woensdag 23 januari 2019

Warme voeten en handen helpen als je weinig gas wilt verbruiken en de stookkosten omlaag wilt brengen

Laatst zag ik in het tv programma EenVandaag een item over een energiecoach die bij mensen met een minimuminkomen langsging om ze te helpen de energiekosten omlaag te brengen. Hij kwam ook bij een dame van naar schatting 50+ en ik begreep uit het programma dat ze helemaal niet meer stookte, zo te zien woonde ze in een flat met buren aan alle kanten. Ze droeg warme kleding en handschoenen zonder vingertoppen. Ze vertelde dat ze het ondanks dat ze niet stookte helemaal niet koud had!
Ik heb ook van die handschoenen, warm gevoerd, thermowear staat er op! Ooit had ik ze voor mijn jongste dochter gekocht toen die bij de post werkte. Zij heeft ze nauwelijks gebruikt omdat ze haar te groot waren.

Tijd voor een experiment:  zou ik het koud krijgen als ik de thermostaat op 16 graden zet, onder mijn trui en fleecevest een extra t-shirt en lekker warme sokken aan doe?

Ik kan jullie berichten, het ging prima met 16 graden. Voorwaarde: warme benen, voeten en warme handen en dan kan 16 graden mij helemaal niet deren. Ik heb overigens wel gas verbruikt om de temperatuur op 16 graden te houden.
Die warme benen en handen zijn voor mij essentieel. Zo lang die goed warm blijven, heb ik het niet zo snel koud. Ik heb altijd al heel snel koude bovenbenen. Die had ik als tiener al. Toen was de minirok mode, ook op de koudste winterdagen en mijn benen werden met alleen een panty als bescherming tegen de kou werkelijk ijskoud. Nu waag ik mij in de winter niet meer met bijna blote benen buiten, ik heb altijd een heerlijk warme broek aan. En thuis, waar de temperatuur meestal zo'n 19 graden is, gebruik ik een dubbelgevouwen fleeceplaid over mijn benen.

Er is wel één kanttekening te maken: als het eerst in de woonkamer 19 à 20 graden is omdat bijvoorbeeld een kleinkind op bezoek is en in die kamer speelt, dan is het onprettig om die kamer dan vervolgens af te laten koelen naar 16 graden. Afkoeling werkt voor mij niet fijn!

mijn hand in zo'n heerlijk warme handschoen

Maar het experiment is geslaagd wat mij betreft, tenminste zo lang de temperatuur constant op 16 graden blijft!

Ga ik nu voortaan in de winter niet meer stoken?
Nee hoor, dat niet. Maar ik stook nu ook wel eens als ik na een dag buitenshuis om 20:00 uur 's avonds thuis kom en om 22:00 uur naar bed wil. Dan verstook ik voor die twee uren in no-time een flink aantal kub gas en dat is eigenlijk voor die korte tijd de moeite niet waard.

45 opmerkingen:

  1. Wij hebben houten vloeren in huis. Ik had ondanks dikke sokken en spaanse sloffen, steeds koude voeten als ik computerwerk deed. Nu heb ik een zelfgebreid dekentje dubbelgevouwen als vloerkleedje, en dat werkt fantastisch. Ook bij de tv heb ik een vloerkleedje neergelegd, normaal ligt die bij een logeerbed. Als je de voeten warm houdt, werkt dat op het hele lijf door! Laatst ontdekte ik pas om drie uur s middags dat ik de verwarming op de werkkamer nog niet aan had gezet. En toch niet verkouden geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sinds kort heb ik de thermostaat ook op 16 graden staan. Met mijn eerdere (spaanse) sloffen had ik aldoor koude voeten. Met de feestdagen heb ik mezelf Glerups pantoffels cadeau gedaan, sindsdien heb ik nooit meer koude voeten. Ik wil geen reclame maken, maar ben echt fan. Het is even een investering que bedrag, maar voor mij zijn ze dat dubbel en dwars waard.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Om even in de review sstijl te blijven, reageer ik hier even op. Ik was nl paar jaar geleden ook van spaanse sloffen op G.lreups was overgegaan. Zeldzaam mooi en heerlijk warm. Ik had het hoge model. Ik heb ze na een jaar toch weg moeten doen omdat ze sleten bij de instap, die scheurden helemaal in en daardoor kon ik er niet meer goed op lopen, zeker op de trap was het uitkijken. Toch maar weer terug naar de oude sloffen dus. Het meest slijtvaste model sloffen dat ik ooit heb gehad waren winter c.rocs (met een vachtje er in). Dan zie je er niet uit, maar hebt wel warme tenen. Misschien had ik moeten reclameren bij de webshop waar ik de G's had gekocht, maar dat vind ik dan weer een gedoe van internet aankopen. Als het een webshop is waar je niet regelmatig koopt, neem je (nou ja, ik dan) toch minder snel contact op bij tegenvallend product. Dan is het meer een zaak van: klant kwijt.

