zondag 24 december 2017

Wat geef je de krantenbezorger?

Een paar dagen geleden kwam de bezorger langs met de nieuwjaarswens.
Traditiegetrouw betekent dit dat ik als abonnee de beurs moet trekken en met geld op de proppen moet komen.
Maar hoeveel geef je dan?

Mijn krant wordt alleen op zaterdag bezorgd. Op de andere vijf abonneedagen lees ik de krant digitaal en krijg ik hem niet in de bus. De afgelopen maanden was de krant 3x niet bezorgd of veel te laat bezorgd.  Dat hoeft niet aan de bezorger te liggen, maar kan ook andere oorzaken hebben.
Wat is een redelijk bedrag?
Ik vind het lastig om een bedrag te bepalen. Ik gaf 3 euro. Dat is dus voor 1 bezorgdag per week.
Als je het omrekent naar een volledig abonnement staat dat gelijk aan 18 euro voor 6 bezorgdagen per week.
Geef jij geld aan de krantenbezorger en wat vind jij in mijn geval redelijk?

37 opmerkingen:

 1. Voor ieder plaatselijke suffertje staan ze hier aan de deur, en dat zijn er nogal wat. Ze geven een kaartje en ik geef ze netjes een kaartje terug :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geweldig hoor.Wat een humor :-((.

   Verwijderen
  2. Tjonge jonge. Wat een fijne Kerstgedachten! Over het algemeen worden krantenbezorgers slecht betaald. Gun ze eens een extraatje in een koude,donkere, glibberige maand!,,

   Verwijderen
  3. Waar wordt verteld dat je geld moet geven ? @ katrina, mijn werk wordt ook slecht betaald en ik sta zeker factor 10 langer buiten dan degene met een krantenwijk.

   Verwijderen
  4. Inderdaad typisch nadasurf. Gun die kinderen ook een kleinigheidje extra, als iedereen, 50 cent geeft hebben ze een mooi bedrag bij elkaar waar ze dolblij mee zijn.

   Verwijderen
  5. Nadasurf, wat heeft jouw werk , nou met een krantenbezorger te maken ...
   Volgens mij heb je je dag gewoon niet vandaag

   Verwijderen
  6. Mijn mening.. als je kranten rondbrengt, krijg je een loon, een gratis krant en vaak fietstassen en een vergoeding onderhoud fiets. Voor jonge mensen is het een baantje naast hun school, voor gepensioneerden een aanvulling op AOW. Kortom er is een vergoeding voor werk. Eenmaal per jaar mag de ontvanger van de krant vrijwillig een donatie doen. Dus waarom zo veel opgewonden reacties? Een kranten bezorger is geen goed doel, wij geven de dagelijkse bezorger €3,- en de sufferdjes en folders €1,-. Daarnaast geven we met Kerst altijd aan goede doelen, dit jaar €150 verdeeld over 3 stichtingen. Gewoon omdat wij dat belangrijker vinden dan het aanvullen van verdiensten van een krantenbezorger. Laat iedereen gewoon geven wat in zijn hart goed voelt, Bieke

   Verwijderen
 2. Mijn zoon van 23 bezorgt ook de ochtendkrant. Dit jaar varieerden de gulle gaven van 0,20 tot 15,00. Sommige mensen doen gewoon de deur niet open, terwijl ze in de huiskamer zitten. Al met al heeft hij een mooi eindbedrag mogen ophalen. Zelf gaf ik vroeger 10,00 ze moeten toch voor dag en dauw zes dagen per week op en in alle weersomstandigheden. En het betaalt niet veel. Ik heb een nee nee sticker op de deur, altijd. Toen ik die krantjes ontving gaf ik 3 euro, want die verdienen helemaal een fooi. Er zijn ook mensen die het hele jaar de “sufferdjes” en reclame ontvangen en dan rond deze tijd de nee-nee sticker op de deur plakken om de eindjejaarsbonus te ontlopen. Dat vind ik pas echt flauw. Jouw drie euro is voor 1 bezorgdag een redelijke vergoeding denk ik. Groet Margriet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben geen abonnement op een krant, maar ontvangen wel elke week reclamefolders en het plaatselijke weekblad. Vorige week stond een van de de bezorgers voor de deur, ik heb m €2 gegeven. Toen ik zelf als bijbaantje weekbladen bezorgde (10-15 jaar geleden) kreeg ik gemiddeld €1 per huis. Dat was toch elke december een mooi extraatje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vroeger gaf ik altijd ƒ 1, maar dat bedrag is nu wel achterhaald... Toen werd het € 2 en dat lijkt me voor één dag per week, zoals jij, ook nog best acceptabel. Voor een volledig abonnement maakte ik er € 5 van. Krenterig of royaal? Daar ben ik voor mezelf nog niet helemaal uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb zelf weinig geld...de jonge bezorgers van sufferdje en reclamefolders krijgen elk een euro. Weinig, ja, maar het komt uit een goed hart.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik geef niks, dankzij de Nee Nee sticker ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit is een lastige nietwaar? De eerste keer dat ik hier mee te maken kreeg was op het kantoor van mijn eerste baan. Stond er een jongen aan de deur die het gratis huis-aan-huis blad kwam overhandigen. Nou, dank je wel zei ik met gefronste wenkbrauwen. Waarom gooi je het niet gewoon door de brievenbus dacht ik. Toen rammelde hij opzichtig met al het kleingeld dat hij in zijn zak had zitten. Haha. Beduusd gaf ik hem wat kleingeld (ook nog van mijn eigen geld, terwijl het een kantoor was!) maar ik stoorde me erg aan de opdringerigheid. Dat heeft wel jarenlang zijn invloed gehad op of ik wel of niet iets gaf (aan de gratis krant).

  Nu ben ik volwassen (Haha) en heb ik - vind ik zelf - een briljante oplossing bedacht voor de bezorger van de Volkskrant (dagelijks abo). Ik geef elk jaar met Sinterklaas een chocoladeletter met €5 of €10 euro. Dit hang ik aan de deur met een briefje er op. Soms doe ik er een gedichtje bij.
  Wij hebben altijd goeie bezorgers gehad door de jaren heen en zij moeten altijd voor dag en dauw op en ik ben nu in een positie dat ik het geld kan missen.
  Je zou ook een kraslot kunnen geven. Kost jou niet zoveel, zij maken kans op meer geld. Of een bioscoopbon, mocht je die zelf een keer cadeau hebben gekregen en niet gebruiken.

  Doordat ik zelf het initiatief neem om wat te geven, word ik er niet door overvallen. Rond Sinterklaas weet ik ook zeker dat ik het aan mijn eigen bezorger geef en niet aan een vakantiekracht.

  De bezorger belt in december meestal aan om een kaartje te geven (daarvoor komt hij/zij apart langs op een tijdstip overdag) en me te bedanken. Het is dan duidelijk dat ze dan geen geld meer krijgen.

  Beetje lang verhaal, maar hopelijk heb jij en andere lezers er wat aan.

  Hele fijne feestdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De bezorger van onze ochtendkrant en weekendkrant overviel me dit jaar door al aan te bellen voor kerst, ipv tussen kerst en oud en nieuw; normaal hebben we nooit contant geld in de beurs dus in december moeten we er op tijd aan denken en het klaarleggen. Mijn man en ik hebben de portemonnees op de kop gehouden en kwamen op krap 5 euro. Dat vind ik zelf eigenlijk wat weinig voor iemand die ik s ochtends om vijf uur trouw dag kan zwaaien voor het keukenraam, en stipt de krant bezorgt door weer en wind.
  Jouw bedrag voor eenmaal per week lijkt me prima trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bezorger overviel mij ook wat, hij was er al op 20 december, afgelopen woensdag!

