Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 13 februari 2016

Bezuinigen op luxe

Als je minder geld wilt uitgeven, dan kun je heel goed besparen op je luxe uitgaven.
Want luxe is overbodig, is franje en die luxe kost vaak handen vol geld.
Weg ermee!!
Maar

Dan kom je bij de vraag, wat is nu eigenlijk luxe?

Ik denk dat dit voor iedereen heel verschillend is. De een vindt het heel normaal om iedere dag warm eten op te halen of iets in de oven of magnetron te schuiven. Ook collega's van mij, want je gaat toch niet koken? Wat een gedoe, dat koken! Ik vind het wel luxe om niet zelf te koken. Ik kook met basisingrediënten en heb voor broodmaaltijden en warme maaltijden + drinken ongeveer €4,25 per dag nodig.
Sommigen vinden het heel normaal om ieder seizoen nieuwe kleding te kopen. Ze willen geen kleding van vorig seizoen, kleding die naar hun smaak uit de mode is. Daar willen ze nog niet dood in gevonden worden. Nieuwe kleding, van specifieke merken, dat is wat ze nodig hebben! Luxe? Welnee, noodzaak! Ik kan me eerlijk gezegd niets voorstellen bij een dergelijke houding ten opzichte van kleding.
Wat vroeger als luxe gold, is dat nu niet meer en omgekeerd. Vroeger, toen de rivieren nog vol zalm zaten, protesteerden dienstmeisjes tegen het feit dat ze zo vaak zalm moesten eten. Ze wilden ook wel eens iets luxueuzers dan ordinaire zalm!

In de armoedige naoorlogse tijd waarin ik als klein meisje opgroeide, gold bijna alles als luxe:
broodbeleg
vlees bij de warme maaltijd
frisdrank
krentenbrood
roomboter
ananassen, zuidvruchten en bananen 
een wasmachine en een centrifuge
een tv
een auto
meer dan 1 paar schoenen
te veel om op te noemen

Tegenwoordig vindt eigenlijk iedereen bovenstaande dingen heel gewoon en absoluut niet luxe. Steeds meer zaken die vroeger een luxe waren worden nu gezien als een basisbehoefte waar je eigenlijk niet zonder kunt.

Wat is voor jou luxe?

32 opmerkingen:

 1. Wat een leuk onderwerp.

  Niet zelf koken vind ik absoluut luxe. Dat komt hier zelden voor. Enne...wel zelf koken kan nog luxe voelen als ik daarna zit te smikkelen van zelf gemaakte friet met een heerlijke salade. Alles wat buiten de noodzakelijke basisvoeding valt vind ik eigenlijk luxe. Dus ook koek, chocola en gebak.

  Wat kleding betreft: ik hou een basisgarderobe aan. Dus zoveel broeken, zoveel jassen, zoveel schoenen enz. Bij versleten wordt het vervangen en dan probeer ik de (voor mijn portemonnee haalbare) beste kwaliteit te kopen. Maar als iets 2 of 3 jaar netjes blijft wordt het niet vervangen. Ik heb als criterium dat ik altijd iets moet hebben hangen om naar een verjaardag te gaan of een gelegenheid als een begrafenis. En dan ook leuke schoenen voor erbij.
  Thuis loop ik het liefst in een oude, lekker zittende spijkerbroek.

  Luxe is inderdaad aan inflatie onderhevig. Als je het kunt betalen en je geniet ervan vind ik er niks mis mee. Zolang we met z'n allen maar beseffen hoe rijk we zijn......
  En dat doe ik elke dag......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet zelf koken gebeurt hier soms weleens maar ik vind het wel heel luxe inderdaad. Al is het soms gewoon niet haalbaar qua energie. Maar dan nog is het luxe voor me want dan zouden we ook gewoon een boterham kunnen eten. Verder inderdaad koek, snoep e.d. maar toch kopen we dat wel gewoon omdat ik dat lekker vind. We hebben voor de weekboodschappen(incl.hondenvoer en cadeautjes) 50 euro en soms is het net wat krap als je ineens meerdere dingen op hebt of je hebt een feestje. Dus dan komt er niet iets lekkers in huis, ook prima. Dan eet ik een boterham extra als ik ergens zin in heb.
  Kleding gaat hier mee tot het niet meer kan of niet meer goed past.
  Wanneer kan kleding niet meer voor mij....als er teveel gaatjes inzitten bijvoorbeeld. Alhoewel ik ze dan thuis gerust nog aantrek hoor. En ik wil altijd wel iets hebben wat mooi genoeg is om zoals Wilma ook al zegt...naar verjaardag of begrafenis ofzo te kunnen. Dan is het niet prettig om in iets te lopen wat stuk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het vooral luxe om je boodschappenkarretje vol te laden met A-merken. Of überhaupt vol te laden zonder ergens op te letten. En om de kraan te laten lopen. Om elk seizoen nieuwe kleren te kopen. Om in een hele dikke auto te rijden die je zo tegen de 500 euro per maand (of meer!) kost. Maar als ik er zo over denk, dan gebruik ik 'luxe' en in mijn ogen 'verspilling' ook wel een beetje door elkaar. Want mijn luxegevoel zit 'm vaak weer in andere dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kraan laten lopen is geen luxe maar pure verspilling van drinkwater!