      Verwijderen
    2. Dan doe ik even mee. :) Ik had jaren geleden een paar Uggs in de opruiming, 75 euro. Nog steeds een flinke prijs, maar ik deed er 5 jaar mee.. en voornamelijk binnenshuis. Dat is 15 euro per jaar. En voor echt altijd warme voeten is dat een koopje! Helaas was na 5 jaar het lekkerste er wel af en kieperde ik ze weg. Nu heb ik voor 70 euro Warmbat's gekocht, net zoiets maar dan echt voor binnen. Ik zit nu in het tweede jaar. En op mijn woonboot nooit koude voeten. Het lekkerst is er met blote voeten in, net zoals altijd in mijn Uggs.

      Maria

      Verwijderen
  3. Een stoofje onder de voeten was vroeger DE oplossing voor koude voeten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die hadden mijn opa en oma. Als kind begreep ik nooit wat dat was :)

      Verwijderen
  4. Mijn kamertemperatuur is overdag ook 16, als ik de hond uitlaat en een uur weg ben zet ik hem terug naar 15, kom ik dan thuis dan warmt de kamer weer op en dat voelt heel erg als lekker warm. Bij het eten zet ik de thermostaat naar 18 en doe gordijnen dicht. Om 19.00 uur alweer terug naar 16 en als we naar bed gaan is het vaak nog 17 graden in de kamer. Nog steeds comfortabel genoeg. We hebben op de badkamer boven een elektrische radiator .. nog niet aangehad .. niet nodig, huis voelt warm genoeg terwijl we boven niet stoken. In de hal beneden staat de radiator wel open, dat verwarmt de bovenverdieping voldoende. NU zet ik in de middag de radiator in de slaapkamer een uur open en dat alleen omdat ik daar dan de ramen goed open heb gehad. In huis draag ik warme wollen sokken en pantoffels en een mooi wollen lang vest tot op de bovenbenen. Een koude rug vind
    ik vervelend. Warme handen/hoofd heb ik altijd vanzelf. Ik douche wel altijd helemaal koud af, dat simuleert mijn bloedsomloop enorm. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een interessant experiment! Mag ik vragen wat je deed in de tijd dat het 16 graden was? Stilzitten achter je computer of iets met meer beweging?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Stilzitten en TV kijken of inderdaad computeren op mijn bureaustoel.
      Natuurlijk niet uitsluitend zitten. Ook wel thee/koffie maken en opdrinken, naar de WC gaan, even iets opruimen, afwassen.

      Verwijderen
    2. Wauw, als ik dat doe, heb ik al moeite de verwarming niet hoger dan 20 te zetten. En dan heb ik echt warme kleding aan (laagjes), soms zelfs een muts, en altijd thee om mijn handen warm te houden. Mijn bureau staat dan wel tegen een matig geïsoleerde buitengevel, maar toch.

      Verwijderen
  6. Het is ook een verschil of je tussen buren in woont of vrijstaand huis met de wind overal omheen omdat je dicht bij water woont

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb het meestal ook 16 graden. Ik heb voor mezelf een dubbellaags fleece-jas gemaakt tot mijn enkels. Een paar goede leer met schapenwollen sloffen. Als ik stil zit, onder een dekentje en als ik aan het werk ben, m'n huisjas uit ! Zo kom ik prima de winter door. Alleen als er visite is, gaat de kachel hoger.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Meer door minder23 januari 2019 om 11:05

