Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 12 april 2018

Mijn pensioenbesluit toch herzien!

Laatst schreef ik over mijn pensioen. Ik wilde zo lang als ik leef iedere maand hetzelfde bedrag ontvangen. Dat kwam neer op iedere maand 550 euro netto naast mijn AOW.
Naar aanleiding van reacties van lezers en ook van mijn oudste dochter heb ik besloten toch in de eerste 9 jaar een wat hoger bedrag te vragen en vanaf mijn 75e jaar een wat lager bedrag.
Tot mijn 75e jaar ga ik nu 630 euro krijgen en vanaf mijn 75e wordt dat bedrag €470 per maand. Ik hoop op een  indexatie die gelijk is aan de inflatie, maar die indexatie hangt van  de dekkingsgraad van het pensioenfonds. Het kan dus zijn, dat ik op mijn 85e of 90e nog steeds ongeveer €470 pensioen per maand krijg en niet meer, hoewel de prijzen dan misschien flink gestegen zijn. Het is in ieder geval méér dan alleen de kale AOW. Dat is al aanmerkelijk meer dan ik zo'n 25 jaar geleden verwachtte.
Waarom koos ik nu toch voor eerst méér en later minder?
Dat is voornamelijk omdat ik nu nog redelijk fit ben en nog dingen kan ondernemen. En dingen ondernemen kost geld. Geld voor abonnementen en cursussen, geld voor een auto. Mijn leven kan er na mijn 75e een stuk anders uitzien. Nu zwem ik 3 à 4 keer per week een vol uur. Misschien lukt dat dan niet meer.
Mijn besluit werd niet beïnvloed door de dame of heer (ik denk een dame) die mij, omdat ik dik ben en in haar/zijn opinie zulke zure stukjes schrijf, een vroege dood toedacht, nog voor mijn 70e. Niet dat het niet pijn deed hoor, ik word  al wel minstens 60 jaar uitgemaakt voor dikzak, vetklep etc, zelfs mijn vader noemde mij kamerolifant en het is mij nooit gelukt om daar echt aan te wennen.
Het gedeelte over de zure stukjes zei mij niets, ik doe mijn best om iedere dag leuke stukjes te schrijven. Als deze lezer dat anders vindt, nou dan komt ze/hij hier toch niet? Het is geen verplichting om hier te komen lezen!

Ik heb dus gebeld met Heerlen, waar het ABP zetelt, en ik heb gevraagd of ik er op terug kon komen. Het is 8 maanden voor de ingangsdatum van mijn pensioen, dus dat was volgens de dame, na ruggespraak met anderen daar bij het ABP, geen probleem.

39 opmerkingen:

 1. Fijn dat je er op terug kon komen!

  En ik denk dus eigenlijk, jou een beetje kennende van je stukjes de afgelopen jaren, dat jij ook in staat zult blijken om van je pensioenpotje nog wat geld te sparen (jouw vaste lasten zijn erg laag, en ook je andere uitgaven zijn niet hoog). Dan word je dus straks 75, en dan heb je nog steeds een mooi bedragje op de bank staan om de teruggang in maandelijks pensioen mee op te vangen en om nu en dan een extra uitgave van te doen als het nodig is of als je iets leuks wilt doen.

  Helemaal goed, ik gun het je van harte!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit klinkt inderdaad als een mooi plan! En bovendien krijg je dan na 75 ook nog steeds een leuk bedrag extra. Jou kennende kun je sowieso al van het AOW-bedrag rondkomen, dus dan moet dat helemaal goed komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prima plan. Reken alleen niet op indexatie. Heb ik in de afgelopen 5 jaar dat ik met pensioen ben niet meegemaakt. Integendeel. Korting. Niet veel, maar toch...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker de afgelopen jaren was het heel triest gesteld met de indexatie en gingen de pensioenen zelfs omlaag. Ik reken er dus inderdaad niet op dat mijn pensioen over 10 jaar hoger is dan die €470 per maand, maar misschien valt het mee!

   Verwijderen
 4. Beste zuinig aan,
  Wat een akelige mensen heb je toch, als iemand een maatje meer heeft hem of haar zo neer te zetten... Ik snap dat dat pijn doet, maar laat het je niet te veel bedrukken.
  Ik geniet erg van je stukjes en je open en eerlijkheid over je leven. Wat ik vooral erg leuk vind is de variatie van onderwerpen en je zoektocht naar minder vlees eten en zoveel mogelijk plantaardig eten.
  Ga lekker door en ik hoop dat je heel erg lang van je pensioen mag genieten.
  Groetjes van Cornelie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klinkt als een strak plan, zo je pensioen in te richten. Off topic: leuke foto!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn dat je je nog kon bedenken en tevreden bent over je nieuwe keuze.

  Ik vind het leuk dat je iedere dag een nieuw stukje schrijft, en dat ik het niet altijd met je eens bent mag de pret niet drukken. Jij bent de eerste die ik lees s morgens.

