zondag 1 mei 2016

Een strafzaak tegen de tabaksindustrie

Iedereen die hier vaker komt, weet dat ik een hekel heb aan roken! Vooral de effecten van de ziekmakende rook baren mijn zorgen, voor mezelf en maar zeker ook voor anderen.
Ik ben dan ook heel blij dat er een strafzaak komt tegen tabaksfabrikanten.

Waarom een strafzaak?
Advocate Bénédicte Ficq: 
"Ik wil dat de tabaksfabrikanten vervolgd worden voor het opzettelijk benadelen van de gezondheid. En dan zetten we nog voorzichtig in."
"De sigaretten die zij produceren en in de verkoop brengen, zijn ontworpen met het doel de roker zo snel mogelijk verslaafd te maken. Een eenmaal verslaafde roker loopt door deze praktijken grote gezondheidsschade op." 

"Als ik jarenlang mijn kinderen iedere dag rattengif toedien en ze sterven uiteindelijk, dan word ik vervolgd voor moord. De tabaksindustrie komt er gewoon mee weg."

Longkankerpatiënte Annemarie van Veen wil met de website Sick of Smoking medestanders verenigen en mensen informeren over de gevolgen van roken en over wat er allemaal voor gemene gifstoffen in tabak zitten. Ik wist wel wat er in zit, want jongste dochter heeft er op het VWO een profielwerkstuk over gemaakt, maar toch ben ik ook nu weer verbluft over de lijst aan schadelijke gifstoffen die in tabaksrook zitten:
Een selectie: Ammoniak, Cadmium, Arsenicum, Mierenzuur: looi- of bijtmiddel dat wordt gebruikt in reinigingsmiddelen en desinfecteringsmiddelen, Acetonitril: giftige stof, onder andere gebruikt in insecticiden, Methanol: een giftige soort alcohol die wordt gebruikt voor antivries, en wordt toegevoegd aan spiritus om die giftig te maken, Fenol: een zeer giftige zuurverbinding die giftig is als je hem inhaleert, Benzopyreen: kankerverwekkende stof.
Bovendien zitten er stoffen in die de hoestprikkel onderdrukken, waardoor rokers er niet zo snel van gaan hoesten. Bij mij werkt dat niet goed, die hoestprikkelonderdrukking, ik begin meteen te hoesten als ik rook binnenkrijg.
Nog steeds is het zo dat veel jongeren beginnen met roken, vaak al op zeer jonge leeftijd. Ze mogen zelf nog niet tabak kopen, maar dat weerhoudt hen er helaas niet van om te gaan roken.

En kom me er niet mee aan dat iedereen zelf mag weten wat hij doet, dat het een eigen keuze is waar niemand zich mee mag bemoeien! Tieners lopen gewoon achter hun generatiegenoten aan en willen stoer zijn.  Aangezien het tegenwoordige aanbod aan tabak door alle gifstoffen méér verslavend is dan heroïne of alcohol, zit je er al snel aan vast en is het een karwei om daar weer van af te komen!

Moet ik nog melden dat roken veel geld kost? Dat het zuiniger en gezonder is om te stoppen met roken? Dat lijkt me helemaal niet nodig! Want dat "weet iedereen"!

16 opmerkingen:

  1. Ik denk dat ze meer kans maken om de overheid aan te klagen. Vind het zo apart dat de overheid aan de ene kant allerlei dingen verbied, zoals drugs, wapenbezit enz, maar aan de andere kant verdienen ze zelfs aan roken! Echt heel erg bizar!

    Maar toch geloof ik dat het niet lang zal duren tot er niemand meer is die rookt. Er beginnen steeds minder mensen met roken en het heeft ook lang niet zoveel aanzien meer als vroeger.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook een geweldige pesthekel aan roken. Ik hoop dan ook heel erg dat mijn kinderen er nooit mee beginnen. Dat zou ik zooo erg vinden. Ik denk eerlijk gezegd dat die kans niet zo groot is. Zoals Daantje opmerkt is roken tegenwoordig helemaal niet zo 'cool' meer als vroeger. Een familielid rookt 2 pakjes per dag en dat vinden ze heel erg vies.

