Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zaterdag 22 april 2017

25 euro per week - uitgaven in de 3e week - ver over budget!

Nog steeds gaat het goed met de uitgaven. Ik heb in de afgelopen week zelfs niet alleen eten voor mezelf gekocht, maar ook voor poes, maar ik ben in de afgelopen week niet onder de 25 euro gebleven. Het is maar goed dat ik enige reserve had opgebouwd. In totaal heb ik in de afgelopen 3 weken €73,21 uitgegeven.
Ook deze week kookte ik deels uit de voorraad. Ik kookte boekweit, tenminste houdbaar tot in 2013, maar het zag er nog prima uit. Daarover morgen meer!

Wat betreft koken uit de voorraad:
In de komende week ga ik polenta maken. Daarvan heb ik nog een zak met 700 gram staan. die is namelijk ook al een tijdje over datum! Voor de nieuwsgierigen, kijk hier voor een recept.
Nog even voor de duidelijkheid. In het recept voor polenta is sprake van 50 gram maïsgries per persoon. Ik ga dus niet 14 porties maken en bewaar nog vrij veel voor volgende keren.
Daarnaast ga ik koken met zeewier en bami. Beide heb ik al heel lang in huis en zijn een paar jaar over de THT datum. Ook daar schrijf ik in de komende week een bericht over.
Dan de uitgaven:

week 3 - van 15-22 april 2017
*=aanbieding, @=afgeprijsd,  WAAR PRIJS TOTAAL
Voeding
cottage cheese, 200 gr * AH 0,59
roomboter * AH 1,19
2 bossen radijs, ca 500 gr totaal* AH 1,00
brie Aldi 0,85
rucola, 75 gr Aldi 0,67
gele vla Aldi 0,69
knäckebröd Jumbo 0,45
blauwe kaas, 150 gr Jumbo 1,39
marmelade met sinaasappelschil Jumbo 0,84
champignons Jumbo 0,79
cream crackers Jumbo 0,59
smeerkaas light, 2x 200 gram Lidl 1,54
frambozen, 500 gram, diepvr. Lidl 2,99
groene olijven, pot, netto 600 gram* Lidl 2,79
salami Lidl 1,49
amandelen, 200 gr Lidl 2,59
Griekse gehaktballetjes, blik Lidl 1,69
komkommer Lidl 0,59
sinaasappels, 2 kg  Lidl 2,19
rode ui, 500 gram  Lidl 0,79
totaal voeding 25,71
Snacks
drop Lidl 0,89
totaal snacks 0,89
Dranken
melk Jumbo 1,29
totaal dranken 1,29
Kat
2 pakken harde brokjes Jumbo 4,50
totaal diervoeding 4,50
Verzorging
geen uitgaven
TOTAAL week 3 32,39

Ik ben deze week wel een beetje uit de bocht gevlogen, met mijn gehaktballetjes, salami, olijven, frambozen, amandelen, drop, blauwe kaas, roomboter en brie. Maar goed, op dit moment ligt het nog allemaal in de voorraad en is er nog helemaal niets van gebruikt!
Het had trouwens duurder gekund. Dezelfde Engelse marmelade kost bij de AH 99 cent, mijn voordeel 15 cent. De twee pakken kattenvoer zijn bij de AH 22 cent duurder en A-merk cottage cheese is bij de AH per 200 gram 80 cent duurder. Dan heet het Hüttenkäse. Ik proef geen verschil.
De ongebrande, ongezouten amandelen die ik kocht, kosten omgerekend €12,95 per kg. Bij AH koop je ongezouten ongebrande amandelen voor €20,86 per kg.
Volgende week weer onder de 25 euro!

25 opmerkingen:

 1. Knap dat je het, met die luxe aankopen van vorige week, onder de 75 euro hebt gehouden voor 3 weken. Ben benieuwd op hoeveel je uitkomt als je oude voorraad op is

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat gaat heel goed zo, ondanks de luxere uitgaven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg leuk vind ik het om deze challenge te volgen, ik ben zelf ook begonnen afgelopen maandag, wel met een hoger bedrag dan jij, maar veel lager dan anders. Wat ik niet verwacht had, is dat je zoveel voorraad zou hebben die ver over datum is. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, toch wel. Die polenta, daar heb ik vooral vaak van gegeten toen mijn dochter nog in huis woonde, daarna is dat een beetje in het slop geraakt. Dat geldt ook voor de bami.
   Bij de boekweit en de zeewier was het eigenlijk een vergissing om deze producten te kopen. Ik vond ze niet lekker. Ik heb mezelf nu voor de uitdaging gesteld om er wél wat lekkers van te maken door andere recepten te gebruiken en de voeding dus op een andere manier klaar te maken.

