maandag 21 januari 2019

Bevriezingsgevaar!

Piet Paulusma voorspelde een tijd geleden een winter met -30 graden vorst.
Een Elfstedenwinter!
Ik weet niet of dat echt gaat gebeuren, maar voor mijn lezers wat tips om te zorgen dat je er geen bevriezingsgevaar dreigt.

Door de vorst kunnen je waterleiding en CV-installatie heel gemakkelijk bevroren raken.

Als je te weinig stookt, heb je kans op schade. Die schade moet je altijd zelf betalen, dat geldt als je huurder bent, maar ook als je eigenaar van een woning bent. Jij bent verantwoordelijk voor de woning.
Dat betekent dat je voorzorgsmaatregelen moet treffen.
Zorg er voor dat je ramen sluit in ruimtes waar leidingen lopen.
Draai radiatoren van je verwarming open, in ieder geval 's nachts.
Zet de thermostaat op minimaal 15 graden.
Indien je niet met bovenstaande maatregelen kunt voorkomen dat leidingen bevriezen, zorg dan dat je de hoofdkraan dichtdraait en draai dan de kranen open.
Mijn schoonouders deden dit laatste iedere avond in de winter als het stevig vroor. Ze hadden alleen een kachel in de woonkamer en verder nergens. Ze zetten bij de WC emmers met water klaar, zodat je toch kon doorspoelen.
Eén troost: de waterleiding knapt zomaar niet. Je hebt dikwijls geluk. Het overkwam mijn schoonouders wel eens dat hun leidingen bevroren. Hun leidingen zijn bij mijn weten nooit geknapt. Toen ik in 1979/1980 in een studentenhuis woonde, kon de hoofdkraan niet dichtgedraaid, want de hoofdkraan stond onder water. Er stond namelijk heel veel water onder de vloer, dus we konden er niet bij. De waterleiding is heel wat keren bevroren geweest, maar is nooit geknapt. We haalden emmers water bij de buren en kookten en wasten ons daarmee. Maar ....... ik heb wel woningen gezien waar water uitstroomde, aan het einde van een vorstperiode. Golven water kwamen uit zo'n woning. Geen fijn gezicht!

Hoe overleef je de kou zonder al te veel gas te verstoken?

1. Houd de warmte zo veel mogelijk binnen:
 - geen buitendeuren of ramen open laten staan, maar zorg wel voor ventilatie door ventilatieroosters open te zetten.
 - verwelkom de zon op de ramen, de zon heeft toch al wel wat kracht en die zorgt er voor dat je huis lekker  warm wordt.
2. Kleed je in laagjes, dan houd je de warmte beter vast. Vroeger, in mijn jeugd, droegen mensen als ze gingen schaatsen een pyjamabroek onder hun lange broek. Thermo-ondergoed is voor dat doel ook heel geschikt. Ook binnen kun je je lekker warm kleden, zodat je minder gas hoeft te verstoken.
3. Laat je huis niet al te veel afkoelen en zorg voor een minimumtemperatuur van 15 graden in de woonkamer.
4. Verwarm je normaal gesproken de slaapkamers niet en is je huis niet heel goed geïsoleerd? Doe in koude nachten met een matige vorst de verwarmingsradiator een beetje open, zeker aan de kant van je huis waar de wind op staat.

Andere wintermaatregelen die ik zeker zou aanraden:
- Sluit waterleidingen van buitenkranen af- bevroren leidingen kunnen veel overlast geven en reparatie kost geld!
- Zorg voor een voorraad eten, zodat je even vooruit kunt als het weer omslaat, dat gaat vaak gepaard met gladheid en soms ijzel. Met code rood blijf ik binnen en ga alleen de deur uit als het echt niet anders kan. 

7 opmerkingen:

 1. Haha min 30 is nooit geweest, had paulusma afgelopen zomer ook niet vooraf bestempeld als zeer nat :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook de wind is belangrijk. Harde wind op een muur,waar leidingen achter liggen, doet eerder bevriezen. Daar moeten wij rekening mee houden in de badcel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zachtjes laten druipen is meestal voldoende.En doeken , kranten of piepschuim slurfen, stukken matras om of achter de leidingen in of onder een keukenkastje kan ook veel elende voorkomen. Ik ontdooide mijn buitenkraan en leiding altijd door er warmwaternatte doeken op te leggen, om te wikkelen.En dat elke dag. Zet er nooit een gasbrander op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei wat een gedoe, er bestaat verwarmingslint voor waterleiding. Plak je erop, schakelt zichzelf in bij +3graden(en weer uit ook als het gevaar geweken is)

   Verwijderen
 4. Niet aan bruggen likken !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Landgenoten. Meld u ziek, neem vrij of werk tele. Want het wordt helemaal niks met Nederlandje morgen. Er is serieus natuursneeuw onderweg, en daar kunnen we in Hoezee Fatsoensflakkee natuurlijk niet tegen. Als een beetje motregen al goed is voor 1000 kilometer file, moet u eens opletten wat luttele centimeters sneeuw met deze overbevolkte haastnatie gaat doen. Kortom: verkeerschaos op de weg, Schiphol kapotstuk, spoorwegen kapoet, stroomnet foetsie, mensen vast in liften, mensen vast in supermarkten omdat ze geen cash meer hebben. Gerrit Hiemstra aan het stampvoeten. Mensen die grapjes met 'wit' maken. Enfin, blijf lekker thuis en zet de gashaard op 24. Sterkte, allemaal.

  We gaan eraan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is soms verbazend hoe een beetje sneeuw alles plat legt. Het schijnt dat er morgen treinen uitvallen en dat ook Schiphol verwacht dat er vluchten uitvallen. En dat om 2 à hooguit 5 cm sneeuw.
   Overigens moet je niet grapjes maken over bevroren waterleidingen. Ik heb in het verleden te veel schade door bevroren waterleidingen gezien, waarbij water of inmiddels bevroren water onder de voordeur uitstroomde. Het is goed om mensen te waarschuwen dat dit gemakkelijk voorkomen kan worden.

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.