Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 4 maart 2017

De stille beving, een documentaire over de aardbevingen in Groningen, vanavond op TV

Eerst zou de documentaire pas in april uitgezonden worden, maar uiteindelijk is die vervroegd naar vanavond. Volgens de Volkskrant geeft de documentaire een huiveringwekkend beeld van de situatie in Groningen.
Vanavond om 20:20 uur op Nederland 2 is de uitzending.
Ik heb tot nog toe 2 wat zwaardere bevingen meegemaakt en echt heel duidelijk gevoeld. Bij beide was ik in de stad Groningen.
Een was de aardbeving in Huizige, waardoor ik thuis zat te zwaaien op mijn stoel en ik even niet begreep wat er gebeurde.
Eén was op mijn werk, die was dichter bij de stad Groningen, toen voelde het net alsof er een vrachtwagen tegen het gebouw gereden was. De muren trilden en er was schade. Naar aanleiding van deze beving zijn alle hoge kasten op mijn werk vastgezet aan de muren om te voorkomen dat ze omvallen en op mensen vallen die zich in de buurt bevinden.
Hoewel mijn huis zich aan de rand van het Slochter gasveld bevindt, heb ik aan mijn huis geen zichtbare schade.
Tot nog toe lijkt het voor mij mee te vallen en zijn het vooral bewoners van andere gebieden die heel veel schade hebben en waar de problemen heel groot zijn.
Gasvelden Groningen  (groen) mijn huis bevindt zich ongeveer ter hoogte van de rode stip

Hier vind je de gegevens van de laatste 15 aardbevingen die in Groningen plaatsvonden. Het zijn er 15 in één maand tijd. De laatste was gisteren in Appingedam.

7 opmerkingen:

 1. Ik heb 'm gezien via RTV-noord een paar weken geleden, een indringende documentaire!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De aardbeving bij Huizinge is de enige die ik bewust heb gevoeld. Echt een hele vreemde gewaarwording dat alles in huis stond te schudden. Iets wat ik niet weer hoop mee te maken. Wij wonen gelukkig buiten het gasveld, maar er is hier in de omgeving ook enorm veel schade. Ik had de documentaire nog niet gezien en ga vanavond kijken. Bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een ramp voor al diegene die zo getroffen zijn. Wat een zorg die nooit ophoudt. ....Wat faalt onze politiek.Een schande anno 2017....Geen enkele bescherming voor de burger die tussen wal en schip valt. Diep respect voor alle noorderlingen die er mee moeten leven.....Tot nu toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wilde via uitzending gemist bekijken. Lukt niet. Ongelofelijk hoe de verkiezingen belangrijker zijn dan aardbevingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op de site van ntr kun je hem nu zien.

   Verwijderen
  2. Mooi. Volgens mij is dit de docu op YouTube. https://youtu.be/Bbu0cy_nEyQ

   Zou Arjan Lubach iets te maken hebben met de ruimere betalingen van de NAM.?
   Nl lijkt wel op een bananenrepubliek.

   Verwijderen
 5. Ik heb hem gezien en het heeft bevestigd wat ik al eerder dacht - de gaswinning moet zo snel mogelijk aanzienlijk worden teruggebracht en de regering moet alternatieve duurzame energiebronnen meer gaan subsidieren. En geen schaliegaswinning op andere plekken, wat ze nu maar gaan doen.
  De toestand in Groningen was voor mij een argument om zonnepanelen te nemen. We kunnen niet afhankelijk van gas blijven.

  BeantwoordenVerwijderen