Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 31 augustus 2018

Kun je ook deeltijd vegetariër/veganist zijn?

Persoonlijk denk ik dat alle beetjes helpen. Als je niet helemaal vegetarisch of veganistisch eet, dan is dat ook al een stuk beter voor milieu en voor het dierenwelzijn.
Ikzelf eet zo nu en dan kaas en soms vis. Misschien is het nog veel beter om ook dat niet te eten, maar ik ben in de afgelopen tijd al veel minder dierlijk voedsel gaan eten. Als ik mijn vlees- en zuivelconsumptie vergelijk met bijvoorbeeld 5 jaar geleden, dan is er een flink verschil.
Geen melk meer, veel minder kaas, geen rund- en varkensvlees en kip meer. Dus ik heb in feite al een enorme vooruitgang geboekt als je het hebt over milieu en diervriendelijkheid.
Ik ben niet een zwart/wit type van alles of niets.
Sinds kort maak ik zelf heerlijke "moes" zoals mijn kleindochter dat noemt. Kleindochter is er gek op!  In de afgelopen dagen at ik hummus op brood en dat is wel net zo lekker als kaas. Misschien is de kaas in mijn eetpatroon binnenkort ook wel verleden tijd.

Gistermiddag was er op mijn werk een barbecue. Ik heb een beetje vis gehad, een vegetarische salade en wat vleesvervangers. Het vlees rook heerlijk, maar ik heb me beperkt tot een beetje vis en een beetje vleesvervanger. Die smaakten ook prima!

Vanavond weer een etentje, deze keer met oud collega's, een cateraar verzorgt de maaltijd. Ik heb al eerder genoten van de maaltijden die deze cateraar verzorgt. Hij kan heerlijke en ook voedingskundig zeer verantwoorde hapjes (warm en koud) maken. Ook dan kies ik waarschijnlijk voor vegetarisch en een klein beetje vis en veel groentes.

25 opmerkingen:

 1. Ik ben dan zo iemand die denkt: een definitie is een definitie. Dus een vegetariër is iemand die geen vlees eet. Die betekenis van dit woord hebben we met elkaar afgesproken.
  Maar misschien moet ik wat minder star zijn.

  Flexitariër zie ik vaker voorbij komen. Dat vond ik wel een leuk-klinkende term. Het betekent dat je meerdere dagen in de week vegetarisch en/of veganistisch eet, maar sommige dagen ook wel vlees en/of dierlijke producten gebruikt.

  Ik heb iemand al zichzelf "vleesminderaar" horen noemen. Die vond ik ook wel grappig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De hogere sterftecijfers van ouderen die jaar door de klimaatverandering pakt ook voor pensioenfondsen goed uit. Omdat mensen minder lang leven dan eerder gedacht, hoeven zij minder voorzieningen, toekomstige pensioenuitkeringen, aan te houden. Dat betekent niet dat pensioenfondsen meteen uit de problemen zijn, maar het kan wel een belangrijk zetje zijn om kortingen te voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat heeft dat met mijn bericht te maken?

   Verwijderen
  2. Ik zou dat bericht maar verwijderen

   Verwijderen
  3. Anoniem 8.12 hoe kom je aan die wijsheid? Kan je dit ook cijfermatig onderbouwen? Verder vraag ik mij ook af wat de link is met dit bericht.

   Verwijderen
 3. Mijn man is vegetariër en waar hij vaak tegenaan loopt is dat mensen niet meer lijken te weten wat dat dan precies is. Omdat mensen die eigenlijk strikt gezien geen vegetariër zijn zichzelf wél zo noemen. Dus heel vaak denken mensen dat hij dan toch wel vis zal eten, want tante Mien is tenslotte ook vegetariër en die eet wel vis (of gevogelte). Dit heeft er wel eens toe geleid dat er dan dus helemaal geen vleesvervangers waren gehaald, want men ging er vanuit dat een vegetariër toch wel vis kon eten...

  Daarom ben ik er wel voor dat mensen zichzelf gewoon noemen wat het daadwerkelijk is:
  - Vegetariër eet geen vlees, vis en gevogelte
  - Een pescotariër eet geen vlees, maar wel vis
  - Een flexitariër eet regelmatig vegetarisch, maar niet altijd
  - Een veganist eet helemaal geen dierlijke producten (ook daar zijn weer allerlei gradaties in, maar die ken ik niet allemaal...)

