Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 10 februari 2017

Besparingstip: voedingssupplementen zijn overbodig!

Recent weer een bericht op Nu.nl over vitamines en voedingssupplementen.
Bijna alle supplementen zijn niet nodig. Niet als je gezond eet en ook niet als je niet gezond eet. Als je niet gezond eet is de allerbeste oplossing: gezond eten. Het ongezonde eten compenseren door pillen helpt niet voldoende.

Slimme reclames en uitgekookte (zelfbenoemde) deskundigen proberen jou supplementen aan te smeren waar ze vooral zelf een stuk beter van worden. Hun motto: voel je je niet helemaal fit? Pillen! Voel je je dan nog steeds niet helemaal fit? Nog meer pillen in allerlei soorten en maten.
Je regelmatig of misschien wel altijd niet helemaal fit voelen en ouder worden hoort bij het leven. Met voldoende slapen en gezond eten en weinig stress bereik je een stuk meer dan met dure pillen.

Als je gezond eet, dan hebben extra vitamines en mineralen totaal geen toegevoegde waarde. Sommige vitamines zijn schadelijk als je er te veel van neemt.

Ik heb er al wel eerder over geschreven en ik denk, dat ik mensen die er echt in geloven dat dure extra supplementen hen gezond houden of gezond maken er niet van zal kunnen overtuigen dat ze hun geld weggooien en dat ze zich zonder die pillen precies zo gezond of slecht zullen voelen als met.
Suggestie doet ook wat met een mens, net als een placebo.
Al die dure supplementen zijn weggegooid geld dus!
Als je graag je geld besteedt aan nutteloze supplementen, dan moet je dat vooral doen, zou ik zeggen, maar ik vind het een beetje jammer van het geld. Je kunt er leukere dingen mee doen!

Wat is wel  nuttig? Vitamine D voor zwangere vrouwen, baby’s, ouderen en mensen met een donkere huidskleur en verder vitamine B12 voor veganisten of mensen die van zichzelf te weinig vitamine B12 opnemen.

Update:
Ook als je een ziekte hebt waardoor je lichaam slecht is in het opnemen van een soort vitamines of deze vitamines helemaal niet opneemt, is het noodzakelijk om op een andere manier dan door voeding te zorgen dat je toch voldoende vitamines binnenkrijgt.

22 opmerkingen:

 1. Ik ben ook van mening dat het niet veel uitmaakt als je gezond eet. Ik probeer wel al 2 jaar zwanger te worden en slik dus wel al 2 jaar foliumzuur met vitamine D en ik heb ook een tijd vitamine b12 geslikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. B12 moet je samen slikken met foliumzuur, die twee gaan hand in hand met elkaar, als je de ene slikt gaat het niveau van de ander onderuit. Is iets om in de gaten te houden ( bloedprikken)

   Verwijderen
 2. Mijn schoonmoeder voelde zich al tijden niet lekker, allemaal onbeduidende klachten, na jaren supplementen slikken bleek ze gevaarlijk hoge waardes te hebben in het bloed! Het is dus niet zeker zonder gevaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook geen vitamine complex. Alleen vit D voor onze dochter die zo'n laag vit D in haar bloed had dat haar hart er last van zou kunnen krijgen als het nog lager werd. En een tijd vit B12 voor onze vega's. Maar dat gehalte is nu op peil.dus dat hoeft niet meer.
  Maar zelfs een arts heeft het ook eens voorgeschreven aan mijn man toen hij na een griepinjectie (wat klinkt dat gek ) een longontsteking ontwikkelde die niet op antibiotica reageerde en waardoor hij 4 maanden in de ziektewet heeft gezeten. En dat terwijl hij heel gezond eet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben blij met de chondroitine. Sinds ik dat slik, heb ik minder last van mijn gewrichten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn partner gebruikt ook chondroitine (samen met glucosamine) en ook hij heeft er veel baat bij,

   Verwijderen
 5. Hier nemen we B12 af en toe omdat we regelmatig vegan eten. Vitamine D elke dag. Verder neem ik sinds een paar maanden co enzym q10 en ik merk dat dit me erg goed doet. Ik heb chronische vermoeidheid dat zich deels uit in verminderde spierkracht. Vooral in de wintermaanden had ik problemen met lopen. Ik ben deze winter nog steeds veel moe, maar ik kan normaal lopen :-) Ben daar heel blij mee. Verder nemen we hier als we een verkoudheid oid aan voelen komen een zinkzuigtablet en de meeste virussen houden we zo weinig. Op tijd op bed gaan doen we altijd al.
  Ik ben het er mee eens dat zomaar multivitamines slikken niet veel zin heeft en gevaarlijk kan zijn. Maar gericht gebruik maken van supplementen kan goed van pas komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je niet weet waar je het over hebt, plaats dan niet dit soort stellingen! Mijn man en dochter gaan dood, ja DOOD, als zij geen vitamine B12 (en dus ook B11) en D3 tot zich nemen. Er zijn namelijk ziektes waarbij je lichaam deze vitamines niet aanmaakt c.q. opneemt.
  Je mag best denken dat vitamines niets toevoegen, maar je mag best iets genuanceerder zijn in je uitspraken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat Zuinigaan het heeft over gezonde mensen met normale ouderdomskwalen of slaaptekort. Niet over zieke mensen. Die krijgen van ze nodig hebben voorgeschreven door een arts. Er slikken teveel mensen op eigen houtje dingen die ze niet nodig hebben. Kan heel gevaarlijk zijn.

