Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 29 juni 2017

Een voordeelverpakking die helemaal niet zo voordelig was!

Ik denk altijd dat voordeelverpakkingen veel voordeliger zijn dan de gewone verpakkingen. Waarom heten ze anders voordeelverpakkingen?
Deze week kocht ik voor het eerst een grootverpakking Knorr groentebouillon. Hierin zitten 15 tabletten bouillon. De kostprijs is €1,19. Dat betekent dat de groentebouillon 7,933333333 cent per tablet kost. Ik dacht een goede slag te slaan  met die voordeelverpakking. Totdat .... ik ging rekenen wat de normale verpakking dan eigenlijk kost.
De gewone verpakking kost €0,64 en daarvoor heb je 8 tabletten. Dat is 8 cent per stuk. Omgerekend kosten 15 tabletten uit een normale verpakking €1,20. De voordeelverpakking levert je dus de fantastische winst van 1 hele cent per 15 tabletten op.
Denk nu niet dat ik dagelijks hele tabletten bouillon gebruik. Dat zou echt veel te veel zout opleveren en zout is niet goed voor een mens. Er zit in dagelijkse voedingsmiddelen al zout genoeg. Denk hierbij aan brood, kaas, pindakaas en nog veel meer!

De moraal van mijn verhaal: kijk en vergelijk de voordeelverpakking met de gewone verpakking. Levert het echt winst op, of is die winst te verwaarlozen?

Behalve financiële winst is er overigens ook enige milieuwinst te halen. Een grotere verpakking geeft in verhouding wat minder (recyclebare) afval. In dit geval is het doosje iets groter, waardoor er per tablet minder karton nodig is.

10 opmerkingen:

 1. Dat is vaak zo met voordeelverpakkingen of aanbiedingen. Als je het goed narekent dan is het vaak een paar cent goedkoper of juist helemaal niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb me aangewend om altijd op het prijskaartje bij het product te kijken wat de prijs per kilo is. Zo kun je supersnel vergelijke welke verpakking het voordeligst is. De ECB zegt dat de inflatie niet stijgt, maar als ik boodschappen doe bij een bekende grootgrutter zie ik dat de prijzen van diverse producten de laatste tijd fors gestegen zijn. Hier tien cent, daar twaalf cent. Maar alles bij elkaar toch weer een forse prijsverhoging. Valt mij op omdat ik eigenlijk altijd hetzelfde soort producten en merken koop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Afgezien daarvan valt het mij op dat ook verpakkingen kleiner worden terwijl de prijs hetzelfde blijft en/of stijgt. Voorbeeld: ineens zat de melk bij A.H. in een verpakking van 400 ml. I.p.v. een halve liter. Let er maar eens op!

   Verwijderen
  2. Klopt! Ik zag gisteren een bak met 35 procent korting sticker. Daar stond o.a. huismerk chocoladevlokken in. Ik ging even kijken in het schap kijken wat daarvan de normale prijs is. Stonden er ineens ook veel kleinere verpakkingen (voor dezelfde prijs). Dit komt echt vaak voor!

   Verwijderen
 3. Op de site van het Kruidvat zag ik van de week voordeelverpakkingen maandverband die omgerekend duurder waren dan de normale verpakking. En oogpotloden van 1,99 waar bij stond Actie! 2 voor €6,-! :)))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kijk ook altijd naar de prijs/kilo of prijs/liter. Maar soms wil ik gewoon niet zoveel ergens van hebben en kies ik toch de duurdere variant waar je minder voor krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Daarom kijk ik ook altijd op de schaplabels, daarop moet de prijs per kilo of stuk worden vermeld, en kun je ter plekke zien welke verpakking nu echt het goedkoopste is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kijk meestal gewoon naar de prijs per gewicht/inhoud, dat geeft wel het beste iets aan. En daarnaast: gebruik ik het vaak genoeg om een grotere verpakking te kunnen rechtvaardigen. Soms koop ik ook duurder per kilo, maar goedkoper in prijs, omdat het toch heel lang mee gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Inderdaad echt goed opletten bij dat soort dingen. Ook bijv. een heel schap koekjes 'nu 2 voor 1,99' terwijl veel pakken standaard bijv. 89 cent kosten...

  BeantwoordenVerwijderen