dinsdag 29 januari 2019

Het geld gaat hier met bakken de deur uit!

Januari is hier altijd een dure maand, doordat ik de zorgpremie in één keer betaal en omdat in die maand de APK keuring valt van mijn auto. Er moet altijd wel het een en ander aan mijn auto gebeuren. Dit jaar waren dat de remschijven die vervangen moesten worden en nog wat andere losse dingen. Dat is noodzakelijk, anders kun je niet veilig rijden en komt de auto ook niet door de APK.

de uitgaven op een rijtje:

auto 926,90
zorgverzekering 1.588,92
vakantie (2e helft) 772,64
schenking aan mijn kinderen 10.000,00
tandarts 176,34
dak van de schuur 847,00

14.311,80

Bij deze altijd in januari terugkerende kostenposten, komen deze maand nog de volgende posten: de tweede helft van de huur van het vakantiehuis in de meivakantie €772,64 , de renovatie van het dak van mijn schuur, geraamde kosten minimaal €850,-. Hier komt nog wel wat bij, want er moet houtwerk vervangen worden. Ook kreeg ik een tandartsrekening. Ik hoop van dat geld nog wat terug te krijgen van de verzekering
In december schonk ik mijn beide dochters elk 5 duizend euro.
Gelukkig ontvang ik deze maand salaris, pensioen en AOW, waardoor ik deze maand een inkomen heb van ruim 3000 euro.
Dat is fijn, voor nu. Misschien moet ik door het hogere inkomen in januari en februari 2019 achteraf nog wel extra belasting betalen, doordat de ingehouden loonbelasting niet in de juiste schaal berekend is. De loonheffingskorting is OK, er wordt alleen over de AOW een loonheffingskorting toegepast, en bij mijn salaris en pensioenuitkering niet,  dus misschien valt het ook wel mee wat ik tzt extra moet betalen.

Al met al geef ik in één maand bijna de helft van het bruto jaarinkomen uit dat in 2018 binnenkwam. Dat is een flinke hoeveelheid geld.  Het had natuurlijk minder kunnen zijn als ik niet mijn dochters geld geschonken had. Maar dat heeft iets te maken met warme handen of zo 😁

Overigens gaf ik in het verleden, toen ik nog bezig was hypotheekvrij te worden, in januari ook veel geld uit. De maximum boetevrije aflossing was €12.300 euro en dat stopte ik in het huis. Daarnaast betaal ik ook al jaren de zorgverzekering in één keer.

Is het nu klaar, dat geld uitgeven?
Nee, ik ga ook nog zonnepanelen regelen.
Hoewel, ik heb daar nog wel de nodige twijfels over. Ik heb een Oost/West dak, dus de zon staat  niet de hele dag op mijn dak als de zon schijnt. Ook verbruikte ik in heel 2018 maar 589 kWh. Is het de investering waard om zelf energie op te wekken?

24 opmerkingen:

 1. Ik zou het niet doen gezien je verbruik, sinds drie jaar heb ik ze ook en het valt erg tegen,al twee maal onderhoudskosten gehad. Ook de gemeente heeft mijn WOZ omhoog gedaan ( dit is per gemeente verschillend) aankomend jaar moeten ze schoongemaakt worden voor een betere opbrengst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je verbruik zal natuurlijk wel stijgen aangezien je straks met pensioen bent. Misschien is er een omslagpunt en kan een specialist je dat voor rekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zonnepanelen, wacht er nog maar even mee of plaats er slecht een paar. Teruglevering aan het net is (binnenkort?) praktisch niet meer mogelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wist niet dat je een auto had. Is erg duur als je hem bijna niet gebruikt. Beter gaan auto-delen ofzo, scheelt veel geld. Zonnepanelen, ik weet het niet. Laat je goed adviseren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of je eigen auto delen via bijvoorbeeld snappcar. Bevalt mij goed.

   Verwijderen
  2. Ik zou een auto echt nooit delen. Gezien de prijs ervan en hoe snel je schade en bekeuringen hebt, dat risico zou ik nooit nemen.

   Verwijderen
  3. Bij de aanbieders van autodelen is je auto all risk verzekerd en worden bekeuringen verhaald op de verhuurder. Misschien eerst even informatie inwinnen voordat je zo stellig reageert.

   Verwijderen
  4. Moet zijn huurder ipv verhuurder :)

   Verwijderen
  5. Ik deel in feite mijn auto met mijn oudste dochter die zelf geen auto heeft. Ik vind het prima zo!

   Verwijderen
  6. Ik ken de regels van autodelen, anoniem. Maar als iemand m’n auto aan gort rijdt, waar rij ik dan in tot ie weer gemaakt is? Hoe dan ook heb je dan ellende. De bekeuring schiet je overigens voor en als de huurder niet betaalt, neemt de maatschappij het over.