   Verwijderen
 9. Wij hebben nu een nee-nee sticker, maar voorheen gaf ik altijd wat.
  Als kind liep ik zelf een krantenwijk: best zwaar werk voor een 14-15 jarige. En veel verdiende ik er niet mee. Dat eindejaarsgeld was echt een heel ding destijds. En dat plezier gunde ik de mensen later ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik geef iedereen 2 euro. Collectanten, huis aan huisblad, folderpakketten, allemaal hetzelfde.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Onze zonen hebben ook altijd gelopen. Folders en ochtendkranten. Iedere morgen heel vroeg op en iedere vrijdag folders vouwen. Best heel zwaar werk voor 14/15 jarigen. Dus onze bezorgers krijgen ook allemaal gul. Folderbezorgers 2 euro en onze krantenloper 20 euro. Respect voor mensen die er voor willen werken en daarvoor door weer en wind moeten. Ook onze pakketbezorger krijgt 10 euro trouwens. Hij was blij verrast.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik herinner me van vroeger (puber) dat ik het behoorlijk gênant vond om met de kaartjes langs de deuren te gaan. Maar omdat het best een leuk extraatje was - en omdat mijn ouders vonden dat het moest ;-) - ging ik toch maar... Mijn Trouw-bezorger geef ik nu altijd een paar euro - ligt er ook een beetje aan hoeveel contant ik in huis heb. Én ik bedank hem hartelijk voor het trouwe bezorgen! De bezorger van het sufferdje gaf mij vorige week zijn kaartje, en vroeg er zelf nog bij of ik niets voor hem over had. Volgens hem bezorgde hij al drie maanden elke week op woensdag of donderdag de krant. Mmmm - vreemd: ik krijg deze krant vaak niet, of pas op zondagavond? Dit bezoekje vond ik erg vervelend - het blijft natuurlijk een vrijwillige gift, en zo aandringen - nee, laat maar!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier krijgt de bezorger van het suffertje 2 Euro. De krantenjongen een chocoladeletter Vroeger toen ik nog de krant had en een gedicht met geld er bij.ik kreeg dan altijd een handgeschreven kaartje terug.😊

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij krijgen twee plaatselijke krantjes en elke week een pak folders ,ze krijgen elk 2 of 3 euro .Ik moet er wel aan denken want ik heb zelden contant geld in mijn knip .

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hier ook een nee/nee sticker, wel een ochtendkrant. Rond de 10 euro is wat de bezorger krijgt. De folders worden in de wijk bezorgd door mensen met een beperking, afgelopen jaar belde deze man ook aan met kaartje, ik gaf hem 5 euro en heb hem hartelijk bedankt voor de gezellige praatjes dat jaar die we hadden op straat en voor het feit dat hij nooit, ook niet per ongeluk, folders in mijn brievenbus heeft gedaan. Eigenlijk vind ik wat anderen hier schreven ook wel een leuk idee, kaartje erbij en/of een letter, dat onthouden ze vast en zeker en je geeft ze er toch iets persoonlijks mee, ga ik alvast iets mee doen voor als de dagbladbezorger komt, dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Bij mijn (toen ernstig zieke) ouders, kwam een bezorger van het AD aan de deur ergens in augustus. Hij was ontslagen en kwam alle klanten gedag zeggen. Ik wenste hem het beste, maar dat was niet de bedoeling. De meeste mensen gaven hem 10 of 20 euro zei hij. Mijn moeder (dement) pakte meteen haar portemonnee en gaf hem 20 euro.
  Ik heb naar het AD gebeld, dat ik dit een rare gang van zaken vond. Kreeg een medewerker aan de telefoon die weg onbeschoft was. Waren mijn ouders dan niet tevreden? Ja hoor, dat waren ze wel. Nou daar mag dan best iets tegenover staan vond ze. Konden mijn ouders het missen? Nou wat was dan het probleem???

