard en vind ik het dus compleet overbodig, want ik heb nog nooit gedacht, had ik nu maar een creditcard.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je voornamelijk in Nederland bent en winkelt dan heb je de creditcard niet nodig. De aanbieding van de bank is alleen een trucje zodat jij straks met een kaart van 20 euro zit. Ik zo denken dat een rechtgeaarde consuminderaar daar wel doorheen zou kijken. Je denkt er in ieder geval al over na, zo ver hebben ze je al. :) Het aanbod creeert de vraag en zo is het met veel dingen. Mensen kopen dingen waar ze van te voren niet wisten dat ze er behoeft aan hadden. De marketing doet perpect zijn werk. :D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben geen credit card maar ik zit er ook over te denken, vooral in hotels en met reizen is het handig vind ik, maar ik heb me er verder nog niet in verdiept...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb een creditcard via euroclix.Kost 15 euro per jaar en was het eerste jaar ook gratis. Je spaart met je betalingen ook euroclix.Ik betaal er de benzine mee en op vakantie is het ook heel handig, want betaalpassen worden niet overal in het buitenland geaccepteerd.
  Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De enige keren dat ik in Nederland mijn credit card heb gebruikt is op het parkeerterrein van Schiphol en op het parkeerterrein op de pier bij Holwerd. Je hoeft dan niet in de rij bij de kaartjesautomaten. Onlineaankopen doen probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Ik houd graag de echte winkels open.
  Maar voor een vakantie naar de USA bijvoorbeeld, is hij onontbeerlijk. Je kunt er geen auto huren zonder credit card. Je wordt daar zonder card als niet kredietwaardig beschouwd. Je kunt hem daar ook voor kleine aankopen gebruiken.
  In Nederland kun je heel goed zonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vooral in buitenland is het handig bij tankstations en tolpoortjes en ik betaalde daar een grotere aankoop waar we geen plannen voor hadden maar echt een goede beslissing was.

  In Nederland heb ik hem in 10 jaar slechts 3x gebruikt voor nieuwe apparaten zoals wasmachine.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb een creditcard, die me 20 euro per jaar kost. Ik gebruik hem als ik reis, voor hotel- en reiskosten, als ik iets in het buitenland koop via internet en voor andere grotere aankopen of kleding.
  De voordelen zijn voor mij absoluut die verzekering van een half jaar. Ik heb eens een leren jasje gekocht en de eerste dag dat ik het aan had viel ik heel erg met de fiets, omdat een auto ineens in zijn achteruit ging en heel hard terug reed. Jasje kapot, maar was verzekerd, doordat ik het had aangeschaft met de creditcard.
  Je moet wel zelfbeheersing hebben en ALTIJD gelijk de rekening betalen, anders ga je rente betalen. Dit betekent, dat je ook overzicht moet hebben van je uitgaven met de creditcard en wat er op je lopende rekening staat. Heb je daar moeite mee, dan kun je beter geen creditcard nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik gebruik hem nooit in Nederland, maar voor reizen naar het buitenland(tenzij je geheel georganiseerd gaat) kun je er niet meer buiten. Hotel reserveren, auto huren, tolwegen etc. Hij is inbegrepen in mijn betaalpakket.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij hebben een credit card. We hadden heel lang een hele dure card met enorm limiet (nooit nodig gehad maar goed). Die gooide we eruit vanwege de kosten. Begin 2014 hebben we, na ongeveer twee jaar toch weer een CC genomen. Wel met een goede start, we kregen EUR 50,00 op de card en het eerste jaar gratis. De kosten zijn ongeveer 30,00, we krijgen een kleine korting via werk. Man gaat voor zijn werk regelmatig naar het buitenland en dan betaalt hij het verblijf met de CC. Ook als hij kosten maakt voor het werk (etentje, lunch oid) betaalt hij met de CC. Dit is erg makkelijk met declareren voor het werk. Privé gebruiken we 'm ook, voor online aankopen. Nog nooit iets gekocht zo maar omdat het kon door de CC. We betalen ook altijd op tijd, geen rente voor ons. Het is makkelijk ook voor vakanties als noodgeval. In America betaalden we alles ermee zelfs flesjes fris in de super. In Griekenland of Spanje gebruiken we hem niet, alleen voor de autohuur. Drie jaar geleden op Kos gebruikten ze nog een slip voor CC voor de betaling van de autohuur (borg hoefde niet ging via reisorganisator) en die hebben ze nooit afgeschreven, waarom weet ik niet.
  Wij vinden het handig.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik heb er geen. Ik ben in de VS geweest geen krediet kaart nodig want je kan gewoon betalen met je pinpas mits je het op wereld dekking zet. Internet aankopen met ideal en bij amazon koop ik niet. Groetjes en gelukkig nieuwjaar Patrick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe heb je dat gedaan met het huren van een auto (of huurde je geen auto). Wij hadden de autohuur in NL geregeld maar toch moesten we een CC hebben.
   Nic