   Verwijderen
 4. Luxe is voor mij in bad gaan of wanneer er een kind de avondmaaltijd kookt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat luxe is voor iemand is afhankelijk van diens omstandigheden en wat hij of zij gewend is. Ook is het afhankelijk van de tijd.
  Als je in luxe bent opgegroeid en ook jou ouders al dan worden veel zaken gewoon en zou het pas opvallen dat ze luxe waren als het niet meer kan.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een luxe gevoel krijg ik als ik d.m.v. bedsokken heerlijk warme voeten heb in bed. See

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het begrip luxe is zeer subjectief want wat de ene luxe vindt, is voor een ander gewoonweg 'normaal'.
  Ik vind een goede gezondheid en voldoende geld hebben om je financieel geen zorgen te moeten maken een grote luxe want niet iedereen heeft dat. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Luxe is volgens mij heel erg afhankelijk van hoe mensen dingen ervaren en gewend zijn.
  Elk jaar met de mode mee moeten gaan? Dat vond ik al niet eens luxe, maar 'overdrijven', toen ik nog verdiende en bij mijn ouders woonde ;-) Luxe is voor mij een auto hebben, naar festivals/concerten kunnen, maar zoals iemand al noemde ook de boodschappenkar vol kunnen gooien zonder erbij na te denken wat het kost. De dingen die me heerlijk lijken om te kunnen, maar die ik wel snel 'wegstreep' als het even niet gaat.
  Of inderdaad die reep chocola, een paar goede schoenen zodat ik kan wandelen als de zon schijnt, een gezonde en lekkere maaltijd op tafel kunnen zetten, garen om iets moois mee te maken, een stapel boeken die op me liggen te wachten. Dat zijn de dingen die ik nog wel heb/kan, en die me toch het gevoel van luxe geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sinds ik consuminder, steeds meer (eten) zelf maak, zonder toevoegingen, heb ik ontdekt dat dat veel werk is. Ik denk dan aan mijn grootouders voor wie het noodzaak was om een groentetuin te hebben en groente in te maken. Dus hoewel ik het een verrijking vind om zelf wat groente te verbouwen, vlierbessenjam te maken, vind ik het inmiddels ook een luxe dat ik het ook kant-en-klaar kan kopen in de winkel. Dat ik die keuze heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik hou van luxe! En het zit in kleine dingen. De tijd om een broodje te bakken, zelf een maaltijd te bereiden ook al kost dat wat meer inspanning. Gezellig met de kids een dagje uit te gaan, ook al hoeft het niet zoveel te kosten.
  Een helpend handje te geven voor iemand die dat nodig heeft. Het feit dat dat kan is een grote luxe.
  En wat helemaal fijn is: Ik geef niet veel uit aan boodschappen en heb een budget. Maar als ik er eens een paar euro overheen zit, geeft dat niet. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Voor mij is luxe om gewoon een hele nacht door te kunnen slapen. Of je bed in te kunnen stappen als je moe bent. En dan de volgende dag kunnen slapen als je niet hoeft te werken of zorg hoeft te verlenen. Zonder dat je je zorgen moet maken omdat je kind nog medische verzorging nodig heeft omdat het anders decubitus krijgt en niet hoeft te toucheren omdat de darmen anders verstopt raken.
  Want dat andere, zelf eten koken, niet volgens de laatste mode gekleed gaan, zo min mogelijk energie verbruiken, consuminderen, dat doe ik al.
  OK, mijn enige guilty pleasure is mijn motorfiets, waarmee ik elke dag naar het werk rij (tenzij het glad is). En ja, die motor is groter en zwaarder en duurder en verbruikt meer benzine dan strikt noodzakelijk. En het is absoluut geen "meisjesfiets". En nee, het is geen stomme herriemakende harlie davidson die je na elke regenbui moet poetsen omdat anders het chroom dof wordt :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Luxe vind ik het als ik voorraad heb. In dierenvoer en eigen voer. Ik kan het me permitteren, maar ervaar het altijd nog als luxe. En mijn elektrische deken!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Luxe, vind ik dat er iemand is om een kopje koffie mee te drinken of te wandelen. Tijd en aandacht samen delen.


