maandag 5 november 2018

Water in een fles of uit de kraan?

Ergens op internet kwam ik de reclame tegen: ga voor 6! Daarmee werd bedoeld dat je er goed aan doet 6 glazen water per dag te drinken. Volgens de reclame zouden dat glazen flessenwater moeten zijn. Dit flessenwater wordt in de provincie Utrecht geproduceerd (klik) en is gelijkwaardig aan het drinkwater dat daar uit de kraan komt. Het grote verschil zit hem in de prijs en in de hoeveelheid afval die je produceert als je water uit flessen drinkt.
200 ml kraanwater kost €0,000114
200 ml flessenwater kost €0,1053 (als je dat schenkt uit een fles van 1,5 liter)

Nu de vergelijking:
Voor het kraanwater betaal je dus € 0,000684 als 6 glazen per dag drinkt. De milieubelasting is zeer gering.
Voor dit flessenwater betaal je dus €0,632 als 6 glazen per dag drinkt. Daarnaast belast je het milieu door het vervoer en de productie van de flessen. Er zit weliswaar statiegeld op deze flessen, maar die plastic flessen gaan niet eindeloos mee.

Reken het om naar een jaar en je krijgt de volgende bedragen:
kraanwater €0,24966.
flessenwater:  €230,68

Als jij houdt van gesjouw met water dat ook uit de kraan komt, vind ik dat niet zo erg, het is jouw zaak dat je daar ongeveer 1000x zo veel voor betaalt, maar de milieubelasting is een stuk hoger.
Weg met alle plastic soep!
Drink kraanwater, dat is veel beter voor het milieu en voor je portemonnee!

19 opmerkingen:

 1. Ik ben het helemaal met je eens! Flauwekul om in Nederland water in een fles te kopen, je kan overal water uit de kraan drinken. Het is weer zo'n trend en je ziet dat mensen maar al te graag geloven dat kraanwater niet lekker is en dat water uit een flesje gezonder is! Ik heb een flesje en dat vul ik zelf. Ik gebruik mijn flesje echt heel lang, het is niet kapot te krijgen! Groet Nicolet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal mee eens! Ik koop nooit water, wij hebben hier in Nederland prima kraanwater!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een flesje van Tupperware en een Dopper en daar gaat gewoon kraanwater in. De flesjes gaan gewoon in de vaatwasser. Nu het niet meer zo warm is doe ik een beetje diksap door mijn water zodat ik toch voldoende blijf drinken. Naar gewoon water pak ik in de koudere maanden namelijk minder snel en met de diksap erdoor gaat dat beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op mijn fiets gebruik ik een bidon met kraanwater. Bij het wandelen een roestvrijstalen Dopper gevukd met kraanwater enn thuis kraanwater uit een glas. Er staat altijd een glazen fles met kraanwater in de koelkast maar zelf drink ik het liefst water op kraantemperatuur

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kraanwater is in ons land prima, geef dat geld uit aan een goeie waterfles die eindelooslang meegaat. Ik doe dat al jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kraanwater is hier prima. Ik proef wel verschil als ik in een ander deel van het land ben. Vroeger kan ik me herinneren was het kraanwAter in Rotterdam niet te drinken!!!! Mijn ouders namen daarom altijd jerrycans vol mee naar familie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat scheelt inderdaad heel veel!

   Verwijderen
  2. Wij namen vroeger ook water mee, naar familie in Delft ! Die hadden hetzelfde water als in Rotterdam. Wij hebben gekampeerd bij Alphen aan de Rijn en het water was daar ook ontzettend slecht, met de geur van rioolwater erbij. Toen heb ik flessen water gekocht. Ik bewaar altijd glazen flesjes, zonder statiegeld. Daar gaat mijn eigengemaakte vlierbloesemsiroop in, maar ik neem ze ook mee in de fietstas voor onderweg. Een heel klein scheutje vlierbloesemsiroop erin en je hebt heerlijk water. Ik heb ook zo'n klein duits grolsch flesje met beugel. Die gaat ook vaak mee en dan hoop ik maar dat de mensen niet denken, dat ik bier drink, haha .

