Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 5 juli 2017

Geen saldo!

Vorige week schreef ik al over roodstaan op je bankrekening. Het overkwam me zonder dat ik het in de gaten had, had ik geen saldo meer.
Ik stond met een paar boodschappen in de supermarkt en wilde pinnen. En dan komt de melding
geen saldo
Huh, hoe kan dat nou?
Ik heb toch wel geld op mijn rekening?
Nog een keer proberen het bedrag te pinnen en weer lukte het niet. Ik voelde me heel armoedig, daar in die supermarkt. Ik kon mijn boodschappen niet meenemen en kon kiezen: of later ophalen of de spulletjes daar laten. 
Ik kon niet geloven dat ik geen saldo had, dus ik ben naar een pinautomaat gegaan en ik heb nogmaals geprobeerd, weer 
geen saldo
Tsja, dan eerst maar naar huis, en digitaal kijken wat er aan de hand is! Ik heb geen app van de bank op mijn telefoon, dus moest ik de computer opstarten. Toen constateerde ik inderdaad een roodstand. Niet een groot bedrag, maar kennelijk genoeg om betalingen te blokkeren. Ik heb geld van de spaarrekening van  de zelfde bank overgemaakt naar de betaalrekening en toen was het weer in orde. 

Ik voelde me er niet fijn bij, daar in die winkel! Het deed me denken aan vroeger tijden, als ik soms wel eens te veel boodschappen wilde kopen, meer dan het geld dat ik had. Dan moest ik aan de kassa uitzoeken wat terug moest en wat ik mee wilde nemen. Kassière chagrijnig, klanten in de rij boos en ongeduldig. Natuurlijk was ik ook niet blij, want ik had alle boodschappen nodig. Toch was het dan zaak om prioriteiten te stellen: wat is onontbeerlijk en wat kan wachten. 

Gelukkig komt het nu nooit meer voor dat ik te weinig geld bij me had. Behalve "geen saldo" van de vorige week. 
Ik heb toen mijn boodschappen alsnog opgehaald en betaald.

Heb jij het wel eens meegemaakt dat je niet kon betalen?

21 opmerkingen:

 1. Ik heb een keer niet kunnen pinnen bij de apotheek. Mijn salaris was net gestort en ik kon niet rood staan. Bij de pin automaat geld gehaald en toen ik terugkwam bleek het aan de pin te liggen.
  Meestal heb ik wel EUR 20 in mijn knip, genoeg voor wat kleine boodschappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een keer, dertig jaar geleden. Toen kon ik geen geld van de bank halen want ik zou rood staan. Dat was onmogelijk, maar toch. Het was vrijdag, ik had eten voor het weekend nodig, waaronder een blik babyvoeding. Ik kon nergens lenen dus de baby en ik hebben honger gehad dat weekend. Dit was het ergste wat ik ooit meemaakte. Mijn baby met honger.
  Wat bleek smaandags, de uitkering was niet gestort, foutje....maar de bank had ook wat fout gedaan. Normaal kon je bij maandelijks inkomen(en dat was uitkering ook) wel een kwart van dat inkomen rood staan. Deze bank deed daar niet aan. Het commentaar was dat ze uitkering geen inkomen vonden.
  Ik heb een andere bank genomen, diezelfde dag nog.
  Verder heb ik sindsdien altijd een briefje van twintig als reserve in een kokertje aan mijn sleutelbos zitten. Noodgeld, voor nood dus. Ook handig als de pin uitvalt in een winkel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zonder babyvoeding het weekend in! Dat lijkt me voor jou een erg nare ervaring.

   Verwijderen
 3. Slecht 1 keer ruim 20 jaar geleden. Sindsdien kan ik 5000 gulden/€2500 rood staan. Dat rood staan is mij ook maar 3 of 4 keer overkomen in diezelfde periode. Met de app van de bank geen problemen meer.