  Groet,greet

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik zit achter het raam, met de zon op mijn toetsenbord, straks ga ik buiten zitten, dat is luxe!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat is luxe? Misschien wel alles wat uit gaat boven de absolute basisbehoefte. Ik ervaar het als luxe dat we een goedgevulde voorraad hebben waaruit we lekker kunnen koken. En nu de generatie boven me afhankelijk wordt van maaltijdservice, ervaar ik het ook als luxe dat ik mijn eigen maaltijden kan koken, naar eigen smaak. Kant en klaar voelt voor mij als armoede (ook al kan de kwaliteit prima zijn hoor). Vanmiddag vullen we de voorraad weer aan, en er is ruimte voor fijne kwaliteit ingredienten.Vanmiddag zelf pizzadeeg en koekjesdeeg invriezen voor drukke werkweken. Dan later de vriezer openen en voldoende vinden voor smakelijke maaltijden, dat is een overvloed waarvan ik oprecht hoop dat wij die altijd zullen mogen blijven ervaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Luxe zijn dure vakanties, meubels, kleren en andere spullen kopen terwijl je die niet nodig hebt. Overbodige dingen dus die voor iedereen weer anders zijn. Luxe kunnen ook zaken gaan lijken waar je gebrek aan hebt maar die niet in die categorie vallen zoals slaap, voldoende eten , etc. Ikzelf ervaar als luxe tijd doorbrengen met mijn beste vriendin die ik niet zovaak zie omdat we ver van elkaar wonen. Voelen hoeveel ik van mijn kind hou is ook luxe, je kunt dat rijkdom noemen. En je moet jezelf af en toe natuurlijk ook eens verwennen met iets luxe, zoals jij dat doe Zuinigaan, met mooie bekers of een leren tas !

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ik ben geboren in 1948, dus alles wat in je lijstje staat heb ik als kind ook moeten "ontberen". Ben ik er slechter van geworden. NEEN. Ik heb er wel een tic aan overgehouden . Hier hebben we altijd een goed gevulde basis voorraad. Ik ben nooit bang voor winter oid, want altijd genoeg in huis en zelfs als het moet genoeg bloem om de eerste 14 dagen eigen rood te bakken. Ik denk wel dat het ervaren van luxe te maken heb met de omgeving waar je woont. Wij hier in een klein dorp in Servie zien maar 1x per maand al die luxe in de winkels als we voor de maandboodschappen gaan, maar iemand die in Belgrado woont en daar op iedere hoek een supermarkt hebben zien die "luxe" dagelijks. In Nederland wordt er wel overdreven met 30 soorten macaronie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik ben in 1950 geboren als 4E kind. Na mij kwamen er nog 6. Mijn moeder kon met weinig geld toe, gelukkig maar want mijn vader verdiende niet echt veel. Toch hadden we iets wat ik nu puur 'materiële' luxe vind nl. zondagse kleren en zondagse schoenen!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Een luxe-gevoel is ook zo afhankelijk van je eigen behoeften: voor mij is dat: zomaar, zonder na te denken, een boek kopen, een weekendje weg, een terrasje pikken. Maar ook eenvoudiger: lang douchen - een guilty pleasure. Groet anna

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Luxe is erg subjectief inderdaad. Luxe is voor ons iets dat buiten ons standaard levenspatroon valt. Dat klinkt ongetwijfeld abstract :-) Voorbeelden hiervan zijn: uit eten/eten halen (omdat wij vaak zelf koken), dit jaar in het kader van ons huwelijksjubileum op vliegvakantie (omdat wij al jaren en jaren kamperen). Dat soort dingen ervaren wij dan echt als luxe.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Luxe is voor mij de rekening van de dierenarts voor minn dochter kunnen betalen, haar lieveling was ineens erg ziek en aangezien zij niet veel geld heeft was dit dubbel zo erg, dus mama to the rescue, niet dat ik nu zo rijk ben, maar kon haar wel helpen met dit noodgeval en dat is dan toch wel luxe

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Luxe is een relatief begrip en wordt door een ieder anders ervaren.
  Nu wij zelf van een minuscuul klein inkomen moeten zien te overleven ervaren we steeds meer dingen die ooit heel gewoon waren als een luxe.

