Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 30 mei 2016

Is een horloge noodzakelijk?

Steeds meer mensen dragen geen polshorloge, maar kijken op hun mobiel om als ze willen weten hoe laat het is. Ik dacht: heb ik mijn horloge werkelijk nodig, of kan ik ook heel goed zonder?
Mijn mobiel gebruik in nauwelijks als klok of wekker, zou mijn mobiel voor mij een goede vervanger zijn?
Dat kan je alleen maar ervaren door het te doen.
Dus heb ik gisteren een hele dag zonder horloge geprobeerd te leven.
Nou, dat viel tegen!
Hoe vaak ik niet op mijn kale pols gekeken heb om te constateren dat ik mijn horloge niet droeg!
Het is een snelle handeling, één blik op mijn horloge is genoeg om te zien hoe laat het is, ik vind dat een stuk gemakkelijker dan kijken op mijn mobiel.
Ik heb sinds mijn 10e jaar een polshorloge, dat is dus 53,5 jaar lang. Het horloge heb ik altijd om, behalve als ik douche of zwem. En ook dat is niet helemaal waar, want er zijn periodes geweest dat ik een horloge droeg dat tot 50 meter onder water gebruikt kon worden. Niet dat ik ooit 50 meter onder water geweest ben, maar dat horloge had ik dus echt dag en nacht om.
Mijn conclusie is dat ik niet goed zonder een horloge kan en als het huidige stuk gaat, dan wil ik een nieuwe of een reparatie.

Mijn laatste horloges had ik gekocht in dat grote warenhuis dat nu op de fles is, het bestaat niet meer. De gebouwen zijn leeg en kaal. Ze hadden een fijne service waar ik een nieuw horlogebandje aan mijn horloge kon laten zetten als het oude kapot was en ook zorgden ze voor een nieuwe batterij als de oude batterij leeg was. Ik kon op die manier jaren doen met één horloge. In 2008 kocht ik een horloge en september 2014 kocht ik mijn huidige horloge, het kostte 35 euro.
Het plaatsen van een nieuwe batterij voor het horloge dat ik in 2008 kocht, kostte 9 euro, een nieuw bandje ongeveer 17 euro.
Er zitten nu kleine scheurtjes in het leer van mijn horlogebandje, het zal niet zo lang meer duren en dan heb ik een nieuw bandje nodig en daarna komt ongetwijfeld het moment dat er een nieuwe batterij moet komen.
Hoe doe ik dat zonder mijn vertrouwde warenhuis?
Kan ik het ook zelf?
En hoe dan?

Zoekend op het world-wide-web kom ik wel wat tegen, waarvan ik denk: misschien is het helemaal niet zo moeilijk.

Heb jij nog een horloge en hoe doe je het als je een nieuw bandje of batterij nodig hebt?

21 opmerkingen:

 1. Ha, grappig. Ik heb dat ook een tijdje gehad, nadat ik stopte met het dragen van een horloge. Maar op een gegeven moment is dat wel over. Misschien moet je het eens een keer voor een wat langere tijd proberen? Meerdere dagen achter elkaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik draag ook nog steeds een horloge. Ik kan niet zonder! Het is de eerste handeling die ik verricht ais ik onder de douche vandaan kom, horloge om. Ik kocht de laatste bij de Heemaa, daar koop ik ook de bandjes en laat ik de batterij wisselen. Het viel me wel op dat er niet veel keuze meer is. Horloges worden schaars! groet Riet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is maar net wat je gewend bent denk ik . Mijn horloge ligt al jarenlang ongebruikt in een la. Ik hou niet van het gevoel van iets om mijn pols, ook geen armband. Wel kijk ik vaak op de klok die in de kamer hangt en verder inderdaad op mijn telefoon. Die gebruik ik ook als wekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een horloge word ik nerveus van. Draag ik al jaren niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. sinds ik dikke vocht polsen kreeg inmijn eerste zwangerschap heb ik geen horloge meer om. Borstvoeding geven vond ik daarna ook niet handig, en even later was ik weer zwanger, enz. nu 6 jaar en bijna 4 kinderen verder mis ik het horloge ook niet meer. Ben gewend aan gewoon op de klok kijken, en af en toe op de telefoon. En om gewoon heel vaak niet te weten hoe laat het precies is, kan ik ook erg goed mee leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik was een echte horloge drager, dat moest ik altijd bij me hebben en dan liefst ook met datum erbij. Zo'n duidelijk Mondaine zwitserse perron klok model. Simpel duidelijk. Jaren plezier aangehad totdat ik veel ging sporten en ik door mobiel er veel minder op ging kijken. Uiteindelijk heb ik hem 1,5 jaar geleden verkocht op marktplaats in het kader spullen van waarde weg doen die je niet meer gebruikt. Hij lag destijds al geruime tijd in de la. Ook niet meer gemist. Mijn iPhone 5c is mijn zakcomputer die nog veel meer spullen heeft vervangen zo ook onze digitale fotocamera's, wekker, zaklamp, rekenmachine, kompas, taalwoordenboeken, landkaarten en ik heb geen tom tom nodig, met de Google maps app over de Parrot kit gaat het geweldig in de auto als navigator.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor een nieuwe batterij of een nieuw bandje ga ik meestal naar een sigarenwinkeltje bij ons in het centrum. Batterij vervangen kost € 4,50 en die gaat langer mee dan een van de juwelier. Dit winkeltje verkoopt overigens ook horloges maar ik koop ze altijd elders. Groet, Greetje54