  Daarnaast altijd €70 cash onder het reservewiel van de auto. Kan ik bij pinstoring toch een tank benzine of krat boodschappen afrekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan niet roodstaan, dus het overkomt me wel eens - aan het eind van de maand, dat ik niet meer kan pinnen. Vervelend, maar ik vind het echt niet dramatisch... Ik kom wel terug voor mijn boodschappen! Als ik er aan denk check ik eerst even mijn saldo, maar soms vergeet ik dat...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, ik heb het wel eens gehad, toen was net de hypotheek afgeschreven en dat had ik nog even niet in de gaten. Sindsdien kijk ik eigenlijk altijd wel even net voor ik ga of net voor de kassa of er nog geld op staat. Ik weet wel dat ik geld heb, maar of het op mijn betaalrekening (of die van samen) staat is dan net even een tweede. En als hij 'geen saldo' zou zeggen, dan is m'n rekening meestal niet het enige rode bij die kassa... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja 1 keer, toen heb ik via mijn telefoon geld overgemaakt van mijn spaarrekening

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit is ook zo'n reden om het "gewone"geld nog maar niet af te schaffen! Een bankje van 50 ergens verstopt voor noodgevallen, of als de pinapparaten het niet doen, is wel zo handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook een keer meegemaakt in de supermarkt, alweer een jaar of wat geleden. Vanuit de winkel mijn man gebeld (die zat thuis) of hij even snel via internetbankieren wat wilde overmaken naar de de betaalrekening. Toen kon ik weer pinnen.
  Tegenwoordig betaal ik mijn boodschappen contant. Niet vanwege dit voorval, maar omdat ik al pinnend mijn budget telkens overschrijd. Nu is het: op = op.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, ik maak het regelmatig mee. Maar ik leef dan ook onder de armoedegrens en heb helaas geen spaarrekening zoals jij waar ik dan even geld vanaf kan halen. Het is hier elke dag overleven in plaats van leven. Armoede maakt een mens kapot.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt me heel zwaar als je geen buffer hebt om op terug te vallen. Heb je uitzicht op een leven op of boven de armoedegrens?

   Verwijderen
 10. Ik kan het me niet herinneren. Sowieso heb ik 2 bankrekeningen en 2 bankpasjes - dat scheelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik betaal de boodschappen altijd contant,dus nooit een probleem. Mijn pasje zit in de portemonnee dus als ik eens onvoorzien teveel meeneem,kan ik altijd pinnen.
  Ik kan wel rood staan maar dat is me nog nooit overkomen. Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik check iedere dag mijn saldo wel even. Op mijn app kun je ook zien wanneer welke bedragen afgeschreven gaan worden. Geen verrassingen dus. (Afkloppen!!)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb ooit iets gekocht wat duurder en beter was, dan ik vooraf had bedacht. In de winkel op de bankapp van spaarrekening overgemaakt naar de betaalrekening bij ASN. Klaar.
  Met deze rentes heeft het zo specifiek werken op spaarsaldo nauwelijks meer zin.

  Tegenwoordig heb ik voor de hele maand vaste lasten klaar staan op de rekening courant, oftewel de betaalrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo doe ik het ook. Als het salaris binnenkomt, verdeel ik het over de doelen en wat er (gecalculeerd) overblijft is voor de maandelijkse vaste lasten. Dus sta ik nooit meer rood, wat vroeger regelmatig gebeurde.

   Verwijderen
 14. Ik heb alleen een keer gehad dat ik bij de kassa stond en er toen achter kwam dat mijn pin pas thuis lag. Verder check ik altijd mijn saldo en betaal ik meestal contant. Ik schrijf onder het boodschappen doen altijd op wat ik in mijn wagentje heb liggen zodat ik zeker weet dat ik niet over het bedrag heen ga.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Gelukkig niet, het lijkt me verschrikkelijk gênant. Wij hebben de mogelijkheid tot rood staan waar ik zelden gebruik van maak, maar ik wil het toch zo houden zodat ik ook onverwachte uitgaven kan doen. Thuis wordt het dan direct aangezuiverd via internetbankieren vanaf de spaar, dus de te betalen rente is dan bijna niks.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dat is niet zo leuk om mee te maken, zeker niet als je het al kent vanuit slechtere tijden in je verleden!
  Zelf maak ik het gelukkig niet mee, ik zorg gewoon dat er altijd minimaal een paar honderd Euro op de betaalrekening staat. Ik heb geen onverwachte uitgaven.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ik lees in de reacties dat verschillenden de app op de mobiel gebruiken om geld over te maken. Weten jullie dat dit veel fraudegevoeliger is dan het overboeken via de site zelf van de bank?

  BeantwoordenVerwijderen