vrijdag 25 mei 2018

Vegetarische vrijdag - een goed boek over plantaardig eten

Sinds kort heb ik het boek De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool in huis. Het boek is onder te verdelen in twee delen: een beschrijving onderbouwd met een groot aantal argumenten van wat veganisme inhoudt en een vijftigtal lekkere recepten.
bron: Uitgeverij Prometheus
Ik vind het een goed boek. Het is geschreven door een diëtist en voedingskundige. Dat betekent dat de schrijver en samensteller prima op de hoogte is van de voedingswaarde van plantaardige voeding, zodat je geen tekorten oploopt door plantaardige voeding. Dat maakt het boek voor mij heel betrouwbaar als gids in de wereld van plantaardige voeding. En ook, zeker niet onbelangrijk, ze weet ook te vertellen in welke producten dierlijke grondstoffen worden gebruikt.
Wist je dat er bijvoorbeeld bij de productie van wijn en bier vaak visslijm gebruikt wordt? Dit is een stof uit de blaas van vissen en wordt gebruikt om de wijn of het bier minder troebel te maken.
Ook in de broodverbeteraar die in brood gedaan wordt zitten dierlijke stoffen. Die broodverbeteraar is een mengsel van o.a. melkpoeder en L-cysteïne dat gewonnen wordt uit varkenshaar, koeienhoorns of eendenveren.
In snoep zit vaak gelatine, dat wordt gemaakt uit huiden en beenderen van biggen en koeien. Vaak zit er ook gelatine in pudding en dergelijke.

De vegarevolutie gaat in op mogelijke tekorten bij plantaardige voeding en ik kom tot de conclusie dat die dreigende tekorten wel meevallen. Let wel op een mogelijk vitamine B12 tekort, maar verder loopt het niet zo'n vaart.

Het boek is heel lief voor de beginnende veganist.  Het staat je volgens het boek helemaal vrij hoe ver je wilt gaan. Of je nu op 100% of 20% van je weekdagen plantaardig eet, je bent gewoon goed op weg. Dat is nèt iets voor mij. Want ik vind het heel moeilijk om kaas helemaal los te laten en dat geldt ook voor roomboter.  Ik gebruik geen melk meer, want ik vind sojamelk een prima vervanger van koemelk in mijn oploskoffie. Het smaakt mij zelfs lekkerder. Het boek geeft me niet het gevoel dat ik mij schuldig moet voelen als ik geen supervega ben, maar een aarzelende, soms toch voor dierlijke producten kiezende consument. Als iemand mij een dropje aanbiedt, dan neem ik dat dropje.
Als ik uit eten ga, dan kies ik meestal wel voor vegetarische gerechten, maar gerechten zonder kaas of ei zijn heel schaars. Maar soms wil ik ook nog wel eens uit de band springen en neem ik een visgerecht en dat is natuurlijk allerminst vegetarisch of veganistisch. Hoe vaak ga ik uit eten? Gemiddeld hooguit 1x per 6 of misschien wel 8 weken.

De schrijfster onderbouwt heel goed waarom plantaardige voeding goed is voor je gezondheid, voor het welzijn van dieren, voor het milieu en en hoe plantaardige voeding de duurzaamheid vergroot. Wat het dierenwelzijn betreft:  Ik heb nooit geweten dat vissen echt lijden als ze worden gevangen en dat die vissen pijn kunnen voelen. Dat schijnt wetenschappelijk bewezen te zijn.
Weer wat geleerd.

Ik ga binnenkort uitgebreider schrijven over de recepten. Ik heb al een flink aantal uitgeprobeerd of bij anderen geproefd, maar ik heb ze nog lang niet allemaal geprobeerd. Misschien is dat ook wel wat veel, al die ruim 50 recepten, want er zijn in ieder kookboek altijd recepten die mij toch minder aantrekken.
Een deel heeft in ieder geval wel heel aantrekkelijke titels:
Goddelijke zandkoekjes met karamelvulling
Browniepizzataart met kokosslagroom en fruit
Bagels met avocado-peppadewspread
Italiaanse lasagne met romige bechamelsaus
Banaan-walnotenpancakes
Een volgende vrijdag meer over de recepten in dit boek!

Als afsluiter een link naar de weblog over de schrijfster, natuurlijk gaat het over plantaardige voeding, dat zal je niet verbazen!