   Verwijderen
 14. Ik heb een bijenkorfcard. Betaal er mee wat ik kan betalen en spaar zo ongemerkt heel wat punten, veel meer dan de creditcard mij kost. Uiteraard wel netjes iedere maand het bedrag betalen, maar dat staat automatisch ingesteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Voor mij is een creditcard een valkuil. Het is virtueel geld waar ik geen gevoel bij heb, waardoor ik de CC veel te makkelijk gebruik. Het heeft mij in de problemen gebracht. Voor mij dus geen CC meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij hebben CC voor werk (betaald door werkgever) en voorprive. Die laatste gebruiken we voor onze jaarlijkse zomervakantie, zodat we gemakkelijker bootreis en hotelovernachingen kunnen betalen. We zetten daarvoor geld op de CC. Na iedere vakantie houden we eigenlijk wat geld over en dat is dan meteen het begin van het spaarpotje voor het jaar er na. We kopen eigenlijk nooit iets via internet.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Voor mijn werk moest ik in het (verre) verleden regelmatig naar het buitenland. Een creditkaart is dan wel erg handig.
  Nu dat niet meer speelt heb ik deze creditkaart, met best hoge jaarkosten, vervangen door eentje van Euroclix. Het eerste jaar gratis, de jaren er na 15 euro per jaar. Dit is weliswaar geen VISA kaart maar een Mastercard. In de praktijk merk ik geen verschil in de mate van acceptatie.
  Wij gebruiken deze creditkaart om duurdere online aankopen te betalen, zodat deze aankopen zijn verzekerd (verlies/beschadiging tijdens verzending, niet aankomen verzending, etc). Wel maken wij er een gewoonte van om het saldo van de creditkaartrekening diezelfde maand aan te zuiveren. Zo is er geen verleiding om maar 'te blijven kopen' en betalen wij geen onnodige rente.
  BespaarBalans / www.bespaarbalans.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Vraag jezelf af of je zonder dit aanbod zelf het aanschaffen van een creditkaart ook had overwogen, uit jezelf. Zo niet... dan heb je je antwoord!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Voor autohuur en sommige hotelboekingen heb je een creditcard nodig. Zo gebruiken wij de visacard . Soms dus, alleen af en toe op vakantie. En ik schaf er treinkaartjes mee aan van de Deutsche Bahn. Het niedersachsenticket als eticket. Handig. Voor mijn account bij de Deutsche Bahn heb ik mijn burgerservicenummer ingevoerd. Paspoortnummer werd niet geaccepteerd. Nu altijd op tijd en zonder vertraging in Leer mijn treinkaartje

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wij gebruiken de creditcard alleen tijdens vakanties in het buitenland. Na een maand wordt het geld van onze bankrekening gehaald! M.n. down under kun je niet zonder creditcard!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik heb er een voor vakanties, via euroclix voor de punten. Eerste jaar gratis, nu dacht ik n tientje. Heb m ook even opgezegd, maar miste hem toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. ik heb er een voor internet bestellingen, vakanties en voor in nood. Bijvoorbeeld als er ergens alleen maar met creditcard betaalt kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Destijds gebruik gemaakt van de goedkope ANWB visa card. Ik vond het een veilig idee, dat we in geval van nood in het buitenland altijd een betaalmiddel hadden, als bijvoorbeeld de bankpas geblokkeerd zou zijn.

  Die card gebruik ik nog steeds al is het inmiddels al 14 euro per jaar geworden.

  Ik heb een abonnement op Audible (luisterboeken) en ook in het verleden betaalde ik er gemakkelijk een abonnement op een tijdschrift uit de UK mee.

  Heel soms (1 hooguit 2x per jaar) koop ik wel eens iets bij Amazon UK of duitsland. En 5 jaar geleden heb ik er mijn laptop mee betaald ivm garantie/verzekering de eerste maanden. Ook de iPad van mijn vader heb ik om die reden zo betaald.

  En als ik komend jaar een nieuwe telefoon ga aanschaffen gebruik ik waarschijnlijk ook weer de credit card.

  Wie niet met geld kan omgaan moet er niet aan beginnen, maar als je dat niet kan heb je met elk betaalmiddel een probleem. Zelf zet ik het betaalde geld meteen apart voor het einde van de maand. Nooit problemen mee gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wij hebben 2 Visa kaarten maar per 31 Jan er 1 opgezegt. Gebruik mijn kaart om een lidmaatschap van Jacquiel Lawson te kunnen betalen.Dit zijn prachtige E Kaarten.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik vind een credit card ideaal voor op vakantie. Geen geld wisselen een geen gedoe met pinpassen die niet werken. In Nederland gebruik ik hem voor online bestellen vanwege de verzekering. De kaart kost €20 per jaar maar ik kreeg €50 shop tegoed. Ik denk wel dat het belangrijk is dat je jezelf goed in de hand kan houden en niet teveel uitgeeft omdat het zo makkelijk kan. Het blijft toch lenen.

  BeantwoordenVerwijderen