Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 14 januari 2018

Het allerlaatste stukje hypotheek

In oktober ging mijn hypotheek over van de Direktbank naar Florius. De Direktbank hield op te bestaan, ik kreeg een ander leningnummer en er veranderde een heleboel.

Ik had een enorme weerzin tegen die verandering. Waarom moesten ze nu nèt voordat ik mijn laatste stukje hypotheek zou afbetalen, zo nodig alles op zijn kop zetten? Ik houd er erg van dat alles bij het oude blijft en vind verandering helemaal niks.
Angsten en twijfels kwamen op. Misschien lukt het allemaal helemaal niet bij dit nieuwe bedrijf en kan ik dit laatste bedrag wel helemaal niet betalen.
Ja, zo'n sufmuts ben ik dan soms ook wel weer!
Ik had de papieren in huis en deed er verder niets mee.
Dat kwam nog wel. Ik hield vast aan mijn oorspronkelijke plan om in januari de laatste 900 euro te betalen en dan was het huis helemaal van mij, ik schoof dus het regelen van de laatste betaling voor mij uit.

Oudste dochter vroeg mij er op nieuwjaarsdag naar en vroeg of ik al iets gepland had voor de aflossing. Ik had er nog steeds niet naar gekeken en dat moest nu toch echt maar eens!
Ik overwon mijn drempels ten opzichte van Florius en regelde het.
En nu ben ik dus HYPOTHEEKVRIJ!!!!!

En hoe ik mij nu voel?
Het is heel onwerkelijk, zo zonder hypotheek.
Het verschil tussen een hypotheekschuld van 900 euro en hypotheekvrij is naar mijn gevoel ook erg klein. Vorig jaar, toen ik €7500,- afloste, voelde ik mij veel meer opgetogen: bijna klaar, bijna afgelost. Dit laatste beetje stelt in mijn beleving zo ongeveer niets voor en voelt ook niet feestelijk.
Een beetje "gewoon".
Volgens oudste dochter moet ik een feestje gaan vieren, omdat het huis nu helemaal van mij is.
Ik ga mezelf al trakteren op een nieuwe mobiele telefoon, een laptop (mijn allereerste) en navigatieapparatuur voor in de auto.  Allemaal vanwege het feit dat ik hypotheekvrij ben.
Ik denk nog na over meer feest!

Ik ben er overigens nog niet, want ik moet nog uit het hypotheekregister. Hoe je dat doet, dat weet ik niet, ik ga het vragen aan de hypotheekadviseur. Het is vast niet heel moeilijk.

47 opmerkingen:

 1. Ook al was het qua geld nog maar een kleine stap, om hem daadwerkelijk genomen te hebben is toch fijn. Gefeliciteerd! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een kleine stap of niet: van harte proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een heel dikke proficiat!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk, van harte. Het uit het hypotheekregister halen is niet ingewikkeld. Het moet wel via een notaris maar daar kun je online gewoon de goedkoopste voor uitkiezen. Je hoeft er niet naartoe. Dus hier loont prijsvergelijken ook zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gefeliciteerd dat je nu hypotheekvrij bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gefeliciteerd, ik vind t wel een mijlpaal hoor!
  Je kunt je hypotheek nu uitschrijven bij het kadaster. Dat gaat via een notaris en kan wel een paar honderd euro kosten. Dus even prijzen vergelijken dan maar weer.
  Je bent overigens niet verplicht tot uitschrijven, alleen als je het huis verkoopt volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een prachtige mijlpaal, gefeliciteerd hoor! En met je volharding, want die heeft het voor elkaar gebracht :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk! Dat heb je toch maar mooi gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gefeliciteerd!!!! Wat goed van je. Gr Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 10. raar? uitschrijven? ,ik had alles afgelost en klaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sinds een paar jaar ook hypotheekvrij maar weet niet of ik nu nog in een hypotheekregister sta. Nooit van gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi Zuinigaan dat je van je hypotheek af bent. Zo met het pensioen in het verschiet lijkt me dat heel fijn!

