Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 3 maart 2017

Belasting en hypotheekrenteaftrek

Voor diegenen die al bijna klaar zijn met hun aangifte, de volgende mededeling stond gisteravond op de site van de belastingdienst:

Hypotheek voor uw koopwoning afgesloten vóór 28 oktober 2012?
Hebt u een koopwoning en is de hypotheek afgesloten vóór 28 oktober 2012? Wacht dan nog even met belastingaangifte doen. Voor een juiste aftrek van uw hypotheekrente is een aanpassing van de online aangifte nodig. Wij laten weten wanneer u weer aangifte kunt doen.

De online aangifte moet worden aangepast omdat de hypotheekrenteaftrek voor hypotheken afgesloten voor 28-10-2012 onjuist is. Het lijkt me nogal een blunder! Zou dit een gevolg zijn van de chaos bij de belastingdienst?

Dit is mijn tweede bericht van vandaag. Onderstaand het bericht over mijn boodschappen in week 7 en 8. Ook leuk!

19 opmerkingen:

 1. Sterker nog, bij hypotheken waarop het afgelopen jaar rentemiddeling is toegepast, is alleen het hypotheekdeel na rentemiddeling zichtbaar in de aangifte 2016. Als je niet op Let, loop je dus de aftrek mis over de betaalde rente van het hypotheek deel vóór rentemiddeling. Althans, dat is wat onze bank blijkbaar heeft doorgegeven aan de BD. Tip: ook de administratieve kosten voor rentemiddeling mogen worden opgevoerd als aftrekpost.

  De andere fout had ik nog niet gezien, maar ik heb alle vooringevulde hypotheekdelen verwijderd en zelf toegevoegd op basis van de jaaropgaaf van onze bank.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wij hebben dezelfde bank, dus ik zal het goed in de gaten houden.... maar bij ons doet de accountant de aangifte en die zal ik dus ook goed in de gaten houden

   Verwijderen
 2. Bedankt voor de tip zeg! De Belastingdienst is lekker bezig...

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zat vanochtend met al mijn papieren en een kop koffie klaar om aangifte te doen en toen kreeg ik dezelfde melding. Het gaat duidelijk niet goed bij de belastingdienst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Verklaart dat niet ook een deel van jouw "belastingstrop", Zuinigaan? Omdat je in 2016 ook nog hypotheekrente betaald hebt en deze misschien niet goed in de aangifte staat?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed om te lezen. Ben benieuwd wat er nog veranderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Balen, heb hem 1 maart al verstuurd, zal het nu niet kloppen dan? Gr. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt hem straks eenvoudig opnieuw sturen, hè...

   Verwijderen
 7. "Het lijkt me nogal een blunder! Zou dit een gevolg zijn van de chaos bij de belastingdienst?"
  Wil je daar een eerlijk antwoordt op ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik lees het. Dan zal ik zodra we weer kunnen een hernieuwde aangifte doen. Ben benieuwd wat het gaat schelen dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kreeg een brief dat ik een bepaald bedrag terug kreeg en dat het werd verrekend met mijn schuld die toevallig net zo hoog was. Voor zover ik weet, staat er geen schuld open daar en nadat ik gebeld had, zei de dame van de Belastingdienst dat het een standaard brief was die iedereen kreeg.

  Wat een vreselijke onoverzichtelijke en chaotische bende is het daar. Als ik zo zou werken, lag ik snel uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik dacht al, wat moet ik veel betalen. 1200 euro, en toen zag ik het bericht. Vorig jaar moest ik bijna 700 euro betalen. Dat zal het denk ik nu ook wel worden? Drama belastingdienst!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb een woning gekocht voor die datum met hypotheek. Ik heb mijn aangifte gisterenmiddag gedaan en alles klopt 100%. Wellicht zijn er enkele fout binnen gekomen en geven ze nu voor de zekerheid die waarschuwing. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zelf wacht ik al jaren minimaal 2 weken om de aangifte te doen.
  Juist om dit soort "aanloopproblemen" even aan te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt me nu heel verstandig!

   Verwijderen
  2. Maar ook wel mede doordat er mensen zijn zoals jij die hun ervaringen willen/durven te berichten op het web.
   En hoe meer er dat zijn des te groter is de kans dat ik er over kan lezen.
   Dus bij deze ook een bedankje aan jou!
   ;-)

   Verwijderen
 13. Het is ieder jaar iets anders. Ik ben benieuwd of komend weekend de drukte goed wordt opgevangen met de uitgebreide capaciteit.

  Mijn belastingaangifte boeit het totaal niet, hypotheken via de bank. Ik heb een hypotheek vanaf het spreadsheet en mijn aangifte voor de bv.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Er was een fout ontdenkt (bij een aantal mensen) in de online aangifte voor mensen met een hypotheek afgesloten voor 28 oktober 2012. Je kon zelf de vooraf ingevulde gegevens aanpassen zodat het wel goed gaat. Voor de zekerheid is er een waarschuwing uitgegaan om nog even te wachten met aangifte doen, zodat de bug eruit gehaald kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen