Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 17 oktober 2017

Griepprik, beter wel of niet? - Wat is het nut?

Jaarlijks haal ik een griepprik, omdat het goed voor mij zou zijn.
Hoeveel jaar?
Al sinds 1993.
Dat is dus al 24  jaren.


Een oproep heb ik nog niet gehad, maar die zal nog wel komen.
Natuurlijk las ik in de afgelopen jaren in kranten stukjes van mensen die twijfelden aan het nut.
Gisteren viel ik wat dat betreft met mijn neus in de boter. Volgens een plusartikel in de Volkskrant, geschreven door12 opmerkingen:

 1. Ik kom ook al jaren in aanmerking voor de griepprik, de eerste jaren trouw gehaald, maar of ik er iets aan had? Ik kreeg geen griep, maar die heb ik sowieso maar een enkele keer als kind gehad, daarna nooit weer. Maar wel elke winter long- en keelontstekingen. Nu woon ik sinds 5 jaar aan de andere kant van het land, haal sindsdien de griepprik niet meer, heb geen griep gehad in die periode, maar ook geen enkele long- of keelontsteking. Toeval? Geen idee, maar ik laat die prik toch maar liever aan me voorbij gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In de afgelopen 7 jaar dat ik in aanmerking kwam slechts 1x gedaan en week lang voelde ik me niet lekker. Kan ook een andere oorzaak hebben gehad want het was toen zo wie zo een nare tijd.
  Verder ben ik behoorlijk gezond (op gewrichtssklachten na) en ook zelden verkouden.
  Na verhuizing 3 jaar geleden heb ik ook geen oproep meer gekregen, laat het maar zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb 'm in het begin wel gehaald (ik heb astma), maar laat het nu alweer jaren achterwege. De opbrengst zou te klein zijn idd. Ik sta er niet achter en haal 'm dus niet. Wel leef ik gezond en probeer op die manier zoveel mogelijk "buffer" te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik krijg m aangeboden op mn werk (ziekenhuis), maar neem 'm niet. Ik werk op kantoor en heb geen enkele interactie met patiënten. Daarnaast ben ik niet de doelgroep.

  Ik werd gisteren door een fanatieke collega om de oren geslagen met een vaccinatiegraad van 95%, maar ze had het tabelletje verkeerd gelezen. Het bleek vorig jaar 18,4%. Daarnaast was ie van de afgelopen 11 keer maar 4 keer 'correct', dwz: dat ze het juiste virus hadden geselecteerd om tegen te vaccineren. Voor mij dus een nee.

  Ik kan me voorstellen dat mensen in de risicogroep 'm nemen en kinderen die in het RVP vallen krijgen m ook ergens in het programma.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij bevat het vaccin een mix van verschillende influenza virussen, maar regelmatig zitten ze er net naast en is het een ander virus dat opspeelt en niet de verwachtte virusstammen en is de vaccinatie niet goed afgestemd op het virus dat rondgaat.

   Verwijderen
 5. Toen mijn ene zoontje synagis (heel duur medicijn tegen het rs virus) kreeg ivm langdurig na zijn geboorte aan de beademing, wat alle drie mijn kinderen hebben gehad, en met langdurig bedoel ik meerdere maanden. Heb ik mijn zoon die geen synagisinjectie kreeg, een griepprik laten geven. Omdat een van de kinderen steeds moest worden opgenomen met longontsteking. Dus ter bescherming van zijn broertje kreeg hij die. Toen ze ouder werden hebben ze er nog een keer een gekregen en daarna zijn we ermee gestopt. Ik kreeg dit jaar ook drie uitnodigingen maar het gaat zo goed dat het naar mijn idee niet nodig is voor hen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik nam hem ook nooit tot een paar jaar geleden, had toen een hele winter veel last gehad een hardnekkige infectie, geen griep maar d ene verkoudheid na de andere.
  Sinds een jaar of 3 haal ik hem ieder jaar.
  Soms denk ik wat is wijheid in deze.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb er ook mijn twijfels bij eerlijk gezegd. Mijn oudste dochter in Engeland kreeg er ook een oproep voor: daar worden ook niets-kwetsbare groepen blijkbaar gevaccineerd tegen de griep.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben risicogroep en zou hem moeten halen. Maar hmm griep is beter dan longontsteking. Dus ik haal hem niet.
  Als ik een griepprik haalde was ik eigenlijk tot zeker juni aan de kwakkel, met af en toe longontsteking. Als ik oversloeg had ik een keer verkouden een keer griep. Ik sla dus over.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op mijn 27-ste heb ik een heftige pleuritus gehad (weken in ziekenhuis gelegen) Daarna regelmatig griep en longontsteking, soms een dubbele. Sinds ik een griepprik krijg (dit jaar de 8-ste) heb ik geen griep en geen longontsteking meer gehad! Janne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ga hem wel halen, sinds ik in aanmerking kom (astma) heb ik aanmerkelijk minder ziektedagen. Ik word soms wel ziek, maar veel minder lang en ernstig en met een minder lange hersteltijd. Ik verwacht er geen wonderen van want het griepvirus is enorm veranderlijk. Bijwerkingen heb ik ook nooit gehad gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hubbie kreeg juist van de griepprik een longontsteking.
  Hij heeft maanden niet kunnen werken omdat er geen antibiotica tegen hielp. ....

  BeantwoordenVerwijderen