zondag 18 maart 2018

Alsmaar lager wordende spaarrentes

Ik heb bij diverse banken spaarrekeningen, in totaal bij vijf verschillende banken. Regelmatig ontvang ik mailtjes dat de spaarrente gewijzigd wordt. Ik open zo'n mailtje dan omdat ik een stille hoop heb dat de rente eindelijk weer eens een keer een beetje omhoog gaat. Maar nee, dat is absoluut niet het geval. Het kan nog steeds lager.
Op één spaarrekening ontvang  ik nu 0,1 % rente per jaar, op een andere rekening is die rente ietsjes hoger, maar niet veel. Het maximum wat ik aan rente ontvang is 0,35% per jaar.

Wel heb ik nog geld vastgezet, daar zit een wat hogere rente op, hoewel die rente peanuts is in vergelijking met de rente zo'n 8 jaar geleden. Hoeveel rente krijg ik op dat spaardeposito? Een "riante" 1,05%

Ik hoop al jaren dat de rente eindelijk eens een keer wat hoger wordt! Met de economie gaat het best goed en daarom kan ik geen redenen bedenken waarom die rente nu toch niet wat hoger zou worden. Maar ik moet jullie zeggen, ik heb erg weinig economische scholing gehad, dus ik ben een absolute leek.
Denk jij dat die hogere rente er op korte termijn aan komt?

17 opmerkingen:

  1. Ik heb de indruk dat de intresten in Nederland toch nog hoger liggen of in België. Op de meeste spaarrekeningen krijg je hier 0.01 % basisintrest en 0.10 % getrouwheidspremie. Om je getrouwheidspremie te ontvangen moet het geld 12 maanden onafgebroken op de rekening staan. Basisintrest kan elk moment wijzigen, getrouwheidspremie blijft geldig tot één jaar na de storting.
    Het zijn eigenlijk alleen pure internetbanken die wat meer intrest op een spaarrekening bieden.
    Interessante info vind je vaak op www.spaargids.be
    liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik krijg 0,0% rente bij triodos. Ik ga mijn spaargeld niet verplaatsen voor 0,1%.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kom de laatste tijd steeds vaker berichten tegen dat economen juist hun hart vasthouden voor de komende crisis. Mij verbaast het (helaas) niet. De schuldenproblematiek is nu nog veel groter dan in 2008. De rente verlagen kan niet meer. Hogere rente zie ik nog niet zo heel snel komen omdat landen ivm hun extreem hoge schulden dit financieel niet aan kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vorig jaar was er n hypotheekverstrekker gesignaleerd die negatieve rente berekende

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dus die gaf geld toe? Kan het me niet voorstellen.

      Verwijderen
    2. Nee, dat lijkt me ook heel raar! Dan verdienen ze er toch niets meer aan?

      Verwijderen
    3. https://www.google.nl/amp/s/www.volkskrant.nl/economie/door-dalende-euribortarieven-krijgen-klanten-geld-toe-op-hypotheeklening~a4512089/amp

      Verwijderen
    4. En toch is dat zo. Bij een negatieve rente krijg je geld toe. Hoe dat precies zit, weet ik niet, toch verdienen ze daar nog geld mee.

      Verwijderen
    5. De negatieve hypotheekrente waar in het Volkskrantartikel over werd gesproken, heeft betrekking op 'oude' hypotheken waarvan de rente 1 op 1 was gekoppeld aan de Euribor-rente. Dat is een rekenrente voor geld dat banken onderling aan elkaar uitlenen. In het verleden kon je als particulier een hypotheek afsluiten waarbij de rente bestond uit de Euribor-rente + een opslag.

      De Euribor-rente staat al een heel tijdje negatief. Zo negatief dat de rente van de Euribor + opslag ook negatief uitkwam. Uiteraard hebben de banken die deze hypotheken in portefeuille hadden, nog geprobeerd om hun klanten niet uit te betalen. Maar na een kort geding heeft de rechter bepaald dat deze klanten recht hebben op uitbetaling door hun bank.
      In Nederland gaat het overigens maar om enkele tientallen hypotheken, maar het blijft een vrij bizar idee: je hebt geld geleend bij de bank en je krijgt maandelijks nog een bedragje overgemaakt ;-)