    Als je je zonnepanelen gaat aanschaffen neem er een paar extra kan je van de stroom die je over hebt elektrisch bij verwarmen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vind het vreselijk om in de kou te zitten. Bij ons staat de thermostaat s'nachts op 18 graden, maar dan slaat hij bijna nooit aan. Overdag op 20,5 en sávonds op 21,5. Ons huis is groot en goed geisoleerd, dus verbruik ik heel weinig gas voor verwarming.Ik geloof niet in steeds weer hoger of lager zetten van de temp. constante temp. is beter, meen ik.
    In huis zitten met kleedjes, sokken, mutsen en handschoenen is erg genoeg als je arm bent en het niet anders kan. Een confortabel huis voelt voor mij als rijkdom!
    Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal met je eens. Als je in een t-shirt op de bank zit te puffen als het 17 graden in huis is, dan is het wat anders. Maar je gaat me niet vertellen dat het comfortabel is met tig lagen kleding aan en zelfs met dikke vesten, sjaals en handschoenen aan op de bank te zitten, zodat de verwarming wat zachter kan staan. In mijn eigen huis wil ik me prettig voelen en dat is bij 21 graden.

      Verwijderen
    2. In de nacht op 15 graden, overdag meestal op 19 en na het avondeten op 20,5.
      Ik probeer zo milieubewust te leven, voel mee met mensen die van armoede met de winterjas aan binnen moeten zitten en help waar ik kan.
      Met handschoenen, dubbele fleecejas, dekentjes etc. thuis zitten is geen leven maar overleven!

      Verwijderen
  10. Thermostaat staat hier altijd op 15° en als ik het in huis te koud vind, zet ik hem op 17° wat voor ons meer dan genoeg is.Als ik het huishouden doe, heb ik het al vlug veel te warm bij 17°. Zit ik stil in de zetel als ik lees, dan leg ik een fleecedekentje op mijn benen. Heb ik last van koude handen dan doe ik ook vingerloze handschoenen aan ttz geen echte vingerloze handschoenen maar afgedankte wollen kousen waar ik het teengedeelte heb afgesneden en een gat geknipt heb in de hiel : duim gaat door het gat in het hielgedeelte, vingers komen uit aan het afgeknipte teengedeelte. Werkt perfect als vingerloze handschoen.....
    Enkel als we bezoek hebben of de kleinkinderen zijn er, dan zet ik de thermostaat hoger. Oudste kleinzoon heeft ook vlug te warm en loopt bij 17° rond in t shirt met korte mouw. Als ik bij mijn moeder op bezoek ga, zorg ik voor meerdere laagjeskleding want zij stookt tot 23 of 24 ° en houdt alle deuren toe om warmteverlies te beperken. Ik word echt ongemakkelijk in zo'n warme omgeving....

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Grappig .Daar was ik ook net achter. ik Had lange been warmers gebreid. Tot de knie. En het maakt zo veel verschil als ik die onder m,n legging aan heb. Met een extra dik paar sokken er bij is 16 graden prima te doen. Betekent wel 500 e terug krijgen dit jaar.
    Was ooit van plan om handwarmertjes van een voetenwarmer zak te maken omdat achter de computer m,n hand zo gauw verkleumt. Leek me wel een gepruts .Is het al op de markt .Er zijn zoveel mickeymousejes op de usb poort te krijgen .Uit china ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zet de thermostaat wat hoger en laat de troep in China! Dat is nog beter!

      Verwijderen
  12. Als ik een tijdje achter m'n bureau zit, krijg ik het ook met dikke skisokken en een dikke trui op den duur koud met 16, 17 graden. Het moet toch echt wel ietsje warmer zijn voor mij (zo vanaf 19 graden). Iedereen heeft waarschijnlijk een temperatuur waar je je lekker bij voelt en niet afgeleid wordt door kou of warmte.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dank je wel voor de tip van vingervrije wanten, Zuinigaan. Warme geitenwollen sokken in wollen pantoffels deden we al. Maillot onder pantalon ook. Maar mijn handen zijn vaak wel koud bij breien, computeren / schrijven. Ik trok vaak de mouwen wat naar beneden, maar daar knappen mijn vesten niet van op.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hier heeft iedereen warme pantoffels en in de avond lekker in de kamerjas.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Nee ik ga niet met jas, handschoenen en muts (want snel een koud hoofd)in mijn woonkamer zitten. Extra dikke sokken en een dunne sjaal zijn ok, net zoals een fleece dekentje als ik tv kijk. Maar ik hou het op 19 gtraden in de woonkamer !

