donderdag 6 juli 2017

Bijstand-experiment in de stad Groningen

Afgelopen maandag tekende staatssecretaris Kleinsma een overeenkomst die het mogelijk maakt om te experimenteren met de regels voor bijstandsgerechtigden.
Het experiment gaat lopen in 5 gemeentes in Nederland, namelijk  Tilburg, Utrecht, Wageningen, de stad Groningen en de Groningse gemeente Ten Boer.

Voor het nieuwe experiment gaat de gemeente Groningen na de zomer beginnen met het werven van bijstandsgerechtigden die mee willen doen. Er is ruimte voor 400 mensen, die worden onderverdeeld in verschillende groepen.
Groep 1 mag meer bijverdienen,
Deelnemers die inkomsten hebben, mogen de helft van wat ze verdienen houden tot een maximum van 199 euro per maand. Dit geldt voor de twee jaar die de proef duurt. Onder de huidige regeling is dat 25 procent tot een maximum van 199 euro per maand, gedurende maximaal zes maanden. Over twee jaar berekend, mag je dus nu 4800 euro bijverdienen in plaats van 1200 euro.
Groep 2 heeft geen sollicitatieplicht meer,
Deze groep is niet meer verplicht om te solliciteren, wat nu vier keer per vier weken moet. Ook hoeven deelnemers een aangeboden baan niet te accepteren.
Groep 3 krijgt meer begeleiding bij het vinden van werk
Dit gebeurt onder meer door het regelmatig voeren van gesprekken.
Groep 4  vierde groep mag zelf kiezen uit de 3 bovenstaande mogelijkheden.
Naast deze vier groepen is er ook nog een controlegroep, groep 5
Deze mensen doen wel mee aan het experiment, maar voor hen blijven de huidige regels gelden. Net als in de huidige situatie, ontvangen ze nog steeds rond de 900 euro (alleenstaanden) of krap 1200 euro (samenwonenden) per maand om rond van te komen.

Het experiment gaat twee jaar duren. De effecten ervan worden onderzocht door Rijksuniversiteit Groningen. Ook in de andere gemeentes lopen de testen twee jaar en is er een samenwerkingsverband met universiteiten.

Ik ben heel benieuwd naar de uitkomsten van dit onderzoek! Wat helpt beter om mensen betrokken te houden bij de maatschappij en wat helpt goed om mensen op weg te helpen naar werk.
Gaan mensen van groep 2 alleen maar achteroverleunen en verder niets doen, of werkte de sollicitatieplicht zo verlammend dat het een stimulans is dat er eindelijk ruimte is voor andere dingen? Ook ben ik benieuwd naar de keuzes van mensen in groep 4. Waarvoor kiezen ze en waarom? 

6 opmerkingen:

  1. Eén ding dat me opvalt... Over twee jaar loopt dit experiment af. En dan?
    Ik zie het al voor me. De "Sociale Dienst" zegt: Mevrouw, u hebt de afgelopen twee jaar bijverdiend. (Of u daar wel of niet iets van mocht houden, laten we nu even buiten beschouwing.) Uit het experiment is gebleken dat u structureel € 300 maandelijks kunt verdienen -- goed, voortaan krijgt u voortaan € 300 minder per maand.
    Zou dat zo gaan? Ze zijn ertoe in staat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is dat dan heel erg? Stel dat die mevrouw dat inderdaad kan? Dan kan ze dat toch blijven doen, en hoeft ze minder geld te krijgen van andere mensen?

      Verwijderen
    2. Ze.......? De maatschappij dat zijn wij! Ik sluit me bij Petra aan: de mevrouw wist dat het een experiment is en heeft 2 jaar extra bij kunnen verdienen. Toch heerlijk voor haar dat ze niet helemaal afhankelijk is van de bijstand!

      Verwijderen
  2. Ook ik vind het een geweldig experiment en ben, net als jij, erg benieuwd naar de uitkomst(en)!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik hoop dat er dan ook wat met de uitkomsten gedaan wordt. De politiek is ook erg goed in het negeren van dergelijke onderzoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten, mooi experiment!!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.