zondag 28 oktober 2018

Voor het laatst wintertijd?

Vanochtend konden we allemaal een uur langer slapen omdat de wintertijd weer inging.
Nou ja, allemaal, ik denk dat baby's en peuters zich niet zo veel aantrekken van het verzetten van de klok en niet een uur langer sliepen.
Vanaf nu is het weer heel vroeg donker, vandaag gaat de zon al om 17.19 uur onder, en in de ochtend is het een uur eerder licht, vandaag gaat de zon op om 7.27 uur.
Wie wil er altijd zomertijd en wie wil er altijd wintertijd?
De wintertijd was de "gewone tijd" van mijn jeugd.   Die was ik gewend. In de zomer, als de dagen het langst waren, ging de zon heel vroeg op, namelijk al om 4:20 uur. Om 21:00 uur ging de zon dan weer onder. In de winter was het net als nu in de wintertijd.
Ik ben wel voor dat het wintertijd blijft en het in de winter in de ochtend niet zo vreselijk lang donker blijft.

Als het altijd zomertijd is, dan gaat de zon eind december pas om 9:45 uur op. Dat vind ik héél laat, te laat naar mijn smaak.
Wat vind jij?

23 opmerkingen:

 1. Waarom niet gewoon terug naar de vroeger-tijd? Uitgezonderd de oorlog was toch iedereen tevreden met de licht/donker verdeling en de tijd?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ook voor altijd wintertijd. Inderdaad onder andere om wat je al aanhaalt over de zonsopkomst. Maar ook ben ik niet zo'n avondmens en hoef dan ook niet zo laat te gaan slapen 's zomers. Ik kan natuurlijk eerder gaan slapen, maar dat is zo ongezellig voor de anderen hier thuis vind ik...

  Er zijn al een aantal landen (m.n in Afrika) die de twee jaarlijkse tijdverschillen hebben afgeschaft, wat mij betreft mag dat hier ook gebeuren maar dan wél naar de wintertijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het maakt mij niet zo veel uit. Als er maar één tijd komt. Elke keer wisselen vind ik maar niets. Alles went. Ook laat licht en vroeg donker. Maar elke keer die verandering went voor mij niet. Juist omdat het dan zo plotseling gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou ook heel graag wintertijd willen. En dat het zo blijft vooral.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Graag voor altijd weer de oorspronkelijke tijd terug en de zomertijd voor altijd afschaffen.
  Groeten Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het maakt bij eigenlijk niets uit, ook van de wisseling geen last. Het is gewoon zo laat als de klok aangeeft.

  Valhalla is weer eens verdwenen, hoe komen we er nu achter waar ze weer opduikt?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk dat veel mensen zich niet realiseren wat het permanent invoeren van de zomertijd inhoudt. Inderdaad het vreselijk laat licht worden in de winter met alle gevolgen van dien, vooral in het verkeer. En ik ben bang dat veel mensen denken dat het dan 's avonds ook veel langer licht is. In werkelijkheid is het dan om ca 18.00 uur donker ipv 17.00 uur dus zoveel winst levert dat niet op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook dat mensen niet in de gaten hebben dat de kortste dag een daglichtperiode in Noord-Nederland van 7 uur en 30 minuten heeft. Maastricht is dichter bij de evenaar ;-) Daar is deze kortste dag iets langer, namelijk 7 uur en 54 minuten.
   Maar het is dus niet zo dat altijd zomertijd veel meer daglicht betekent!

   Verwijderen
 8. In de wintertijd heb ik altijd last van donkere ochtenden, dus nog een uur donker erbij maakt voor mij niets uit. De echte ellende vind ik het om kwart over 4 's middags al donker zijn (kortste dag).

  En zomers maken heel veel sporters en tuiniers (waaronder ik) graag gebruik van het lange licht om na werktijd nog te kunnen sporten.

  De discussie is net zo hopeloos als zw*rte p*ten, brexit of nexit etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik keek net even hoe de zonsopkomst en ondergang in Ghana is...zon onder zomers 17.41,swinters 18.15. En daar gaat de zon "uit" alsof je een lamp uitdoet, niks gezellige zonsondergang met sfeerlicht. Eind december gaat in Kiruna Zweden de zon op om 11.14 en onder om 11.48 daarna gaat de zon een week of twee niet eens op.
  En dan denk ik, die mensen daar sporten/leven ook, misschien kunnen we afkijken, van hen leren. Een van de dingen die ze in beide landen niet doen is alles vol zetten met lantaarnpalen. Misschien zijn Nederlanders te "verlicht" opgegroeid?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De kinderen met licht naar en van school lijkt me een belangrijk argument ivm de veiligheid. En dan kom je uit op de huidige wintertijd. Dat was onze oorspronkelijke tijd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou het voor kinderen heel vervelend vinden om in het donker naar school te moeten! Ook gevaarlijker, maar ook enger!

   Verwijderen
  2. Maar in de winter gaan ze nu ook al in het donker naar school. In het westen is het pas rond 8:45 licht midden in de winter. Met permanente zomertijd duurt die periode alleen langer. Gewoon blijven wisselen, is iedereen een beetje blij. Anne J.

   Verwijderen
 11. Ik zou zo graag blijven wisselen, het beste van 2 werelden. Anne J.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik hou het meest van de zomertijd. Misschien moeten we de klok definitief een half uurtje naar voren zetten, om iedereen tevreden te houden. De nieuwe tijd, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik las in de krant van wakker Nederland dat het commentaar is dat alleen bejaarden naar de wintertijd als standaard tijd willen,omdat de jongere generatie in de avond nog zoveel willen doen. Maar ehm, is het ook niet een bekend fenomeen dat die jonge generatie al burnout is voor ze vijfentwintig zijn oa omdat ze steeds maar druk zijn(maken)?
  Misschien is standaard wintertijd voor hen wel een goede reden om savonds eerder naar bed te gaan en uit te rusten.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik merk dat ik het heerlijk vind, dat het nu weer wintertijd is. Ontspannen en genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het maakt mij niet zoveel uit alleen het nadeel van wintertijd vind ik dat het in de zomer al zo vroeg licht wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heerlijk, gewoon de wintertijd houden en de klok niet meer verzetten. Ik voel me er het beste bij (nadat ik gewend ben aan het omschakelen, dat duurt bij mij altijd een week of 3, helaas...). Ik hoef 's zomers niet zo nodig een uurtje langer buiten te zitten of bezig te zijn, ik heb een goede nachtrust hard nodig. En inderdaad zijn jongeren degenen die burnout raken door te weinig slapen en teveel te moeten/willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Elke tijd hoe je em ook noemt is een afspraak .De ware tijd is altijd en overal anders. 360 graden omtrek van de aarde gedeeld door 24 uur van een dag is 15 graden .Ongeveer een tijdzone.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.