vrijdag 11 november 2016

Gas en stroom worden duurder

Volgend jaar is een gemiddeld gezin 20 euro meer kwijt aan energie.  
Dit heeft Pricewise.nl berekend.
Dat is een prijsverhoging van 5,5 cent per dag. In mijn ogen stelt dat niet zo veel voor. Pricewise meldt dat een gezin nu gemiddeld 131 euro per maand kwijt is aan energie. Daar komt volgend jaar  1,67 per maand bij.
Als je dat dan weer omrekent naar mijn verbruik, ongeveer 57 euro per maand, dan scheelt het helemaal bijna niets. Ongeveer 80 cent of zo.
Nu ik dit zo schrijf, denk ik eigenlijk dat Pricewise hiermee leuk de publiciteit zoekt. De prijzen zullen inderdaad wel hoger worden, maar het gaat om heel kleine bedragen en ondertussen kun je op hun site mooi prijzen vergelijken van aanbieders energie of verzekeringen, want eigenlijk vind ik een gemiddelde prijsverhoging van 1,67 per maand niet echt groot nieuws.

Het is wel een goed idee om, naar aanleiding van dit duurder worden, te kijken of bijvoorbeeld zonnepanelen voor jou nuttig zouden kunnen zijn. Waarschijnlijk is de prijsverhoging het begin van nog meer prijsverhoging.
Voor mijzelf leveren zonnepanelen te weinig op om kostenbesparend te zijn. Ik verbruik momenteel, inclusief belasting, voor ruim 200 euro per jaar aan stroom. Als alles meegerekend wordt, ook de heffingskorting, de aansluitkosten, meterhuur, transportkosten etc, dan betaal ik voor de stroom €133,50 per jaar. Daar zijn door de aansluiting op het stroomnet, kosten bij, die ook met zonnepanelen blijven bestaan.

10 opmerkingen:

 1. Die prijsverhoging van 1,67 voor gas en licht is inderdaad nog te overzien. De verhoging van de zorgverzekering gaat meer kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je het per maand bekijkt valt dat nog best mee inderdaad.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik kan niet meer bezuinigen op energie dan ik al doe, de grootste kostenpost voor mij zijn de vaste lasten die je betaalt voor afname van energie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zonnepanelen kunnen wel nog lonen als je elektrisch gaat verwarmen (bijv met econoheater,gericht in te zetten in bepaalde ruimtes) en koken op elektra. Dan kunnen de vaste lasten voor de afname van gas geheel vervallen.

   Verwijderen
  2. niet echt een optie als je een minimum inkomen hebt en in een huurhuis woont

   Verwijderen
 4. Ik rekende het ook om naar ons verbruik en dan is het een stuk minder :) Tsja, je zou bijna vergeten dat het ook duurder kan worden als het almaar goedkoper wordt. En dat is niet alleen met gas en elektra.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee, zo bezien is het per maand niet heel veel. Maar als je de eindjes aan elkaar moet knopen, en ook de zorgkosten, huur en misschien andere vaste lasten omhoog gaan, kan het toch weer een hele puzzel worden om de begroting rond te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De verhoging is niet veel, maar aangezien aan fossiele brandstoffen een einde komt, zal energie steeds duurder worden. Tot het voor veel mensen onbetaalbaar wordt. en die zitten dan in het donker in een koud klein huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij wonen in een nieuwbouwappartement met stadswarmte, dus we hebben geen gas. Het appartement is goed geïsoleerd en de buren stoken behoorlijk, dus we gebruiken bijna geen warmte (in 2016 ongeveer 1GJ in totaal). Hoeveel warm water we gebruikt hebben kan ik op dit moment helaas niet inzien, maar dat valt ook best mee.

  Toch betalen we zo'n € 77 per maand aan warmte en warm water. Dat komt omdat het vastrecht van de WKI € 65,71 per maand bedraagt, wat we toch een hoop vinden. Vaanster, onze warmteleverancier, houdt zich dus wel aan de richtlijnen voor energieprijzen te houden, maar verdient het terug met de vastrechtkosten.

  Voor ons is het dus geen probleem als de kosten op energie omhoog gaan, als de vastrechtkosten maar eens aan banden gelegd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zag vanmorgen het Ad in de bus liggen (gratis abonnementje)en daar staat in dat elke huis houden volgend jaar 50 euro meer gaat betalen.
  Dit geld voor zowel gas en energie.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.