  Het hypotheekregister werkt alsvolgt.
  Elke hypothecaire geldlening staat geregistreerd in het hypotheekregister bij het kadaster. Wanneer je je hypotheek aflost bij verkoop van de woning zorgt de notaris die de overdacht van de woning regelt ervoor dat het hypotheekrecht wordt doorgehaald bij het kadaster.
  Wanneer je de hypotheek aflost terwijl je in de woning blijft wonen, is weliswaar de geldlening bij de bank afgelost, maar staat het hypotheekrecht nog steeds geregistreerd. Dat kun je zo laten en dan zal dat ooit bij verkoop van de woning naar voren komen en alsnog worden doorgehaald. Je kunt het ook nu laten doorhalen. Dat kan alleen via de notaris. Is niet ingewikkeld, zijn uiteraard wel kosten aan verbonden. Gr. Alice

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ zuinig aan en anoniem 10.53 . Ik heb ergens gelezen dat het beter is om te laten staan bij hypotheekregister bij kadaster en wel vanwege het feit dat het meestal de iets oudere mens is die hypotheekvrij is en mensen die slechte bedoelingen hebben op een of andere manier inzage hebben in dat register en precies zien waar wel of geen hypotheek meer op (zou) rusten en gaan er vanuit dat er wel geld aanwezig is oid en eerder huizen daardoor worden voor inbraak of overval. Vanwege die reden zou ik gewoon in het kadaster ingeschreven willen blijven staan.

   Verwijderen
  2. Dat is een goede tip!
   Hoewel, waarom zou je geld in huis hebben als dat gewoon op een spaarrekening kan staan?
   Zou het echt zo zijn dat ouderen heel veel geld in huis hebben als ze hypotheekvrij zijn?

   Verwijderen
  3. Dat klopt helemaal, ik wilde het ook al melden. Het gaat er niet eens om of je "oudere" bent, hypotheekvrij is voor de boeven op strooptocht reden om te denken dat je er warmpjes bij zit.
   Ik heb dan ook bewust mijn hypotheek niet laten doorhalen. Kan altijd nog als het nodig zou zijn bij verkoop, en dat is wat mij betreft nog lang niet aan de orde.

   Verwijderen
  4. @zuinigaan en @ leesgraag dankjewel. je kunt wel op een spaarrekening hebben en ik wil je niet verontrusten en bang maken maar je weet niet waar men toe in staat is. Bedreiging en erger en je onder dwang alles laten doen netzolang je je pincode afgeeft. Ik wil liever niet in de krant lezen dat ze mensen vinden op een stoel die er niet meer vanaf kunnen of zelf geen hulp ( meer) in kunnen roepen en wachten tot er ( na paar dagen) hulp komt.

   Verwijderen
  5. @zuinig aan. Ik lees dat je mobiele telefoon en navigatie voor in de auto wilt. Je kunt gewoon met je mobiele telefoon navigeren dus is navigatie voor de auto overbodig naar mijn idee. Bovendien dient deze na een jaar of zo geupdate te worden terwijl in je mobiele telefoon dat automatisch gaat. Tenminste, dat verteld mijn zoon want zelf weet ik dat ook niet zo goed. Ik merk bij mij dat mijn oude navigatie een medion van a.ldi van 10 jaar terug een update nodig heeft en mijn mobiel als mijn medion het nietmeer weet, mij overal heen brengt. Zelfs als ik eerst getreind heb en dan in een vreemde stad een winkel oid nodig heb.

   Verwijderen
  6. Dat komt omdat je mobiel toestemming hebt gegeven om je huidige locatie te gebruiken en apps kunnen ook automatisch updaten. Het is een optie die je alleen met een ruim abonnement moet doen, want je mobiel gebruikt dan data. Als je een prepaid hebt zou ik het niet doen. Olga

   Verwijderen
  7. Dan stel je het gewoon zo in dat je apps alleen updaten als je wifi hebt, dat is logisch.

   Verwijderen
 13. Gefeliciteerd! Dat heb je toch maar mooi voor elkaar gekregen. Hier nog een jaar en vier maanden. Ik weet ook dat het bedrag dat nou nog openstaat niet veel meer voorstelt, maar wij gaan het ook vieren als het zover is. Geniet ervan, het is de opbrengst van al je jaren spaarzaamheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Uitschrijven uit het hypotheek register kan het goedkoopste via notaris.nl.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Van harte gefeliciteerd! Iets om trots op te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik zou het hypotheekrecht laten staan. Als je op de oude dag toch weer eens een hypotheek wilt, dan kun je die zo weer afsluiten op dit huis.Anders moet je dit weer laten regelen bij de notaris. Kost dubbel geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Gefeliciteerd!
  Zelf zijn wij in november 2019 "klaar"met de hypotheek, maar twijfelen we nog om alles af te lossen gezien de -wet Hilten-
  Je blijft de woonwaardeforfait 'betalen' terwijl er geen aflossing is om dit te compenseren.
  groet Marja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou daar goed over gaan lezen, Marja.

