Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 24 april 2018

Een goedkope en gezonde tip!

Ik  schreef  laatst al over alcohol in het bericht: ongezond leven, mag dat?  Volgens recente publicaties is alcohol echt niet gezond voor een mens. Ook niet een klein beetje. Alle alcoholgebruik is schadelijk!
Dat valt tegen voor diegenen die graag dagelijks 1 of meer glazen wijn of bier of andere alcoholische dranken nuttigen.
Lees het hier en hier, en ook hier maar na!
Het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet schreef er over. Het is zonder meer slecht en als alcohol nu als nieuw product op de markt zou komen, dan zou alcohol net als tabak absoluut verboden worden. Echt geen schijn van kans dat het toegelaten wordt op de markt, want veel te schadelijk voor je gezondheid.

En wat is nu mijn tip?
Laat de alcohol staan, dat scheelt geld en is goed voor je gezondheid. Drink in de plaats van alcohol water of thee. Een stuk goedkoper, beter voor de lijn (alcohol bevat flink wat loze calorieën) en beter voor je algehele gezondheid.

Uiteindelijk blijkt dat alcohol toch niet zó schadelijk is als sommige mensen meenden in de studie uit de Lancet te moeten lezen.  Je gaat niet veel eerder dood als je keurig over de week verdeeld 7 glazen alcohol per week drinkt. Dat staat tenminste niet in de studie. Daar staat wel in dat je met meer dan 10 glazen alcohol per week een verhoogd algemeen risico op sterfte hebt.
Dat je van heel matig met drinken niet eerder sterft, dat moet voor de liefhebbers van alcohol een opluchting zijn!

Persoonlijk vind ik het ook wel prettig, ik drink zo nu en dan, als ik uit eten ben, een glas rode wijn en een heel enkele keer 2 glazen, zoals ruim een week geleden bij een etentje van mijn werk.
Fijn dat ik er toch niet eerder door dood ga, waarschijnlijk.

Toch is zeer matig met alcohol nog steeds zowel voor je portemonnee als voor je gezondheid een erg goede tip. Alleen als je er van houdt om een heel enkele keer een glaasje  te nemen, daar lijkt me niets op tegen!

16 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Hihi, ik heb zelf afgelopen zaterdag een lekkere fles rode wijn gekocht.
   Na de berichten over de toch niet super schadelijkheid van alcohol, vond ik dat het moest kunnen ;-)

   Verwijderen
 2. Je bent zo goed bezig met afvallen, gezond eten en zwemmen....ik zou me niet zo druk maken om die paar glaasjes.
  Niet altemin is alcohol een gevaarlijke drug. En ik vind ook dat het alcohol gebruik onder vrouwen is toegenomen. Elke avond een glaasje...om te ontspannen.. Ik wil niet weten hoeveel mensen verslaafd zijn. Ik pleit voor een gezonde manier van ontspannen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb van 2018 een alcoholvrij jaar gemaakt, Na jaren lang een fles wijn (samen met mijn man) bij het eten te drinken, vond mijn lever dat niet meer fijn. Inmiddels zijn de bloedwaarden weer (bijna) normaal en ik moet zeggen na de eerste 2 weken vind ik thee bij het eten net zo gewoon als de wijn. Als we uit zijn of op een feestje vraag ik een glas water met bubbels in een wijnglas. Ik heb dit jaar een uitzondering gemaakt en dat was in april op het 60e en 70e verjaardagsfeest van mijn jongste en oudste broer. Ik heb toen met ze getoast met een glas bubbels.. op een lang en gezond leven. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met ‘n paar alcohol-verslaafden in mijn omgeving ben ik nog altijd blij dat ik geen enkel drank met alcohol lekker vind!
  Gezelligheid (zo ongezellig als jij daar met een glas water zit) heeft voor mij niks met alcohol te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik geef echt totaal niets om alcohol, als ik een jaar niet zou mogen drinken, zou me dat echt niets doen. Best handig voor de portemonnee idd! Wel jammer dat het vaak gezien wordt als 'gezellig' (waarbij je dan blijkbaar niet gezellig bent als je niet drinkt..)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik spaar dit jaar elke maand 30 x €4,- = €120,- x 12 = €1440 voor een verjaardagsfeest in 2019. Dan word ik 60 en mijn man 65 jaar. Dit bedrag dronken we dus elk jaar weg, want elke dag een fles van €4 bij het eten.. onthutsend he! Bieke

   Verwijderen
 6. Een arts omschreef het mooi op tv (geen idee meer wie en waar): "Elke dag een gebakje is ook niet goed, zo niet slechter dan elke dag alcohol. En dat doen we ook niet. Een gebakje nemen we ook alleen als het feest is."
  En zo zie ik het nu ook. Een feestje vieren met een glas prima. Maar niet elk weekend inluiden en zeker niet bij elke maaltijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Drank verzacht soms wel de pijn. Veel mensen komen moeilijke periodes door en hebben dan steun aan alcohol (met alle gevaren die daar aan kleven).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk, Iemand die laat weten dat dagelijks alcohol drinken niet normaal is. Er wordt nog zo gepusht, voor softie uitgescholden als je niet of nooit drinkt. Ik drink heel soms en bij sommige mensen nooit omdat ze anders blijven opdringen. Zo raar

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Af en toe drink ik een glas wijn. Moet wel lekkere wijn zijn. Maar nog nooit heb ik meegemaakt dat anderen mij pushten om toch vooral mee te drinken. Alcoholverslaving is iets vreselijks. Ken een paar mensen die verslaafd waren en zag hun strijd om te stoppen. Naar mijn mening kun je beter af en toe een joint roken dan overmatig drinken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad; wiet en joint is softdrugs.

   Alcohol is hard drugs en wordt in elke supermarkt en gall&gall gedeald.

   Verwijderen
  2. En toch vinden mensen het raar als je af en toe een jointje rookt, sterker nog dan ben je toch wel heeeel verkeerd bezig. Mijn dochter doet het ook omdat het haar meer rust geeft en minder vervelende bijwerkingen heeft dat het medicijn wat haar als kind voorgeschreven werd : Ritalin staat trouwens ook op de lijst harddrugs

   Verwijderen
 10. Roken is slecht, alcohol is slecht, suiker is slecht, groenten fruit bespoten met gif is slecht, wonen in een stad is slecht door buren overlast, uitlaatgassen en fijnstof, veel werken met stress is slecht, overgewicht/obesitas is slecht en vul maar aan.
  Niemand weet hoe oud ik word en dat ik nog leef is met al die dingen die slecht zijn....dat is een wonder toch!
  Nee ik rook niet en gebruik geen drugs, kweken onze eigen groenten onbespoten wel te verstaan, eten weinig suiker, sporten/zwemmen en doen aan yoga en meditatie hebben geen overgewicht.
  Ja ja leven is eigenlijk overleven, en af en toe een heerlijk glaasje wijn bij het eten en we zijn geen alcohollisten met 1 gaasje.
  Wij kennen mensen die gezond leefden niet rookten en drinken en die zijn nu niet meer onder ons.
  Dussss eet en drink en leef met mate, maar geniet van elke dag die je krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, van leven ga je dood, is het nu niet dan is het op termijn. Dat hoort er bij. Je wordt geboren, je leeft een tijdje en dan ga je dood, of je nu heel gezond geleefd hebt of niet. Je hebt, als je gezond geleefd hebt, wel meer kansen om fit oud te worden, en dus volop van het leven te genieten, maar garanties heeft niemand.

   Verwijderen
 11. Heb jaaaaren heeeel veeeeel gedronken.
  Sta nu meer dan een jaar droog en voel me heel goed. Vooral s-ochtends:)

  BeantwoordenVerwijderen