Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 22 juni 2016

Hupsakee! Duizend euro naar de belastingdienst!

Vandaag gaat er bijna 1000 euro naar de belastingdienst.
Ik houd nog 11 euro over van die 1000 euro.
Het is achterstallige belasting en ook een beetje bijdrage zorgverzekeringswet, de "zorgbelasting" die ik moet betalen over inkomen in 2015 dat ik bruto ontving.

Gelukkig voelt het minder als een aderlating nu ik er een speciaal potje voor heb gemaakt. Het geld stond al klaar voor dit doel en de rekening groeit al weer aan vanwege nieuwe bruto inkomsten.

Mijn schoonvader was in het gulden tijdperk miljonair. Hij klaagde nog wel eens over al het geld dat hij aan de belastingdienst moest betalen. Als hij dat op verjaardagen deed, kon één van zijn zussen het niet nalaten om fijntjes te zeggen: "Dan geef je dat geld toch weg aan goede doelen? Dan hoef je ook geen belasting meer over dat geld te betalen." Ahum, dat was nou ook weer niet de bedoeling van schoonpapa, maar hij vond het wel veel geld!

En ik?
Ach, ik betaal over mijn gewone loon ook flink wat belasting, wel ruim 5000 euro. Daar merk ik weinig van, omdat ik dat niet op mijn betaalrekening gestort krijg, maar ik betaal het natuurlijk wel. Het wordt ingehouden op mijn loon en daar wordt in Nederland van alles van betaald: scholen, politie, veiligheid, onze regering en ga zo maar door.
Best nuttig!

10 opmerkingen:

 1. Best nuttig, dat vind ik zelf ook. Heb dan ook niet zo,n moeite met belasting betalen.Vind alleen dat ze notoire belastingontduikers meer moeten aanpakken. Stel dat niemand wou betalen, zouden we dan nog graag in dit land willen wonen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je geen/weinig belasting betaalt,ben je netto slechter af.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik betaal veel meer belasting dan de bedragen die jij noemt maar ik heb ook tijden gekend waarin ik vreselijk blij was met de 120 gulden die ik terug kreeg!
  Blij dat ik nu mag betalen 😀
  Belastingontduiking is een misdaad, je benadeelt ieder mens!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eén van de belangrijkste dingen die ik van mijn economieleraar leerde: als iemand klaagt over hoeveel belasting hij moet betalen, feliciteer hem dan met zijn rijkdom.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook een collega die alleen maar moppert dat er zoveel naar de staat gaat van zijn loon....ik zei: je verdient er ook naar he? Werk op de salarisadministratie dus ik zie dat elke maand.... Tja...het is ook nooit goed. Ik vind het prima om te moeten betalen hoor, hoort er nu eenmaal bij!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, inderdaad, ik zie het ook wel eens op een forum waar ik wel eens langskom: "Ik ga meer verdienen. Hoe kan ik er voor zorgen dat ik zo min mogelijk belasting betaal?" Mijn antwoord is ook altijd: "Goede doelen".

  Het is ook echt een beetje zo; ik geef zelf ook aan goede doelen en trek dat geld van die giften af van mijn inkomsten. Het voelt alsof de belastingdienst meebetaalt aan mijn goede doelen. Zij 40%, ik 60%.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is een grondrecht om aftrekposten toe te passen. Het recht om zo min mogelijk belasting te betalen maar wel legaal en volgens de regels

  BeantwoordenVerwijderen
 8. zvw premie is een werkgeverspremie. Als die op je loon wordt ingehouden gaat er iets niet goed....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, het klopt niet. Dat bedrag ad ruim 1500 euro zijn de bruto bijverdiensten waar nog premie over geheven wordt.
   Ik pas de tekst aan.

   Verwijderen