Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 26 februari 2017

Besparen op babyluiers

Mijn jongste dochter gebruikt voor haar zoontje katoenen luiers. Prachtige voorgevormde luiers met allerlei printjes. De luiers heeft ze tweedehands gekocht en ze zien er nog prima uit. Alleen de zwemluiers die ze gebruikt zijn nieuw, die heeft ze gekregen op haar babyshower. Alleen voor sommige oppassen en voor naar de crèche worden wegwerpluiers gebruikt. Ik heb als oppas helemaal geen problemen met wasbare luiers.
Wasbare luiers zijn in gebruik veel goedkoper dan weggooiluiers. Je hoeft de luiers enkel te wassen en aan de waslijn te drogen, en dan ben je al weer klaar voor de volgende ronde. De aanschaf is wel vrij prijzig, maar met 2e hands kopen en vervolgens na gebruik weer verkopen, vallen deze kosten ook wel mee. Of je gebruikt ze voor je volgende kind, dat kan natuurlijk ook!
Je bespaart niet alleen financieel met katoenen luiers, ook voor het milieu maakt het veel uit. Een kind met wegwerpluiers produceert per maand  gemiddeld 22 kg afval!
Baby met wegwerpluiers. Bron: Milieucentraal
Milieucentraal geeft ook een berekening van de kosten inclusief het wassen van de wasbare luier: 
Soort luier
Kosten (minimaal - maximaal)
Wasbare luier
€ 830 (€ 490 - €1.190)
Wegwerpluier
€ 1.310 (€ 680 - €1.940)

Toen mijn kinderen klein waren, toen gebruikte ik zo veel mogelijk katoenen luiers, alleen als we op bezoek gingen en als de kinderen naar de crèche gingen, waren er papieren luiers.
Hoe ging dat vroeger met katoenen luiers?
Het waren, net als de hydrofiele luiers, katoenen vierkante lappen die je zelf in model moest vouwen. Er ging een grote veiligheidsspeld in en een plastic broekje met drukknopen er omheen. Ik gebruikte ook wel plastic strikslips, maar die vond ik niet heel handig, die lekten nogal eens.
Het vouwen van een katoenen luier in de jaren 80

Luierspelden met beschermkapje, zodat ze niet in baby's buikje prikten. Als je de luierspeld vastmaakte, dan schoof je het kapje omhoog. Zat de speld goed vast, dan schoof je het kapje weer op zijn plaats.


17 opmerkingen:

 1. dochter zijn nu 42 en 45 en deze luiers en spelden heb ik ook gebruikt. Bij de jongste had ik een enkele keer wel wegwerp. Toen was de reclame van Pampers waarin je zag hoe een glas water in de luier werd gegoten. Opmerking van de toen 3-jarige: moet er niet een glaasje water in? Dingen die je bijblijven. Je had toen een soort inlegdoekje dat de billetjes droog hield in de nacht. Plastic broekje eroverheen en klaar. Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mijn vraag is : Hoe is het met luieruitslag , katoen tov pamoers. Die inlegdoekjes waren het einde je kon dus heel makkelijk de ontlasting weggooien . Wij hebben hier nu een kleinkind van 1 maand oud en deze oma heeft van hidrofile luiers billendoekjes gemaakt zodat er geen vochtige babydoekjes gebruikt hoeven te worden met allerlei rare toevoegingen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor ons eerste kind hebben we katoenen luiers gebruikt, maar met de tweede gebruikten we ook wegwerpluiers. Had het veel te druk, aangezien ze 11 maanden er na is geboren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook ik gebruikte destijds nu 28 en 25 jr geleden katoenen luiers en papieren alleen als we ergens heen gingen als bv dierentuin etc. Het vouwen ging zoals op het plaatje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk! Ik gebruik ook wasbare voor kind 2&3 (tweeling van 22 maand) en idd die leuke broekjes <3
  Uitslag is hier veel minder dan met wegwerp, juist voor mij een reden om ze te gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb destijds ook katoenen luiers gebruikt die je in model moest vouwen. Ik had er plastic broekjes bij. Mijn redenen waren het milieu en de kosten. Het was wel lastig dat mijn kinderen bijna alleen poepluiers hadden. Ook waren mijn zoons nogal groot voor hun leeftijd en voor mijn jongste ben ik later over gestapt op wegwerpluiers omdat er geen plastic broekjes in zijn maat waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik gebruikte voor onze kinderen, nu 31 en 33 jaar oud, flanellen luiers gevouwen in 'frietzakmodel' in combinatie met een strikslipje. Wegwerpluiers hebben wij nooit gekocht of gebruikt.Voordeel van katoenen luiers is dat een kind veel vlugger nattigheid voelt en dan ook de link kan leggen tussen een plasje doen en een natte vieze luier. Met een stoffen luier wordt een kind vlugger zindelijk. Onze oudste was overdag zindelijk op 17 maand, de tweede was 18 maand. Zeer jong zindelijk in vergelijking met de leeftijd waarop de wegwerpluierkindjes tegenwoordig zindelijk worden. Zo uitzonderlijk jong waren onze kinderen niet want ik ken meerdere mensen die destijds ook stoffen luiers gebruikten en hun kinderen waren ook zo vroeg zindelijk. Ik denk dat het vroeg zindelijk worden ook gestimuleerd wordt door je kind te observeren want je ziet en voelt aan het gedrag meestal dat ze op het potje moeten.
  Onze dochter heeft voor haar eerste kindje ook stoffen luiers gebruikt maar dan wel de voorgevormde luiertjes. Ik had één stoffen luiertje gekocht en heb daarvan een patroon gemaakt en beetje aangepast. Ik maakte de luiertjes uit afgedankte flanellen lakens die we kregen van familie en vrienden. Een afgedankt flanellen laken is niet versleten aan de randen en die stof kon ik heel goed gebruiken voor de luiertjes. De kern maakte ik ofwel met flanel ofwel met badstof (eveneens van afgedankte handdoeken). Op het elastiek, de velcro en de stikzijde na waren die luiertjes volledig gemaakt uit gerecykleerd materiaal. Ons kleinkind had een ganse collectie luiertjes in allerhande prints en kleuren. Onze dochter heeft de luiers ook nog gebruikt voor ons tweede kleinkind. Daarna heeft ze de ganse collectie verkocht op een tweedehandssite.
  Na 7 jaar kwam er onverwachts nog een kindje bij en voor het derde kindje
  kon ze gratis stoffen luiers krijgen via een weggeefsite.
  Zowel onze eigen kinderen als de kleinkinderen hebben zelden last gehad van luieruitslag. Ik denk dat, als je met stoffen luiers werkt en tijdig de luiertjes vervangt, de kans op uitslag veel minder is of met wegwerpluiers waarin toch chemische producten verwerkt zitten om vocht te absorberen en de billetjes droog te houden. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dat verschil niet gezien. Mijn oudste was drie en half voordat hij overdag zindelijk was, ondanks katoenen luiers. Ik heb met hem geoefend, maar als zijn hoofd ergens niet naar stond, dan deed hij het niet. Mijn jongste was bijna drie toen hij overdag en 's nachts droog was. Ook met hem oefende ik, maar hij had niet veel interesse. Hij droeg op het laatst wegwerpluiers omdat hij de plastic broekjes niet meer aan kon. Hij verkondigde op een dag dat hij geen luier meer om wilde. Prima. En hij was meteen dag en nacht droog. Het kan heus wel schelen, maar het gaat niet altijd op.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. Mijn eigen dochters hadden regelmatig last van luieruitslag. Ook hebben ze er heel lang over gedaan om zindelijk te worden. Oudste was 3 dagdelen per week op de crèche en jongste 5 dagdelen. Daar mochten geen katoenen luiers gebruikt worden. Verder droegen ze vrijwel steeds katoenen luiers.
   Al mijn familie en kennissen (met inkomen rond bijstandniveau) gebruikten katoenen luiers, er is nooit discussie geweest over wel of niet katoen.