  Over de mensen die zo lelijk doen, heel verkeerd en aso natuurlijk, maar ga er maar vanuit dat ze slechter in hun vel zitten dan jij. Mensen die gelukkig en tevreden zijn, voelen niet de behoefte anderen af te branden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O ja, zie het nu pas, leuke foto inderdaad. :)

   Verwijderen
  2. Ik sluit me bij Ineke aan. Ik start altijd met jouw blog. Leuk dat we er nu een gezicht bij krijgen!

   Verwijderen
  3. Ik geniet altijd bijzonder van jouw stukjes en ook ik heb jouw blog als startpagina. Yasr

   Verwijderen
 7. Knap dat je elke dag een nieuwe artikeltje weet te schrijven. En ze zijn helemaal niet 'zuur'. Ik lees ze met veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Zuinigaan, Je kijkt helemaal niet zuinig of zuur.. leuke foto en leuk om er het gezicht erbij te zien van de vrouw die ik s morgens als eerste lees.. Bieke. En hoe leuk is het om straks met je kleindochters op pad te kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goed geregeld! Als ik je was zou ik de foto (die leuk is, zowel de mens als de foto) niet geolaatst hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Over die foto: het was ook wel een hele stap hoor! Na bijna 11 jaar anonimiteit ineens een foto, maar ik dacht: waarom ook niet?
   Ik vind het bij andere bloggers, zoals bijvoorbeeld Martine van Min of Meer, of Teunie van Eenvoudig leven, en anderen, ook wel fijn om er een gezicht bij te hebben.

   Verwijderen
  2. Leuke foto, ik had je me heel anders voorgesteld , gek dat je door iets te lezen , gelijk een soort van voorstelling van iemand hebt
   Je bent een leuk mens zo te zien ;)

   Verwijderen
  3. Zolang je werkt is het beter om anoniem te blijven.
   Niet om het een of ander. Maar openlijk op internet en werk? Bijna verboden.

   Ach je kunt je werkende leven qua dagen aftellen. Ik was iets gemakkelijker tegen de tijd dat ik stopte. Maar pas na mijn werk ging ik op Facebook. Sinds deze week heb ik dat beëindigd. Ik mis de groepen moestuin en thuis brood bakken, maar ik heb die info niet nodig.

   Verwijderen
  4. @Opnieuw: ik heb periodes gehad dat ik problemen had met de diverse leidinggevenden die ik had en daar in bedekte termen over schreef. Sinds bijna 2 jaar heb ik een andere leidinggevende en ik denk niet dat wij aanvaringen zullen krijgen. Ik schrijf ook vrijwel niet meer over mijn werk.
   Ik moet nog 59 werkdagen vol maken. Bijna "uitgewerkt" dus en ik voorzie geen problemen.

   Verwijderen
 10. Carpe diem!!
  En hoewel ik het niet altijd met je eens ben, vind ik je stukjes niet zuur.
  gr Marijke.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste zuinigaan. Ik vindt het rot voor je dat er zulke negatieve reacties komen. Ik hoop dat je een goed besluit hebt genomen en wens je veel geluk!! Ik heb veel aan je geschreven stukjes! Liefs jessica.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk hoor een foto.
  Kan me voorstellen dat dat een hele stap is.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi dat je het nog kon wijzigen je pensioen. En stoer dat je je foto bij je blog plaatst.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het verbaasde mij welke keuze je eerder maakte, juist om de redenen die je nu noemt. Dus ik vind het verstandig van je dat je het nu verandert. Leuke foto! En ik vind jouw stukjes helemaal niet zuur, ik lees ze altijd graag, en vind het knap dat je elke dag weer iets te vertellen hebt. Blijf gewoon lekker doen wat je nu doet, en als iemand het niet bevalt, komt hij/zij toch gewoon niet meer op bezoek hier, simpel zat!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een heel goed plan van je .Ik lees je graag al reageer ik niet zo vaak en ben ik ook niet altijd alles met je eens en dat hoeft ook niet .Helaas vinden sommigen het leuk om te zieken op andermans blog ,leg het maar naast je neer .Leuk om je foto te zien .
  Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Echt leuke foto. Ik vind een gezicht zien bij een blog ook leuk. Ik vind je blog zeker niet zuur. Wel soms denk ik waarom zo zuinig. Dat is toch niet nodig. Iets meer uit geven aan bepaalde dingen zou ook best kunnen. Toch is dat juist ook een goede reflectie voor mezelf. Je bent niet gewend om veel uit te geven. Je komt wel tevreden over. Ik kom uit een ander wel bewust uit geven maar wel iets minder zuinig nest. Niet dat ik met bakken geld smijt. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Leuke foto, je ziet er nog strak uit, zo voor je pensioen. Je stukjes lees ik elke dag als eerste, en ze zijn beslist niet zuur. Hoop dat je het nog lang blijft doen. Groetjes Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Lieve zuinigaan, ik geniet van je berichten en vind het heel knap hoe je met geld omgaat. Die zeurders zijn gewoon jaloers en jij gaat lekker heel gezond heel oud worden!🍀