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mooi experiment ! Zouden meer mensen moeten proberen. Bij mijn moeder (70+) staat de thermostaat altijd op 24 gr en dan is het nog te koud...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn oude schoonmoeder van tegen de 90 heeft het s winters ook vaak koud,ook al is het dat volgens de thermostaat niet. De bloedsomloop laat het afweten, en omdat ze wankel op de benen staat, krijgt ze weinig beweging (zou ik ook andersom kunnen zeggen). Ik ken grof gezegd qua temperatuur twee types echt oude mensen: die het heel snel koud hebben en hoog stoken, en die vanwege longklachten juist heel laag stoken omdat ze anders te weinig zuurstof krijgen. Ik ken niet zo veel 80 plussers bij wie de temperatuur vergelijkbaar is met die van vijftigers, of zestigers.

      Verwijderen
  17. Wat een armoede, leven in 16 graden in huis in de winter. En je inpakkn met sjaals, vingerloze handschoenen, etc. Dit moet men toch niet willen? Het is ook zooooooo’n zuur en naar gedrag. Sorry hoor, maar dit is mijn mening over heel dit gedoe wat je ieder jaar weer terugleest op diverse blogs.

    Ik wens u veel warmte.

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Petra als je samen rond de 20000 per jaar verdient. Bruto. Dan is, itt velen, ons inkomen per maand een paar euro gezakt in 2019. Dan moet je goed budgetteren. En weet ik wat ik precies kan uitgeven aan energie. En daarom doen we bovenstaande dingen. En dat is NIET zielig. We voelen ons rijk

      Verwijderen
    2. Petra, wat jij zuur en naar gedrag noemt, is toevallig wel heel goed voor het milieu en voor het behalen van de CO2 doelen.
      Als je kijkt naar leefomstandigheden in het verleden, en dan heb ik het over nog geen 100 jaar geleden en daarvoor, heb ik het zo veel beter! Een ruim en goed geïsoleerd huis en alles wat mijn hartje begeert.

      Verwijderen
    3. Ben het zo heel erg met je eens zuinigaan

      Groetjes Dreadlocks

      Verwijderen
    4. Ik begrijp werkelijk niet waarom verblijven bij een temperatuur waar je je prima bij voelt zuur en naar zou zijn! Zuinigaan geeft aan dat ze dan wel zorgt voor warme voeten, benen en handen en ik denk dat ze ook verder lekker warm gekleed is. Het is duidelijk niet zo dat ze zit te verrekken van de kou.
      Zit jij op zomeravonden nooit buiten? Dan is het regelmatig ook vrij fris!

      Verwijderen
    5. Ik denk dat Petra hier een beetje last van heeft:
      https://www.volkskrant.nl/mensen/waarom-zijn-goeddoeners-zo-irritant-~bff1f481/?fbclid=IwAR23WDnzqm74aAi6rRXof7HgmecqtkHP0vceBn6SRukgObpc-58UgIDZHeg

      Geeft niet hoor Petra, veel mensen hebben dat karakterfoutje.

      Verwijderen
    6. Wie zit er nou met handschoenen aan thuis op de bank? Maar ja, dan kun je wel aan het eind van het jaar opscheppen over hoe weinig gas/elektriciteit je hebt gebruikt en anderen op hun vi gers tikken dat ze meer verbruiken.

      Verwijderen
    7. Echt zuur en naar wil ik dit gedrag niet noemen maar helemaal vrij daarvan ook niet. Zuinigaan rijdt wel auto (zoals de meeste mensen, ik ook) koopt wel bananen etc. (Vind ik prima, doe ik ook) gebruikt ‘n computer of laptop etc.
      23 of 24 graden zou voor mij ook veel te warm zijn maar 19 en later op de dag 20/21 lijkt me m.n. voor oudere mensen een betere.temperatuur ivm artrose en versleten gewrichten. Mijn overleden moeder was ook zo’n zuinige stoker maar op advies van de huisarts zette ze overdag de thermistaat op 18 of 19 graden en ze had al na een paar dagen minder last van artrose!