   Verwijderen
 8. Heerlijk herkenbaar allemaal, mijn dochter is nu bijna 40.
  Gelijk met de luiers kreeg ik een stapel echte linnen theedoeken die eerst nog tigkeer gewassen moesten worden voor je ermee kon afdrogen, dus die gingen lekker samen met de luiers in de was. Ik heb nog steeds 3 theedoeken ervan in gebruik en 2 hydrofiel luiers gebruik ik als persoek bij strijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Herkenbaar, wij zijn heel blij met onze keus voor wasbare luiers en zitten er nog middenin.
  Wij gebruiken een tussenvorm tussen helemaal zelf vouwen en de luxe voorgevormde luiers, namelijk de strikluiers. Een groot voordeel is dat ze snel droog zijn aan de waslijn én dat ze volledig van (biologisch) katoen zijn (dus geen pul- laagje).

  Voor de waterdichte laag gebruiken wij wolbroekjes. Inmiddels zijn wij ongeveer € 235,- kwijt voor alles (inclusief wasbare billendoekjes ipv wegwerp). Ik denk dat we misschien nog een paar tientjes er aan kwijt zijn in de komende jaren maar dat is het dan ook. Dus ook erg voordelig!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik gebruikte voor onze oudste (nu 13) ook van die luiers die je nog moest vouwen. Geen punt, deed ik gewoon bij de andere was die gevouwen moest worden. Ze kosten weinig in verhouding tot de voorgevormde luiers die je nu hebt. Ik kocht ze bij de h.ema. Ik gebruikte dan ook zo'n plastic broekje met drukknoopjes. OP een bepaald moment gingen die uit het assortiment van de hema, terwijl ze de luiers zelf nog wel hadden. Geen idee wat er dan omheen moest!? Bij het tweede kind wilde mijn man geen wasbare luiers meer, te veel gedoe. Toen zijn ze naar m'n zus gegaan; die heeft er nog gebruik van gemaakt tot de laatste plastic broekjes stuk waren, want zonder kon je niet veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Achteraf heb ik er wel wat spijt van dat ik me er destijds niet meer in verdiept heb. Ik gebruikte Nature luiers voor beide kinderen. Die waren minder slecht voor het milieu dan standaard wegwerpluiers, maar ook behoorlijk aan de prijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Inmiddels zijn mijn kinderen al een tijdje uit de luiers. Als ik het overnieuw moest doen zou ik niet meer voor wegwerpluiers kiezen maar voor katoenen luiers.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier spijtig genoeg wegwerpluiers. Ik kreeg vriendlief niet overtuigd om voor wasbaar te gaan... Op de creche was het sowieso wegwerp.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heb wasbare billendoekjes . Helaas krijg ik mijn man niet zover voor wasbare luiers :-(

  BeantwoordenVerwijderen