    Verder heb ik niet alleen een pesthekel aan roken, maar aan 'rook' in het algemeen. Mensen die in onze buurt wonen stoken dagelijks rotzooi (geverfd hout enzo) op in hun slecht werkende kachel. Wij hebben daar verschrikkelijk veel last van. Als de wind onze kant opstaat, wat bijna altijd zo is, moeten we binnen blijven en ramen en deuren sluiten. Volgens mij is die vuile rook minstens even schadelijk als tabaksrook... De mensen in kwestie willen niet stoppen met stoken en en lachen ons uit. En de politie zegt dat ze er niets aan kunnen doen omdat ze niet kunnen bewijzen dat ze rotzooi opstoken... Ze beweren namelijk dat ze enkel hout opstoken.
    Ik vind het heel goed dat er tegenwoordig veel maatregelen zijn om te voorkomen dat mensen tegen hun zin passief moeten meeroken, maar ik vind het bizar dat je met je kacheltje blijkbaar wel de lucht voor tientallen mensen mag verpesten. Zo is het toch hier in België tenminste, ik weet niet hoe de situatie bij jullie in Nederland is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb zelf jaren gerookt en ben er nu dik 2 jaar vanaf. Zo maar in eens was ik er zat van en ben dus cold Turkey gestopt. Niet dat ik er een echte bloedhekel aan heb ofzo, maar ik vind het idd vies wanneer ik andermans rook "moet" inademen op de gekste plekken! Natuurlijk is het slecht voor je lichaam en portomonnee, maar ook zijn drank en drugs en slechte voeding uiteindelijk ook slecht voor je lichaam. Ik vind het prima hoor wat de advcocate gaat doen, maar wellicht kan er ook een licht geworpen worden op alle andere slechte dingen die de mens zomaar kan kopen en nuttigen....

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik snap die redenatie nooit zo goed. Natuurlijk zou het het beste zijn als overal iets aan gedaan wordt. Maar blijft een stap in de goede richting niet een stap in de goede richting. Als ik het druk heb en ik ga afwassen dan reageert men toch ook niet. 'Leuk dat je gaat afwassen maar dan moet je ook meteen stofzuigen en opruimen, anders kun je er net zo goed niet aan beginnen.' Dan is die afwas maar vast gedaan, toch? En volgens mij gaat het met alcohol en voeding ook steeds meer de goede kant op. De grens voor de alcoholverkoop is laatst naar 18 gegaan, er was van alles te doen over snoep bij de kassa, in verschillende landen is de suikertaks voor frisdrank ingevoerd...
      Ik persoonlijk ben blij dat ze roken hebben gekozen, want ik heb dagelijks rook van mensen op straat in mijn longen. Van alcoholgebruik en slecht voedsel heb ik helemaal geen last, daarin kan ik keuzes voor mezelf maken. En drugs vallen sowieso buiten mijn belevingswereld... Daar zal ongetwijfeld ook veel te winnen zijn, maar dat weet ik niet.

      Nog een ander punt waarom de vergelijking scheef gaat: tabaksfabriekanten doen met opzet extra verslavende stoffen in hun sigaretten om zich van klanten te verzekeren. Ik geloof niet dat in voedsel stoffen zitten met een dergelijk hoog verslavingsgevaar en bij alcohol is het de alcohol zelf de verslavende stof en niet de door de producen toegevoegde onderdelen.
      En naar mijn weten is tabak nog steeds de dodelijkste van de drie... Maar daar heb ik geen cijfertjes voor, dus misschien zit ik er naast.

      Verwijderen
    2. Dat ben ik met Boukje eens en uitgerekend Bénédicte Ficq de advocate van drugshandelaar Dino Soerel gaat dit doen?
      Hij kwam weg met een straf(je)van 7 jaar.

      Verwijderen
    3. @Sterre: ik zie het verband niet zo. De meeste strafrechtadvocaten verdedigen wel eens criminelen, waarom niet eens een zaak tegen tabaksfabrikanten die talloze doden op hun geweten hebben en ervoor zorgen dat kinderen in no-time verslaafd raken?

      Verwijderen
    4. Bénédicte Ficq zegt:
      "De vrije wil van de roker wordt uitgeschakeld"en":Er is sprake van kwade opzet en voorbedachten rade."
      Dat is een goed argument helemaal mee eens maar,
      Ze verdedigde een drugshandelaar en zei ze in het proces:

      "Mijn cliënt heeft de vrije wil van drugsverslaafden uitgeschakeld"? Zei ze: "Hij heeft zich schuldig gemaakt aan kwade opzet en voorbedachte rade"?
      Dat kan ik niet rijmen.




      Verwijderen
    5. Dit is prima te rijmen. De advocaat komt op voor de cliënt. In het geval van Soerel ging het om verdediging en in het geval van Sick of Smoking gaat het om bewijslast voor kankerslachtoffers om tabaksfabrikanten veroordeeld te krijgen.
      Ze is er niet om de tabaksindustrie te verdedigen, die hebben daarvoor een eigen advocaat, ongetwijfeld een hele goede!

      Verwijderen
    6. Ik vind dat er een verbod op de toevoeging van middelen die verslaving veroorzaken, moet komen! En niet alleen in sigaretten maar ook in voedsel! Tot mijn stomme verbazing zit er in een pak biologische pompoensoep, suiker! In soepen, in groentes en bonen uit pot of blik hoort geen suiker. Suiker is ook
      verslavend! Afkicken van tabak is me uiteindelijk gelukt, van suiker is een stuk moeilijker (voor mij) en is nig steeds een gevecht! En in tegenstelling tot Zuinigaan vind ik dat volwassen rokers (en suikerverslaafden) ook hun eigen verantwoording moeten nemen!