19 opmerkingen:

  1. Marianne Thieme van de Dierenpartij heeft 37x gevlogen in 2017. Ze bezocht ondermeer conferenties voor vegetariers in Amerika. Ik denk dat ze het met de CO2 footprint niet zo nauw neemt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gaat Thieme ook niet om de ecologische footprint maar om dierenleed. Dus kun je gewoon onbeperkt vliegen.

      Verwijderen
    2. Ze was in Los Angeles voor een conferentie voor vegetariers. Had niets met dierenleed te maken.

      Verwijderen
  2. Wat heeft dat nou met vegetarische vrijdag te maken ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die bovenstaande anonieme reactie bedoel je? Dat zou ik ook niet weten!

      Verwijderen
    2. Toch heel logisch. Dat als iemand die zegt dat wat jij doet slecht is zelf ook slecht doet dan kun je zelf lekker door gaan met slecht zijn.En dat melden op iemands blog die wat minder slecht probeert te doen :-)

      Verwijderen
    3. Gewoon een troller

      Verwijderen
  3. Vega vrijdag is bij uitstek de dag voor trollen om te reageren met van die opmerkingen die bedoeld zijn om je op stang te jagen. Digitaal pestgedrag. Sneu (anoniem)volk.

    Ik kijk uit naar de recepten Zuinigaan. Fijn dat het boek ook aardig is voor mensen die niet voor de 100% gaan. 50% vleesloos vind ik voor mezelf prima. Scheelt me in elk geval elk etiketje lezen of er niet iets kleins inzit. Overigens doe ik dat al 44 jaar, dat 50%(of meer) vleesloos.Het zet echt ook zoden aan de dijk als meer mensen dat doen.
    Brood maak ik zelf, zonder dierlijk broodverbeteringsmiddel. Wel met ascorbinezuur(vit c) als broodverbeteraar.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op de weblog van Lisa Steltenpool kun je recepten downloaden, onder anderen de burger die op de voorpagina van het boek staat: http://www.lisasteltenpool.nl/hoofdgerechten/quinoa-bonen-burger-met-homemade-joppiesaus/

      Verwijderen
    2. O dat lijkt op mijn bonenburger.Alleen gebruik ik gierst. Met een reden. Ik probeer zoveel mogelijk lokaal te kopen. Vaak bedoel ik met lokaal, op fietsafstand rondom mijn woonplaats. Maar met lokaal bedoel ik ook met een omtrek van 100 km van mijn plaats. (dat is meer dan de helft van Nederland he...je moet het niet te moeilijk maken net als vega eten) Buitenlands valt wel af, en zeker iets dat van overzees komt.
      En dan gierst, het is een vergeten graan, heel gezond, en daarom een goed ingrediënt in mijn burgers. Bovendien kan je er zoveel mee! Zoet,hartig, zelfs pap. Prijstechnisch is het ook beter, kost de helft of nog minder dan quinoa(dat invliegen of overvaren kost tenslotte veel geld)

      Groet,Greet

      Verwijderen
    3. Ik las laatst dat quinoa een ontzettende dikmaker is. Klopt dat ?

      Verwijderen
    4. Een trol. Ik mag Thieme wel hoor.

      Verwijderen
    5. @Greet: quinoa wordt ook in Nederland verbouwd, namelijk in Flevoland. Dat lijkt me beter dan het uit Zuid Amerika te halen. https://quinoaholland.nl/quinoa-over-ons/

      Verwijderen
    6. Ik weet dat het ondertussen ook hier verbouwd wordt.Toch doe ik niet mee aan de quinoa-rage.Gierst doet het voor mij prima en is de helft goedkoper. Gierst blijft ook mijn voorkeur houden omdat het van oorsprong een product was wat hier verbouwd werd.Net als gerst. Ook al zo'n vergeten Hollands graan.
      Tja,al die hippe eet-rages, ik houd er niet zo van. Hippe fratsen. En ik red me prima zonder die fratsen.
      Wel fijn dat je benoemt dat het hier voorkomt in Nederland. Voor de meelezers die minder tegen hip zijn is dat wel interessant.

      Groet,Greet

      Verwijderen
  4. Van de foto op de cover moet ik in ieder geval al watertanden! Dit klinkt als een uitstekend boek. Dank voor de tip!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tip: in mijn plaatselijke bibliotheek is dit boek beschikbaar :-) wie weet bij jullie ook ...

    Groetjes
    Hanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De recepten die je noemt doen me allemaal watertanden... En bedankt voor de tip van de bibliotheek, Hanneke.

    Dit lijkt me een leuk boek, eerst eens uit de bieb halen. Als het goed bevalt, kan ik het altijd zelf aanschaffen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.