      Verwijderen
  18. Leuk Zuinigaan (en alle andere leuke reageerders, er is gelukkig maar 1 "zure zeurder" dit keer).
    Inderdaad is mijn ervaring ook, dat een koele ruimte waar de kachel aan is om een graadje bij te warmen, prettiger voelt dan een warmere ruime waar de kachel net uit is gegaan.

    In ieder geval, afgelopen tijd is wel ontdekt dat het veel gezonder is om ons niet te veel te "pamperen" en in een iets koelere omgeving te bivakkeren, daarvan schijn je op den duur langer te leven ;)

    Over 80 jaar zullen we weten wie er gelijk heeft gekregen... maar gezien ervaringen met andere vormen van overdaad (teveel eten bijvoorbeeld) zou het mij niet verbazen.

    In elk geval heb ik er profijt van dat ik mezelf ook heb aangewend om de ruimtes wat koeler te houden. Spaart geld, en als ik het fris krijg denk ik altijd: hup, weer even actief worden, lekker het bloed laten stromen, even een klus aanpakken. Werkt prima voor mij.

    Mensen die gevoelig zijn voor (vormen van) reuma, moeten wel oppassen. Soms kan je jezelf niet goed warmhouder, en dan zal je toch echt de hulp van de kachel moeten gebruiken om je lijf op temperatuur te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik vind het 's morgens heel onprettig als het in de woonkamer al warmgestookt is als ik (eindelijk) mijn bed uit kom rollen. Voor mij hoeft het ook niet veel warmer te zijn dan 16 graden, maar nu ik ruim 45+'er ben, heb ik inderdaad wel echt last gekregen van koude voeten, terwijl me dat vroeger nooit wat kon schelen. Goed idee: een dekentje breien en onder mijn voeten leggen!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Mensen verschillen erg in hun beleving van kou. Ik, man, 69 jaar met riant pensioen woon in een woning met energielabel A of B. Ik woon alleen en verwarm in mijn woning alleen het vertrek waar ik ben en dan nog alleen, wanneer ik stil zit (bij het ontbijt, voor de computer en voor de TV). Wanneer ik alleen in huis ben, dan is het vaak 14–16 °C, bij bezoek staat de thermostaat veel warmer. Ik kleed mij in huis wel altijd flink aan (geen handschoenen, maar wel een extra lange onderbroek). Ik heb geen elektrische deken, de verwarming in mijn slaapkamer is altijd uit en OK, wanneer ik naar bed ga dan kan het koud zijn, maar dat duurt niet langer dan een paar minuten onder een prima dekbed.
    Mijn werkster (vrouw, 50 jaar, afkomstig uit Midden-Amerika) klaagt nooit over de kou, wanneer zij bij mij werkt. Zij is in die uren uiteraard steeds aan het werk.
    Mijn financieel adviseur (man, circa 45 jaar) klaagt wel: hij werkt soms bij mij achter zijn computer in mogelijk het koudste vertrek binnenshuis. Hij heeft het door: "Jij maakt er een sport van". Zo is dat, en ik ben er trots op.
    In mijn ouderlijk gezin zijn (danwel waren) diverse vrouwen, die reageren zoals de vermaledijde Petra. Wanneer je het steeds koud hebt, dan kan ik mij voorstellen, dat je weinig stoken als armoede ervaart. Ik heb mij altijd gestoord aan de laatdunkende opmerkingen over mijn levenswijze in deze. Maar voor mij is weinig stoken een keuze, die ik kan maken en waar ik mij prettig bij voel.
    Zuinigaan heeft wel gelijk: wanneer je teruggaat in temperatuur is dat heel onaangenaam. Wanneer je gewend bent aan de lage temperatuur, dan wil je niet meer anders.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben het helemaal met je eens en herken de ervaring! Zo jammer dat zo velen het niet weten omdat ze denken er nooit aan te kunnen wennen. Maar goed wij weten beter :-) het bespaart en het is ook nog eens gezonder. Dat van dat koud in bed stappen, hebben wij ook. Onze slaapkamer is sowieso kouder dan de woonkamer zonder verwarming aan. We slapen boven het appartementsportaal. Maar met een fleece boven op het dekbed en even snel knuffel zijn we warm en in de ochtend voelt 17 graden in de woonkamer erg warm :-)