   Verwijderen
 7. De plasticsoep wordt vooral veroorzaakt door de visserij.
  https://www.volkskrant.nl/wetenschap/onderzoekers-plasticsoep-in-stille-oceaan-komt-vooral-van-visserij-en-scheepvaart~b689bf96/
  Dus naast stoppen met plastic flesjes, ook stoppen met vis!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus omdat vissers er een bende van maken moet het eten van vis stoppen? Vissers kunnen toch ook gewoon hun rommel op land verantwoord weggooien?

   Alles kan duurzaam. Maar daar moeten we dan wel allemaal een effort voor leveren.

   Verwijderen
  2. En alles wat de Volkskrant schrijft is waar?
   Nog nooit meegekregen, dat Nederlandse vissers wekelijks meerdere bigbags per schip aan afval meenemen van zee?
   Want je eigen werkterrein, houd je natuurlijk schoon.
   En ga je goed mee om, voor het volgende geslacht.
   Een vissersvrouw.

   Verwijderen
  3. Dat verhaal klopt dus niet ! Ik ben zeer recent naar een lezing van Boyan Slat geweest, die van de Ocean Clean up. Er drijven op de grote oceanen een stuk of 5 enorme plastic eilanden en die bestaan hoofdzakelijk uit flesjes en plastic tasjes (en nog heel veel andere plastic zooi). We zijn allemaal medeschuldig aan deze vervuiling !! Hoe minder plastic wij kopen, hoe minder er geproduceerd wordt, hoe minder er in zee etc terecht komt. En het is inderdaad waar dat juist de Nederlandse vissers bij iedere vangst de bende uit de netten vissen en mee terug nemen naar de wal zodat het kan worden afgevoerd. Het is gebleken dat juist de vast visplekken van de Nederlandse vissers een stuk schoner zijn dan andere delen van o.a. de Noordzee. Kortom, wees kritisch op alles wat je leest en verdiep je er wat meer in.

   Verwijderen
  4. Die plasticsoep is een mondiaal probleem, en de gebieden die het allerbelangrijkst zijn voor behoud van klimaat, biodiversiteit en dergelijken liggen nu eenmaal niet langs de Nederlandse kust. De cijfers die aantonen dat vooral vissers verantwoordelijk zijn voor de plasticsoep, zijn vrij betrouwbare cijfers. Helaas heeft het bovengemiddeld goede gedrag van Nederlandse vissers in het grote plaatje weinig invloed.
   Zoals onze inzet om minder plastic te gebruiken ook een druppel op een gloeiende plaat lijkt. Maar genoeg druppels en de plaat koelt af. Het is best belangrijk om te achterhalen waar de meeste winst te behalen is maar ondertussen is het relatief zó makkelijk om gewoon niet steeds nieuwe plastic flesjes te kopen als je wat te drinken wilt.

   Verwijderen
 8. Het afvalproject van de Nederlandse vissers is te vinden op:
  www.kimonederlandbelgie.org

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je moet altijd uitkijken voor zwaar water, D2O, dat op sommige plaatsten opborrelt. Daar hoor je de staatsomroep niet over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als dat al waar is, gelijk bottelen en verkopen die zooi. Zwaar water is hartstikke duur namelijk. En verder is het helemaal niet schadelijk als je er zo nu en dan wat van binnen krijgt. Je moet weken zo niet maanden alléén maar zwaar water drinken wil het de werking van enzymen beïnvloeden. Ik denk niet dat die 'staatsomroep' hier een prioriteit van hoeft te maken.

   M.

   Verwijderen
 10. Die barleduc zit trouwens in pakken van 2 liter en niet in flessen, tenminste ik ken alleen de pakken.
  Zelf drinken wij gewoon water uit de kraan maar mijn zoon drinkt de barleduc, nouja als hij dat lekkerder vind (zit echt tussen de oren hoor ;-) ik proef het verschil niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat heb je kraakhelder uitgelegd!
  Vooral het rekensommetje op jaarbasis liegt er niet om. Dankjewel daarvoor.
  En natuurlijk ook de belasting voor ons milieu legt gewicht in de schaal, zoals je schreef.
  Ik woon in het hart van Gelderland en we hebben hier sinds 2 jaar ontzettend zacht water vanaf de Vele geïmporteerd. Wat wil een mens nog meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Allemachtig wat een prijsverschil zeg! Zelf drink spa rood van de Lidl. Ik houd toch wel erg van de prik. Maar gewoon water zou ik nooit apart kopen.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.