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Niks van die zeurpieten aantrekken, Zuinig aan! Je doet waar je je goed bij voelt! En dat is het belangrijkst! Ik lees je blog al een hele poos met veel plezier. Ik hoop dat je nog lang blijft schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ach, iedereen is anders. Ik werd uitgemaakt voor getailleerde speld, mocht tussen de spijlen van de tralies van de konijnen mee eten ect...
  Nu word ik daar niet warm of koud van, en jij hoop ik ook niet. Ik vind dat je fijne stukjes schrijft en hoop dat je het nog lang blijft doen.
  Goed idee van dat pensioen trouwens.👍

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat leuk om na meer dan 10 jaar meelezen, je gezicht te zien.
  Net als bij velen hier, is je blog het begin van mijn dag. Een fijne start van de dag. Ik steek er regelmatig wat van op en ben het ook af en toe niet met je eens. Maar die lelijke reacties die slaan nergens op en zijn alleen maar kwetsend en onverdiend. Jammer toch altijd.
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik lees je elke dag en ik vind je stukjes ook leuk, en nu een foto erbij, wat grappig, had me je heel anders voorgesteld;)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat leuk om een gezicht bij een blog te zien! Ik was eigenlijk best wel benieuwd wie Zuinigaan nu eigenlijk is. Ik vind je best wel een tof wijf. Omdat je zo sportief bent. Een paar keer in de week zwemmen, ik doe het je niet na. En op de fiets naar je werk, door weer en wind.
  En dat je je hypotheek hebt afgelost. Petje af hoor. Straks van een welverdiend pensioen genieten. Dat gaat best lukken met de kinderen en kleinkinderen. En zeurpieten, die blijven er altijd.
  Ik reageer niet zo vaak. Maar ik lees je logjes altijd. Maar nu wilde ik toch reageren. Ik vind het een prachtige foto van een prachtmens!

  Liefs Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Een verstandig besluit. Mijn man heeft de eerste jaren ook een verhoogd pensioen. Dit hebben wij gedaan omdat ik 2 jaar jonger dan hem ben en mijn AOW later krijg.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik lees je blog met heel veel plezier. Het is niet voor te stellen wat mensen bezielt om jou te kwetsen. Juist omdat jij je kwetsbaar opsteld. Er moet ook veel pijn zitten bij de mensen die dit doen. Ik hoop dat jij je meer gesteund en geliefd voelt door wat de positieve mensen geven aan reacties! Dat zijn er gelukkig heel veel!! Je bent een lief en mooi mens!! Ga vooral zo door!! Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Dit lijkt mij een reële aanpassing. Wie weet lukt het je om de eerste jaren iets opzij te zetten voor na je 75e.
  Leuk om je gezicht op de foto te zien!
  Maar wat een akelige reactie heb je gekregen. Dat je zulke opmerkingen al je hele leven krijgt is eigenlijk extra pijnlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Als je je pensioen gelijk houdt, heb je nu idd meer dan later. Vooral door de inflatie. Het pensioen zal niet stijgen.
  Het rendement schijnt minimaal 120% te moeten zijn. De ECB zorgt met het rentebeleid dat d kans daarop klein is.

  Leuk je foto. Stoer hoor. Ik denk regelmatig om mijn foto van het blog te verwijderen.

  Gisteren mijn Facebook account verwijderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Goed besluit met betrekking tot je pensioen! Je weet nooit hoe hard het achteruit kan gaan en zolang je nog fit bent, kun je van alles leuks nog gaan ondernemen. Leuke foto!! Had ik me daar even een hele andere voorstelling bij jou haha...en ik lees je al bijna 10 jaar! En gewoon blijven schrijven hoor...die enkele azijnpisser moet maar lekker ergens anders gaan lezen dan...

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Goed van je dat je elke dag weer een leuk stukje weet te schrijven. Een leuk moment voor de trouwe bezoekers van je blog.
  Ik zit ook bij ABP en heb erover gedacht. Zou willen dat je het tot 85 mocht verhogen. 75 jaar is nog een leeftijd waar je nog lekker kunt reizen en veel kunt doen als je nog gezond bent. Kijk maar eens naar We zijn er bijna.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb op de site van het ABP geen andere optie dan verhogen tot 75 jaar. Later kan niet. Op zich zit er bij het verhogen tot 75 jaar nog wel een addertje onder het gras. Als ik ouder word dan 84 jaar, was het eigenlijk financieel voordeliger geweest om iedere maand even veel geld te ontvangen. Op de lange termijn ben ik dus minder voordelig uit.

   Verwijderen
 30. mooi geregeld en precies op tijd!
  Het is altijd lastig om dit soort beslissingen te nemen, zeker omdat het voor langer termijn gevolgen heeft.
  En over die reactie: er zijn altijd mensen die hun dag beginnen met het drinken van een kopje azijn en vervolgens hun omgeving lastig te vallen met hun zure kijk op het leven.
  Geniet van je laatste werkweken!

  BeantwoordenVerwijderen