Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 1 mei 2016

Genieten van mooi weer

Het is eindelijk zonnig weer, nog wel fris, maar de zon schijnt uitbundig! Daar moet mag je van genieten!
Vanochtend ging ik eerst (binnen) 1 uur banen zwemmen. Al wel buiten een fietstochtje van en naar het bad gemaakt. Bij thuiskomst krant lezen en lunchen in de zon in de achtertuin en heerlijk met mijn gezicht naar de zon genoten van de zonnestralen. Na een uurtje kwam één van de buren ook buiten zitten. Ze ging zitten roken en de rook kwam naar mijn gevoel zo ongeveer rechtstreeks in mijn longen. Ik ben naar binnen gevlucht en ik dacht: ik ga op een andere manier van het mooie weer genieten: fietsen, dan heb ik geen last van de rook op het terras. Misschien is er ergens anders ook wel rook, maar daar fiets is snel genoeg bij vandaan.
Ruim een uur heb ik gefietst. Eerst tegen de noordoostenwind in en later wind mee weer naar huis. Het natuurgebied Kardinge was de plek waar ik terecht kwam. Ik was niet de enige die bedacht had naar buiten te gaan. Er waren vooral veel wandelaars, maar ook fietsers, vissers, picknickers (is dat een woord?) En naast mensen veel vogels en bloeiende bomen en struiken, veel te zien en veel te genieten. Opvallend: er was niemand die buiten rookte!
Mijn gezonde beweging vandaag: 90 minuten fietsen, 1 uur zwemmen.
13 opmerkingen:

 1. Wel apart, je hebt last van sigarettenrook, maar uitlaatgassen zijn geen probleem? Daar heb ik persoonlijk heel wat meer last dan van sigarettenrook, zeker op de fiets

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uitlaatgassen? Ik ben vrijwel geen auto tegen gekomen! Ruim 95% van mijn route ging langs afzonderlijke fietspaden, ver van alle auto's verwijderd. Heb je wel goed gekeken naar die foto's onderaan dit blogje? De foto's zijn niet van mij, maar het zijn wel de plekken waar ik gefietst heb.

   Verwijderen
 2. Ik bedoel het meer in het algemeen, ik fiets door de stad naar mijn werk en dan rijd ik toch echt door de uitlaatgassen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fietsen in de stad staat niet gelijk aan fietsen door uitlaatgassen. Ik ben een geluksvogel, een flink deel van mijn fietsroute naar mijn werk is ook langs fietspaden waar ik geen auto tegenkom. Deels fiets ik wel langs de busbaan, maar deze busbaan kent geen files. Ik fiets wel langs een drukke bushalte, vlak bij mijn huis. Daar staan altijd nogal wat rokers, en dáár heb ik last van, net als van de rokers die lopend onderweg zijn naar een bushalte.

   Verwijderen
  2. fietsen in de stad staat niet gelijk aan uitlaatgassen? Hm, vreemd, bij ons gedurende de spitsuren echt wel, gelukkig maar dat je daar geen last van hebt, maar wel van hordes rokers

   Verwijderen
  3. @ anoniem van 21:53 uur (en waarschijnlijk ook van 18:42 uur en 19:14 uur): ik bedoel: fietsen door de stad hoeft niet gelijk te zijn aan fietsen door uitlaatgassen. Ik fiets door en langs de randen van de stad Groningen. Daar valt het met de uitlaatgassen echt reuze mee.
   Wat ook een rol speelt in mijn beleving:
   ik heb in het UMCG Groningen astmaprovocatietests (daarbij wordt met irriterende stoffen een astma aanval uitgelokt) gehad waarbij bleek dat ik sterk reageer op tabaksrook, houtrook en geurstoffen zoals parfums en geuren van sommige soorten bloemen. Die kunnen een astma-aanval bij mij uitlokken en mij dus behoorlijk benauwd maken. Ik reageer niet heftig op uitlaatgassen.
   Maar zoals ik reeds schreef: aan de randen van de stad valt het mee met de uitlaatgassen. Ik hoef niet samen met auto's en brommers te wachten bij een verkeerslicht dat op rood staat, want ik kom onderweg geen verkeerslicht tegen.
   Overigens is Groningen kandidaat Fietsstad-2016. De stad is één van de 5 genomineerden.
   Dus wat let je en kom in Groningen wonen!

   Verwijderen
  4. Groningen is inderdaad een geweldige stad om te fietsen! Ik kan me wel voorstellen dat mensen last hebben van uitlaatgassen op de fiets, maar dat gebeurt mij in Groningen bijna nooit! Ik heb wel regelmatig last van rokers die voor me fietsen. Uitlaatgassen ruik ik wel eens, maar het is nooit zo heftig dat ik er benauwd van word, in tegenstelling dus tot de sigarettenrook. Blijkbaar is het verkeer hier erg goed gescheiden! Ik ben er blij mee.

   Verwijderen
  5. Ik denk dat het ook hier mee te maken heeft: http://www.psycholoog.net/tabaksrook-schadelijker-dan-uitlaatgassen
   Tabaksrook is 10x schadelijker dan uitlaatgassen! Zo voelt het voor mij ook: sigarettenrook is veel heftiger, geconcentreerder dan uitlaatgassen.

   Verwijderen
  6. Dank voor het uitzoeken anoniem!

   Verwijderen
 3. Zo mooi he, die lente. Hier was het al echt zacht weer. We wonen sinds anderhalf jaar in De Betuwe en hiervoor woonde ik in Friesland en de Noordoostpolder. Als het daar twaalf graden is, dan is het nog echt fris. Hier voelt het dan stukken warmer. Ik ben nog steeds niet gewend welke kleding ik aanmoet :-) Maar ik ben wel heel blij met dit zachtere klimaat.

  Vervelend van je rokende buren. Hier geen buren die dat doen. Uitlaatgassen vind ik ook erg vervelend. Vooral van brommers.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel gezond, 2,5 uur in beweging! Het komt je conditie alleen maar ten goede!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Reacties
  1. Niet door mijzelf gemaakt, maar het is daar inderdaad heel mooi. Als ik daar fiets, is het net alsof ik op vakantie ben!

   Verwijderen