Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 11 februari 2017

Nog een bespaartip: doe zo nu en dan een smaaktest

Er zijn A-merkproducten waar mensen denken echt niet zonder te kunnen: die pindakaas, dat bier, die ketchup, die margarine, die muesli, die cola, die chips of die cup-a-soup is in hun ogen echt de allerlekkerste keuze. Ze zijn er volkomen van overtuigd dat de producten het extra geld helemaal waard zijn en dus kiezen ze niet voor voordeliger producten.

Om echt te checken of dit oordeel klopt, is het leuk om smaaktesten te doen.
Schenk eens verschillende soorten bier in, ook alcoholvrij. Uit smaaktests is gebleken dat mensen zelfs niet kunnen proeven of er alcohol in zit en het merk al helemaal niet kunnen proeven! Frappant vind ik dat, ik had het niet gedacht!
Mijn dochter heeft haar vriend een cup-a-soup smaaktest laten doen. Proeven zonder dat je weet wat welke soort je nu precies test. Ik kan jullie verzekeren dat het A-merk niet de winnaar was.
Ook bij cola smaaktesten kan vrijwel niemand proeven of ze een A-merk of een veel goedkopere huismerk cola drinken.

Dus wil je bezuinigen en willen je partner en je kinderen persé dat dure A-merk? Doe een smaaktest waarbij ze niet weten welk (huis)merk ze proeven. Mocht het zo zijn dat dat ze een goedkoper merk lekkerder of even lekker vinden als hun dierbare A-merk, dan lijkt het me, dat je hen kunt overtuigen van het feit dat jullie voortaan een goedkoper, maar even lekker of zelfs lekkerder product in huis halen.

Dan vraag je je misschien af: zijn die levensmiddelen van het A-merk niet een stuk gezonder, doordat er betere grondstoffen in zitten? Ik denk zelf dat het vooral de invloed van de reclame is waarom jij denkt dat het A-merk gezonder is dan goedkopere merken. Die A-merken kosten meer omdat er meer reclame een ook meer winst gemaakt wordt. Dat geld zit niet in betere grondstoffen.
Mijn advies: lees vooral de etiketten. Daar moet precies op staan hoeveel suiker, zout, koolhydraten en verzadigde en onverzadigde vetten er in zitten.

10 opmerkingen:

 1. Ik geloof best dat je bij veel producten niet proeft of het een A merk is of een B of C merk. Het is ook een kwestie van smaak. Onze dochter eet liever knakworst van AH eigen merk, die zijn zoeter en dat vindt ze lekker. Zelf kreeg ik bij een vriendin (die normaal altijd A merken eet) rookworst van ah basic. Wat een vies rubberig ding. Pas na het eten zag ik de zak in de keuken liggen. Volksstammen zullen deze juist weer lekker vinden.
  Bij bier maakt het ook uit of je bitter lekker vindt. Bij nep cola en de twee A merken geloof ik dit echt niet. Tussen de A merken wellicht, maar de andere cola's smaken zo anders. Dat je er aan went of het lekker vindt is een ander verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. A merken zijn ook duurder omdat zij de productontwikkeling doen. Dat budget is groter dan het marketing budget en moet ook terugverdiend worden. De eigenmerken komen pas op de markt als het Amerk zijn plek veroverd heeft. Productontwikkeling is niet goedkoop. voor elk product dat op de markt komt stranden er 4 voor ze uitontwikkeld zijn. en dat geld moet terugverdiend worden door dat ene product dat het wel haalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede tip Zuinigaan. Het enige A-merk waar ik echt op gesteld ben zijn de naturelchips van L-ays. Lekkerder bestaat niet :D
  Maar ach die kosten net iets meer dan een euro per zak en soms 0.99 in de aanbieding. Dus daar ga ik niet aan failliet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kijk ook altijd op de ingredienten lijst. Van de meeste verpakkingen weet ik het wel, bij nieuwe producten zoek ik eerst alles op. Zomag mijn vriend geen gluten en lactose en ben ik vegetarier. Altijd let ik op. Eerder kocht ik veel merk, nu meer biologisch en wat de beste ingredienten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij A-merken betaal je vooral voor het merk, het verschil in smaak zit hem vooral in de toevoeging van vet, suiker en/of zout. Ik heb bij elk product mijn favoriet merk, of het nu van de Lidl of van Euroshopper is. Goed is goed. Bijvoorbeeld de bodymilk Cien van Lidl, is veel goedkoper en even goed als Niveau.
  groetjes Els

  BeantwoordenVerwijderen
 6. leuke tip! Ik zie nu allemaal gezinnen met blinddoek voor me die smaaktests doen aan de keukentafel. Niet alleen een goede bespaartip, maar ook nog eens een leuke slecht-weer activiteit ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij de BBC was een programma over een gezin die moest/wilde bezuinigen. Dan werden producten anoniem gemaakt. Vaak merkte ze niet als een A merk vervangen werd. Grappig om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het BBC programma "Eat well for less" deden ze dat ook. Alle producten waren merkloos gemaakt en soms vonden mensen het A-merk product dat ze altijd al gebruikten, nu het merkloos was, helemaal niet zo lekker en dachten ze een heel goedkoop merk te proeven.
   In dit programma ging het om bezuinigen en tegelijkertijd gezonder eten.
   Er werd enorm bezuinigd en toch werden de maaltijden ook een stuk gezonder! Mooi om te zien!

   Verwijderen
  2. Een geweldig inspirerend programma Eat well for less, hopelijk komt het gauw weer op de buis.
   groetjes Els

   Verwijderen
 8. Wij gebruiken weinig A-merken omdat ze niet biologisch zijn en net zo (on)-gezond als de B- of C-merken. Biologische cola (ooit gekocht voor cola-drinkende partner) werd niet lekker gevonden: hij drinkt nu het AH-huismerk!
  Ook hebben we nog geen biologische koffie gevonden die net zo lekker is als de huidige (Lid..l Goudmerk) maar we blijven zoeken (tips zijn welkom, liever geen 500 grams pakken)

  BeantwoordenVerwijderen