maandag 18 februari 2019

334 euro méér

Dat is wat volgens het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS) een gemiddeld huishouden in 2019 méér kwijt is aan energie.
Ruim 300 euro per jaar. Dat vind ik veel geld, erg veel geld. In ieder geval voor mensen met een laag inkomen. Dit bedrag komt enerzijds door belastingverhoging en anderzijds doordat energie duurder is geworden. Wat ik mijn afvraag: zou het echt zo zijn dat we er in dit jaar gemiddeld op vooruit gaan? Ik kan het mij haast niet voorstellen! De OZB wordt hoger in verband met huizenprijzen die weer eens de pan uit rijzen. BTW hoger, zorgverzekering duurder, andere verzekeringen duurder, abonnementen, bijna alles wordt jaarlijks duurder.

Vooral voor mensen met een laag inkomen en mensen met schulden (dat zijn zeker niet altijd dezelfde mensen) is het een groot bedrag, ook omdat deze mensen meestal niet in huizen wonen die goed geïsoleerd zijn! Hoe zorg je dat voor hen de woonlasten betaalbaar blijven?

Die 334 euro extra geldt niet voor mij, want mijn verbruik is beneden gemiddeld. Want een gemiddeld huishouden komt volgens het CBS dit jaar uit op 2074 euro en ik verbruikte afgelopen jaar exclusief de overstapbonus €631,94, dat is bijna 1/3 van het gemiddelde verbruik per huishouden. Toch zal het gas- en stroomverbruik ook voor mij in 2019 duurder worden. Ik moet per m3 en kWh meer betalen en omdat ik vaker thuis ben vanwege mijn pensionering, zal ik ook meer gaan verbruiken.

8 opmerkingen:

 1. Uit hoeveel personen bestaat zo'n gemiddeld huishouden ? Kan dit ook niet vinden in het NOS artikel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien moet je eens bij het CBS kijken? Er zijn veel alleenstaanden in Nederland, daarom denk ik dat een gemiddeld huishouden niet heel groot is, misschien rond 2 mensen? Hooguit waarschijnlijk!

   Verwijderen
  2. In 2016 omvatte het gemiddelde huishouden in Nederland 2,2 personen.
   Bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/bevolking/cijfers-context/huishoudens

   Verwijderen
  3. Dank je!Was al aan het googelen maar zonder resultaat.

   Verwijderen
 2. Als jij eenderde van het gemiddelde huishouden verbruikt, dan zal jouw rekening waarschijnlijk ook met eenderde verhoogd worden, dat is ongeveer 110 euro, zeg maar voor het gemak, 10 euro per maand. Misschien moet je daarmee rekening houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Moeilijk vind ik dit. Aan de ene kant de regering die alles duurder maakt, onder het mom van, dat mensen zuiniger met energie moeten worden. En daar hebben ze gelijk in ! Ik verbruik ook niet veel energie, let er goed op ! Mijn rekening zal dan ook niet zo hoog worden, ik heb ook nog zonnepanelen. Aan de andere kant zie ik ook mensen, als mijn buurvrouw, die dag en nacht het licht, de tv en de verwarming aan hebben, terwijl ze haar het werk is of weg is. Voor zulke mensen vind ik het weer goed !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn alleenstaande zoon zit op ongeveer hetzelfde gebruik als jij en kreeg vorige week de afrekening. hij moet € 201 bijbetalen. Maar wel met een sociaal minimum uitkering en loon en een hoge huur. Sparen staat nu op € 25,-- per maand en dan moet er niet iets onverwacht vervangen worden, want dan teert hij steeds verder in.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is belachelijk veel geld! Ik ben dit eind vorig jaar voor de tweede keer overgestapt en zou als het goed is uiteindelijk quitte moeten draaien (dankzij de welkomstbonus). We zullen zien ... gelukkig worden de dagen langer en stijgt de temperatuurlangzaam :)

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.