      Verwijderen
  5. Wij hebben nog verschillende deposito's uitstaan met rentes tussen 3.10 en 1.40%. en nog een deposito met 4.3% rente, die hadden we voor 10 jaar vastgezet. Sinds de rentes nog lager geworden zijn, zetten we het niet meer vast. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik hou ook mijn hart vast voor de volgende crisis, die nog veel zwaarder zal worden dan die van 2008. Een van de triggers toen was de mondiale schuldenlast. Zelfs ik, totaal niet economisch geschoold, snap dat die schuldenlast alleen nog maar zal toenemen als geld tegen geen of een zeer lage rente te lenen is. Gevolg is ook dat de huizenprijzen weer torenhoog zijn. Denk dat de rente in de EU niet snel omhoog zal gaan omdat dan diverse landen hun schuldenlast niet meer zullen kunnen dragen.
    Ik had laatst gelezen dat men, binnen de EU, het plan had om alles schulden binnen de EU evenredig over alle EU landen te verdelen, denk dat dit zeer nadelig is voor de burgers uit de rijkere EU landen, die wel hun financien op orde hebben als Duitsland en Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mag ik je een vraag stellen? Is er een reden waarom je bij 5 verschillende banken 5 spaarrekeningen hebt? Waarom zet je niet al het spaargeld op de spaarrekening waar je de hoogste rente ontvangt (er even vanuit gaande dat je dan niet boven 100.000 euro uit komt)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Boven die 100.000 euro kom ik bij lange na niet en dat zal ook wel nooit gebeuren.
      De reden dat ik 5 verschillende spaarrekeningen heb, is vooral vanwege het verleden. Dan weer had de één de hoogste spaarrente, dan weer de ander en dan schoof ik het grootste deel van mijn spaargeld weer door naar de bank met de hoogste rente.
      De reden dat ik nu geld heb op 5 spaarrekeningen, is vooral omdat het mij de moeite niet waard lijkt om voor 0,05% of 0,1% extra rente per jaar mijn geld weer te verhuizen.
      Op mijn ASN spaarrekening heb ik vrij veel geld staan en die geeft 0,1% rente. Omdat het een eerlijke bank is en ik dat belangrijk vind, staat daar mijn meeste spaargeld.

      Verwijderen
    2. Dank voor je duidelijke uitleg. Ook ik heb mijn betaal- en spaarrekening bij ASN (om dezelfde reden)

      Verwijderen
  8. Voorlopig kunnen de Europese banken nog steeds 'gratis geld' krijgen van de Europese Centrale Bank (ECB). En hebben ze ons spaargeld niet nodig, dus hoeven ze ons ook geen rente te geven. Pas als de ECB de rente weer gaat verhogen, zal er naar verwachting een stijging van de spaarrente gaan volgen. Maar altijd traag en minder hoog, want er moet door de banken wel aan ons verdiend worden natuurlijk.

    Plannen om de schulden te herverdelen over Europese landen zijn sprookjes van populisten, bedoeld om ons bang te maken voor de EU. Zoiets kan alleen als alle lidstaten er mee instemmen, en dat gaat nooit gebeuren.

    De ECB handhaaft haar huidige 'gratis geld' programma zeker tot na de zomer, daarna is het afhankelijk van de economische ontwikkelingen. De inflatie blijft erg laag, dus misschien dat ze het nog verder verlengen. De president van de ECB zit hier een beetje klem tussen Noord en Zuid Europa. Maar volgend jaar loopt zijn termijn af, en dan komt er waarschijnlijk een Noord-Europeaan aan het roer (nu is het Draghi uit Italië).

    En ondertussen is het hopen dat er niet voor die tijd een nieuwe economische crisis komt. Want het belangrijkste middel van de ECB om hierin bij te sturen (rente verlagen) kan niet ingezet worden...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor een volgende economische crisis zijn inderdaad geen gewone middelen meer beschikbaar. Japan heeft al een jarenlang een rente die rond het nulpunt schommelt. Het 'rentewapen' werkt op lange termijn blijkbaar niet effectief.

      Wanneer we binnen de EU weer in een crisis belanden, dan is een van de voor de hand liggende oplossingen het gecontroleerd uiteen laten vallen van de muntunie, in twee delen. Een economisch sterke Noord-Euro (de beroemde Neuro) en een gedevalueerde Zeuro. Dit lijkt de enige manier om te voorkomen dat landen als Italie en Frankrijk failliet gaan.

      Geen stress: wij kunnen er toch niets aan veranderen.

      Verwijderen
  9. Tja, bij hogere rente klapt de huizenmarkt in. Je betaald net zoveel als toen de rente hoog was. Want de prijzen zijn enorm gestegen. de consument profiteert hiervan niet zoveel, bedrijven en beleggers wel natuurlijk. Dat mag van mij wel wat minder, maar ja, we hebben het met zijn allen zo gewild, niemand protesteert tegen een goedkope lening. Moeilijk probleem.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.