      Verwijderen
    7. @Janne, je legt mij woorden in de mond die ik niet gezegd heb. Ik heb het in dit bericht èn in mijn reacties vooral over minderjarige kinderen, waarvan ik vind dat ze die verantwoordelijkheid nog niet op zich kunnen nemen.
      Ik gebruik de woorden jongeren, tieners en kinderen.
      Volwassenen zouden inderdaad hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
      Er zijn voedingskundigen die NIET vinden dat suiker verslavend is. Die vinden de verslavende werking van suikers een mythe en vinden ook dat iedere suiker op hetzelfde neer komt, of het nu om vruchtensuikers, honing, ahornsiroop, agavesiroop, kokosbloesemsuiker gaat. Het lichaam reageert op alle suikers hetzelfde. Ik ben het met je eens dat het verstandig is om weinig suiker op het menu te zetten en dus geen frisdranken te drinken, niet te snoepen en geen gesuikerde nagerechten te eten. Een heel klein beetje suiker in pompoensoep lijkt mij niet zo'n probleem. Zou je het geen probleem vinden als er sinaasappelsap aan toegevoegd werd? Dat is ook een manier om suikers toe te voegen.

      Verwijderen
  4. Ik vond alleen een uitspraak van een geintervieuwde vrouw nogal opvallend. Zij KON niet stoppen met roken zei ze. Uit ervaring weet ik dat het echt heel moeilijk is als je ruim 2 pakjes per dag rookt maar het kan echt wel als je wil en eventueel begeleiding krijgt.
    Zelf deed ik het cold turkey en ben er behoorlijk ziek van geweest, maanden lang pijn in benen, maar ik zette door en ben nog elke dag blij met mijn beslissing.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik was ook een verstokt rookster. Heb 20 jaar lang erg veel gerookt. Ik kwam toch wel op 30 à 40 shaggies p/d. Ik ben gestopt omdat ik niet meer de outcast wou zijn. Ik stond vaak in m'n eentje buiten ergens zielig m'n nicotine naar binnen te hijsen. (sneu gezicht) Het is idd erg moeilijk om er vanaf te komen. Na 11 jaar heb ik nog met grote regelmaat heel veel zin in een shaggie. De zaak die word aangespannen vind ik niet helemaal terecht, omdat je zelf verantwoordelijk bent en blijft, maar het kan wel weer helpen bij het nog meer terug dringen van het roken. En daar kan toch niemand tegen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij vindt kinderen van een jaar of 14 helemaal zelf verantwoordelijk voor het feit dat ze net als leeftijdsgenoten lekker stoer en stiekem gaan roken? Ze zijn nog niet eens meerderjarig! EN ze weten niet hoe akelig verslavend het spul is! Dan vind ik jouw uitspraak dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn keuzes wel wat heel kort om de bocht!

      Verwijderen
  6. Omdat steeds meer ouders niet roken, beginnen ook minder kinderen met roken. Want roken is allang niet zo stoer meer. Mijn zoon is 17 en rookt niet. Van zijn klasgenoten zijn er maar twee kinderen die roken.
    Ik vind de strafzaak van Fick wel goed, zo wordt nog eens extra aandacht gegeven aan alle gevaren van het roken.
    Zelf heb ik stevig gerookt, vaak wel twee pakjes per dag. 18
    Jaar geleden ben ik gestopt. Mijn man en ik rookten heel bewust onze laatste sigaret en hebben daarna niet meer gerookt. In het begin moeilijk, maar zo tragisch was het nou ook weer niet. Ik denk dat als je echt wilt stoppen, dat ook lukt. Afkickverschijnselen zoals bij het stoppen met drugs als heroine heb je echt niet als je stopt met roken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vind dat jongeren beschermd moeten worden tegen het verslavingsgevaar. Ouderen die nu nog steeds roken vind ik gewoon dom. Je weet hoe gevaarlijk het is en neemt bewust risico.Daar komt bij dat je de omgeving ook nog "verblijdt" met jouw giftige dampen.
    Ik heb een jaar of 8 stevig gerookt en toen van de ene dag op de andere niet meer. Is al 30 jaar geleden. Nu worden er blijkbaar bewust nog stoffen in gestopt die verslaving extra in de hand werken. De overheid vertrouw ik voor geen meter. Die laten zich ringeloren door de tabakslobby.
    Een paar jaar geleden ben ik geopereerd aan longkanker. Heb het gelukkig overleefd en ook nog met een goede toekomst prognose.
    Gewoon weg met die zooi, ook geen kleine kindjes meer die mee moeten roken met hun domme ouders.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vind het wel raar dat deze zaak is opgestart door een vrouw die jaren gerookt heeft en nu kanker heeft. Toen ze nog geen kanker had kwam ze niet op het idee hoe ongezond en verslavend het is?
    Ik ben benieuwd hoe dit gaat verlopen, maar ik denk dat de tabaksindustrie ook in Nederland zal winnen. Er is veel aanbod aan hulp(middelen) om van de verslaving af te komen, dus kans genoeg om van de verslaving af te komen zal hun verweer wel zijn. Dat zij er verslavend spul in stoppen geeft de eisers wel een klein kansje.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.