  Een mens heeft in principe maar heel weinig nodig om gelukkig te zijn en momenteel ervaren we een dak boven ons hoofd en geen honger hebben als een luxe!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat ik pure luxe vind kost niets maar is onbetaalbaar, je kunt het bijna niet meer krijgen: Stilte, pure stilte.Geen menselijke geluiden, geen machines, geen verkeersgeluiden,geen radio- en tv alleen natuurgeluiden. Goh wat kan ik er soms naar verlangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Een privevliegtuig, zodat ik zonder problemen mijn honden en kat mee kan nemen naar mijn huis in Zuid Frankrijk. Vond het altijd vreselijk, dat de dieren in het ruim moesten in een bench.
  Probleem is nu opgelost gelukkig,
  En wat ook heerlijk is, is dat ik nu gewoon een sigaretje kan roken en ruimte zat heb tijdens het vliegen. Ik werd altijd nogal paniekerig in een vliegtuig met minstens 200 andere mensen, veel te vol en je kan er niet zomaar uit.
  Pure luxe dus nu! Heerlijk!

  Groetjes,
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Krijg je toch maar mooi mevrouw De Mol zelf op je site :0
   (maar ik denk dat het stukje geschreven is door iemand die zich even een familie De Mol-lid wil voelen, dat kan je dan ook weer als luxe zien).

   Verwijderen
 25. Mooie vraag zuinigaan! En best lastig om snel te beantwoorden. Want het wisselt wat ik luxe vind. Op dit moment vind ik het een luxe als ik overdag een boek kan lezen (komt vrijwel nooit voor), of uitgebreid kunnen winkelen (nooit). Maar een tuin hebben, de vrijheid om part-time te kunnen werken, allebei mijn ouders nog hebben is ook rijkdom - of luxe.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Veel dingen die zo gewoon zijn, het is best goed om regelmatig er eens even bij stil te staan en bewust te genieten dat je dat "zomaar" hebt.

  Voor mezelf, ik krijg vaak het beste een luxe gevoel van simpele dingen als: droog en warm binnen zitten als het buiten koud en nat is, zonneschijn voelen (buiten of binnen door het raam), lekker warm in bed liggen luisteren naar een audioboek...

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Luxe is bijna alles wat we hebben tegenwoordig. Lijkt mij belangrijk om je hier bewust van te zijn, en als je wilt besparen bijvoorbeeld 2 dingen te nemen die je niet meer gaat kopen, en dan uitrekenen hoeveel je dat per jaar zou opleveren. Vervolgens afwegen of je dat het waard vindt. Het gaat vaak om kleine bedragen, die bij elkaar veel kunnen schelen in wat je overhoudt over 10 jaar. Maar als je het ziet als lijden of 'inleveren' zou ik dergelijke acties lekker laten.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Luxe is voor mij iets lekkers bij de koffie of een zak chips in het weekend. Luxe is voor mij ook 2 keer per jaar met de trein naar mijn vriendin kunnen.

  De afgelopen tijd was luxe voor mij het uitkomen met mijn boodschappengeld. Want er waren wel erg veel onverwachte uitgaves aan fietsen en dierenarts.

  En ik heb een luxe uitgave gedaan begin dit jaar. Voor het eerst in 28 jaar heb ik een nieuwe bank gekocht. Ik wacht nog op de levering.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Niet zelf koken zie ik niet zo zeer als luxe, voor mij zou een magnetronmaaltijd zeer armoedig zijn zelfs. Er gaat toch niets boven een verse zelfbereide maaltijd met verse basisproducten! Niet zelf koken is wellicht gemak, maar duur en het haalt het niet bij zelfbereid.. Ik zou nog eerder voor thuisafgehaald gaan denk ik. Wij werken beide fulltime en mantelzorgen voor mijn moeder en de vader van mijn man en hebben allerlei vrijwilligerswerk maar staan iedere avond alles zelf te schillen en te snijden, heerlijk zo even zen aan het aanrecht, pure luxe 😀 Consuminderkneusje

  BeantwoordenVerwijderen