dinsdag 29 maart 2016

Fit voor werk?

Een flink aantal uitkeringsgerechtigden in de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum wordt door de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) Noordoost gedwongen om bij supermarkt Lidl boodschappen te doen.(klik voor de link)
Hoe gaat deze winkelcursus in zijn werk?
Je krijgt als uitkeringsgerechtigde een brief, op straffe van verlies van of korting op de bijstandsuitkering moet je verplicht winkelen in de Lidl.
Je moet gezonde boodschappen bij elkaar zoeken en in de winkelkar stoppen. Vervolgens is er een coach die hierop ter plekke in de winkel, in het bijzijn van andere klanten en andere bijstandsgerechtigden die dezelfde opdracht hadden, bekritiseert op je aankoopgedrag:
- dat voedsel is gezond,
- dat voedsel is minder gezond en
- dat voedsel kan echt niet.
Na de evaluatie gezond/ongezond moet je alle boodschappen weer terugleggen en vervolgens de winkel verlaten.
Weigeren om deel te nemen aan deze winkelcursus kan niet, dat kost je (een deel van) de uitkering.

Ik stel me voor hoe dat gaat. Je loopt daar in Delfzijl (een kleine plaats met ca 17.000 inwoners) als bijstand-klantje door de supermarkt en je komt kennissen tegen, vrienden en familie.
Hoezo privacy? Die mensen weten misschien helemaal niet dat jij in de bijstand zit, maar doordat jij met andere bijstandgerechtigden daar rondloopt om te leren wat "gezonde voeding" is en ze de coach aan het woord zien, begrijpen ze, dat jij van De Bijstand op cursus "gezonde voeding" moet. Daar word je geheid mee geplaagd of erger.

Ik zou me persoonlijk hoogst ongelukkig voelen bij zo'n verplichte exercitie  "gezonde voeding". Waarom nemen ze zonder meer aan dat ik niet weet wat gezonde voeding is en bijgespijkerd zou moeten worden?

Ook vraag ik me af wat of die coaches zelf wel weten wat gezonde voeding is. Zou deze coach een Masteropleiding Voeding en Gezondheid in Wageningen hebben gedaan? Ik vrees van niet. Je mag hopen dat ze in ieder geval een HBO-opgeleide diëtetist zijn en niet een of ander lullig (excusez le mot) cursusje hebben gedaan.

Op zich is een cursus gezonde voeding een prima idee, ook voor mensen in de bijstand, maar laat mensen kiezen of ze deelnemen en ga er niet van uit dat iederéén die cursus nodig heeft om te weten wat gezonde voeding is.  Overigens vind ik een openbare, groepsgewijze evaluatie van de uitgekozen boodschappen niet een erg handige manier om mensen te leren wat gezonde voeding is.

Naar aanleiding van de stroom van kritiek die losbarstte op deze vernederende behandeling van bijstandsgerechtigden heeft de gemeente Delfzijl besloten om Fit voor werk met onmiddellijke ingang stop te zetten.

25 opmerkingen:

  1. Schandelijk en vernederend, meer woorden heb ik er niet voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ooooh, wat schandalig om mensen publiekelijk zó te kakken te zetten! Ik kan me best voorstellen dat lang niet iedereen weet wat gezonde keuzes zijn als het op eten en bewegen aan komt maar die kennis zou toch ook wel op een andere manier kunnen worden overgedragen? Waarom niet gewoon, in het gemeentehuis, een paar bijeenkomsten organiseren voor minima waarin gezonde keuzes en leren budgetteren worden gecombineerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Schandalig en vernederend... Daarbij al eens gekeken wat er in het kratje zit van de voedselbank? Ook niet de meest gezonde spullen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik las dat er ze inderdaad ook weer mee gestopt zijn omdat het zo vervelend werd ervaren door de mensen die verplicht moesten meedoen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Behalve vernederend is het ook een bijna onmogelijke opdracht. Kun je je kar volladen met groenten, fruit,wat zuivel en vlees,als je in de bijstand zit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, je moest na de beoordeling gezond/ongezond alles weer terugleggen en zonder boodschappen de winkel verlaten.

      Verwijderen
  6. Is het geen 1 april? Lijkt me onmogelijk waar te zijn.......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat was ook het eerst waar ik aan dacht. Een vroege 1 aprilgrap. Zo niet, dat vind ik dit een schandalig gebeuren. Lidy

      Verwijderen
    2. Geen grap, anders stond het niet als persbericht op de site van de gemeente dat het project Fit voor Werk gestopt is.

