Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 20 mei 2018

Genieten van kleinzoon en kleindochter

Vandaag wordt mijn kleinzoon precies 1,5 jaar en mijn kleindochter is 6 weken ouder.
Ik sta, iedere keer als ik ze, zie weer versteld van hun ontwikkeling.
Dat gaat zo snel!
Mijn beide dochters wonen vlak in de buurt. Beide op nog geen 15 minuten fietsafstand.
Dat is heel fijn voor mij, voor mijn dochter en hun kindjes. Ik pas regelmatig op, vaak wel meer dan 2 dagdelen per week. Daarnaast zie ik iedereen op maandagavond, want dan eten we altijd bij mijn oudste dochter. Zij past op maandag op de beide kinderen. Dus ook dan zie ik de kindjes.
Mijn jongste dochter is pas verhuisd en is nog bezig met uitpakken en klussen in beide huizen. Binnenkort moet het oude huis schoon en netjes afgeleverd worden. Daarom heb ik afgelopen weekend en ook dinsdag 3 volle dagen opgepast op mijn kleinzoon en woensdagmiddag en gistermiddag als altijd weer op mijn kleindochter.
Ik vind het erg leuk om te doen!
Wel vermoeiend, want ze willen alles onderzoeken en vast pakken. Kleinzoon stopt alles wat hij tegenkomt in zijn mond en hij vindt alle knopjes reuze interessant. Het is een manneke dat maar heel kort aandacht heeft voor een speelgoedje. Dan is hij al weer bij het volgende.
Ik kan kleindochter van alles aanbieden, zij maakt zelf een keuze en speelt geconcentreerd met een paar dingen. Dat gaat met kleinzoon heel anders. Hij kiepert alle speelgoedbakken om en maakt van mijn woonkamer één grote speelgoedchaos. Vermoeiend, zowel voor hem als voor mij. Dus nu zorg ik dat een groot deel onbereikbaar is. Hij roept en wijst dan wel díé, díé, maar daar geef in niet aan toe, wetende dat hij dan struikelt over de zooi en hij er volledig in verzuipt.
Vooral mijn kleindochter snapt al heel veel. Als je bij de fiets met het kinderzitje vraagt: waar zit papa, dan wijst ze het zadel aan. En als je vraagt waar zij zit, dan wijst ze het zitje aan. Ze kan al heel veel lichaamsdelen aanwijzen: haar, neus, wangen, oren, ogen, nek, buikje, handjes, voetjes, knie.
Heel bijzonder!
Op dit moment zijn ze ook erg veel aan het klimmen en worden ze hoe langer hoe bedrevener in het trap klimmen, op een gewone stoel gaan zitten en er ook weer af.
Schatten, die hummels!

7 opmerkingen:

 1. Ik gun het je van harte en voel ook een steekje jaloezie. Mijn dochter probeert al drie jaar zwanger te worden. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit....
  Geniet ervan, het is niet vanzelfsprekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mijn oudste dochter ging het ook niet heel vlot, maar gelukkig wel sneller dan bij jouw dochter. Mijn dochter maakte zich al grote zorgen of het wel zou lukken om zwanger te worden.

   Verwijderen
 2. Wat een heerlijkheid! Ook leuk dat die twee bijna even oud zijn. Qat je ziet zijn deels ook jongen - meisje verschillen denk ik. Dochter speelt ook veel rustiger, waar zoon meer aan het onderzoeken is (kan het om? kan het uit elkaar? Wat gebeurt er als ik erop ga staan? Oeps..... kapot!).

  Geniet maar van ze. Het lijkt me een heerlijke combinatie met je pensioen ��

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig! Kleinkinderen, wat ‘n rijkdom!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk hé. Onze dochter is 1 jaar ouder dan jouw kleinzoontje. Ze ontdekt heel veel en begint nu met traplopen. We genieten echt van haar :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat klinkt dat lief zoals je over de kleinkinderen schrijft
  Bij mij thuis was het altijd tegen onze kinderen , dat het rotzakken waren, en nu het pubers zijn ,sporen ze niet , volgens mijn ouders ...

  BeantwoordenVerwijderen