  Het hoeft dus zeker niet zwart-wit, maar het zou wel fijn zijn als mensen zichzelf gewoon noemen wat het daadwerkelijk is, om misverstanden te voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Juist die titels snap ik niet. ‘Ik eet geen vlees/vis’ dekt de lading toch prima. Moet je die titel weer gaan uitleggen.

   Verwijderen
 4. Waarom iedereen nou weer in een hokje gestopt? Eet gewoon wat en hoe je zelf wilt. En ga je ergens anders eten , zeg je gewoon wat je NIET eet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies. Bovendien erger ik me aan mensen die als ze een bepaalde levensstijl hebben dat ook anderen willen opleggen. Vroeger waren dat hoofdzakelijk mensen die een bepaalde religie aanhingen, tegenwoordig geld dat voor meer dingen zoals bijv. vegetarisme. Dat geld niet voor iedere veganist hoor maar sommigen slaan dan echt door. Ans

   Verwijderen
 5. Eens met Daantje! Duidelijkheid is wel zo handig. Ik denk dat men daarom ook de term 'flexitariër' heeft bedacht. Hier ook wat familieleden die zich vegetariër noemen, maar wel vis eten. Dat klopt dus m.i gewoon niet. Zonder waarde-oordeel (ik ben zelf een matige vlees/zuiveleter) maar wel zo fijn als het gewoon duidelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben het ook helemaal eens met Daantje. Tuurlijk mag je eten zo je wilt, maar benoem het zoals het is, voor de lezers van je website ook veel duidelijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Carnivoor, herbivoor, omnivoor

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toen ik de titel las, dacht ik 'nee'. Simpelweg omdat iedereen dan deeltijdvegetariër is. Ik eet meestal alleen vlees tijdens de avondmaaltijd. Maakt me dat 23,5 uur per dag deeltijdvegetariër? Lijkt me niet..

  Overigens eet ik bewust regelmatig geen vlees. Beter voor de dieren en voor het milieu. Maar ik heb niet de behoefte om mezelf nu flexitarier te noemen, of wat voor hippe term daar ook voor is. Vroeger aten mensen ook regelmatig geen vlees of vis, vanwege niet beschikbaar zijn van het product of vanwege een beperkt budget. Nu zijn producten en geld in overvloed (nou ja.. vergeleken met mijn grootouders) en doen we het vanwege het milieu.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ben ik het wel mee eens. Je bent heen vegetariër als je dan toch af en toe vlees eet.
  Ik hou sowieso niet van die “ik ben’s“
  Als je mindert hoeft er geen ingewikkelde titel aan. Als iemand t vraagt zeg je dat je gematigd vlees eet. Ofzo.

  Mensen maken het zichzelf en elkaar zo moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo zuinig aan jij bedoelt het goed en dan vallen er weer ik
  Weet niet zoveel reacties over hoe het niet gezegd of bedoelt mag worden
  Iedereen snapt toch wel wat zuinigaan bedoelt
  Jullie doen moeilijk met die moderne bewoordingen die jullie je
  Allemaal aan laten praten
  Vind je dat ik over mijn grens ga door dit te zeggen Zuinigaan

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik word er lacherig van, van die hokjes. Als mensen zeggen'ik ben veganist' heb ik de neiging om 'goed zo' te zeggen. Als ik voor mensen kook is het handig om te weten in welke fase ze nu weer zitten, maar verder zal het me worst wezen. Zelf eet ik soms vlees,soms ook niet. Alles met mate en forceer jezelf vooral niet omdat je bij een bepaalde groep wilt horen. Prima als mensen geen vlees eten maar dat maakt ze nog geen beter mens. Sommige van mijn beste vriensen zijn carnivoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha verder zal t me een worst wezen.....past wel mooi bij dit onderwerp ;-)

   Verwijderen
 12. Ik vind dat deeltijd vegatarier /veganist zijn een mooi excuus om gewoon van tijd tot tijd vlees of vis of andere dierlijke dingen te kunnen eten .Doe gewoon wat goed voelt voor jezelf maar noem jezelf dan geen vegatarier of veganist want dat ben je niet en je hoeft toch niemand verantwoording af te leggen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ...toen ‘n kleindochter tegen haar oma (mijn buurvrouw) zei: “oma, ik ben veganist” zei oma: “ik zou niet weten waar hun kerk staat”😂😂

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zolang mensen niet zeggen: "Ik ben vegetarisch", is er niks aan de hand...... ������

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Uit eten neem ik altijd vega of vis, want het vlees is mij te taai of droog of te veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb jaren lang één keer in de winter vlees gegeten, n.l. hachee. Ik weet niet ,wat ik dan was.

  BeantwoordenVerwijderen