woensdag 21 november 2018

Jongste kleinkind al weer twee jaar!

Telkens weer sta ik er versteld van hoe snel het gaat, die ontwikkeling van kleine kindjes! Ik was die periode van mijn eigen dochters toch wel een beetje vergeten.
Mijn kleinkinderen zijn bijna even oud, het verschil is zes weken. En het is verbazend wat ze allemaal kunnen!
Ze kunnen praten. Kleinzoon zegt nog niet zo veel, maar lijkt heel veel te begrijpen en zegt vaak ja en nee op de goede momenten. Niet altijd, maar meestal wel. Losse woorden en zinnen van twee woorden kan hij al wel. Kleindochter kan al wel correcte zinnen met vijf woorden maken, bijvoorbeeld: papa heeft een jas aan. Afgelopen zaterdag zag ze de maan bij mij thuis. Haar bedje staat bij mij in de slaapkamer die op het oosten is. Thuis is haar kamer aan de noordkant van het huis, daar schijnt de maan niet. Het meisje was helemaal enthousiast: daar is de maan! Ze had nog nooit bewust een echte  maan gezien, alleen in boekjes  en nu kon ze het ook zeggen. Dus staand in het bedje wilde ze de maan nog even goed bestuderen.

Wat kunnen ze verder nog?
Ze kunnen de deur open doen, de tussendeur en de buitendeur en staan dan buitenshuis voordat je het in de gaten hebt.
Ze kunnen de trap op en af klimmen. Voor kleinzoon is dat wel een goed idee, want deze tweejarige is al flink zwaar. Kleindochter haalt nog steeds niet de 11 kilo, die is door mij nog wel te tillen.
Ze kunnen zelf in hun kinderstoel klimmen en door klauteren naar de tafel, zodat ik ze zonder op te tillen kan verschonen. Zindelijk zijn deze amper tweejarigen nog niet, maar dat komt nog wel.
Verder kunnen ze al met heel veel speelgoed spelen: met puzzels, poppen, auto's, duplo en nog veel meer!

Jullie snappen: ik geniet volop van het grut! Het is fijn dat mijn (klein)kinderen dicht bij mij wonen en dat de verstandhouding zeer goed is. Ik maak hun ontwikkeling van dichtbij mee en ik vind het zeer bijzonder!

4 opmerkingen:

  1. En straks nog meer tijd om van je kleinkinderen te genieten

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alvast gefeliciteerd met allebei en wat gaat het toch snel, ik zou gedacht hebben dat ze 1 werden! Fijn dat jullie zo goed met elkaar overweg kunnen en van elkaar genieten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ah, leuk zeg :). Hier net zo'n puk, die is in half augustus 2 geworden, heel herkenbaar wat je schrijft ;)...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk!! Dochter is maandag 2 geworden en herken t allemaal. Praten heeft ze geen zin in maar koppeltje rollen en traplopen des te meer. Ieder kind gaat gelukkig zn eigen gangetje :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.