Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 28 maart 2016

Tweedehands kleding

In maart 2013 kocht ik via Marktplaats mijn laatste tweedehands kleding. Daarna heb ik geen tweedehands meer gekocht, maar alleen nog nieuwe kleding.
Voor het niet meer tweedehands kopen had ik verschillende redenen:
- verzendkosten waren hoog, al gauw €6,95 voor een pakket.
- ook tweedehands was kleding voor mijn grote maat nogal prijzig
- kwaliteit en pasvorm vielen vaak tegen
- het kwam nogal eens voor dat het kledingstuk  me niet stond
- de keuze is heel beperkt
- geld genoeg, dus waarom tweedehands?

Ik koop nu altijd nieuw, via internet. Soms afgeprijsd, soms gratis verzonden, soms met korting, maar wel nieuwe kleding. Begin deze maand kocht ik 4 artikelen. Helaas waren twee hemdjes niet meer leverbaar en stond 1 vestje me totaal niet. Maar de paarse trui stond prachtig bij mijn grijze haar en het is dan heerlijk dat ik het vestje gratis weer terug kan sturen.

14 opmerkingen:

 1. Ik koop de laatste tijd eigenlijk ook alleen nog maar nieuwe kleding, niet veel, maar als ik iets nodig heb dan meestal nieuw. Vooral omdat kosten voor het verzenden inderdaad steeds hoger worden, dan moet je echt net geluk hebben als je iets in de buurt vindt naar je smaak en in de goede maat!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik koop wel tweedehands,maar dan bij de kringloop. Daar kan ik passen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Via marktplaats heb ik nooit wat gekocht. Ik ga wel graag kijken in tweedehandswinkels. In mijn maat is daar niet zo veel te vinden. Wel heb ik in zo'n winkel, ze noemen hun winkel 'vintage' (beetje sjieker dus -;)) een hele mooie leren tas gekocht. Daar ben ik nog steeds blij mee.
  Kleren koop ik het liefst in de uitverkoop. Als ik het merk ken ook via internet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik koop ook alle kleding nieuw. Meestal online, heerlijk thuis passen, kijken of het echt goed combineert met de rest van mijn kleding, of schoenen wel echt lekker zitten enz. Ideaal.
  Je hebt bedenktijd, kunt lekker twijfelen zonder dat er een verkoopster in je nek staat te hijgen. Wel houd ik me aan een kledingbudget. Niet per maand, maar per kwartaal. Ongeveer een seizoen dus.
  Je kunt soms "verlanglijstjes" aanmaken. Dat doe ik ook en wacht dan soms tot het artikel is afgeprijsd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze nieuwe kledingwinkel is Spullenhulp, daar kan je passen en voor weinig kan je slagen met leuke goede kleding. Er is bij ons in Amersfoort ook een 2e hands winkeltje die alleen maar goede kleding inneemt en nog voor schappelijke prijs verkoopt. Via marktplaats nog niet gekocht, zou ik ook niet willen. En als we nieuwe kleding gaan kopen willen we dat wel zo veel mogelijk met verantwoordelijke kleding doen. Na het zien van de documentaire The True Cost zijn we sowieso gebrand op goed 2e hands of verantwoord nieuw.
  Op dit moment zijn we druk bezig met opruimen en juist kleding wegdoen. Er ligt nog te veel in.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een toevoeging: mijn maat 54/56 + mijn lengte van 180 cm maakt het kopen in de kringloop of Spullenhulp lastig. Er is maar zelden iets dat past, het is als het ware zoeken naar een speld in een hooiberg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is inderdaad zoeken in de kringloop, gelukkig hebben de kringlopen, waaronder Leger des Heils, in mijn buurt speciale rekken voor grotere maten. Ook mijn zus en dochter zijn boven de maatjes 44 en voor hen zoek ik ook en slaag toch zeer regelmatig, maar het is inderdaad dan ook nodig elke week langs te gaan en dan hebben ze ook nog beperkte openingstijden.
   Vis MP heb ik tot nu toe alleen merkkleding verkocht die ik bij de kringloop vond, een uitschieter was 1000% winst.

