Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 11 april 2018

Het verkeerde supplement gekocht!

Vanwege het feit dat ik vrijwel geen vlees meer eet en daardoor meer kans heb op ijzergebrek, slik ik dagelijks een pilletje met ijzer + een vitamine C pil, want de vitamine C maakt het ijzer beter opneembaar.  Het potje met ijzerpilletjes was bijna leeg, dus er moest nieuwe komen.
Ik had haast afgelopen donderdag, ik wilde ijzertabletjes kopen en ik kwam thuis met een potje selenium. Dat was helemaal niet mijn bedoeling, ik had ze bij een drogisterijketen in de stad gekocht en niet bij een filiaal van dezelfde keten bij mij in de wijk.
Wat nu?

Ik voel mezelf heel dom dat ik het verkeerde potje had gepakt. Het etiket was ook blauw, maar er stond heel duidelijk Selenium op.
Op zich is selenium ook niet slecht voor een mens, als ik mijn 1e vriend moet geloven. Deze 80 jarige ex vertelde laatst dat hij door het slikken van hoge doses selenium zichzelf genezen had van prostaatkanker. Ook fijn, maar ik heb geen prostaat, dus prostaatkanker zal ik niet krijgen.
Kan ik die selenium nog terugbrengen en omruilen? Moet ik daarvoor helemaal naar de stad?
Moest ik het gewoon maar opgebruiken en daarnaast nog ijzer kopen?
Ik ben in zulke situaties nogal verlegen, durf ik naar de winkel te gaan en te vragen of ik het kon ruilen?
Ik overlegde met jongste dochter en die dacht dat het potje ook in het wijkfiliaal zonder meer om te ruilen was.
Dus ben ik er op afgegaan. Het was inderdaad geen probleem.
Nu heb ik wat ik wilde kopen.

9 opmerkingen:

 1. Die potjes zijn altijd gesealed dus ruilen lijkt me inderdaad geen probleem. Het zijn geen medicijnen dus volgens mij zijn ze het zelfs verplicht binnen een bepaalde termijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Selenium zit in Paranoten, drie noten per dag is ruim voldoende. Een teveel aan selenium is echter niet goed. IJzer zit ook in groene groenten, een teveel aan ijzer wordt opgeslagen in de lever. Vrouwen die niet meer menstrueren lopen niet zo'n grote kans op een tekort. Als je bij de huisarts komt even laten prikken op HB is verstandiger dan extra ijzer innemen. Ik eet al vanaf mijn 18 bijna geheel vegetarisch en ik heb alleen tijdens mijn zwangerschappen extra ijzer genomen, mijn HB gehalte is altijd hoog. als je strikt vegetarisch eet is het belangrijk om ook je vitamine B12 dan te laten prikken, dat zit bijna uitsluitend in vlees. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens met Bieke. Bij een trits aan onderzoeken bij dochter komt steeds weer terug; vegetarisch? B12 nemen.

   Verwijderen
  2. Ik heb het nog even nagekeken, vitamine B12 en Vitamine D3 gebruik ik sinds ruim 5 jaar. Die ijzer pas sinds kort.

   Verwijderen
  3. Geen calcium nu je minder zuivel eet ? Ik heb al osteo nog wat. Best uit gescholden door een internist omdat ik na de overgang overwegend vegan at.

   Verwijderen
 3. Oh wat een bof! Meestal lukt het met medicatie/supplementen niet ze te ruilen. Fijn dat ze zo coulant waren!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier hoef ik niet aan te komen met een verkeerd gekocht potje, dat gaan ze echt niet omruilen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Selenium is juist erg goed, ik gebruik het dagelijks. Granen, vlees en viszijn seleniumbronnen. In de West-Europese bodem komt weinig selenium voor, in de USA wel. Als het hier weinig in de bodem zit kan er ook niet veel in onze granen en groenten opgenomen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn dat je het toch nog kon ruilen. Selenium is voor zover ik dat weet niet per se goed voor je, maar het helpt wel bij het opnemen van bijvoorbeeld de Vitamine C in je bloed. Zonder Selenium plas je een groot gedeelte gewoon weer uit.

  Oh, en let bij supplementen alsjeblieft op de eventueel toegevoegde E nummers. In bijvoorbeeld de A tot Zink tabletten van Centrum zitten echt best wel veel potentieel kankerverwekkende E nummers verwerkt.

  BeantwoordenVerwijderen