   Verwijderen
 5. Ik snap je gedachte bij die zonnepanelen. Een hele investering als je toch al niet veel verbruikt. Laat je goed informeren, maar dat doe je altijd wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aangezien je elektriciteitsverbruik zo extreem laag ligt, zal het wellicht vrij lang duren vooraleer je de investering eruit haalt en pas dan begin je er voordeel aan te doen. Wij hebben een tijd getwijfeld of we er zouden laten plaatsen of niet maar in Belgie moet er ook prosumententaks betaald worden door zonnepaneelbezitters en die wordt berekend op het vermogen van de omvormer. Er is hier ook sprake dat de terugdraaiende tellers zullen vervangen worden door digitale tellers

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij betalen ook de zorgpremie per jaar, maar wordt altijd al in december afgeschreven. Zonnepanelen is vrijwel zeker niet rendabel. Met een verbruik dat 5x zo hoog lag was voor ons de terugverdientijd al 16/17 jaar. Toen besloten we 5 jaar te wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb hetzelfde, een slechte liggen voor zonlicht. Ik gebruik op zich wel veel elektriciteit want ik heb geen gas meer. En toch vind ik het gunstiger om geen zonnepanelen te nemen. Je zal een lange terugverdientijd hebben. En dan? aan het eind? Zijn de technieken weer veel verbeterd, je zonnepanelen verouderd en wellicht nog mindere opbrengst. Omdat ik toch duurzaam wilde leven heb ik energie van Vandebron, waar je zelf je leverancier kiest. Dat kan iemand zijn met zonnepanelen. Je bent milieubewust bezig zonder de zorgen van eigen panelen. En tegen de tijd dat ze vervangen moeten worden doet je zonde-energie-leverancier dat. Groet, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dhr. Knot, hoogste baas van de DNB opperde dat hij het een goed idee zou vinden om het eigen huis in box 3 te gaan belasten. Ik schrik ervan, dadelijk nog hoge woonlasten na ons pensioen. Ook zonnepanelen wil men gaan beladten bij de WOZ, zou het zelf niet doen. Net zomin als versneld aflossen vd hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Had in een vorige huur huis een zonnepaneel wat alleen een watervat verwarmde .Sloot de wasmachine en de afwasmachine daar op aan. Het douchewater kwam ook uit dat vat. Zou zo niet weten wat dat in gas zou schelen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Naast zonnepanelen zijn er meer mogelijkheden het huis te verduurzamen. Betere isolatie bv, vloer/muur en dakisolatie, of een wtw-installatie(warmteterugwin)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beste zuinigaan,uit al uw blogs proef ik dat uw 2 dochters het wel goed vinden zo. Mama past structureel op de 2 kleinkinderen, mama geeft , met warme hand, zomaar een flink geldbedrag en mama betaalt een vakantiehuis voor 2 wk.
  Ik mag hopen voor zuinigaan dat hier het eea tegenover staat, liefde en dankbaarheid.

  Isolde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk het wel.

   Zuinigaan schrijft met name over geld. Daarbij blijven grote delen van het menselijk leven onbelicht, en dat is prima. Ze deelt met ons wat ze wil delen over haar leven. En ze deelt met haar kinderen wat ze wil delen met haar kinderen.

   Verwijderen
  2. Mijn dochters zijn lieve, warme mensen, het zijn schatten van meiden en ik geniet van het feit dat ik kinderen en kleinkinderen heb.
   Het klopt wat PetraH schrijft.

   Verwijderen
  3. Nou Isolde, ik denk dat jij nog maar kort meeleest hier? Door de jaren heen is heel duidelijk geworden dat zuinigaan en haar dochters een heel hechte liefdevolle band hebben. Met hulp en steun die twee kanten op gaat.

   Verwijderen
  4. OMG, wat is nu fijner dan je leven en je bezit delen met de kinderen en kleinkinderen.

   Verwijderen
 13. Ik heb het volgens mij al vaker gezegd, maar wat ontzettend lief ben je naar je dochters toe! Ze hebben geluk met zo'n moeder

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Er is behoorlijk veel geld de deur uitgegaan, maar allemaal voor goede dingen. Ik vind wel dat de rekening voor onderhoud van je auto erg hoog is. Vorig jaar was hij volgens mij nóg hoger? Ik kom echt nooit aan zo'n bedrag. Meestal zo'n 300 à 400 euro voor een onderhoudsbeurt met APK. En ik rijd in een oud autootje. Zo'n 10.000 km per jaar. Ga je naar de merkdealer voor onderhoud? Want ik weet dat dat behoorlijk duurder is.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.