Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 30 juni 2017

Rood staan op je bankrekening

Van de week gebeurde het me weer eens een keer: rood staan op mijn bankrekening.
Als ik mijn salaris ontvang, dan zet ik een deel van dit salaris weg naar de spaarrekening, maar blijkbaar had ik deze maand wat te veel weggesluisd naar mijn spaarrekening en stond er te weinig op de lopende rekening om alle incasso's en andere zaken van te betalen.

Ik weet heel goed dat het onvoordelig is omdat de rente over roodstand heel hoog is. Bij mijn bank betaal je 9% rente als je rood staat. Dat is in vergelijking met de spaarrentes heel erg hoog. De hoogste rente op een spaarrekening is net iets meer dan 0,5%. Dat betekent dat je bij roodstand ongeveer 18x zo veel rente betaalt als dat je aan spaarrente voor datzelfde bedrag kunt krijgen.
Dat tikt aan als het om een groot bedrag gaat dat je rood staat.

Gelukkig ging het bij mij om een paar tientjes en had ik het snel genoeg door. Blijkbaar had ik mij verrekend en te weinig geld op mijn rekening laten staan.
Volgende keer beter opletten!
Overkomt het jou wel eens, dat je wat al te enthousiast spaart?

25 opmerkingen:

 1. Ja dat ik te veel overboek naar de spaarrekening overkomt mij wel eens. Maar rood staan kan bij ons niet. We hebben het geblokkeerd. Wij krijgen dan een melding dat er een betaling staat aan gemeld maar dat er onvoldoende saldo is. Ik vind het ideaal nooit extra kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, nooit. Laat altijd een bepaald bedrag staan zodat dat niet kan gebeuren. Op de spaar levert het tenslotte ook niets op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, ik laat altijd een minimum van € 250 hier voor staan. Het verschil tussen de rente op mijn spaarrekening en mijn betaalrekening (ja een bank die daar ook nog wat rente op geeft) 0 de rentes zijn gelijk. (0.3%)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ASN staat dat ik niet rood mag staan. Maar met ruim voldoende voor de vaste lasten op de ASN spaarrekening, wordt de automatische incasso gewoon afgeschreven.

  Benzine tanken lukt me niet. Nu de rente zo weinig is, heb ik vrijwel altijd ruim voldoende op de bankrekening staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja dat overkomt me ook wel eens. Maar als ik vb weet dat het loon pas na het weekend wordt gestort en er staat nogmaar 25€ op de betaalrekening, dan boek ik soms uit voorzorg wat terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit roodstaan op je bankrekening wordt gezien als lening, ook al zou je niet eens gebruik maken van deze mogelijkheid. Als je een hypotheek wilt afsluiten worden alle leningen meegenomen bij het bepalen van het hypotheekbedrag (ook je smartphone met abo). Ik heb begrepen dat de vuistregel schijnt te zijn dat je 2800 euro minder kunt lenen bij elke 500 euro die je rood staat en/of mag staan. Dat kan gauw oplopen als je op al je rekeningen de mogelijkheid hebt om bv 1000 euro rood te mogen staan.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om die reden hebben we roodstand uitstaan, maar bijv. hypotheek wordt gewoon afgeschreven of er nu geld op je rekening staat of niet. Ook dan sta je dus (al is het maar een uurtje) rood en betaal je rente...

   Verwijderen
 7. Ja, gebeurt mij ook wel! Ik check wel regelmatig in de app welke incasso's eraan komen, dat scheelt me alvast een aantal keer rood staan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nee ik let er heel erg goed op en laat een ruime buffer op de betaalrekening, vooral ook omdat er incasso's kunnen worden geweigerd bij onvoldoende saldo en dan zijn (ongemerkt) de rapen echt gaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee, nooit! Sparen is niet meer belangrijk voor mij dus ik maak pas aan het eind van de maand geld over naar de spaarrekening!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja regelmatig! Maar als ik rood sta vul ik het onmiddellijk aan.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zelden staan we rood. Die boeterente voor rood staan is extreem hoog vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dit snap ik niet. Waarom staat de mogelijkheid om rood te staan nog aan. Ik vindt dit stroken met de "Zuinig aan", "Consuminder" en "Geen Schulden" gedachten.

  Jullie weten dat het zo duur is. En een foutje is zo gemaakt.

  Zet dat rood staan zo snel mogelijk uit.

