vrijdag 18 januari 2019

Zin in een loempia!

Of eigenlijk wel twee!
Dat had ik gisteren toen ik onderweg naar huis was.
Een loempia zoals we die 10 à 20 jaar geleden bij mijn moeder aten. Ik haalde dan bij de afhaalchinees in Drachten lekkere maaltijden met ook altijd voor iedereen een halve loempia. Heerlijk waren die dingen! Even wachten in de wachtruimte en dan roddelbladen lezen en dan naar huis, op de fiets of met de auto en smullen!
Nadat mijn moeder bijna 12 jaar geleden in het ziekenhuis, daarna verpleeghuis en daarna verzorgingshuis belandde, hebben we nooit meer chinees gehaald. 

Ik had een aantal jaren geleden een collega die zo nu en dan zei: "weet je waar ik zin in heb?"  "Een loempia!" Ik werd op  een idee gebracht en haalde voor mezelf een loempia. Niet heel vaak, hooguit 1x per jaar.
Maar nu eet ik vegetarisch en meestal veganistisch. Er stond een gezonde maaltijd met tofu, veel groenten en dikke noedels en een smakelijke sojasaus in mijn koelkast op mij te wachten. Veel gezonder en goedkoper en bovendien veganistisch.
Echt beter!
Ik heb dus de zin in een loempia aan de kant geschoven en heb mijn zelf klaargemaakte maaltijd opgegeten. De zin in loempia is niet helemaal weg, maar het is goed zo!

21 opmerkingen:

 1. Toevallig er wel een deel van gegeten toen ik met mijn zus bij cafetaria/lunchroom even wat gingen drinken tussen de boodschappen door. Zus een loempia en ik een kaassoufle en die lekker gedeeld.
  Heerlijk 1-2 x per jaar dat doen.
  En gisteren ook nog de afhaal chinees bezocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij de AH kun je ook groenteloempia's kopen. Lekker, en niet duur. Misschien is dat een optie voor je?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kan ook heel gemakkelijk zelf vegetarischeoven loempia's maken, bv deze https://chickslovefood.com/recept/chinese-loempias-uit-de-oven-skinny-six/

  Groetjes Dreadlocks

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sluit mij aan bij gexin van vier. Bij de AH heb ik mini loempia,s gekocht vsn AH eigen merk met het V logo. Lekker en niet duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gefrituurde loempia’s, al of niet vegetarisch, vind ik niet echt lekker! Ik houd niet van gefrituurde gerechten.
  Mijn dochter maakt regelmatig springrolls (div groentes in kruiden in rijstvellen) met een heerlijke sojasaus, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog rijstvellen liggen. Ik kan wel eens een aantal rijstvel-loempia's proberen te maken. Die hoeven inderdaad niet in de frituur!

   Verwijderen
 6. Ik vraag bij de afhaalchinees om een loempia zonder vlees en die maken ze gewoon voor je! Ik heb nog nooit een "nee" gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik haal zelf filo bladen e die vul
  Ik met waar ik zin in heb. Vaak doe ik ze Gewoon in de oven met restjes. Soma ook als loempia. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vietnamese loempia's: 1 euro

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gun je zelf eens een loempia! Er is meer in het leven dan alleen streng zijn voor jezelf. Genieten en jezelf iets gunnen bijvoorbeeld!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is altijd een afweging wat je gelukkiger zal maken natuurlijk. Op de korte termijn zou zo'n loempia mij wel blij maken omdat hij zou lekker smaakt. Achteraf zou ik me schuldig voelen over het dierenleed, de kosten en mijn gewicht. Ik 'gun' het mezelf juist om de loempia niet te nemen zou je kunnen zeggen. Wat geluk op korte termijn weegt voor mij niet op tegen minder ongeluk op lange termijn. Zo werkt het misschien bij Zuinigaan ook wel? Zij heeft ook nog eens veel overgewicht. Ik denk dat het dan zeker wel fijner kan voelen om sterk geweest te zijn dan om een loempia in je mond te hebben gehad. Er is meer in het leven dan korte pleziertjes!

   Verwijderen
  2. Ik zie hier een nieuw soort religie ontstaan...compleet met schuldgevoelens achteraf...het gaat hier niet over drugs, alcohol of andere uitspattingen maar om heel af en toe een ongezonde snack.

   Verwijderen
  3. Ik zie het vermoorden van dieren en het in stand houden van morbide obesitas wel degelijk als 'uitspattingen'.

   Verwijderen
  4. Waarom nou religie als scheldwoord gebruiken. De suggestie word gewekt dat dat tenminste iets heel fouts is .Je bezig houden met soms inhouden. Zo slecht is dat nog niet.

   Verwijderen
 10. Als je zin hebt in een loempia dan koop je die toch ! Met of zonder vlees. En je hoeft daarover bij niemand verantwoording af te leggen, ook niet bij je bloglezers ! Dan eet je de lekkere noedels met tofu de volgende dag. Als je zo streng bent voor jezelf dan komt er een terugslag hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het klinkt inderdaad een stuk gezonder. Nu vraag ik me wel af hoe de loempia zou smaken. Misschien is hij ook wel minder lekker nu.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Haha. Laat ik dat nu soms ook zo hebben. Eens in het jaar "mocht "het. En dan vindt ik ze moddervet en klef en met een hoop fantasie smaakt het naar vroeger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, waarschijnlijk valt het inderdaad hartstikke tegen, zo'n "heerlijke" loempia!

   Verwijderen
  2. Als je geluk hebt heerlijk krokant knapperig en als je pech hebt vet en zompig. Ik eet gemiddeld 2x per jaar een loempia met een portie atjar erbij en dit was t resultaat van verleden jaar.. vegetarische loempia s kunnen heerlijk zijn. Maar mijn verstand wint het ook meestal van mijn zin in zeker wanneer er nog genoeg in de ijskast ligt. Maar soms verwennen wanneer je echt geen zin in koken hebt om wat vooral reden dan ook . Doen vier het leven en let de dagen daarna weer op
   Overgewicht is geen reden om jezelf altijd te straffen.
   .ok merk.bij mij dat afvallen makkelijker gaat wanneer ik geen goed of slecht voedsel gedachte heb maar de gedachte is het mij waatd dat.. en bij een 8 of 9 trakteer ik mijzelf zo af en toe en bij een 6 je denk ik zonde van mijn inspanningen van de laatste maanden /jaren
   .

   Verwijderen
 13. De snackbar in mijn wijk wordt gerund door een chinees echtpaar, zij maken de loempia's waar je bij staat, de pannenkoeken liggen klaar, de vulling ook. Maar... en dat is zo fijn... ze hebben een vegetarische vulling waar geen ham en kip inzit apart staan voor de vegetariërs. Deze loempia's zijn heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.