   Stel dat je eigenwoningforfait 1750 euro is. Als de Wet Hillen uiteindelijk, over 30 jaar, helemaal afgebouwd is, dan moet je jaarlijks 1750 euro aan hypotheekrente betalen om NIET 1750 euro aan belasting te betalen. En dan weet ik dus niet of jij nou liever 1750 hypotheekrente of 1750 euro belasting betaalt... Mij lijkt het niet veel uit te maken...

   Kortom: even goed lezen er over!

   Verwijderen
  2. Dank je PetraH, wij gaan ons er even beter in verdiepen.
   groet Marja

   Verwijderen
 18. Deze mijlpaal mag best gevierd worden, dus mooi dat je jezelf even flink gaat verwennen...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh, geweldig! Van harte gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Geweldig mens ben je. Hoe je dit aan gepakt heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar ga ik binnenkort een stukje over schrijven. Dat publiceer ik komende dinsdag!

   Verwijderen
 21. GEFELICITEERD!!! fantastisch gevoel lijkt me dat. Lekker feest vieren!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. De notariskosten voor het doorhalen van de hypotheek zijn volgens mij, net de hypotheekrente, fiscaal aftrekbaar.
  (Weet iemand dit zeker?)

  Doorhalen hoeft ook niet bij dezelfde notaris als die bij de aankoop van het huis in de arm was genomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja maar deze kosten zullen wel nooit boven je drempelbedrag komen. Immers bij een lage resthypotheek heb je ook niets meer af te trekken.

   Verwijderen
  2. De kosten zijn fiscaal aftrekbaar. De kosten voor het royeren van de hypotheek zijn afhankelijk van het tarief van de betreffende notaris. U betaalt aan de notaris een honorarium, de kosten voor het Kadaster, recherchekosten en btw. Hoeveel een notaris hiervoor in rekening brengt varieert van circa € 90 tot € 500. Kijk vooraf op een vergelijkingssite van notaristarieven (bijvoorbeeld DeGoedkoopsteNotaris.nl) en vraag enkele offertes op bij verschillende notarissen. Overigens kunt u de notariskosten fiscaal aftrekken als u een hypotheek had met renteaftrek.
   Tip
   Heeft u uw hypotheek al eerder afgelost? Regel dan bij verkoop van uw woning het royement voordat de eigendomsoverdracht plaatsvindt. U heeft op dat moment nog de mogelijkheid om een eigen notaris te kiezen. Wacht u tot het moment van levering aan de nieuwe eigenaar, dan zal de notaris die de koper heeft gekozen zorgen voor de doorhaling. In sommige gevallen kan het zelfs verstandig zijn om de hypotheek nog niet te royeren. Bijvoorbeeld als u verwacht later nog weer een hypotheek op te nemen bij dezelfde geldverstrekker. Dan kunt u de oude hypotheekinschrijving bij het Kadaster in de meeste gevallen nog gebruiken en betaalt u niet opnieuw notariskosten. (bron: vereniging eigen huis)

   Verwijderen
 23. gefeliciteerd ! je bent voor mij een voorbeeld ;-) vgr esther

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Dat is een felicitatie waard en is zeker reden om te vieren. Wees trots en stel een volgend doel! Groetjes El

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Gefeliciteerd! Wat een geweldige prestatie!!

  Ik lees dat er zowel een mobiele telefoon als navigatie voor in de auto op je verlanglijst staat. Mag ik je een tip geven? Ik heb zelf een iphone en heb een app geladen die ‘Waze’ heet. Is gratis. Werkt als een zonnetje. Eén nadeel: de accu is snel leeg. Dat verhelp ik met een autolader en een iphone snoertje. Aan het raam heb ik een houder geplakt. Het programma’tje geeft ook steeds de meest actuele informatie door (files, gevaarzettende situaties op de weg).
  Hoef je ook niet steeds via de computer te updaten.
  Groet, Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Zo simpel ging het in 2014:

  http://hypotheekaflossen.blogspot.com.es/2014/05/uitgeschreven-uit-kadaster-het-bewijs.html

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Jeeeeej, gefeliciteerd!!! Wat goed! Ik zie begin januari al tegen mijn vriend: zuinigaan is binnenkort hypotheekvrij! Geniet er lekker van, fijn gevoel!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Geweldig...dit is echt een mijlpaal...ik heb je van het begin gevolgd...van harte gefeliciteerd!! WMT

  BeantwoordenVerwijderen