      Verwijderen
  7. Echt niet te geloven. Als wederdienst zijn de boodschappen dan toch wel gratis mag ik hopen..... ;-)

    N.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, je hield er geen gratis boodschappen aan over. Je mocht met lege handen de winkel verlaten.

      Verwijderen
  8. Criminelen worden nog beter behandeld....schandalig.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Pfff, dat is nogal wat. Ik kan me voorstellen dat daar een behoorlijke backlash over ontstaan is...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ja echt schandalig, zó min!!!
    Maar gelukkig is het project, zeer terecht...gestopt want dit is idioot, wie bedenkt zulke achterlijke dingen toch...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Echt ongelofelijk, dat er mensen zijn die dit verzinnen, dit is echt Holland op zijn smalst.....

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Zijn ze bij de Gemeente Delfzijl niet fit in het hoofd? Welke malloot verzint het om dit in een supermarkt te doen, snel de bijstand in met die rare man/vrouw want een ambtenarensalaris is hij/zij niet waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. grappig, als je boeken/ verhalen leest over de periode vanaf ongeveer 1900 tot aan 1970 kom je dit soort dingen ook tegen. toen vanuit de gedachte: mensen moeten leren hoe ze gezond, hygienisch, verantwoordelijk hun huishouden en leven kunnen voeren voordat je van ze kan verwachten dat ze als goede burgers meedraaien. ergens valt er wat voor te zeggen, de manier waarop je het aanpakt, blijkt toch wel ingewikkeld te zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zou iets moeten zijn wat je op school al leert. Het liefst thuis al, natuurlijk, maar als dat er niet in zit, kan de school daar ook een rol in spelen. Gewoon ieder jaar opnieuw als steeds terugkerend onderwerp tijdens maatschappijleer.

      Verwijderen
    2. het liefst, dat is hier het kritieke punt. Sommige mensen hebben geen ideaal huishouden (al zouden ze dat graag willen), sommige mensen weten gewoon weinig (en kunnen niet meer opnemen) en sommige mensen hebben gewoon andere ideeen (hoeveel blogs lees ik met kritiek op dietisten en het voedingscentrum?). Dus er kan van alles zijn waarom mensen het niet thuis leren.
      En school heeft al zoveel taken: leraar, politieagent, maatschappelijk werker. Google eens op meester Bart.
      Dus het principe van het idee is best OK. Alleen de uitvoering, tja, tja, die kritiek is terecht. Gelukkig luistert de gemeente Delfzijl nog wel een beetje.

      Verwijderen
  14. Hm... Volgens mij krijg je mensen eerder om, door ze bijvoorbeeld fruit en groenten met korting te geven of zo.

    Deze manier is naar. Goed van de gemeenten dat ze weer gestopt zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. In de gemeente waar ik werk hebben ze ook een fit voor werk programma. Alleen is dat een keer in de week met een groepje mensen (die in de bijstand zitten en wat afstand tot de arbeidsmarkt) te gaan sporten bij een sportschool. Is niet verplicht maar als je begint dan moet je het wel afmaken. Ik keek een beetje raar op toen ik je stukje las. Wat een slecht plan en had die mensen dan in ieder geval een paar gezonde boodschappen gegeven. De lidl kan ook best wat missen.
    Nic

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Het lijkt wel een 1 aprilmop, te gek voor woorden.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Kan de gemeente Delfzijl niet in de leer bij het Consuminderhuis? Annemieke wil vast wel helpen, zeker als ze haar 1/10e betalen van een normale consultant.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Woorden naar mijn hart, het zal vast waar zijn dat mensen met minder geld soms ongezondere keuzes maken en hele generaties nu opgroeien op kant en klaar voedsel. Onbewerkte groenten dus zelf wassen en snijden en af en toe peulvruchten ipv vlees is ook echt goedkoper. Maar Annemieke heeft ten minste wel respect voor mensen, als ze mensen leert om inkomsten en uitgaven in balans te houden...
      hoe erg om als je al weinig hebt ook nog je gevoel van eigenwaarde af te moeten laten nemen! Bah!
      Waar is ons gevoel boor compassie toch gebleven he..

      Verwijderen
  18. ik las het. vreselijk!!! Je moet je toch voorstellen dat je daar staat en iedereen die daar loopt ziet en hoort wat de 'deskundige'zegt over jouw keuzes. Hoe krijg je iemand kleiner dan klein! bah!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.