  Hier is dit 1 van de eerste dingen geweest die we hebben gedaan na het aflossen van onze schulden. Want stap 1 is eruit komen maar stap 2 is voorkomen.

  (Voorgaande is positief bedoeld mocht het anders overkomen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie. Ik wist niet dat ik de mogelijkheid van rood staan uit kon zetten. Het gaat in mijn geval om incasso's en niet om eigen uitgaven.
   Ik ben net als Opnieuw Beginnen klant bij de ASN en bij haar wordt een automatisch incasso gewoon afgeschreven. Ik ga het uitzoeken of het echt niet kan!

   Verwijderen
  2. Ik heb zitten zoeken en ik kan het niet vinden. Het enige dat ik vind is de mogelijkheid om rood te staan, daar is een aanvraagformulier voor, waarop ik kan invullen hoe hoog het bedrag mag zijn dat ik maximaal rood wil staan. Dat kan misschien 0 zijn?

   Verwijderen
  3. Ik zit zelf bij de I*NG.

   Maar als het aan kan met een formulier lijkt mij dat het ook weer uit kan. Zoals je zegt bedrag op nul.

   Aan is in het voordeel van de bank. Dus makkelijk te vinden. Uit verdienen ze niets aan ---> moeilijk te vinden...

   Verwijderen
  4. Ik heb de mogelijkheid rood te staan ook uit gezet. Dat kost heel wat moeite bij de boerenleenbank en flink wat overredingskracht. Daarna was het met drie drukken op de knop geregeld. En daarna gelukkig nooit meer nodig gehad, ook niet per ongeluk hoeven te gebruiken. Scheelde weer een paar euro op jaarbasis

   Verwijderen
 13. Ook ik heb de mogelijkheid voor rood staan uitgezet. Het was zo makkelijk om even iets extra's te kopen. Nu kan dat niet meer en kan ik ook niet meer 'zomaar' schulden maken.
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb het "rood staan" nooit aan gehad, dus het kan gewoon niet. Dat leek me veiliger

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik laat elke maand automatisch een spaarbedrag overboeken, maar ik weet eigenlijk altijd wel hoeveel er op staat. Ik heb nooit rood gestaan. Ik heb mijn instellingen ook aangepast dat dat niet mogelijk is. Dit meer uit voorzorg als je pas en pin gestolen is. Daarom heb ik ook de opnamelimiet per dag verlaagd naar € 200 per dag. Dan kunnen ze er nooit zo heel veel vanaf halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij hadden dit ook aangezet, toen wij overstapten van bank en hypotheek. Eind vorig jaar uit laten zetten, omdat rood staan (€ 250,00 na één maand) een BKR-notering oplevert. Niet dat wij überhaupt rood staan, laat staan ooit zo lang rood staan. Het gebeurde af en toe wel eens dat inkomsten en betalingen elkaar kruisten. Nu is dat per definitie verleden tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb het ook wel eens, zolang de rente op roodstand maar niet de rente van het saldo overstijgt,(ben bij ASN) maak 'k me er niet te druk om.
  Is natuurlijk wel vervelend als je precies aan het begin van 't kwartaal al een euro in de min staat :)dan moet er de rest van 't kwartaal toch een behoorlijk saldo op de rekening blijven staan om het verschil weer recht te trekken

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik maak een ruim bedrag over naar de spaarrekening. Wanneer een roodstand dreigt vul k snel aan (en niet te grote bedragen). Met de app is dat een fluitje van een cent. Ik doe dat om te voorkomen dat ik me 'rijk' voel en mijn geld te gemakkelijk ga uitgeven. Aan ht einde van de salarismaand blijft er dan vaak wat meer over dat op de 'spaar' staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Bij KNAB zuiveren ze zelf je roodstand aan, mits je aangeeft of je dat wil, van een tevoren aangewezen spaarrekening, super handig, dus geen roodstand voor ons en wel max. sparen.
  Groet ilona

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik kan wel rood staan maar sta dat eigenlijk nooit. En als het eens gebeurd, omdat ik me ook een paar euro verrekend heb ofzo, dan kan het toch gewoon afgeboekt worden. Dat er dan een incasso om geweigerd zou worden vind ik onhandig. Die paar cent rente kom ik ook wel overheen... Als je je financien onder controle hebt, maakt het niets uit of je wel of niet rood kunt staan.

  BeantwoordenVerwijderen