Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 4 maart 2017

Spaarrente ellende!

Nog steeds worden tot mijn verdriet de spaarrentes lager. Nu krijg ik bij mijn bank èn op de bankrekening èn op de spaarrekening 0,3% rente en als ik een spaardeposito voor de tijd van 5 jaar bij diezelfde bank zou openen, krijg ik ook 0,3 % rente. Een deposito van 1 jaar lever 0,1% rente op.
Ik vind die 0,1% bepaald geen stimulans om fijn een spaardeposito te openen.

Zou het ooit weer beter worden?

Ik ben een tijd geleden begonnen met beleggen, maar dat vind ik ook geen doorslaand succes.
Afgelopen zomer opende ik bij een andere bank een spaardeposito van 2 jaar. De rente is gedurende die 2 jaar 1,05%.  Op zich lijkt me dat wel een goed besluit. Ik heb er 10.000 euro op gezet. Meer kon niet, vond ik zelf, want dan hield ik weinig buffer over.
Als je nu een spaardeposito voor 2 jaar opent, dan is de hoogste rente 1%, maar die bank valt niet onder het Nederlandse deposito stelsel. In geval van faillissement van de bank moet je in België je spaargeld claimen. Ik durf dat niet zo goed en speel liever op safe.

Ik blijf gewoon maar hopen op betere tijden. Bijna 10 jaar geleden was de hoogste rente 5,5% en in de jaren 80 heb ik spaardeposito's gehad met wel 8% rente per jaar. Helaas had ik toen maar erg weinig geld, dus waren de opbrengsten in guldens tamelijk laag.
Voor mijn pensioen zou het heel goed zijn, zo'n hogere rente, dan zit er tenminste wat in mijn pensioenspaarpotje!

8 opmerkingen:

 1. Irrirant hè? Ik heb er ook last van, omdat ik mijn geld op dit moment beter niet kan investeren in beleggingen of mijn huis. Nu staat het dus te slapen en daarna komt de fiscus langs...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik zit in dezelfde situatie.
  Maar blijf me wel beseffen dat het een luxe probleem is

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nationale Nederlanden doet het nog het best met rente.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kleine troost, de beleggingen van mij bij ASN stijgen weer heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat nu inderdaad niet slecht met mijn beleggingen bij de ASN. Ik heb een combi van duurzaam mixfonds en duurzaam obligatiefonds en het gaat iedere dag een beetje omhoog.

   Verwijderen
 5. Sparen is nu inderdaad geen optie. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant dwingt het je om naar manieren te zoeken om toch rendement te maken. Persoonlijk was ik nooit gaan beleggen als we een spaarrente van 5% of hoger hadden gehad, nu ik dat wel ben gaan doen vind ik het toch erg leerzaam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch denk ik dat als je op safe wilt/moet spelen, sparen nog steeds de beste optie is. Beter dan een oude sok en als er weer een financiële rampspoed aan komt, ook een stuk beter dan beleggen. Bij sparen houd je je geld en krijg je er met de rente een heel klein beetje bij.

   Verwijderen
 6. Om mij heen investeren nu verschillende mensen in zonnepanelen op hun eigen dak. Dat kan ook denk ik ook een mooie manier van 'beleggen' zijn.

  BeantwoordenVerwijderen