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hier krijgt iedereen met een kaartje 4 euro en de Volkskrant 35 (voor 6 dagen)ik heb een uitkering,maar liep 45 jaar geleden zelf. Elke ochtend in de regen en de sneeuw en de ijzel...vergeet je nooit meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wij hebben een nee nee sticker. Dus alleen bezorgers van de krant waar we een abonnement op hebben krijgen iets. Dit jaar gaf ik 10 euro. Alleen vergat ik dat er twee bezorgers zijn. Die van de NRC next doordeweeks en NRC Handelsblad op zaterdag. Dus lullig genoeg gaf ik die van zaterdag 10. En hadden we bijna niets in huis voor de andere bezorger, die ik was vergeten naar een paar dagen later kwam.
  Het is wel mijn intentie echt wat te geven. Aangezien beide bezorgers ver voorbij de pensioengerechtigde leeftijd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Jeeetje wat een bedragen zie ik hier voorbij komen pfftt die gaan wij echt niet geven, moet wel leuk blijven.
  We hebben geen dagblad alleen reclame foldertjes, die eindelijk sinds 3 maanden regelmatig in de bus gedaan worden.. soms pas als de aanbiedingen al lang en breed bezig zijn maar goed ze komen wel en 2-3 verschillende week krantjes.
  Hier krijgen ze allemaal 0,50 cent.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. 10 euro voor 6 dagen per week de Volkskrant. Ik heb nooit veel contant geld in huis, dus ik leg ruim voor Kerst een tientje klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ja, dagblad bezorger (die het hele jaar ook echt bezorgd, en goed) krijgt altijd een geschreven kerstkaart in envelop met een flink bedrag daarin.
  100 jaar geleden toen ik kranten liep 2x per week kreeg ik al een gulden, iedereen wil meer loon maar de bezorger nu nog steeds met een eurootje wegsturen... Tenzij je het zelf natuurlijk niet breed hebt, dat is wat anders. Maar in dat geval neem je natuurlijk ook geen abonnement op een dagblad. Die kan je dan in de bibliotheek lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Folderbezorgers krijgen 2€, sommigen bezorgen met twee personen, dan 2 x 2€. De krantenbezorger krijgt 10€ Onze kinderen hebben jaren folders bezorgd, is veel werk voor weinig geld. (Toen moesten ze ook nog zelf folders sorteren en invouwen. Een mooi gebaar in deze tijd voor hard werken, voor mensen die het kunnen missen. Ik kan mij voorstellen dat het moeilijker wordt als mensen zelf moeite hebben met de eindjes aan elkaar te knopen. Voor iedereen vredige kerst!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Tot tien jaar geleden ook altijd kranten bezorgt buitenwijk ,daar worden goede fooien gegeven, Bracht toen rond de 600 euro op .Dat was het halve jaarloon.Echt SUPER

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Na zoon loopt nu dochter van 13 jaar een folderwijk van ruim 300 stuks. Elke week 1,5 a 2 uur werken voor een loon van ongeveer € 20 a € 23 per vier weken. Geen extra geld voor fietsonderhoud of iets dergelijks. Vaak losse folders en niet handig in een plastic zakje. Wat zij ophaalt met het wensen van een kerst/O&N groet is een mooi extra meegenomen. Ze halen ergens tussen de € 100 en de € 200 op. Flats worden vaak overgeslagen omdat ze lopen op stickers en dus geen huisnummer weten/onthouden.
  Haar doel (een computer kopen) wordt op deze manier wel haalbaar in een voor haar realistisch tijdsbestek.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik heb altijd van die kleine kaartjes liggen met daarop "gelukkig nieuwjaar". Die geef ik aan de bezorgers als ze mij een kaartje geven.
  Kost niks, maar die smoelen zijn onbetaalbaar....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voel je je eigen nu geweldig ofzo? Kranten bezorgen verdient al 3x niks, dus een eenmalig extraatje per jaar is dan https://zuinigaan.blogspot.com/logout?d=https://www.blogger.com/logout-redirect.g?blogID%3D8966947732088844183%26postID%3D7203400223438631830ook zeer welkom voor de bezorgers.

   Verwijderen
 26. Sinds 10 weken heb ik een zaterdag abonnement op de Telegraaf. Daarvan 9 kranten ontvangen, 4 daarvan onleesbaar want zeiknat geregent omdat ie maar half in de bus wordt gestopt. De bezorger belde overdag aan en wenste 10 euro, omdat hij dat van iedereen kreeg. Dat is dus een euro extra per krant dit jaar.....

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.