   Verwijderen
  2. Ik heb het hier niet over mensen die door ziektes vitamines slecht opnemen of aanmaken. Het is iets anders als je door ziekte deze vitamines niet aanmaakt. Dan krijg je op doktersvoorschrift deze pillen.

   Alleen, de meeste mensen kopen supplementen omdat ze niet weten dat ze voor hen helemaal niets doen en niets toevoegen aan hun gezondheid. Voor hen schreef ik deze besparingstip.

   Verwijderen
  3. Je bedoelt het dan misschien voor "gezonde" mensen maar dat vermeld je nergens, en je schrijft "Als je gezond eet, dan hebben extra vitamines en mineralen totaal geen toegevoegde waarde." Daarom schreef ik dat je best wat genuanceerder mag zijn in dit soort uitspraken.
   Zelf krijg ik ook B12-injecties en slik ik aanvullend B12 en B11 op doktersvoorschrift, heeft te maken met een ziekte, maar voor mij is het niet levensbedreigend als ik dit niet kreeg, ik zou alleen niet zo goed kunnen functioneren.
   Mijn man en dochter moeten dit levenslang toegediend krijgen, anders wordt dat leven letterlijk niet erg lang. Misschien dat dat mij wel wat overgevoelig maakt voor dit soort ferme uitspraken, maar nogmaals, daarom schreef ik ook dat je best wat genuanceerder mag zijn.
   Of misschien er een volgende keer gewoon duidelijk bij vermelden dat je het hebt over gezonde mensen, want daarin heb je absoluut gelijk, teveel vitamines nemen kan zelfs heel slecht uitpakken voor iemand.

   Verwijderen
  4. Wat lief van je! Dat was natuurlijk helemaal niet nodig, het is jouw blog, maar ik ben wel heel blij met deze nuancering. Er lezen veel mensen jouw blog, het is fijn dat ze nu goede informatie krijgen.
   Een goed weekend!

   Verwijderen
  5. Anja, ik wil daar ook iets over kwijt,begrijp het goed dat je gezin veel pillen moet slikken.
   Maar zuinigaan maakt iedere dag een blogje en dat kost haar veeltijd. Ik ben een stille lezer en verheug mij iedere dag wat ze neerzet .Dat er toch weleens wat staat wat voor de 1 gewoon is en voor de ander vervelend, lees het ontspannen dan blijft het leuk.

   Verwijderen
 7. Op zich klopt het hoor, wat Zuinigaan beschrijft. Wetenschapper Martijn Katan schrijft het ook in zijn boeken: "Wat is nu gezond" en "Voedingsmythes".
  Het is inderdaad zo dat volgens wetenschappelijke inzichten supplementen en vitamines bij gezond levende mensen zonder heel specifieke spijsverteringsziektes niets toevoegen.
  Een leuk onderwerp!
  Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag zuinigaan. Ik eet gevarieerd en ik eet groenten en fruit. Toch heb ik aanvulling nodig op het gebied van vitamines. In overleg met de huisarts, die weet wat ik slik. Als ik stop word ik nog zieker, en dat is niet de bedoeling. Ik houd me aan de richtlijnen van het voedingscentrum. Vul hun eetmeter maar eens een tijdje in. Dan zie je dat het bijna onmogelijk is om alle hoeveelheden te halen die worden aanbevolen.Voor mensen met een zwakkere constitutie kunnen multivitaminen of andere preparaten een aanvulling hun leven op positieve wijze beïnvloeden. Ik ben FODMAP volger, dus die aanvulling heb ik echt wel nodig.Maar ik zeg er ook bij: ik let op de hoeveelheden en ga niet over de 100%! Sommige preparaten zijn gevaarlijk omdat dat exorbitant hoge hoeveelheden vetoplosbare vitaminen in zitten. Tja, dat is du niet wijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zelf slik vitamine D en een pil voor de schildklier.
  Wat ik ook doe is 1 keer per week een maaltijd soep helemaal vers bereidt maken(echte maaltijdsoep)voor het hele gezin,ben er van de herfst mee begonnen ben niet verkouden of ziek geweest 2 stuks fruit per dag uien,knoflook en paprika in mijn vlees jus altijd.
  Voel me gezond, wat pas slecht is zijn die afslank pillen dat is vergif.
  Ben nu 49 jaar heb nog niet veel rimpels wil daar als ik 50 bent een pil voor slikken of is dat niet goed, wie kan mij dat zeggen wel of niet doen.(collageen heb ik gehoord)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gezichtsgymnastiek kweekt collageen. Wel doorzetten hoor.

   Verwijderen
  2. Snoes Thode is ook een naam van mij, voor de verwarring ben Manuela...nog bedankt .

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 10. Ik eet geen vlees maar slik wel vitamine 2000 van solgar. Niet elke dag hoor ivm hoge concentraties die in de pillen zitten.

  BeantwoordenVerwijderen