   Verwijderen
 7. Ik koop mijn kleding bij div.kringloopwinkels, en in de grote matenafdeling, want ik ben ook geen dunne, meest slaag ik bij het leger des heils, waar ik kan vragen om grote maten, misschien ook bij jou in de buurt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kleding kopen op Marktplaats doe ik ook allang niet meer maar met mijn maat 42/44 kan ik bij kringloopwinkels, winkels van het Leger des Heils en Terre des Hommes altijd vinden wat ik zoek. Veel goede merkkleding voor weinig geld, ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Om te weten wat je staat is het handig om een keer een kleurenanalyse te doen. Je weet dan precies welke kleuren je links moet laten liggen en welke je staan. Dit zorgt voor veel selectiever kijken en meer kans op slagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb meestal heel basic kleding in donkere kleuren omdat die me het mooist staan. In mijn maat 54/56 (lengte 1.70 m) tref ik soms heel goede kleding in de merken waarvan ik weet dat ze me passen en staan. Shirts/tunieken, bijv., die nieuw tussen de 70 en 100 euro kosten, koop ik dan voor 20 à 30 euro, incl. verzendkosten. Soms zijn ze 1 of 2 keer gedragen maar kun je dat helemaal niet zien, soms zijn ze nog helemaal nieuw, met de kaartjes er nog aan. Voor 'z.g.a.n.' betaal ik niet meer dan totaal 20 euro. Als een kledingstuk duidelijk helemaal nieuw en ongedragen is, wil ik wel iets meer betalen. (Maar ik check altijd de nieuwprijs even online.)

  't Is voor mij een prima manier om met een klein budget uit te komen. Als ik, eind van het jaar, weer wat beter bij kas kom te zitten, denk ik dat ik wel weer wat meer nieuw-uit-de-winkel, al dan niet online, zal kopen, al ben ik zeker van plan ook MP te blijven afstruinen. Want er zullen altijd mensen zijn die hun geheel nieuwe miskopen van de hand willen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik koop nooit kleding op marktplaats omdat ik eerst iets wil passen voordat ik het koop. Met mijn lange armen en benen heb ik vaak moeite om iets te vinden dat goed past. Ik koop soms nieuw, soms tweedehands (in een goede tweedehandwinkel hier, de kringloop heeft niet veel in mijn maat omdat ik langer ben dan gemiddeld hier) en laatst heb ik een paar broeken gekocht bij y.ou.r l.oo.k for less. Een postorderbedrijf. Zij verkopen broeken met elastiek in de taille. Met mijn pds-buik is dat wel fijn want ik verdraag niet veel op mijn buik.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik koop meestal kleding in de kringloop. behalve broeken, daar kan ik niet voor slagen. Die zijn al te versleten of zitten niet fijn. Maar blouses, jasjes (droeg ik voorheen nooit i.v.m te duur), jurken en rokken wel. Fijn, om daar zo goed te kunnen slagen en ik krijg met grote regelmaat complimenten over mijn kleding. Schoenen koop ik met regelmaat op MP, omdat ik maar 1 merk schoeisel kan dragen en dat merk is duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik koop zelf het liefst tweedehands kleding. Wel meestal in de kringloopwinkel. Op Marktplaats heb ik een aantal vervelende ervaringen gehad. Er bestaan blijkbaar " truukjes" waarmee je kleding op foto's mooier kunt laten lijken en daar wordt op MP driftig gebruik van gemaakt. De, op de foto, toch echt spierwitte blouse had onder de oksels niet meer te verwijderen gele zweetplekken en piepkleine tomatensaus vlekjes. Ook kon ik een heel leuk rokje opvallend goedkoop bemachtigen maar bij aankomst bleek er een vlek in te zitten die er niet meer uitging. Dat wist die dame heus wel! Ik vind het jammer dat mensen je zo voor de gek willen houden. Zeg dan gewoon eerlijk dat er iets aan mankeert dan kan ik alsnog beslissen of het me de lage prijs waard is. Ook heb ik ooit eens een rok besteld bij een mevrouw op Mp die beweerde dat zij alleen goede, nette, schone en hele kleding verkocht. De rok was zo versleten dat er na een week een gat in viel. Maar dat was op de foto's niet te zien. Af en toe neem ik de gok nog bij mp maar als er dan weer zoiets voorvalt ben ik weer voor een poos genezen. Ik ga nooit kleding zelf afhalen. Ik zou me ook geen houding weten te geven als ik daar dan aan de deur stond en het bleek rommel te zijn. Meestal zijn de koopjes ook niet bij mij in de buurt dus dan is opsturen de enige optie. Bij de kringloop winkel kan ik meestal wel leuk slagen met mijn maat 44-46, maar dat hangt ook ontzettend van het toeval af. Op mijn werk krijg ik ook wel eens complimenten van zeer kritische collega's over mijn tweedehandskleding. Ik zeg dan niet dat het uit de kringloop komt.

  BeantwoordenVerwijderen