   Verwijderen
 4. Toch in totaal binnen je budget gebleven. En voor iedereen weer wat lekkers in huis :-) ik vind het knap en enorm leuk om te lezen .

  Ik maakte een tijdje terug een 'pizzabodem' (of iets wat erop leek) van polenta. Best oké was ie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit doe ik je niet na zuinigaan
  Ik vind het erg knap van je dat je dit zo volhoud
  Ik heb wel wat in voorraad maar niet zo veel als jij
  Hier kunnen we allemaal wat van leren
  Ik ben onder de indruk en stemt mij ook weer goed tot
  nadenken

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er staan nooit zoveel groenten op je lijstje, heb je daarvan ook veel voorraad? Wel fijn dat he toch nog lekkere dingen kunt kopen met dit budget, een uitdaging is leuk maar het hoeft niet ten kosten van alles.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze week: 2 bossen radijs, rucola, champignons, rode ui. Inderdaad niet zo veel dat ik er tenminste 200 gram per dag van kan eten.
   Maar je hebt niet gelijk als je nooit zo veel groenten op mijn lijstje ziet, want in andere weken koop ik soms kilo's groenten, bijvoorbeeld in week 2 van de challenge kocht ik 1 kg wortelen, 2 kg uien, 110 gram rode ui, een venkelknol van 425 gram, 500 gram trostomaten en 2 baby gems, ook goed voor ruim 400 gram. Als ik de inkopen van die week optel, dan kom ik op 4,5 kg groenten in die week, dat is 642 gram groenten per dag. Daar had ik dus nog wel wat van over ;-)

   Verwijderen
  2. Aanvulling:
   Als je alleen naar de inkopen van week 3 kijkt: 75 gram rucola, 500 gram radijs (gewogen zonder het blad), 250 gram champignons + 500 gram rode ui = in totaal deze week 1325 gram = gemiddeld 189,30 gram per dag. Nog steeds niet slecht, zelfs zonder wat er over was van de afgelopen week.
   Want wat je in het oog moet houden: ik gooi nooit wat weg!

   Verwijderen
  3. Ik zie daar ook nog een komkommer staan in het lijstje van deze week. Tel je die niet mee met de groenten?

   Verwijderen
  4. Ja, helemaal over het hoofd gezien, bij het berekenen van het gemiddelde en ligt nog wel heel prominent op mijn aanrecht!
   De komkommer weegt 446 gram, dat brengt het gemiddelde op 253 gram groenten per dag.

   Verwijderen
  5. Het voedingscentrum gaat uit van 250 gram klaargemaakte groente, niet rauw. Dan kom je misschien toch wat karig uit (maar dan nog steeds vors meer dan gemiddeld denk ik ;-) ).

   Verwijderen
  6. @Ellen1979: Als je concludeert dat ik deze week vrij karig uitkwam met de groente, dan vergeet je wel de groenten die ik de vorige week in huis haalde, namelijk 4,5 kg, dat is gemiddeld 642 gram rauwe groenten per dag. Dát had ik dus nog lang niet op!
   Overigens eet ik de radijs, de rucola, de komkommer en de rode ui (voor een deel) wel degelijk rauw in salades. Ik houd niet zo van gekookte radijs, rucola en komkommer.

   Verwijderen
  7. zo berekend valt het inderdaad nog wel mee. Ik denk dat het ook komt doordat er aardig wat typisch rauwe groenten opstaan inderdaad en dat vertekend het beeld een beetje. Bedankt voor het uitrekenen ☺
   En ik geloof niet dat ik zelf onderscheid zou maken tussen rauwe of klaargemaakte groente want dat lijkt mij persoonlijk niet zo belangrijk.

   Verwijderen
  8. Ellen1979, op de site van het voedinscentrumgro lees ik : Hoeveel groente heeft jouw lichaam nodig?
   Volwassenen krijgen het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten.

   Ik zie niet staan dat hIer klaargemaakte groente mee bedoeld wordt?