      Verwijderen
  21. Grappig, de enige zure reactie komt van iemand die veel stookt.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Tegenwoordig draag ik een legging onder mijn lange broek maar als ik weggeweest ben in de auto of boodschappen doen, krijg ik toch koude billen, wat heb ik vandaag gedaan? Lach niet, mijn waterkruik gepakt en ben daar een poosje op gaan zitten! Een pittenzak of zoiets zou ook kunnen maar heb ik niet en trouwens ook geen magnetron. Als ik de temperatuur te laag heb staan 's avonds, krijg ik een koud hoofd. Bij mijn huis is ook belangrijk hoe de wind staat, nu is het wel koud maar er is geen wind, dat scheelt een slok op een borrel. Mijn buitendeur komt ook direct in de kamer/keuken.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik heb tegeen koude rug en billen het volgende...Nodig:een oude wollen trui die kapotte ellebogen heeft. Knip de halsopening en mouwen eraf. Maak waar je geknipt hebt een zoom, met elastiek eventueel. Nu heb je een rokje, van wol,tegen koude rug en billen. Heerlijk op de fiets(en als ik de winkel in ga trek ik het op, onder de jas)

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ons oudste kindje werd geboren begin november en ik zette haar elke dag, warm ingeduffeld in de kinderwagen buiten op het terras aan het keukenraam. Ik was altijd in de keuken en kon direct horen en zien als ze weende of als er iets was (enkel glas in die tijd). Onze kindje stond bij droog koud weer zeker 3 u per dag buiten in de kinderwagen. Ik geloof er nog steeds in dat dit haar gezondheid ten goede kwam want ze is als baby/kind/puber en volwassene amper ziek geweest.Onze kinderen speelden bij heel koud weer, zelfs bij regenweer gewoon buiten.
    Er bestaan zelfs lagere scholen waar winter en zomer les gegeven wordt met open ramen (Sint-lutgardis in Schoten) en die kinderen zijn zeker niet vaker ziek of verkouden of in gewone scholen, integendeel.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ons oudste kindje werd geboren begin november en ik zette haar elke dag, warm ingeduffeld in de kinderwagen buiten op het terras aan het keukenraam. Ik was altijd in de keuken en kon direct horen en zien als ze weende of als er iets was (enkel glas in die tijd). Onze kindje stond bij droog koud weer zeker 3 u per dag buiten in de kinderwagen. Ik geloof er nog steeds in dat dit haar gezondheid ten goede kwam want ze is als baby/kind/puber en volwassene amper ziek geweest.Onze kinderen speelden bij heel koud weer, zelfs bij regenweer gewoon buiten.
    Er bestaan zelfs lagere scholen waar winter en zomer les gegeven wordt met open ramen (Sint-lutgardis in Schoten) en die kinderen zijn zeker niet vaker ziek of verkouden of in gewone scholen, integendeel.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Leuke blog, wij hebben ook het geluk om op de 1e etage van een 2 verdiepingen flatgebouw omringd te zijn door andere appartementen. Sinds onze groenteboer detailhandelaar weg is en een mondhygieniste voor in de plaats is van onder ook meer warmte die naar boven gaat. Daarnaast zitten wij en een paar jaar met een fleece deken standaard in de woonkamer op de bank in de avond. Woonkamer temperatuur met deze dagen is tussen de 16 - 18 graden afhankelijk van zon op het raam. Afgelopen week maar voor een uur even warm gestookt en dat was genoeg.

    Dit bespaart ons heel veel energiekosten en we zijn ook de lage temperaturen gewend. Zeker nu we minstens 3x pw na werk na de sportschool gaan waar we na sporten aansluitend een sauna nemen, blijven onze lijven ook veel langer warm als we thuis zitten. Dat maakt ook nog eens verschil. Ik gebruik dan bij 17 graden nog geen fleece, pas een paar uur later op de avond.

    Aan koude is te wennen, zeker als je ook koud leert douchen of minder warm is genoeg. Het besparen op je verbruik verdien je hier ruim mee terug. En ... het is ook nog eens gezond, je voelt je ook frisser.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.