Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 21 januari 2018

€243,08 terug van de oude energieleverancier

Afgelopen vrijdag kreeg ik de afrekening binnen en ik krijg meer terug dan verwacht. Ik had wel verwacht dat ik geld terug zou krijgen, maar dat het om €243,08 euro ging, dat had ik niet verwacht!
Ik heb dus in feite €20,25 per maand te veel betaald.
De eindafrekening bedroeg €364,92. De eerste maand van het afgelopen verbruiksjaar betaalde ik 58 euro, de overige 11 maanden 50 euro, omdat 58 euro mij wat veel leek. Achteraf blijkt dat ik met €30,50 per maand had kunnen volstaan. Dan had ik 12 x 9 cent teruggekregen.


Deze eindafrekening werpt ook een iets ander licht op mijn voorschotten bij de nieuwe leverancier.
Ik betaal nu 65 euro per maand, dat is per maand ruim dubbel zo veel als ik uiteindelijk in het afgelopen jaar verbruikt heb.
Omdat de energie duurder wordt en ik vanaf half oktober dit jaar meer thuis ben, vind ik het moeilijk om in te schatten of het voorschot niet wat omlaag kan. Als de spaarrentes zo laag blijven, dan maakt het ook niet zo veel uit of het geld naar de spaarrekening gaat of dat het geld bij het energiebedrijf is.

Nieuwsgierig naar de verbruikte kubieke meters en kilowatturen?

Ik heb in het afgelopen verbruiksjaar in totaal 526 m3 gas verbruikt en 663 kWh stroom.

Vanavond weer een bericht over mijn verbruik in de afgelopen week!

10 opmerkingen:

 1. Wat betaal jij weinig per maand, wij betaalde vorig jaar 130,- per maand het verbruik was toen (ff uit mijn hoofd) 814 gas en 2984 stroom, we kregen iets van 354,- terug.
  Dit jaar zijn we 125,- gaan betalen inderdd nog steeds te veel maar omdat energie duurder wordt en het toch wel een koud seizoen is.. krijg liever terug dan dat we bij betalen ;-)
  Ik neem zondag altijd de meter standen op, ben benieuwd haha iedere keer weer schikken met die kou.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow dat is echt weinig. Hier begin deze maand de afrekening gehad. We hebben verbruikt: 1400 gas en 2450 stroom. We zaten met stroom eerst rond de 3100 en dit jaar hebben we alle lampen vervangen Door led en een nieuwe a+++ wasmachine gekocht. Gas krijg ik niet lager. Verwarming staat overdag op 20 en snachts op 19.5 lager gaat niet want t is vloerverwarming en dan duurt t uren voordat hij weer warmer is. Stook er nu 10 kuub gas per dag Door. Koken doen we op stroom. En douchen doen we om de dag. Kinderen gaan tegelijk. Het is wel een 2 onder 1 kap dak is matig geïsoleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zuinigaan, jij hebt zo'n laag elektriciteitsverbruik....Wij hadden bij de vorige meteropname 2378 kwh elektriciteitsverbruik en 388m3 gas. De verbruiksperiode verliep niet over een jaar maar over 11 maanden dus jaarlijks verbruik zou nog hoger gelegen hebben.
  Jij zit met je elektriciteitsverbruik op een weekgemiddelde van 12.75 kwh, wij verbruiken wekelijks gemiddeld bijna 4 keer zoveel als jij ondanks we hier zo goed als overal leds hebben, zuinige toestellen, niet onnodig licht laten branden.....Het blijft me een raadsel hoe jij aan zo'n laag verbruik kan komen. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijna een jaar geleden schafte ik een A+++ koel/vriescombinatie aan. Hierdoor ben ik 400 kWh minder gaan verbruiken.

   Verwijderen
 4. Meer bezuinigen op verbruik heeft niet zoveel zin. Kosten zitten vnl. in de vaste lasten zoals transportkosten. Dat vertellen de energieleveranciers er bij het overstappen aan het eind vh jaar er nooit bij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga ook niet méér bezuinigen op verbruik. Ik zit met mijn huidige verbruik in mijn eengezinswoning laag zat. Het verbruik zal nadat ik gestopt ben met werken eerder een stuk omhoog gaan.

   Verwijderen
 5. mooie cijfers! Als gezin in een oud huurhuis zullen wij daar nooit aankomen. (of we moeten nooit thuis zijn ;-) Morgen komt er een blogje online over het verbruik van energie, wij houden dat sinds 2010 bij. Geeft behoorlijk wat inzicht kan ik zeggen. Ons verbruik afgelopen jaar, afgerond: 2700 KWH en 900m3. Vond ik heel netjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Reacties
  1. Sinsds kort hangt hier Toon en ik moet zeggen dat ik veel bewuster bezig ben met energie. Leuk om zoveel inzicht te hebben. Maar als je helemaal uitbezuinigd ben houdt het toch een keer op.
   Groet El

   Verwijderen
 7. Wij gaan naar de 207 per maand ,wel erg duur ,schrok ervan

  BeantwoordenVerwijderen