   Verwijderen
  9. @zuinigaan: Oh, ik had helemaal niet gerekend hoor. Alleen heel grof geschat. Ik kan er naast zitten.
   Ik heb zelf als uitgangspunt dat 1/3 van de groente niet op mijn bord beland, geslonken of de schillen (denk aan een ui en andijvie).
   Hier staat meer informatie over hoe kom je aan 250 gram klaargemaakte groente op je bord:
   http://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-staat-er-in-de-vakken-van-de-schijf-van-vijf/groente-en-fruit.aspx

   en nog meer:
   http://www.voedingscentrum.nl/nl/gezonde-recepten/kookhulp/hoelang-kook-ik-.aspx

   Verwijderen
 7. Als ik alleen zou wonen deed ik mee om te kijken hoe ik uit zou komen. Denk wel dat het mij zou lukken maar ik zou wel heel anders inkopen dan jij doet. Gisteren weer redelijk binnen mijn budget gebleven. Ik reken globaal per week 50 tot 60 euro aan boodschappen. Maar de afgelopen weken met 6x verjaardag vieren lukte dat niet. Je voedingsmiddelenvoorraad die over de datum is, geen ramp, vaak goed te gebruiken.
  Laatst had ik lasagnebladen over de datum en die waren nog prima. Zolang er geen meelmot e.d. inzit alles goed te gebruiken. ( zwarte stipjes in meel en spinrag-achtige draden)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ziet er goed uit! Ik doe het ook zo (dus ene week minder, andere week meer :)). Als ik totaal maar eind van het jaar max 50 euro per week heb uitgegeven is het goed en heb ik m'n challenge behaald :)... Succes nog even!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb ook een beste voorraad. Ik plan jaarlijks een rondje opmaken in. Even alles weer op datum zetten, alle spullen even door mijn handen, zien wat er op moet.Na die maand vul ik wel weer aan wat tekort is.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik doe dapper met je mee, Zuinigaan, en het lukt heel aardig. Ik wil ook graag een blog starten, maar wanneer ik die ongelofelijk zure berichten lees van een anoniem iemand (zoals dat prepensioen in de bijstand) dan ben ik bang dat ik daar niet mee om kan gaan. Zo respectloos. Petje-af dat je je daardoor niet uit het veld laat slaan. Daarom geen blog van mij maar af en toe een berichtje. Ga vooral door. Ik heb er veel aan. Prettig weekend, Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je er over denkt om een blog te starten en op ziet tegen de reacties van trollen, dan kan ik je aanraden om een blog van Wordpress te nemen. daar kun je namenlijk IP adressen blokkeren. 1x een nare reactie en daarna blokkeer je het IP adres en heb je er geen last meer van. Dat kan bij blogspot niet. Op mijn vorige blog van Web-log kon het ook, maar Web-log bestaat niet meer.
   Wat ik doe, is alleen het bericht van vandaag openstellen voor reacties. Reacties op oudere berichten wil ik eerst goedkeuren voordat ik ze publiceer. Reacties van trollen keur ik af.

   Verwijderen
 11. Je gaat goed! Netjes dat je alle oude voorraad zo goed opmaakt. Ben benieuwd naar je recepten met polenta (ken ik alleen van vakantie) en zeewier. Amandelen koop ik standaard bij de Turkse supermarkt, daar zijn ze € 10,-- per kg. Die zit natuurlijk niet overal. Ik ga erlangs als ik werk en dan koop ik een aantal zakken van 700 gr tegelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Knap hoor. Ik zou dit nooit doen als het niet echt financieel noodzakelijk. Daarvoor zou ik voor mij teveel lekkere gezonde dingen moeten laten. Ik denk dag ik voor 1 persoon aan groente, fruit en brood al aan €25 per week kom. Ik vind groentes lekker en eet dan zeker wel een pond per dag. Ik ga echt niet op letten dat ik dan alleen heel goedkope groentes zoals ui, kool en wortel eet. Ik maak een mooie mix van goedkoper en duurder. Qua fruit eet ik wekelijks naast de goedkopere soorten ook 1 mango, 1 avocado en kleinfruit. Brood desembrood van de bakker €3,50 per brood. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. goed van je zeg!
  ik heb trouwens ook veel in voorraad! ik hou van voorraad. ik koop veel producten in de aanbiedingen, dan sla ik groot in. Mocht er inderdaad een oorlog oid uitbreken dan kunnen wij even vooruit.

  BeantwoordenVerwijderen