Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 25 april 2018

Appels!!

Nou ja, appels, het begin is er!
In augustus 2012 kocht ik een appelboompje en 5 jaar geleden bloeide het boompje uitbundig. Er kwamen weliswaar geen appels aan, maar al die bloei leek heel gunstig.
In de daaropvolgende jaren heeft de boom niet één keer gebloeid, niet in 2014, niet in 2015, niet in 2016 en ook niet in 2017.
Maar wat schetst mijn verbazing? Er zitten nu wel 4 bloemen aan!
Ik denk dat ik de oorzaak weet van deze plotselinge opleving. In de tuin van de buurvrouw, aan de zuidkant van mijn tuin, stonden veel bomen. De buurvrouw heeft een flink deel in september laten rooien, zodat het nu in mijn tuin een stuk lichter is en daar heeft mijn boompje goed op gereageerd.
Of misschien was mijn boompje nu eindelijk groot genoeg om weer eens te gaan bloeien?
mooi!! een bloem van eigen appelboom!
Het is een Benoni, officieel een zelfbestuiver, maar met die paar bloemen is het zeer de vraag of de bloesems elkaar kunnen bestuiven. Ik denk dat ik zelf maar een penseeltje neem en daarmee aan de slag ga. Misschien helpt dat wel en kan ik in de herfst 4 appels plukken.
Als er tenminste niet een flinke nachtvorst komt.........

3 opmerkingen:

 1. Heb zelf van de week mijn kersenbloesem bestoven met een wattenstaafje. Soms doe ik ook mijn aubergine / courgette als ik vind dat de bijen te langzaam zijn.
  Vroeger deed ik dit als werk om nieuwe soorten lelies te ontwikkelen :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha ha op je oude dag nog bevruchtster gaan spelen. Hoop dat het werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo schattig die jonge appeltjes. Ik hoop het voor je.

  BeantwoordenVerwijderen