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb een opwindbaar horloge. Scheelt me vele batterijen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een horloge droeg, maar ik schat al ruim 35 jaar en ik kom altijd op tijd overal, dus ook in de tijd zonder mobiel.
  Je ontwikkelt ook een beter tijdsgevoel denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik draag horloge eigenlijk als sieraad. ik heb er 3, tijdens het werk is het onhandig dan draag ik er geen 1,maar als ik weg gaat of op vakantie dan heb ik er altijd 1 om, ik werk in een tuinderij,, vuil en stof gaan erin zitten.
  en als er iets mee is ga ik naar de markt daar kun je voor €4 euro een nieuwe batterij in laten zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Na ruim 50jr met horloge is de conclusie na 1 dag testen zonder misschien wat voorbarig? Zo'n gewoonte heeft wel iets meer tijd nodig om te slijten.

  Vroeger droeg ik ook altijd een horloge, maar in mn zwangerschap zat het niet meer lekker. Later heb ik m eigenlijk nooit meer om gehad. Als ik er nu 1 om doe is het puur voor de sier. Ik kijk er nooit op.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. altijd een horloge om, ook ik laat er op de markt een nieuw batterijtje inzetten (5 euro) en zo nodig een nieuw bandje (10 euro). Ben erg gehecht aan dit horloge. Heb ook een leuke met gekleurd bandje van K..vat $4,99). Gekocht omdat het zo mooi bij een blouse past.Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Op de Rotterdamse markt heb je batterijen Paultje. Die verzorgt batterijen en horlogebandjes. Een gezellige man die al filosoferend de dag volpraat met zijn klanten.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Juwelier. Maar daar kocht ik hem ook. Inmiddels al 15 jaar hetzelfde horloge. Af en toe een batterij, een keer nieuw glas en een ander bandje.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Gebruik al jaren geen horloge mee.Sinds 1 jaar ook de wekker uit de slaapkamer verwijderd en ik wordt steeds op tijd wakker,heb me nog nooit verslapen.Er staat nu 1
  klokje in huis,hoef dus niet op de mobiel te kijken,want daar wordt ik tureluurs van.
  Ik zeg proberen tijdloos te leven.
  gr jose

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb nooit een horloge gedragen., vind het naar zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik draag al een paar jaar geen horloge meer en ik ben er nu aan gewend om op mijn telefoon te kijken voor de tijd. Of naar klokken die ik onderweg tegenkom. 't Is veel lekkerder, naakte polsen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik draag al 50 jaar een horloge! Momenteel een matgrijze titanium met bijpassende rekband en een witte wijzerplaat met zwarte cijfers, lekker duidelijk. Mijn mobiel heb ik alleen bij me als ik in de auto ga en als ik lange-afstand-wandelingen maak.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik draag al zeker 20 jaar geen horloge meer. Ik werk in het onderwijs. Elk lokaal, elk Digibord en in elke hal hangt een klok. Niet nodig dus. Privé draag ik ook nooit een horloge. Ik ben zeker wel een mens van de klok. Kom werkelijk nooit te laat. Maar het voelt heel vrij en minder gestresst. Ik kijk ook bijna nooit op mijn mobiel. In huis zijn ook zeker 4 klokken; magnetron, oven, slaapkamer en woonkamer. Meestal weet ik gewoon ongeveer hoe laat het is. Zit er nooit meer dan een half uur naast.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb nog steeds een horloge. Zelfde als Rose had, een Mondaine. Lekker duidelijk, met datum erbij. Met een schele blik zie je hoe laat het is. Ik had voor mijn werk mijn horloge echt nodig. Vooral de secondewijzer. Als de batterij leeg is ga ik naar de juwelier terug waar ik het horloge gekocht heb, die vervangt dan de batterij voor niet al te duur. Ik kan niet zonder horloge. Ik gebruik het om te zien hoeveel tijd ik nog heb voor de boodschappen doen tot de was klaar is, voor het koken, bakken en gewoon, omdat ik wil weten hoe laat het is. Als ik op de motor zit dan heb ik een klokje op het dashboard.Ik weet niet wat het is, ik wil heel graag de tijd weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. je went er aan om zonder te lopen, batterij leeg en gewoon een paar weken geprobeerd, de eerste week kijk je constant op je pols :) maar gaat over.. batterij en bandje kun je laten vervangen op de markt..

  BeantwoordenVerwijderen